Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Nikkel akkumulátorok kisütése
Nikkel akkumulátorok kisütése
Szerző: proli007, idő: Jan 5, 2009, Olvasva: 64269, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   1 / 7
A nikkel akkumulátorok időszakos, vagy rendszeres kisütése a gyártók szerint is ajánlott. Ennek megoldásában próbál segíteni az általam készített egyszerű kis kapcsolás. De ez a „tízperces” áramkör, még egyéb alkalmazásokra is használható.

Akkumulátorok „kisütése” alatt, természetesen, az akkumulátor névleges kisütési feszültségére történő lemerítését értjük, meghatározott kisütő áram alkalmazása mellett.


 A Ni-Cd alapú akkumulátorokat, a memória effektus elkerülése érdekében, szinte minden feltöltés előtt ki kell sütni.


A Ni-Mh alapú akkumulátoroknál a memória effektus nem olyan jelentős mértékű, de ha azokat „időre” töltjük (azaz a töltőáram és a kapacitás ismeretében állítjuk be rajta a töltési időt), akkor az így töltött akkumulátorok kisütése is javasolt, töltés előtt. Gyakorlatilag szinte minden egyszerű töltőkészülék ezzel a töltési módszerrel él. Intelligens töltőkészülékek persze kisütés üzemmóddal már rendelkeznek, és nem a töltés idejét határozzák meg, hanem a töltési feszültség csökkenésének pillanatát (-dV).

Kisütési görbék
 1. ábra Kisütési karakterisztika Ni-CD és Ni-Mh cella esetén


A gyártók által közreadott kisütési karakterisztikákból kiolvasható, hogy a kisütés végfeszültsége mindkét típus esetén 1 V. A kisütő áramot magunk választjuk meg. Az általam ajánlott 300 mA-es kisütő áram esetén még a 2300 mAh kapacitású akkumulátor is kisüthető. Így a teljesen feltöltött akkumulátor kisütése közel hét és fél óra alatt végrehajtható. Természetesen a kisütő áram értéke magasabb is lehetne, de vegyük figyelembe, hogy általában elsődleges célunk nem a teljesen feltöltött cellák kisütése, hanem a különböző lemerültségű cellák egységes és teljes lemerítése.


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   1 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem