Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   182 / 182
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 28, 2023 /
 
A Dacai HMI-kre gondolsz?
Illetve az nem jött át nekem, hogy mit szerettél volna kérdezni.
(#) kameleon2 válasza Pethical hozzászólására (») Jan 28, 2023 /
 
Igen. Konkrétan csak ötletelgettem, hogy könnyedén meg lehetne vele oldani cnc és 3D nyomtató vezérlését, távvezérlését. Kínlódott valaki már ilyesmivel? Most egy fan-coil vezérlőt készítek éppen, amivel bármilyen típusú fan-coil beintegrálható a vezetékes okosotthon rendszerekbe modbus-on keresztül. Konkrét feladatokat sajnos azért nem tudok ide feltenni amit csináltam, mert nagy részük magánházakba kerül és titoktartás alá esik.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2023
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Vas, 6:21 /
 
Áh, értelek. Igen, épp ezzel foglalkozom, hogy csináljak egy új képernyőt a nyomtatónak hobbiból, mert annak nem adta ki a Creality a forrását, így nyílt is: https://github.com/Pethical/Ender-3-S1-Pro-Screen
Ez 48800M043-ra van, mert az van a nyomtatóhoz és mondjuk XGus protokollt használ, nem modbust. Nekem nagyon bejönnek ezek a kijelzők. Szörnyen olcsó, nagyon okos. A VisualTft-t nyúzom, mert az angol A VisualHMI lehet többet tudna, de az kínai.
Nagyon örülök, hogy van valaki más is itt aki találkozott ezzel a képernyővel.
A hozzászólás módosítva: Vas, 6:23
(#) kameleon2 válasza Pethical hozzászólására (») Kedd, 8:28 /
 
Én is ezen a vonalon indultam el. a VisualTFT elég használható, bár rá kell hangolódni rendesen. Mindennek megvan a helye, de a kínai leírásokkal sokat sínylődtem. Viszont a forgalmazó sokat segített Kínából. A Lua és C script is idegen volt elsőre, mert elég hardverspecifikus, de már abba is kezdek belerázódni. Én a MODBUS vonalon indultam el, mert sok segítséget ad maga a HMI. Legyen master, vagy slave.
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Kedd, 9:14 / 1
 
Én ez a doksi alapján dolgoztam vele, a Google fordításban már használható.

Azért kellett nekem xGus, mert a nyomtató (Ender 3 S1 Pro) ezt a protokollt használja ehhez a képernyőhöz, ugyanis régen Dwin képernyő volt rajta és így újra tudták hasznosítani a kódjukat (a Dwin firmware konvertálható Dacai képernyőre), a nyomtatóban lévő firmwaret meg nem volt kedvem átírni, így az alapján implementálom a képernyő működését.

Egy dolog zavar nagyon, hogy van ami csak C-ben, más meg csak LUA-ban érhető el. Ez megőrít.

Gondoltam rá, hogy, ha megjönnek a kijelzőim Kínából, utána lehet összedobok egy cikket, leírást róla. Egyébként tényleg nagyon olcsó és nem csak HMI-k vannak, hanem pl. HDMI-s érintőképernyő is és azok is elég megfizethetők. Kifejezetten megkedveltem ezt a márkát, nem is értem miért nem ismert.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 9:15
(#) helektro válasza Pethical hozzászólására (») Kedd, 13:02 / 1
 
A cikk jó ötlet. Szerintem sokan lennének, akik szívesen olvasnának egy ilyet, mert ezek a HMI kijelzők sok helyen használhatóak.
(#) kameleon2 válasza Pethical hozzászólására (») Kedd, 13:08 /
 
A cikk tényleg jó ötlet. Gondolom az xGus miatt akkor a te változatod puritánabb, tokozatlan változat. Nekem kellett a műanyag burkolat és a rajta lévő elektronika is. Azonban rájöttem, hogy a kínaiak sok mindent okosabban oldanak meg. Például rendeltem fan-coilokat, amibe passzol ez a HMI és kiválthatom vele a gyári vezérlést. Így sokkal könnyebben integrálható okosotthonba. Ránéztem a linkelt github oldalra, valamilyen csomagban elérhető esetleg, ami kész van? vagy video esetleg? Szívesen ránéztem volna.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:13
(#) Pethical válasza kameleon2 hozzászólására (») Kedd, 13:35 /
 
Az xGus csak a protokoll, az összes ismeri az Dacai, xGus, Modbus, Mitsubishi protokollokat tokozástól függetlenül.

Én a nyomtató gyári képernyőjét piszkálom jelenleg, ami ugye adott, egyébként egy customizált DC48800M043 rezisztív érintős HMI. Ebben az esetben a burkolat a nyomtatóé, ezen nincs audió kimenet, se RTC, se wifi, csak buzzer és SD kártya. Mondjuk a burkolattal én úgy vagyok, hogy nyomtatok magamnak, ha kell.

Az eredeti érintőképernyő funkcionalitását képezem le a projektben, nincs benne semmi extra igazából, annyi, hogy tettem rá egy hőmérséklet grafikont pluszba és itt ott egyszerűsítettem és persze a design más, mert az szerzői jog védett, szóval nem használhatom újra az eredetit. Azért csinálom, mert bár a firmware forrását közzétette a Creality, de a képernyőjét nem, így ahhoz nem lehet nyúlni. Ezt szeretném megkerülni és újabb funkciókat hozzáadni később, csak először működjön az eredeti funkciókészlet.

Hűha, nem tudom milyen csomagra gondolsz. Letöldöd, felflasheled, rádugod egy Ender 3 S1 Pro nyomtatóra és megy, már az amennyi eddig elkészült belőle, de úgy is ki lehet próbálni, hogy letöltöd, megnyitod VisualTFT-ben, usb-soroson rákötöd a nyomtató képernyő portját a számítógépre (pl. FT232RL átalakítóval), elindítod emulátorban és bekapcsolod a nyomtatót. De egy Ender 3 S1 Pro mindenképp kell hozzá, mással is menne, de ahhoz át kellene integárálni a képernyőkezelést a stock marlinba, azt meg még senki se csinálta meg, nekem se volt hozzá kedvem.

Ha jól értem, akkor te a 86-os szériát használtad. Én, mivel a nyomtatóban is M (medical grade) szériás kijelző van és az elég jó ár/értékarányúnak tűnt, így azzal kezdtem el foglalkozni. Egy DC10600M070_2111_0C és egy DC80480M043_1111_0C kijelzőt rendeltem pluszba, most várom, hogy jöjjön. A második hasonló ahhoz, mint ami a nyomtatóhoz van, csak ennek van audió kimenete és van rajta RTC is. Az első meg ugye egy 7 colos IPS, picit nagyobb.
Következő: »»   182 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem