Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Robotverseny Magyarországon 2008-ban is
Robotverseny Magyarországon 2008-ban is
Beküldte: Lucifer, idő: Okt 24, 2007, forrás: a saját agyam + http://www.magyarokamarson.hu

2008-ban is ismét megrendezére kerül Kiskunhalason a Magyar Alkalmazott Mérnöki Tudományok Versenye, ismertebb fantázianevén a Magyarok a Marson verseny. Az immár hagyományosnak mondható rendezvény célja minél több alkotó szellemű fiatal fantáziáját megmozgatni, ösztözni őket olyan dolgok fejlesztésére, amelyek kreálása során a nagybetűs életben is jól hasznosítható tapasztalatokat, tudást szerezhetnek.


Általános információk:


Kiknek is szól ez a verseny?

Elsősorban fiataloknak. Mivel Einstein óta minden relatív, ezért természetesen van némi pontos korlát: a verseny időpontjában még nem szabad betöltened a 28. életévedet. Másik kritérium, hogy valamilyen formában résztvevője legyél hazánk oktatási rendszerének. Természetesen nem tanárként, hanem tanulóként.


Mikor lesz?

A verseny 2008 május 10-én lesz megtartva Kiskunhalason a II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában.

További infók a helyszínről megtalálhatók itt.


Mit lehet nyerni?

Elsősorban tapasztalatot, tudást. Ezek értéke felbecsülhetetlen.

Másodsorban lehet nyerni pénzt.


Mennyit? // azok kedvéért akik nem érik be a tapasztalattal

Sokat. Minden a szponzoroktól függ.


Nem írok le ide több mindent; akit érdekel egyéb részlet, az megtalál mindent a

http://www.magyarokamarson.hu weboldalon.

Néhány szó a feladatokról:

 
Küldetés I.

Az első küldetés szorosan kapcsolódik a tavalyi verseny feladatához. A terep majdhogynem változatlan; mérete 8 * 8 méter, homokos, tele kisebb nagyobb sziklákkal. Idén azonban nem fémlapot kell keresni, sőt már az üzemanyaggal is jól állunk. Idén vizet kell keresni. Mielőtt bárki nekiállna okoskodni, közlöm, hogy a Marsot sem kerülte el a globális (khmm. bolygóközi) felmelegedés. Ezáltal az eddig szilárd halmazállapotú jég elolvadt, és jól elkülöníthető tócsákba rendeződött. A megfigyelt területen 5 db 10 cm átmérőjű és 22 mm mély, 1 db 15 cm átmérőjű 25 mm mély tó található. Ezek összesen a 1,25 liter vizet rejtenek. A tavak alján a "műholdképek" alapján alumínium lerakódás figyelhető meg.


A feladat tehát ezekből a tócsákból a víz kitermelése 45 perc alatt az alábbi versenyszabályok betartásával:


  • A robotnak önjárónak kell lennie. Gyk. nem húzhat vezetéket, stb.


  • Te és csapatod nem láthatjátok közvetlenül a terepet. A földi irányítóközponban lesztek a feladat végrehajtása alatt, ahová a külvilágtól csak a rover kameraképe, illetve a pálya fölött keringő műhold képe látható. A robot felőli adatáramlás lehet valósidejű, azonban az általad küldött információ minden bitje 30 másodperc késéssel érkezhet meg csak a robothoz.


  • Van lehetőség egy ún. marsbázis használatára. Ez a pálya mellett található. A marsjáróval oda vissa beszélgethet realtime, a föld felé késleltetés nélkül küldhet adatot. Azonban a földi irányítóközpont ide is csak 30 s késéssel küldhet adatot.


  • A pálya köré lehet telepíteni helymeghatározást, tájékozódást segítő eszközöket. Ez esetben azonban kérjétek ki Sipos Attila véleményét a dologgal kapcsolatban.


  • A rover méretére van némi korlátozás: maximum 40*50 cm lehet. E méreten kinyúló kar, egyéb dolog megengedett.


Küldetés II


Mivel egy marsjáró megépítése rengeteg időt, energiát, pénzt igényel, ezért a szervezők kitaláltak egy igazi low cost versenyszámot. A feladat itt végtelenül egyszerű, azonban a végtelenségig bonyolítható.


A feladat röviden: építs egy vonalkövető robotot, amiben erőforrásként két 8 centis PC ventillátort, míg üzemanyagnak 2 darab 9 Voltos akkut vagy elemet használhatsz. Ezzel a versenyautóval menj végig a leggyorsabban egy 28 méter hosszú Hungaroring alakú pályán, aminek aszfaltja hófehér A4-es fénymásolópapírból lesz. A követendő csík szélessége 2 cm. A mért kört repülőrajttal mérik.


Megjegyzések


A hírt Sipos Attilával történt előzetes egyeztetés alapján küldtem be. Tudom kissé lehet reklám jellegű, de úgy gondolom, sok embert érdekelhet a fórumtársak közül. Annak idején én is innen szereztem tudomást a versenyről, -- szerk: ave Imi23 -– viszont az a topik már kissé el van rejtve a nagyvilág elől. Remélem sok fórumtárssal fogok találkozni jövő májusban.

A hírt most így saját kútfőmből rögtönöztem. A leírtak tartalmazhatnak hibákat, ezért a hivatalos weboldalt tekintsétek mérvadónak.




Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: dbase, Idő: Okt 24, 2007
Itt lakom szomszéd városban, de mégsem mentem el megnézni. Legközelebbit meggondolom már.
 
Írta: borvendeg, Idő: Okt 25, 2007
Hello mindenki!Meg tudná nekem mondani hogy részletes leírást ki tudna adni nekem a 2-es számú feladattal kapcsolatban?Kinek kell írnom infoért?
 
Írta: Lucifer, Idő: Okt 25, 2007
Milyen részletes leírás kell? Szerinem ami a hivatalos honlapon fent van bőven elég. Ha valami azok után sem tiszta akkor info@magyarokamarson.hu
 
Írta: Báddzsó, Idő: Okt 25, 2007
hehe én tavaly ott voltam!! Másodikak lettünk! :) (bocs, de nem bírtam magamban tartani :) )
 
Írta: Báddzsó, Idő: Okt 25, 2007
[off] tavaly, pf, hülye vok, idén volt [/off]
 
Írta: borvendeg, Idő: Okt 25, 2007
Nos nekem ojan infó kellene hogy a vonal amit követni kell az simán rá van nyomtatva a lapra?
 
Írta: Báddzsó, Idő: Okt 25, 2007
http://www.magyarokamarson.hu/index_elemei/kuldetes2008f1.html -> "A pálya középvonalán egy 20mm-es fekete szigetelőszalag csík mutatja majd az utat." ez egy oJan info amire gondoltál?
 
Írta: Lucifer, Idő: Okt 25, 2007
Jövőre jössz Báddzsó?
 
Írta: Báddzsó, Idő: Okt 26, 2007
Nagyon remélem, hogy tudok menni! Sajna az első versenyről lecsúsztunk a csapatommal még anno.
Amúgy egy infó mindenkinek ezzel kapcsolatban, hogy ne álljatok neki hétvégén megcsinálni a robotot mert még valószínüleg lesz módosítás, pontosítás az idő folyamán a robotok kivitelezésével kapcsolatos szabályokkal, a versennyelleírással kapcsolatban. (tapasztalatból mondom) :)
 
Írta: borvendeg, Idő: Okt 26, 2007
Kösz Báddzsó
 
Írta: tszaboo, Idő: Okt 29, 2007
Kösz a hírt, nekiálltam csapatot szervezni a haverokkat :)
 
Írta: brumibali, Idő: Nov 17, 2007
na ezt kipróbálom mert robotmániás vagyok. izomhuzaltól kezdve a picen át minden lesz benne.....
 
Írta: Szabi, Idő: Nov 20, 2007
Én még kezdő vagyok, de az állam leszakadt a feladatoktól! Teljes elismerésem azoknak, akik teljesíteni tudják ezeket a feladatokat. Tisztelem őket.
egyébként imádom az elektronikát.
Hajrá!!!
 
Írta: Isti, Idő: Nov 23, 2007
Ez tetszik... Nagyon jó ötlet.
Nem hiszem, hogy indulunk rajta, de örülök, hogy van ilyen.
 
Írta: dani22, Idő: Nov 26, 2007
kész a gépem hát mit ne mondjak jobban követi a vonalat mint a tesztauto és gyorsab sokkal
 
Írta: Magorh, Idő: Nov 27, 2007
Elvileg Mi is indulunk rajta. Sok sikert a résztvevőknek!!
 
Írta: Semi, Idő: Nov 30, 2007
f
 
Írta: nagyagyas, Idő: Jan 7, 2008
Lehet én is megyek.l
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem