Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
 
Témaindító: Pethy, idő: Okt 3, 2005
Lapozás: OK   150 / 150
(#) Massawa válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Sajnos ezen nincs ilyen opcio ( és nincs is mivel kezelnem). Ha külsö áramkörrel, akkor fennáll annak a veszélye , hogy az átmeneti állapotban lépést vesztek (mint most is ha lepacsolom a tekercsáramot). Azt még megnézem mennyire tudom csökkenteni az áramot, ami mellett még lépked, de nem annyira melegszik.
Eszembe jutott egy másik opcio, de még nem probáltam, hogy az utolso lépést ( kodot) rajtahagyom a tekercseken néhány másodpercig, amig a mechanizmus garantáltan megáll - motorfékkel, utánna már a motor nem mozdulhat (önzáro szerkezet). Probált már valaki ilyesmit?
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2019
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Ellenállást kötsz sorba a tekercsekkel (felesleges energiapazarlás), csökkented a meghajtó feszültségét (ha lehetőség van rá) vagy olyan meghajtóra cseréled, amiben be lehet állítani az áramot.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Az áramot tudom szabályozni, csak hogyan lehetne azt összehangolni azzal állapottal amikor forog a motor és azzal amikor áll ( akkor kellene az áramot csökkenteni).
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Így, hogy nics szabad láb a kontrolleren, nem sok lehetőség marad. Esetleg az, amit már írtál, miszerint ennyira csökkenteni a tekercsáramot hogy még stabilan lépjen de ne melegedjen.
(#) wbt válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Tegyél be egy monostabilt (74121, 123, van 1GATE tokozásban is) a STEP jelre. A kimenete meg egy tranzisztoron keresztül a potival párhuzamosan vagy sorba (nem tudom, mikor ad nagyobb áramot az elektronikád) kapcsolt ellenállást kapcsold ki-be. Az idő nem kritikus, nálad lehet akár 1 sec. is.
(#) Massawa válasza wbt hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Valami ilyesmin gondolkodtam, de nem vagyok biztos, hogy nem lesz-e ugyanaz a hiba mint most, amikor a SW kapcsolja le az áramot. Az átmeneti állapotokban félek, hogy lepésvesztés lesz. Nincs STEP jel, mert a motor mind a 4 fázist a procibol kapja, azaz a 4 vezeték állapotát kellene kiértékelnem a monostabil inditására vagy leállitására.
Még kiprobálom az ötletemet, a legrosszabb esetben átirom a SW-t STEP/DIR rendszerre, és a motor kap egy ilyen meghajtot. Azzal felszabadulna 2 port a procin amivel megoldhato lenne az áram csökkentés.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Hali!
"jobb" vezérlők tudják... Ha adott ideig nem kap léptetést, visszaveszi a motoráramot "tartó" áram szintre.
Ha Te gyártottál egy egyszerű vezérlést akkor pl a motor tápjával(vagy földjével) sorbakötsz egy teljesítmény ellenállást, amit fet-tel áthidalsz léptetés alatt
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Máj 8, 2019 /
 
Kösz ez mind világos, az egész vezérlés saját fejlesztés, de nem maradt elég port a FET kezelésére, igy ki kellett hagynom. Ugy látszik azonban, hogy az elgondolásom müködöképes. A motoron a megállás után egy bizonyos ideig még rajta hagyom a teljes tekercsáramot, amire teljesen leáll a mechanizmus mozgása és csak késöbb kapcsolom öket teljesen ki. Igy kizárom a lépésvesztést és ha áll a motor akkor nincs áram. Köszönöm a gondolatokat, az embernek jol jön, ha több ötlet elhangzik, és van mit mérlegelni.
Következő: »»   150 / 150
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu