Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése
 
Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   322 / 322
(#) Gafly válasza Vacok hozzászólására (») Máj 30, 2022 /
 
Mérjél már ellenállást, mindent lekötve, a motoron (minden kombinácó).
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Máj 31, 2022 /
 
Szia! Hát mindenképpen mérni kellene, mert ez a motor már át lett tekercselve ahogy nézem a kivezetések színeit. 1964-ben nem igen ismerték a zöld-sárga színt és a feliratos vezetéket, főleg nem az oroszok. Szerintem egy fázisúra lett újratekerve és ha egyformák a tekercsek ellenállásai akkor nem valószínű, hogy jól lett bekötve a kondenzátor de talán így jó lenne (a kék lehet a z-s). A kapacitás még mindig kérdéses, hogy kell e ekkora vagy a fele is elég volna.
(#) hzoli2 hozzászólása Jún 10, 2022 /
 
Sziasztok, van egy 3fázisu motorka , most lett átkötve deltába és 230V ról működik , egyenlőre csak próbára tettem rá egy 16mikros kondit (ez másik motoron volt), majd be kell szereznem egy 240mikrósat 400V ban , mert ez a 16os kicsi , de arra jó , hogy jó a motor. Ami próblémát okoz az a forgási sebesség , ugyanis ez 1400-as fordulatú, viszont amihez kell az 2800as forgási sebességű, gondolom ezt bekötéssel nem lehet 2800asra állítani?, marad a motor tengelyére nagyobb tárcsát teszek a meghajtottra kisebbet, de milyen nagy legyen a különbség a két tárcsa között?, igen az ereje kevesebb lesz , de marad azért kakaó benne. Egy 450W os motort fog pörgetni ami egy szivattyúval van összeszerelve, végül is a szivattyú a lényeg az eredeti motor nem jó(450w) a ventillátor helyére lesz egy kis ékszíjtárcsa feltéve a nagyobb meg a motoron lesz , nem szeretném , ha túl gyorsan menne, mert a felhőkig nem szeretném felnyomni a vizet, egy kis kút tisztítási feladatra is használnám. 3fázissal ezzel a motorral vízágyút is készíthetnék, de nem vállalnák repűlő mosást a levegőben. Itt mellékelem a motor adattábláját is , érdekelnének ötletek a témával kapcsolatban.
(#) Teaway válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 11, 2022 /
 
A 2800-asra kell a kisebb tárcsa, az 1400-asra pedig a nagyobb. Az arány 1:2 legyen, átmérőben (1400/2800)
(#) Alkotó válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 11, 2022 / 1
 
Egy apró zavart érzek a gondolataidban. A szivattyú teljesítménye, a szállított vízmennyiség, és a kialakult nyomás az alig függ a motortól. Ezek a szivattyútól függő paraméterek. Van egy minimum elvárás, de aztán már mindegy mekkorát teszel rá. Ha az eredetileg 450W-os motorral elvárás szerint működött, akkor egy nagyobb motortól sem lesz semmi javulás.
Kúttisztításra sokkal jobb eredményt ígér valamilyen merülő (búvár) szivattyú, esetleg olyan ami zaggy-szálltásra is alkalmas. Nincs arányban a motorcsere, ékszíjtárcsák, kondivétel, és a sok-sok munka egy búvárszivattyú árával. Ezek kellően vastag csövön, óriási mennyiségű folyadékot tudnak szállítani.
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Jún 11, 2022 /
 
...és mi van ezzel!?: Bővebben: Link
(#) hzoli2 válasza uniman hozzászólására (») Jún 11, 2022 /
 
Üdv , igen , kisérletezgetek a meglévő dolgokkal, már elég sok kütyüm van , amit úgy kaptam én marha meg mindent begyüjtök és utána meg kidobom , ha nem tudom mire használni. Van rezgő szivattyúm is és kisérletezgetek a kompresszorozással is, ugyanis az egyik kutam 90es cső megy le ebbe nem fér bele a rezgő , itt csak a kompresszorozás lehetséges , vagy van cső szivattyúm is , ami belefér , de azt nem tenném tönkre a hordalék felhozatalával.
(#) agostonz hozzászólása Jún 12, 2022 /
 
Sziasztok!

Amatőr barkácsoló vagyok. Nem vagyok villanyszerelő szaki és a motorokhoz sem értek mélyen.
Legyetek elnézőek kérlek!

Van egy régi jómagyarféle köszörűgépem, hozzám került, felújítom. Ezt szeretném kipróbálni.

Amit tudok:
- A garázsomban csak 230V van, 1 fázis.
- A köszörű adattábláján 380 V szerepel. Tehát nem 220/380V. Amúgy 750W teljesítményű.
- Van egy frekiváltóm, ami 1 fázis be 3 fázis ki típusú. (2,2 kW)
- Evig 1,5 kW motort már kötöttem be. Tudom, hogy az én frekiváltómmal delta kapcsolással kell kötni. Árnyékolt kábelt is használok.
- Tudom, hogy a 380V-os motorokat általában csillagba kell kötni. (Az a biztos mindig, ami az adattábláján van, de ez az általános, ha jól tudom.)


Kérdésem:
- Be tudom kötni ezt a motort a frekiváltómmal?
- Ha igen, akkor csillag vagy delta kapcsolással?
- Ha fentiek megvalósíthatóak, akkor okozhat e motornak problémát, hogy 3x230V-ot fog kapni 3x380V helyett?

Nagyon köszönöm!

ui.: Akkor lennék nyugodt, ha kb. 10 válaszból 9 ugyanazt mondaná, és nem lenne vita, mert az bennem csak újabb bizonytalanságot szülne. Köszi a megértést.
(#) Bakman válasza agostonz hozzászólására (») Jún 12, 2022 / 2
 
1: Igen, ha a motort át lehet kötni deltába.
2: Igen, deltában.
3: Nem, ha a motor 230/400 (220/380) V-os. A kisebb feszültség a delta feszültség, ilyenkor a tekercsek direkt megkapják a motorra kapcsolt feszültséget. Csillagba kapcsolt motornál a tekercsek "osztoznak" a feszültségen. 400 V (380 V)-ot kapcsolsz a motorra de a csillag kötés miatt egy-egy tekercsre csak 230 V jut.

Magyarán az a lényeges adat, hogy a tekercsre mekkora feszültség jut.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2022

Y-D.png
    
(#) agostonz válasza Bakman hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
Köszönöm a pontos válaszokat!
Megértettem, de lenne kérdésem.

Amit elképzeltem, nem működhetne csillag kapcsolással?
Tehát a frekiváltóból 3x230V ot kapna a motor, ami így akkor eloszlana valahogy.
Emiatt a teljesítménye nem lenne akkora, de talán elindulna
Ez igaz lehet? Vagy tök hülyeség?
Inkább vegyek két kondit és próbáljam meg azzal? Vagy ha nem 230/400 van ráírva csak 380 akkor a kondis megoldás sem működőképes?
(#) pipi válasza agostonz hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
Mehet csillagba is a frekiváltódra, ereje az kevés lesz, de próbára jó. Azt is vedd figyelembe ha terheléssel együtt kellene hogy elinduljon.
(#) Bakman válasza agostonz hozzászólására (») Jún 12, 2022 /
 
Működik csillag kapcsolással is de gyenge lesz a motor, kondenzátorokkal sem sokkal jobb a helyzet. Ha csak 400 (380) V van ráírva, akkor nagy valószínűséggel a csillagpont a motoron belül van, nem hozzáférhető.

Szedd le a kapocsdekni fedelét és fényképezd le, abból kb. azonnal látszik, mi a helyzet.
Következő: »»   322 / 322
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem