Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   197 / 197
(#) Pethical válasza micky777 hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Alternatív megoldásként a fűtőelemet egy külső fetre rá tudod kötni, azt meg meg tudod vezérelni a PA14, vagy a PA13 kimenetről. Ezek az érintőkijelző csatlakozója alatt vannak kivezetve, ott van 4 tüske, gnd, pa14, pa13 és vcc (vigyázz ez nem 24V) sorban, ez igazából az stlinknek lenne. Ehhez persze kell egy fet, vezeték és módosítani kell a firmwaren, de nem kell cserébe új alaplap. A másik amit meg tudsz tenni, hogy a benn lévő fetet kötöd át erre a tüskére, ekkor is kell új firmwaret fordítani, viszont így az alaplapon kell forrasztgatni a fetet ami nehezebb, mint a másik megoldás ahol csak egy tüskére kell rádugni.
(#) micky777 válasza Pethical hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Ez jól hangzik, viszont ez a megoldás akkor is működőképes, ha az STM32 bolondult meg? Ugyanis ezt meg nem tudtam kizárni eddig. Másik FET alatt azt az utólagosan is kapható "védő"FET-es megoldásra gondolsz? https://amzn.eu/d/5WhdiiW
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2024
(#) Pethical válasza micky777 hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Igen, valami ilyesmire, ami elbírja a hőelemet.

Mivel a nyomtató igazából teljesen működik, csak itt van anomália, ezért szerintem van rá esély, ha az STM32 a ludas akkor is szerintem csak ez az egy lába hibás, de erre persze nincs garancia. Ki tudod próbálni, gondolom szkópod nincs kéznél, így, ha fordítasz egy firmware-t, rárakod és erre a tüskére rákötsz egy ledet meg egy ellenállást, akkor látni fogod, hogy jó-e. Ha melegited az asztalt, akkor nem szabad a a lednek világítania. Ha viszont a hotendet akkor igen (és az asztalnak nem szabad melegedni). Annyi, hogy ilyenkor, ha azt mondod neki, hogy melegedjen a hotend, akkor pár másodpercig látod a ledet, utána lelövi magát a firmware Thermal runout hibával, mert érzi, hogy fűtene de a hotend nem melegszik, ez nem gond, hiszen a led nem is melegíti. A ledes próba után lehet fetet beszerezni.

De, az általad linkelt fet 24 euro szállítással. Akkor lehet jobban megéri 44 dollárért egy új alaplap: https://a.aliexpress.com/_Eypb1iV és akkor az biztosan egyben van.
(#) micky777 válasza Pethical hozzászólására (») Feb 15, 2024 / 2
 
Nos hosszas gondolkodás után megrendeltem az alaplapot, talán ez lesz a legjobb megoldás. És ha eladóom sem kell magyarázkodni hogy miért van így vagy úgy mókolva.
Viszont mivel nagyon sokat próbáltál segíteni, tanácsokkal ellátni, arra gondoltam, -persze csak ha elfogadod és van motivációd és nem sértelek meg- odaadnám neked a régi alaplapot kísérletezni. Persze, ha megérkezik az új lap.
(#) sargarigo válasza micky777 hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Ez szép gesztus!
(#) halfbit válasza micky777 hozzászólására (») Feb 16, 2024 / 1
 
Függetlenül attól, hogy a gép menüjében milyen asztal és fúvóka hőmérsékletet állítottál be, ha a print menüben beolvasol egy .gcode fájlt, kis idő múlva nem kezdi újra az asztal és a fúvóka felfűtését az abban tárolt hőfokokra?
(#) Pethical válasza micky777 hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Nagyon kedves vagy, de, ha nem sértelek meg, akkor nem fogadnám el. Két okból, az egyik, hogy nem várok ellenszolgáltatást a segítségért, meg leírni pár dolgot, ötletet nem kerül semmibe. A másik, hogy nem tudok vele mit kezdeni. Bár van egy S1 Prom, az működik és mellé van egy halom extra alkatrészem is, de le szeretném lassan cserélni az egész gépet is, így nálam csak porosodna. Lehet valakinek viszont hasznos tudna lenni és jobban hasznát venné, mint én.
Mindenesetre nagyon köszönöm, ez egy nagyon nagyvonalú felajánlás tőled és nagyon remélem, hogy az új alaplappal működni fog!
(#) micky777 válasza Pethical hozzászólására (») Márc 2, 2024 / 1
 
Üdv mindenkinek! Hosszú várakozás után Aliról megérkezett végre az alaplap. Beépítettem, telepítettem és bár még hátra van egy teszt nyomtatás, az anomália eltűnt. Úgyhogy szerintem, ahogy már írtátok az STM32 volt a ludas. A régi alaplap megvan azért ha valakit érdekel így is írjon bátran. Még egyszer köszönöm nektek a sok ötletet és tanácsot mindenkinek.
(#) mnyugger válasza micky777 hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Engem érdekelne. Szívesen elfogadnám.
(#) dara válasza mnyugger hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Sziasztok.
Ramps 1.4 nél lehet azt csinálni hogy a motorok 12V kapnak,a düzni és az asztal 24V kap külön külön?Ugyanis 12V helyett mind kettő 24V os még az asztalt felfűtti,de a dűznit már nem.A másik hogy a száladagoló a marlinba mm ben van megadva és annyit is állítottam az úgy jó?Cura ban majd tudom még hangolni?Valószinű lessz még pár kérdésem.
(#) Régi motoros válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
A motorok feszültségcsökkentésének nem tudom mi köze van az extruder nem fűtéséhez.
Azt csinálhatod, hogy nagyobb teljesítményű táppal próbálkozol.
A feszültség kettéválasztása akkor megoldható, ha a panelen van erre lehetőség, de szerintem fólia tápszakasz átvágással lehet ezt megoldani csak, ha csak egy betáplálási pont van.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2024
(#) Pethical válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Szia!
Nem teljesen értem a kérdéseid, de hátha tudok válaszolni.
A RAMPS 1.4 alapból 12V-os, de módosítható 24-re.
A motoroknak semmi baja nem lesz 24V-on.
Ha a dűzni a hotend, akkor az baj, ha nem melegszik. 12V-on is kellene melegednie, ott valami nem jó.
A marlin és mm kérdést nem értem.
(#) dara válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Na ezért írtam le a tipusát.Itt külön 5A megy a motoroknak meg külön 10A a fűttéseknek.Nem kell semmit vagdalni.
(#) dara válasza Pethical hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Igen úgy árulták hogy 12-24V,új pc tápról müködtetem 12V 20A kéne tudnia.Na mindjárt rámérek mennyi fesz jut rájuk.
(#) Régi motoros válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 / 1
 
Én úgy tudom, hogy konkrétan áramerősséget nem szabályoznak sem az asztal sem az extruder fűtésnél. Ha maximum PWM -el megy amikor bekapcsolódnak, akkor csak a tápegység szab korlátot.
(#) dara válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Na rámértem.Az asztalnál leesik a fesz 9V ra de 50 fokra felfűti Az extrudernél 11,5 V ott nem esik be a fesz,de mégsem fűt fel.125 fok és megáll.Vent nélkül is csak 170 ment fel.Na közben le is tiltott a vezérlő.Gondolom túllépett valami idő keretet.A motorokhoz 8825 vezérlők vannak azok mehetnek 24V ról is.De mivel külön van választva a motor betáp meg a fűtés betáp azért kérdeztem hogy adhatok e a fűtésnek 24V a motornak meg 12V.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Mértem ellenálást,asztal 1,2 ohm,extruder 13,5 ohm az az nincs 10w se.Van másik fejem az is ugyan ennyi.Kb 40W szoktak írni hogy annyit tudnak.Nem egy eladotól vettem.Na most mit csináljak?
(#) Pethical válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ha a fűtőbetéted 24V-os (van 12 és 24 is), akkor 13,5 Ohmmal az 42W.
(#) dara válasza Pethical hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Igen csak a kicsi sárga azt írta hogy 12-24V való.Szerintem az asztal is mert az is lassan fűt fel az már akkor cc 200W lesz.Egyébként megtaláltam a fűttő oldalt át lehet kötni 24V ra csak azt a lapos fuset kell kivenni mert az csak 16V ig birja.Most akkor két tápot kell beraknom nemfasza.
A másik,Marlin bugfix 2.1 próbálgatom és a végállások nem akarnak működni ha valaki próbálta ezt a frimware segithetne.Negatív zárásra vannak kötve.
(#) benjami válasza dara hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Azt azért tudhatnád, hogy messze levő kicsi sárga kínai azt mond amit akar. De gondold át. Ha a fűtőszálat nem nem lehet szakaszolni és a szakaszokat eltérő módon bekötni a táplálási feszültség függvényében akkor sehogy nem jön ki a matek, azaz, hogy 12 és 24V-on is ugyanúgy működjön. Ohm törvényét nem lehet áthágni, 12V-on fele akkora áram mellett negyed akkora teljesítményt fog produkálni mint 24V-on (ha a hőfoktényezőt elhanyagoljuk).
(#) dara válasza benjami hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ezért fog a fűtés 24V menni.Más lehetőségem nincs.
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 4, 2024 /
 
Sziasztok! Jó ideje 3D-zek és nyomtatok már. A rajzolás kicsit régebbi keletű, mert még AutoCAD 1.0-n kezdtem el 3D-t rajzolni. Furcsa érzés néha elővenni a régi rajzaimat és elgondolkodni, honnan is indultam. Ugyanez a helyzet a hardverrel is. A nyomtatást egy fapados (szó szerint) Anet A6 kínai klónnal kezdtem, ami rétegelt lemezből lett összetákolva és már elsőre is nyomtatott, aztán annyi upgradet kapott, hogy már régen nem is hasonlít önmagára, mire pontos lett. Sokat dolgoztam és dolgozom egy TronXY X5S 400 dualhead verzióval (korai változat), amit nagyon gyorsan "egyfejesítettem", mert tele volt műszaki problémával, aztán kapott merevítést sarokgörgő tartót stb. De a mai napig napi szinten használom és jó. Aztán a napokban találkoztam egy a youtube-on lehúzott "nyekenyóka" Easythreed K9-el, amit 3 mozdulattal teljesen egyforma elemekből lehet összepattintani kb 60 dollárból. Mit veszíthetek? Sokszor kell kicsi alkatrészeket nyomtatni, kipróbáltam. A meglepetés az, hogy annak ellenére, hogy kotyog, lötyög, nem sok bizalmat kelt, de működik! Én magam lepődtem meg a nyomat minőségén a legjobban. Nyilván nem egy 5 milliós nyomtatóval kell összemérni, de döbbenetes, hogy mennyit fejlődött pár év alatt úgy a technológia, hogy ez a kis nyomtató, mindössze egy 12V 2A-es tápról elvan! Igaz, nincs fűtött tárgyasztal, de van 3D mágneses PEI lap rajta, így azonnal tapad, nem kell hajlakk, kapton szalag, ragasztó és egyéb varázslatok. Ráadásul a méretéhez képest még csak nem is lassúcska. Szóval ha még precízebb is lenne egy kicsit, simán rá lehetne írni, hogy irodai, asztali 3D nyomtató. Túl vagyok pár teszt nyomaton nem benchy hajók.... Ráadásul nem is túl hangos. Megdöbbentő a fejlődés mértéke. Persze van azért aluvázas stabil szerkezetem is, de mire az felfűt ez már félig kinyomtatta a tárgyat. Gyantással is küszködtem, de életemben annyit nem mosogattam.... Jó felbontású, tökéletes a nyomat, de a beállítás egy örökkévalóság és egy vagyon.Ha anyagot váltok, kuka minden. Csak gondoltam megosztom. Illetve kíváncsi lennék, kinek, milyen típussal vagy konstrukcióval volt jó, rossz tapasztalata - esetleg élménye?
(#) dB_Thunder válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Idézet:
„de életemben annyit nem mosogattam”

20 perc alatt le szoktam tudni mindennel együtt! Addig napozik a nyomat!
(#) kameleon2 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 4, 2024 /
 
Igaz, de nem akkor, amikor prototípust kell fejlesztened és hiába minden tapasztalatod össze kell építeni egy nyákkal, kijelzővel, kicsit módosítani, újranyomtatni stb. Akkor sokszor 20 perc. Főleg ha először egy üres nyákhoz illeszted, aztán kiderül, hogy beültetve belelóg egy-két alkatrész. Aztán mire a panel és a kijelző összejött, a gyári dobozon belóg egy fül stb... Szóval ezt a folyamatot elég csak nyomtatás szinten is lekövetni. Persze gyönyörű az eredmény, ez kétségtelen. Aztán jön a kisszéria és jó lenne rugalmasabb anyagból nyomtatni és ott elszabadul a pokol, mert ami rugalmasabb, az jobban nyúlik is, nem tudja a PEI filmről feltépni a réteget, selejt lesz stb. A szupport ami jól bevált már kevés, több kell.... a félig elrontott anyagot leszűrni ...
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2024
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 5, 2024 / 1
 
Nagyon igazad van. Én is sokáig merlegeltem egy gyantás nyomtato beszerzesét, de a mosogatás nekem sem a hobbim és nincs is annyi munka, hogy ezzel töltsem a drága idöt. Szerencsere van nehány ismerösöm akik naponta használnak ilyen nyomtatokat igy némi baksisért megcsinálják a munkát gyorsan es tisztán. Nem kell mosogatni, mindenfele vegyszerekkel b
Következő: »»   197 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem