Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
 
Témaindító: Pethy, idő: Okt 3, 2005
Lapozás: OK   147 / 147
(#) Pali79 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Ha valóban a motor adja a hangot az nem lehet a tápfesz növekedésétől. A legtöbb léptetőmotornak a mozgás szempontjából teljesen mindegy, hogy 12V-ról vagy 40V-ról megy. Ezek leginkább az erőt és az elérhető maximális fordulatszámot befolyásolják, de működni fog így is, úgy is.
(#) Bakman válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Valószínűleg a kapcsolóüzemű tápegység és/vagy a kapcsolóüzemű meghajtó frekvenciáját hallod.
(#) gabesz2011 hozzászólása Aug 21, 2018 /
 
Ilyen hangot ad. Lehet ellene valamit tenni? Mezei trafós tápja van.
(#) Peter65 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Szia!
A többi hozzászólóval egyetértve, ez a hang szerintem se a hálózati feszültség növekedéséből fakad, hanem a motorok meghajtó frekvenciájából.
Elvileg teljesen meg lehetne szüntetni, ha nem a hallható tartományban lenne a vivő frekvenciája, de ez gyakorlatilag új elektronika készítését jelentené.
Amit érdemes volna megnézni, hogy mi erősíti fel a hangot, mi rezonál. Az összes gépészeti elemet, beleértve a tartókat, alaplemezt át kellene ilyen szempontból vizsgálni. Esetleg ideiglenesen leszerelni róla mindent, és meghallgatni, hogy a motorok magukban milyen hangosak, és egyenként visszaépítve megkeresni, mi az ami leginkább felerősíti a zajt, és azt valamilyen módon csillapítani.
(#) Pali79 válasza gabesz2011 hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Tényleg csúnya hangja van, de én nem vagyok meggyőződve arról, hogy ezt a motor meghajtásáról adja. Ellenőrizd amit a kolléga javasolt, hogy csak a motorok magukban milyen hangot adnak.
(#) Pianotuner hozzászólása Aug 22, 2018 /
 
Sziasztok! Szükségem lenne egy léptetőmotorra és vezérlésre csillagkövető mechanikához. Sajnos egyáltalán nem konyítok az elektronikához inkább 'könnyen' összerakható szerkezetet keresnék. A cél, hogy 3 rpm alatt legyen egy motor fordulata, de mindezt pontosan tegye, hogy hozzá méretezhessem a további áttételt. Ebben tud valaki tanácsot adni?
(#) Pali79 válasza Pianotuner hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Ha fontos a folyamatos mozgás akkor ezt csak áttétellel lehet elérni. Vannak gyári áttételes léptetők, de az olcsók általában nem pontosak, a pontosak még drágák.
Kicsit jobban ki kellene fejteni a célt! Ha folyamatos lassú forgás kell akkor jobb egy áttételes DC motor. A léptetőnek inkább ott van jelentősége ahol az elfordulás mértékét kell szabályozni.
Következő: »»   147 / 147
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu