Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
 
Témaindító: Woid, idő: Dec 13, 2006
Lapozás: OK   133 / 133
(#) edigi válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Ha rossz a kondi az többnyire már ránézésből látszik (kinyílt a teteje), de ha valami gyanús akkor is érdemes kiforrasztani és megmérni (én egy DER EE DE-5000-et használok kondi mérésre, de vsz. valami egyszerűbb is megteszi+multiméter). Ami itt fontosabb is talán mint a szkóp egy jó kiforrasztóállomás. Ezekkel az ólommentes furat galvanizált vackokkal meg lehet szenvedni. Ha meg könnyen megy a kiforrasztás akkor bármi ami gyanús kiszeded.

Visszatérve a szkópra, elvileg periodikus jelekre auto módban alkalmas, de persze kérdés, hogy az egérmozi kijelzőn mit tudsz megnézni (nem láttam még közelről ilyet, nekem RF műszerben van hasonló kijelzős, és mivel már annyira nem jó a szemem nem kedvelem).

Ami még zavaró lehet, hogy az adatokat rendesen a szkópban sem lehet megnézni ill. kimenteni sem lehet. Megint lehet táphoz nem kell, de pl. én nagyon kedvelem a sok pontos FFT-t amivel a spektrumból olyan dolgok is kiderülhetnek amit a jelalakból aligha látsz meg. Szélesebb értelemben vett hangfrekis sávban egy jó FFT kb. hozza a sokkal drágább általános célú spektrumanalizátorokat is.

Pl. THD mérésre FFT.

Persze, ha csak néhány tápot szeretnél megjavítani akkor azért ez feleslegesen nagy beruházás (tápot javítgatni nem túl gazdaságos), de ha komolyabban foglalkozol elektronikával akkor a szkóp alapműszer. Egy jobb modern szkóp sokkal több mindenre alkalmas mint jelalak megjelenítés.
(#) zaza99 válasza edigi hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
És a Hantek 2C42 jobb mint FNIRSI 5012H?
(#) edigi válasza zaza99 hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Egyikkel sem volt dolgom, azaz egy nem túlságosan megalapozott szubjektív vélemény.

Mindkettő egérmozi. A Hanteknek jobb az érzékenysége, ill. mivel FPGA van benne ami minden ADC mintát össze tud hasonlítani az előzővel normális kellene legyen a triggere (normális single). Mintaszámban durván keveset tud a mai elvárásokhoz képest (szum. 6k), azaz ha lehet egyáltalán ilyet, játszani kell az "időalappal" ha később szét kell húzni (amit nem nagyon lehet).
Az utolsó ponthoz: Mivel ezekről normális leírás nincs tippem szerint az ADC fix mintavételezéssel megy és az FPGA dobálja el a lassabb időalaphoz felesleges mintákat. Az, hogy pontosan ez mit jelent számomra homályba vész, ugyanis nincs normális leírás a time/div értékekről és az utólagos nagyításról...

Tippre nekem jobbnak tűnik, de még mindig messze nem hozza azt amit ma 1 általános alap szkóptól elvárható lenne. Persze ha készen kell az akkus mód (nem utólag akkusítva valami asztali DSO) és elég az amit tud akkor nem szóltam semmit.
(#) zaza99 válasza edigi hozzászólására (») Okt 7, 2019 /
 
Köszönöm szépen!
(#) zaza99 hozzászólása Sze, 14:17 /
 
Sziasztok!
Találtam egy Owon sds1102 készüléket 65e az ára ezt még be is tudnám vállalni. Szerintetek megéri?
(#) Cinema válasza zaza99 hozzászólására (») Sze, 16:31 /
 
Töltsd le a manuálját és olvasd át, hogy miket tud. Ha megfelel az elvárásaidnak, akkor megveheted, ez egész jó készülék, ránézésre.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Sze, 18:36 /
 
Az Owonnak asztaliban jelenleg ez a legolcsóbb, leginkább lebutított szkópja. Ettől még bőven megérné azt az árat, de. Ugye, az ebay-es ár, amihez hozzájön még az áfa meg a vám, máris nem éri meg. Plusz ott lesz még a lehetősége a meghibásodásnak, és akkor küldheted Kínába vissza, ami úgy cirka 20 ezer, és az a saját költséged lesz, szóval érdemes így számolni.
Vagy itthon kell szkópot venni vagy a Batronix-nál, a kifogyóban lévő készleteket amiket már nem akarnak újra feltölteni meg szokták egész jól akciózni. Én az XDS-t vettem így, kb. az itteni bolti ár 70%-áért. Plusz ingyen küldik EU-n belül, adják a 3 év garit, és hozzájuk kell visszaküldeni ha gond van vele, ami csak 5-6 ezres költség nem pedig 18.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 18:48 /
 
Londonban van a szkóp. A Brexit előtt még fel lehet ülni erre a lóra.
A hozzászólás módosítva: Sze, 18:54
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Sze, 18:53 / 1
 
Ha ott van akkor igen. Akkor már csak a garanciás visszaküldés lesz probléma úgy 1-2 év múlva. Bár ahogy ezek húzzák halasztják az a brexitet, szerintem még 5 év múlva is bent lesznek.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 19:44 /
 
Szerintem 30 napnál több garancia nincs rá ha az ebay-on veszem. Ggyakori a meghibásodás ezeknél?
Még eddig nem tudtam pontosan kibogozni, de úgy értrem a vámtörvényt hogy kínából behozott osczcilloszkópot nem kell vámkezelni.
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Csü, 8:58 / 1
 
Akkor meg ne ott vedd. Szkóp vásárlásnál nem szabad kizárólag az összeget nézni, pláne jelen esetben ez most többszörösen visszaüt. Nem lesz garid, meg lesz egy vacak szkópod, csak azért, mert 10-20 ezer forinton spórolsz.
Én annál az owonnál a legolcsóbb Siglentet is sokkal többre tartom. Igaz hogy memóriája annak se sok van, viszont az analóg és a digitális része is sokkal jobb, többet is tud, megbízhatóbb is a hardvere.
Gond nem nagyon van ezekkel, ami van az inkább szoftveres, azzal meg úgyse nagyon foglalkoznak a gyártók csak ha már nagyon sokan üvöltenek nekik. Az új XDS sorozatú Owonban is vannak szoftverhibák, és hiába írsz nekik, tojnak rá.
Minden EU-n kívülről behozott dolog áfa és vámköteles egy adott érék felett, hogy az most mennyi meg nem mondom, de ilyen pár ezer forint környéke.
A szkóppal az a baj hogy mivel nem tucateszköz kevés fogy belőle, így a kínainak nem érdeke hogy behozza nekünk. Sokkal jobban fogyó dologgal (pl. quadkopter) viszont már megoldja, hogy hogyan nem tudom, de behozza az EU-ba, vagy nem is fizet utána semmit vagy csak valami jelképes költséget, és így tudja neked annyiért adni (pl. szlovák boltból) mintha kint vennéd meg.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 19:41 /
 
Köszönöm!
(#) STamás hozzászólása Vas, 18:11 /
 
Sziasztok!

Sajnos az EMG TR-4655/A szkópom, ma így indított, és ez még egy jobbik eset. (kép)
Van valami ötletetek hova lett a vízszintes eltérítés két oldala?

Bővebben: Link
(#) nagym6 válasza STamás hozzászólására (») Vas, 19:06 /
 
Tudni kellene, hogy vízszintes, és függőleges irányban is összenyomódott? Tehát a jel méret jó-nem jó mindkét irányban, feszültség és idő pontos-e a képen? Ha csak vízszintesen hibás, akkor feltehetőleg vízszintes erősítőben a hiba, ennek tápfeszültség ellenőrzése a kezdeti lépés. Ha mindkét irányban rossz, akkor ks. csőnél a nagyfeszültség felugorhatott, szabályzásnál hiba.
(#) STamás válasza nagym6 hozzászólására (») Vas, 20:03 /
 
Köszönöm!

Bemelegedési idő után sem változik ha így indul, és ha nem babrálom.
A beadott kalibráló jel magassága rendben van - önnmagához képest -, azonban az időalap állítgatásakor különböző hosszban jelenik meg. Van hogy elkezd két oldalra "hízni". Aztán egyszer csak jó lesz szépen stabilan, hozza a kalibrációs értéket (500mVp-p). Majd lehet hogy "összeesik" vízszintesen ismét.
Elég rapszódikus, bizonytalan.
Lehet hogy kontakthiba esetleg?
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:05
(#) nagym6 válasza STamás hozzászólására (») Vas, 20:40 /
 
Idézet:
„hozza a kalibrációs értéket (500mVp-p)”
Ez az érték függőleges érték, függőlegesen sem stabil, vagy a mértékegység elírás.
Kontakthiba elég gyakori ezeknél, pld.: tranzisztorok foglalatban vannak, ezeket is meg lehet mozgatni, jól helyükre visszatolni, az időalap forgókapcsolónál is lehet kontakthiba. Sokszor meg kell forgatni, hátha letisztul.
Következő: »»   133 / 133
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu