Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Dracula FET-es végfok
Dracula FET-es végfok
Szerző: hapro, idő: Szept 27, 2009, Olvasva: 79505, Oldal olvasási idő: kb. 2 perc
Lapozás: OK   2 / 5

Egy igen egyszerű kapcsolásról van szó, talán már említettem is.
A végfok ±35V tápfeszültségről működik. Ennek előállításához egy 2 x vagy 4  x 26V-os váltakozófeszültségű trafóra van szükség. Ha 4 kivezetésű a trafó szekundere, akkor majdnem külön trafó jut a két végfok számára, ha 2 kivezetéses a trafó, akkor párhuzamosítani kell a két szekundert, a két oldalnak. 150-200 VA-es trafó elég egy sztereo végfok számára. Hangszóró védelmet lehet betenni a végfok és a hangszórók közé, de nem sok értelme van, ugyanis a végfok kimeneten kicsatoló kondi véd az egyenfeszültségtől.
 

A tápegységről:

D1-D4 diódák állítják elő az egyenfeszültséget, amit a C1-C2 puffer kondik hivatottak kisimítani, megszűrni, az egyéb nagyfrekvenciás zajok kiszűrésére ott a puffer kondikkal párhuzamosan kötött 33 nF fólia-kondenzátor. Ez az egység gyakorlatilag a főtápja a rendszernek, ugyanis innen, ahogy látszik a kapcsolási rajzon is, kettéválik a tápellátás. Az egyik ág megy közvetlen a FET-ekre, ami a végfokot látja el, a másik ág meg 1-1 feszültség-stabilizátor IC-ből és még néhány alkatrészből felépített tápegységbe megy, ami a műveleti erősítő számára állítja elő a megfelelő feszültségű és minőségű tápot. Lehet használni többféle műveleti erősítőt meghajtásra. Ezeknek eltérhet a tápfeszültségük. Az ajánlott IC OPA552; ennek határértékei ±4V-tól ±30V-ig. Ebben a kapcsolásban ±25V-ot állítottam be neki. Ha ettől eltérő az IC, akkor nagy valószínűséggel a tápfeszültsége is eltérő lesz. Általában ±12-15V. Az LM317-337 feszültség-stabilizátor páros állítható kimeneti feszültségű IC. Ezt a feszültség értéket az R1-R3, illetve az R2-R4 párossal lehet beállítani. A számítására nem szeretnék kitérni, arról írt részletesen proli007 a labortápegységes topicban: LINK
A lényeg, hogy ha ±25V-os tápra van szükség, akkor a megadott ellenállás értékeket kell betenni R1-R2-R3-R4 helyére, ha ettől eltérő akkor itt egy példa ±15V-os tápra: R1, R2 ellenállásokat 2,5 kohm-ra cserélni a megadott 4,7 kohm helyett.

Az alkalmazott alkatrészek:

Kipróbáltam először IRFP240 - IRFP9140 párossal. Aztán kicseréltem az eredeti 240-9240 párosra, számottevő különbséget nem hallottam, pontosabban, nem volt már objektív összehasonlítási alapom, így bármit írnék erről a cseréről, elfogultság lenne. Viszont a meghajtó IC típusára, aki tényleg jót szeretne, azt ajánlom, hogy az eredeti OPA552 IC-t tegye be, mert első körben NE5534-gyel próbáltam, és utána mindkét oldal IC cseréje után, hallható különbséget produkált a rendszer pozitív irányba.

A kapcsolási rajz (kattints rá, hogy nagyobb méretben lásd egy felugró ablakban):

Kapcsolási rajz

A kapcsolás leírása:

A kapcsolás annyira egyszerű, hogy nem szeretnék róla túl sokat írni. C9 becsatoló kondin keresztül jut a jel közvetlen az IC nem invertáló bemenetére. Az IC végzi a FET-ek meghajtását, majd azok közös source lábáról R7 ellenálláson keresztül visszacsatolás van a IC invertáló lábára. A nyugalmi áramot egy programozható Zener-diódával (VR1) és egy potméterrel (P1) lehet beállítani. A FET-ek közös source lába a kimenet, amire egy kicsatoló kondi és még egy jobb minőségű fólia kondi van csatolva párhuzamosan, ezek közös pontja lesz a pozitív kimenet, a másik a GND pont.

A kicsatoló kondenzátor nem szükséges a kapcsolásba, azért került oda, mert az eredeti szerző betette, és azt írta, neki így jobban tetszik a hangja. Így ráadásul még hangszóró védelemre sincs szükség. Célom az volt, hogy minél egyszerűbb, és olcsóbb legyen, így nem szerettem volna külön védelmet beépíteni, szóval bennemaradt a kicsatoló kondi. A nyákot úgy alakítottam ki, hogy kicsatoló kondenzátor nélkül rá lehet csatlakoztatni a hangszórót. Így védelem már ajánlott hozzá.

 

Figyelem!

A cikk módosult!

Módosítás időpontja: 2009. október 21.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 5
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem