Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
 
Témaindító: Woid, idő: Dec 13, 2006
Lapozás: OK   141 / 141
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
A tapasztalataim szerint azonban nem a teljes sávban, azaz nem sok olyan BNC van ami 5 MHz-töl 18 GHz-ig sima karakterisztikával menne. Az egyik öregebb hálozatban közel 60000 csatit kellett cserélni ( F-re), mert a BNC nem volt megfelelö.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Digitális jeleknél amúgy is csak a "szem ábrát" kell nézegetni, abból eldönthető, hogy lehet-e dekódolni, vagy nem. Az OFDM -nél sem a vivőt nézegetjük, hanem az alapsávi jelet, az meg azért belefér egy 100 MHz sávszélességbe is. Még a mikrohullámú tartományokban sem igen szokott rendelkezésre állni ekkora sávszélesség, kábelben ugyan nem tudom, de nem gondolom, hogy a vivőt kéne nézegetni.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Hár a szem abrátil vannak ma már sokkal tökéletesebb mérések is. Utoljára már nem is emlékszem mikor használtam ( talán a CD bevezetésekor. ).
A COFDM meg egyre feljebb megy - mifelénk 750 MHz a kábelben, a levegöben is vagy 450 MHz). És az alapvivöt sem igen tudod megmérni hiszen elöbb azt tudnod kéne, hgy hol van és ha ez sikerül akkor marad a másik gond, hogy az nincs ott állandoan. Ahhoz, hogy használni is tudd a müszernek tudnia kellene olvasni a tartalmát is - a mi meg már nem egy szkop feladata....
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Ajánlom, nézegess komolyabb gyártók katalógusait, (Radiall) megváltozik a véleményed.
A 75 Ohmos BNC csak 2 GHz -ig jó, de az F ennél olcsóbb, és kb. ugyanezt tudja. Viszont az 50 Ohmos tudja, az újabb katalógus szerint is a 10 GHz -et.
Az F azért elég gagyinak tűnik, mert pl a középső kontaktusa a csatlakozó kábel ere, de ha megnézed egy BNC központi érintkezőjét, az azonos átmérővel csatlakozik (már ha jól van szerelve), sokkal kisebb az ütközési csillapítása.
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Azt én is úgy gondolom, hogy az összetett jeleket nem szkóppal kell mérni, hanem direkt erre a célra fejlesztett műszerekkel amik hasonlítanak ugyan a szkópokra, de messze többet, és mást tudnak.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Már szerencsére nincs miért nézegetnem, elég volt a 20 éves gond a BNC-kel. Gondolod, hogy nem volt itt az uraság - Radialltol meg 2-3 másik beszállitotol mielött ki kellett küldeni a müszerészek csapatait és kidobálni a méregdrága BNC-ket, mert egyszerüen nem hozták a hozzáfüzött reményeket. ( föleg nem árnyékoltak annyit, amennyit kellett volna). A gyártok csak néztek mint borju az uj kapura, hogy míért fontos az annyira.
És sajnos tavály nyáron láttam a nagy szupersztárokat akik a BNC-t ugy szerelték, hogy a kábel középsö vezetékét csak beleszurták a BNC csucshegyébe és összepréselték a csatit. Mindez egy közvetitökocsiban, ami mozgásban és porban van. Persze van olyan BNC amit igy kell szerelni, de annak a középérintkezöje igen különleges kialakitasu- önzaro, amiböl már nem lehet kihuzni a kábelt. Ezek nem ilyenek voltak. Szét is szedettem velük az egészet és azoknak csak a töredékébe kerülnek.
Az F ettöl fényévekkel, jobb hiszen egy átmenettel kevesebb és 100%-san árnyékol. ( persze ne a barkácsboltokban árult stekkerekre gondolj)
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
(#) nagym6 válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 20, 2020 /
 
Régebben volt Tektronix szkópom ott volt belső 50 Ω lezárás, nem kellett a BNC T elosztó, csak a kábel. Szinte ugyanezt a jelalakot adta a Tektronix, a négyszög utáni reflexió volt picit kissebb.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2020
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 21, 2020 / 1
 
Erről a 110 GHz-es szkópról találtam egy teardown videót: Bővebben: Link
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Tüzetesebben kellene megvizsgálni, miért, hol csúszik el a mérésed..., de én hiszek a gyártók specifikációinak!
Pl az én szkópkábelem ilyen: TT-MF312
Ez egy 250MHz-es kábel...., mint láthatod, 1,4ns a jelemelkedési képessége!

A PP510, egy 100MHz-es kábel. Láthatod, az adatlap szerint 3,5ns ugyanezen paramétere....

Számoljunk csak.... 1,4*2,5=3,5ns Jééé...a fizika ismeri a matematikát?!

De, persze az is lehet, hogy mindegyik gyártó téved, és rosszul méri a saját termékét, és az amit te mérsz, az a valós! Csak ez a verzió elég valószínűtlen, én úgy gondolom
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 21, 2020 /
 
Ugyanezzel a felállással egy 100 Mhz szkóp felfutása pontosan 3.5 ns volt. Azt jól mérte ez a kábel, T elosztó, 50 Ω lezáró. Biztosan nem tökéletesek, de nagy hibát valószínűleg nem okoznak. Más itt nincs.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Merre jár a szkópod, esetleg megérkezett már? Kiváncsi lennék a tapasztalatokra.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Még nincs itt, de majd beszámolok ha itt lesz. Ha vámolni fog kelleni akkor az extra 1 hét.
Következő: »»   141 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu