Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
 
Témaindító: Woid, idő: Dec 13, 2006
Lapozás: OK   148 / 148
(#) dB_Thunder hozzászólása Feb 14, 2021 /
 
Ugyan drágább a költségkeretnél, de most ezzel szemezgetek!

Bővebben: Link - eBay

Jöhet a sár!!
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
Moderátor által szerkesztve
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Félreértettem a dolgot, azt hittem olyan USB oszcilloszkópod van ami tud wifi-t, de ez teljes értékű oszcilloszkóp.
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Attól függ mire kell. Játszani jó lesz, rendes mérésre már kevésbé. Illetve alacsony frekvencián talán használható lesz, de a weblapon megadott paraméterek olyanok mint az erősítőknél a PMPO. Magyarul: sem a 100MHz-et, sem az 1Gs/s-ot nem tudja. Nekem azért ment el a kedvem tőle, mert inkább adjanak meg szerényebb paramétereket, de azokat tényleg tudja normálisan... De még azt is hiába hiába adnák meg, hogy mondjuk 10MHz-es, mert nincs benne semmilyen szűrő, ezért tud néha frankó interferencia mintákat is rajzolni jel helyett. Ennél a játékszernél sosem tudhatod, amikor mérni próbálsz valamit, hogy az a jel most valóban olyan, vagy csak egy interferenciát látsz.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Annak mi értelme lenne, hogy USB-s, kijelző nélküli a szkóp, de wi-fi legyen rajta?! Attól kezdve hogy mindenképpen kell valami megjelenítő, vagy legalábbis az adatokat fogadó egység, az valószínűleg rendelkezik már saját wi-fi eléréssel is...
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Ez nem interferencia Az interferencia két azonos frekvenciájú hullám találkozásakor keletkezik, fix interferencia képet hozva létre!
Szkópnál alulmintavételezettség esetén kirajzolódhat az eredeti jel is, ám nem nehéz megkülönböztetni a valóstól, mert erre nemigen lehet szinkronozni, hiszen valójában nem erre a periódusú jelre szinkronoz rá a szkóp ilyenkor. Ezen segít a nagy memóriaméret, mert abba a szükségesnél lényegesen magasabb mintavételezéssel nyomja bele az elektronika a mintákat, mint az szükséges lenne...cserébe viszont sokkal nehezebben alakul ki ez a jelenség!

Az a szkóp konkrétan 2x200MSps sebességen fut, és kb 35MHz-ig mondható rá, hogy úgy nagyjából mérni is lehet vele! Tudtommal még azt sem csinálták meg benne a kínaiak, hogy 1 csatorna esetén összeadódjon a mintavétel, s így 400MSps-t tudjon... És az érzékenysége sem az igazi, ha jól rémlik csak 50mV-tól indul...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Az USB helyett kellene a wifi. Azaz ilyenkor nem kell kábel a szkóp, és az azt kezelő PC közé.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Erre mondtam, univerzális megoldásként, hogy kis tabletet kötni hozzá usb-n, aminek viszont van wi-fije, tehát csatlakozni lehet hozzá megfelelő körülmények között a kezelő PC-ről is...

Egyébként van egy magyar fejlesztés, BlueDSO a neve, az pl usb-s kis szkóp, de tud BLE csatlakozást is...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
A szkóp esetében az interferencia alatt a mért jel frekvenciája, és a mintavételi frekvencia "találkozásából" eredő, nem valós hullámforma kialakulását illetve megjelenítését neveztem interferencia mintának. Az említett oszcilloszkóp megfelelő szűrő híján egyáltalán nem védett az ilyen jelenségektől.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Igen, de ha szkópban van a wifi, akkor az említett tablet is kihagyható lenne a játékból. Ettől függetlenül nekem sokkal szimpatikusabb egy önmagában is használható oszcilloszkóp, csak azért gondolkoztam el ezen a témán, mert a hobbisták elég nagy része meglehetősen ár-érzékeny, és emiatt sokszor merül fel az USB szkóp kérdése.
(#) nagym6 válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Ebben az árkategóriában semelyik, aliasing jelenség, antialiasing szűrő. Ha jól láttam, legolcsóbban 140e. körül van ami védett, azaz menüben bekapcsolható. Ez nem különösebb probléma, engem sosem csapott be. Egyrészt nem triggerelhető -mint írták- másrészt általában ismert a jel frekvencia, ehhez megfelelően gyors eltérítés beállításánál nincs ez a hiba.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Értem, hogy mire gondoltál...csak azt nem annak hívják!
Ezt a jelenséget fizikai szűrővel nem lehet egy szkóp esetén megszüntetni! Ugyanis ott legjobb esetben is egy egyszerű aluláteresztő szűrő van..., már abban az esetben, ha maga az erősítő képes a tervezett határfrekvenciája felett is működni?! Ekkor, ezzel butítják vissza. De gyakrabban, nem is tud többet ennél maga az erősítő sem. Így ez a fajta, antialiasing szűrő, így, vagy úgy, de mindig adott, kialakul egy szkópnál...
Védekezni ez ellen, ahogy feljebb írtam, szoftveresen lehet, ha rendelkezésre áll két leképzett mintavétel között, több darab fizikai mintavétel is. Ekkor, csakis ekkor el lehet dönteni bizonyos korlátok között, hogy az aktuális horizontális eltérés esetén kirajzolható e "interferencia" nélkül is az ábra, vagy pedig össze kell mosni pontokat, ahogyan egy analóg szkópnál is történik.... Ehhez pedig memória kell...minél több, annál később jelentkezik ez az effektus... Ezért van az, hogy a mai szkópokkal, már ritkán lehet ilyen alulmintavételezésbe belefutni...
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Utoljára ősrégi Tek digitális szkópnál találkoztam ezzel, a 2000-es évek elején.... Azokban még alig volt memória, így nem is lehet kivédeni!
Kivédeni roppant egyszerű..., mindig a legnagyobb sebességű eltérítésből kell kiindulni, és nem fordítva! Így nem állhat elő az a helyzet, hogy már van valami hihetőnek tűnő ábra, de az mégsem az igazi... )
(#) dB_Thunder válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Idézet:
„Az a szkóp konkrétan 2x200MSps sebességen fut, és kb 35MHz-ig mondható rá, hogy úgy nagyjából mérni is lehet vele! Tudtommal még azt sem csinálták meg benne a kínaiak, hogy 1 csatorna esetén összeadódjon a mintavétel, s így 400MSps-t tudjon... És az érzékenysége sem az igazi, ha jól rémlik csak 50mV-tól indul...”


Ha ennyit tud az pont elég!
Fet meghajtásokra kell néha ránézni, hogy eléggé szögletes el (nincs e valami halott alkatrész) . Esetleg 1wire protokollokra, most pl arra lennék kíváncsi, hogy mennyi idő alatt írja végig a 336db WS2813-as ledet a proci... És még hasonló apróságok, analóg cuccokkal elbírok szkóp nélkül is!

Most már csak az a kérdés, hogy ár/érték aránya jó e!!
(#) Skori válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Szerintem nézz meg néhány youtube videót erről a szkópról. De ne a reklámokat, hanem ahol tényleg tesztelik. Emlékeim szerint az 1wire, i2c, spi buszokon menő jelek korrekt megjelenítése már nehézséget okoz... de ne legyen igazam.
Annak idején 30eFt-ért kínált valaki a jófogáson (más "márkanév" alatt, de ugyenezt). Második, amolyan "játszós szkópnak" gondoltam, amit nem sajnálok... Aztán kicsit tájékozódtam, és rájöttem, hogy nekem nem felel meg, még így sem.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2021
(#) sdrlab válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 15, 2021 /
 
Protokoll dekóder nem biztos, hogy van benne...., a többi, amit felsoroltál, arra szerintem bőven jó még....
Következő: »»   148 / 148
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem