Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   83 / 83
(#) attika válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Letezik.
ProCad 2016 peldaul.
(#) gerleimarci válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Az AutoCAD van magyarul, de a Fusion 360 még angolul is könnyebben megtanulható.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Tulajdonképpen, mivel az összes új fejlesztőkörnyezetben már multinyelvesnek vannak írva a programok, csak a nyelvi fájlt kell megírni valamelyikhez. De ... A Repetier magyarul beszél.
(#) attika válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
A Repetier az szeletelő program, ő most a 3d szerkesztő programot kérdezte.
(#) kameleon2 válasza attika hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Igaz. FreeCAD beszél magyarul de kicsit töri és a funkciók sem teljesek csak az anygolosban.
(#) t4nt1zjeee válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 5, 2018 1 /
 
Igen megmosolyogtató. De sajna nincs ilyen. Én nem tudok róla. :/ Én az RS programját használom ami a DesignSpark Mechanical. Youtube tele van tutorial videókkal. Sokat segít. Kevés gyakorlással gyorsan belejössz. Én 1 hét után olyan cuccokat, fogaskerekeket... Stb... terveztem, hogy én magam is csak lestem. Nem mellesleg ingyenes a progi. STL formátumba is menthetsz.
(#) Honda130 hozzászólása Szept 5, 2018 /
 
Köszönöm szépen mi denkinek a válaszát. Így az elején kicsit (nagyon) dilemmában vagyok. Melyik úton induljak el? Keresgéljem a magyar megoldásokat? De mivel magyarul sem feltétlenül tudom hogy hogy kell tervezni egy munkadarabot, lehet lényegtelen, is hogy magyar, vagy angol. Pl. A Skechup-hoz ahogy nézegettem, elég jó oktató videók vannak. Csak bele kell ásnom picit magam.
Ettől függetlenül, szerintem kipróbálom azokat a programokat, amiket írtatok ötletnek. Kell hogy lássam, melyik áll közelebb hozzám?
Köszönöm!
(#) Akashi válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Miket használsz?
(#) Honda130 válasza Akashi hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Szia! Eddig még mélyebben nem merültem bele semelyik programba sem. A Skechup-ot tettem fel és nézegettem. Tetszik is, csak ugye közben elkezdtem keresgélni más programok után. Meg feltettem itt is a kérdést, hogy esetleg érdemes-e magyar változatok után kutakodni?
Este feltettem a DesignSpark Mechanical-t és a Fusion 360-ot is, de nem nézegettem még meg.
Az első ahogy nézem regisztrációt kér, a második meg nem tudom...Lehet maradok a Skechup-nál.
(#) kameleon2 válasza Honda130 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Szia! Két út is van a tanulásra (legalább). Sajnos a magyar kicsit nehéz de szerintem - mivel nekem eleve nehézségeim vannak a nyelvekkel - elhiheted, hogy nem gond, hamar megtanulod ha nekem is sikerült . Az egyik út, hogy elindulsz profi szinten. CAD, CAM vonalon - bár szerintem a CAM itt célravezetőbb.
1.) CAD: AutoCAD, 123D, TinkerCAD ,FreeCAD stb
2.) CAM: SolidEdge , SolidWorks stb
A Sketchupot én azért ajánlottam, mert mindamellett hogy pontos, ingyenes és sok a plugin lehetőség, van fizetős is belőle és professzionális is tud lenni. Azaz nem kell mindjárt az elején guillotine-ba dugni a fejed, kifizetni egy vagon pénzt és rájönni, hogy becsaptak.
Én szinte már mindegyiken (nem csak a felsoroltakon) rajzoltam. CAM programként a SolidEdge megfogott. Eleinte nehéz volt belerázódni, de nagyon hatékony program. Csak hát a mérete és az ára... Lefoglalta az összes erőforrásom. A Sketchup egy a sok közül, ami kisebb és hatékony. Mondhattam volna az ingyenes német CYCAS programot is, mert zseniális, de sajna nagyon megállt a fejlesztése, pedig multiplatformos. Igaz főként épületekhez találták ki és látványra. Pov-ray-el fantasztikus fotorealisztikus képek készíthetőek vele. FreeCAD is megtanulható, lehet vele rajzolni. Szerintem nézz rá mindegyikre. Persze lehet még Blender ami szintén ingyenes, stb is. Nem rábeszélni akarlak, nekem a Sketchup volt a legegyszerűbb. Magától értetődő a használata, hamar el tudsz vele kezdeni rajzolni és menet közben meg lehet ismerni a mélységeit. Ráadásul jó, publikus anyagok vannak hozzá még ha angol is. Mindegyik szofverhez vannak megosztó oldalak is, ahol már kész objektumokhoz, pluginekhez is hozzá lehet férni.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
(#) Elektro.on válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 6, 2018 /
 
Szia!
Bocsi, hogy belekotyogok, de a CAD CAM területen a fogalmakat kevered.
Az általad írt szoftvereknek (majdnem)mindnek van CAD és CAM modulja is.
A CAD a számítógépes modellezés a CAM a gyártáshoz kell.
Gyakorlatilag a CAM -el készíted el a CAD- al kreált modell CNC géphez való pálya programját.

Én gyakorlatilag Catia-val és NX -el foglalkozom főállásban. A CAD valóban precíz modellépítésre alkalmas.

CAD (Wiki)

CAM (Wiki)
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
(#) MikulaSan hozzászólása Szept 6, 2018 /
 
Szerintem ő lesz a választottam: Linkecske
Mivel a készítők a hibákat javítván adtak ki ingyen terveket nyomtatható alkatrészeknek amivel lehet a vázat stabilabbá tenni, a szijjak befűzése/feszítését kényelmesíteni tsi. De ha rossz választásnak találjátok vagy van vele tapasztalatotok akkor szívesen meghallgatom. Nagyon plafon 50k és a fő lényeg minnél hamarabb ittlegyen. Ha esetleg valaki tud itthon valahonnét ilyen árban használtat eladót vevő vagyok az ötletre. Elnézést az offért!!
(#) kameleon2 válasza Elektro.on hozzászólására (») Szept 7, 2018 / 1
 
Azért van még egy - jelesül fontos különbség. A CAD programok általában csak a tervezést a CAM programok a gyártást támogatják jobban natívan. Van persze a CAD szoftvereknek is CAM modulja, de már a rajzolás folyamata is - hiába CAD amin dolgozol hivatalos néven, CAM-ként kezeli a rajzodat . Azaz a te általad használt rajzoló programok is gyártásorientáltak az első tollvonástól kezdve, míg az AutoCAD például ettől azért nagyon messze van. Nem keverem a fogalmakat, maximum rosszul fogalmazok. A Catia és az NX is gyártás és gyártási objektum orientált szoftverek. Eleve modellre és modelltulajdonságokra épül. Az AutoCAD - nem. Ott van egy világméretű kordináta rendszered mínusz végtelentől a plusz végtelenig, ami hülyére paraméterezhető (elvileg), de mire beállítod és beparaméterezed - bele is hülyülsz. A már eleve CAM -ra épülő szoftverek pedig - Például a SolidEdge - azzal indítanak, hogy van egy tested , amiből forgácsolni tudsz. Nem papír, vonalzó, ceruza elvre épülnek. Ha te is elolvasod a linkjeiden szereplő cikkeket - ez jól látszik. Mármint az, hogy a CAD alapvetően inkább 2D-ben elterjedt. Egy műhelyrajzot szépen precízen, kínlódósan meg lehet benne csinálni. Amúgy a Wikipedia moderált, de nem lektorált terület. Sok kisiklás van rajta. Ahogyan a fogalmazásomban is, mivel nem ibot vagyok, hanem ember. AutoCAD 1.0-án kezdtem a rajzolást. Én hülye egyből 3D objektumokat akartam rajzolni és látni rajta. Vért izzadtam egy bútor megrajzolásával. Egy CAM-el 100x könnyebb a dolgom ezen a téren. Nem beszélve a végeredményről ami az egyiknél maximum egy print (CAD), míg a másiknál valamilyen valós méretű objektum fájl, g-kód stb.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018
(#) Elektro.on válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Off mert ez már nem nyomtatós téma.
Szép az eszmefuttatásod, de nem értek vele egyet. Csatolok két képet a Dassault Sytemes oldaláról. És egyet au NX -ről.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2018
(#) merlingerin hozzászólása Szept 10, 2018 /
 
Sziasztok!

Úgy érzem, a Cura az őtületbd kerget. Mitől van, hogy megnyitok egy file-t a thingiverse-ről, akkor megnyílik, megjelenik. De bal fent nem mozog a fehér "töltés" sáv. Amikor a "save as gcode"-ra kattintok, majd save, nem ment el semmit. Megint csak nincs kukac mozgás... De hibaüzenet sem. Net van természetesen. Előjel nem volt. Újrahúztam. Maradt minden így. Tegnap reggel ment. Este nem...
(#) zamatőr hozzászólása Szept 12, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Szerintetek használható lenne valamelyik (bármelyik) 3D nyomtató nyák készítéshez ? Valaki csinált már ilyet? Eredmény?
Köszönöm.
(#) kameleon2 válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Az ötlet nekem is eszembe jutott, főleg, amikor sikerült szépen belőnöm és láttam az első réteget. Még nem nyomtattam rézre, hogyan viselkedik. Az a része szerintem még rendben lenne. Amikor folytonos a vonal, azzal kevésbé lenne gond, de amikor vált a pinek között - akkor is húz szálat - legalábbis bármennyire precízen próbáltam belőni, azaz takarítani kellene ezeket nyomtatás után. Ha lesz kis időm megpróbálom, de ebből éppen az idő a kririkus .Lehet hogy jó lenne, mert az a PLA amit használok tapadássegítővel van ellátva eleve. A leszedése már más kérdés lenne maratás után.
(#) bbatka válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
A festék karcolós módszer szerintem használhatóbb megoldás, feltéve ha bírja a nyomtató mechanikus kialakítása. Persze még problémaként ott van a G kód előállítás, mert ez nem gravírozó gép.
(#) gerleimarci válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Gyantás jó lehet levilágítani
(#) hunagyp válasza zamatőr hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Többek közt ajánlom Tech2c csatornáját youtube-on.
Lézer, gravír (kis mértékű, lassú cnc marás is egy dremel felxi szárral, de DC 775 motorral is frankón kivitelezhető), nyomtató - mind próbálta.
Ill. más videókat is találsz, megfelelő gravírtűvel és jobbacska mechanikával nagyon szép eredménnyel lehet nyomtatón nyákot (is) gyártani.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2018
Következő: »»   83 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu