Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Indukciós főzőlap javítása
 
Témaindító: csiperke, idő: Okt 25, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 28
(#) pjenoz hozzászólása Okt 30, 2020 /
 
Két videót csináltam.
(#) pjenoz hozzászólása Okt 30, 2020 /
 
Másidik video
(#) noi válasza pjenoz hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Ez a normál indulás, "boot"-olás, amikor feszültséget kap az egész főzőlap.
(#) noi válasza pjenoz hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Ezzel a jelenséggel még nem találkoztam. Nem ír hibakódot sem, csak a 0-kat. A relé hallás alapján csak egy pillanatra húz meg. Lehet ott van valami túlterhelés? Próbáltad, hogy csak az egyik panelt kötöd össze, helyezed feszültség alá, plusz az interface-t? Majd csak a másikat? Hogy vajon mindkét panellal ezt csinálja? Bal szélen van egy rövid fekete vezeték 2 csatlakozóval. Amelyik panelon van, az ad 5 Voltot az interfésznek. Ha csak az egyik panel rossz, akkor lehetne hasonlítani a méréseket a jó és rossz panel között... Indukciós hurkok nélkül is így kapcsol be? De sajnos nem tudom, mi okozhatja ezt, hogy bekapcsolás után csak egy pillanatra kapcsol be, amit többször újrapróbál. (Üveglap nélkül pl. egy rongyon/kesztyűn/fázisceruzán keresztül tudod az interfész érzékelőit működtetni, direkt kéz érintéssel nem.)
Szerintem a mikrokontrollerek jók (legalább az egyik panelon), és az interfészen.
(#) pjenoz hozzászólása Okt 30, 2020 /
 
Próbáltam csak az egyik és másik panellel is. Semmit nem csinál úgy. Feszültség alá helyezéskor egy nagyon halk hang a tápnál egy pillanatra. Ha leveszem az üveget megint csak nem hajlandó semmire. Ha teljesen összerakom csak akkor indul, de ezt produkálja. Véleményem szerint olyan mint ha elfogyna a fesz a 230v - os rendszerből. Igy nem tudja befejezni amit elkezdett.Bármi is legyen. Nem tudom mi jönne ezután. Nekem sose volt ilyenem. Azt se tudom hogy kell használni.
Indukciós hurok nélkül nem próbáltam. Nem mertem nehogy valami elszáljon.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2020
(#) noi válasza pjenoz hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Én javítottam a sajátunkat, ami majdnem így néz ki. Használjuk azóta is. Ez 2015-ös AEG.
A főzőlap 3 panelból áll. Bal oldali Power Board, jobb oldali Power Board (ezek csak szoftveresen különböznek), és az interface, amivel vezérled, és kijelzi, hogy mit csinál. Nekem úgy van, hogy a két PB össze van kötve egymással egy 3 eres szürke vezetékkel, és a jobb PB-ról van összekötés az IF-hez (szintén 3 eres szürke). A bal PB-on van rajta a rövidke fekete "jumper" vezeték, tehát ez tápolja az IF-t. A szürke vezeték a PB-on ahova csatlakozik, ott két aljzat van. A kettő egyenértékű, felcserélhető. Az indukciós hurok nélkül is nyugodtan használható. Ha így indítanád el a főzőzónát, akkor csak az indukálás indulásakor fog hibakódot adni (E6 - Induction module defect). Ha kikötöd a zóna hőszenzorát, akkor azt már hamarabb jelzi, fezültség alá helyezés után fél perccel már tudni fogja, bekapcsoláskor hibakóddal jelzi (E4 - Temperature sensor coil defect). De ha ezeket visszarakod, üzemel rendesen.
Tehát az egy PB-os próba így nézne ki:
- Szürke vezetékkel összekötni a PB-ot és az IF-t.
- Kis fekete összekötést erre a PB-ra kötni
- Indukciós hurkokat és hőszenzoraikat nem kell bekötni
- A ventilátor azt hiszem nem szükséges
- A PB-ra 230 Voltot kötni
Ebben az esetben a boot ugyanaz lesz mint az első viedódon, bekapcsoláskor pedig a relé meghúz, úgy marad, a ventilátor felpörög, egyik oldalra 0-kat jelez, másikra hibakódot, hiszen a másik panellal nem tud kommunikálni.
A másik PB-dal ugyanez a próba, azzal ellenkező oldalra fogja a hibakódot és a 0-kat jelezni.
A helyes működés az lenne, hogy bekapcsoláskor adja a 4 darab nullát a 4 zónához, és a bekapcs "gomb"-nál a piros led. Az egyik relé meghúz, úgy marad, a ventilátor felpörög alacsony fordulaton. Ha 10 másodpercen belül nem nyomsz semmit, akkor kikapcsol. Ha zónát indítasz, az bő 4 másodperc szünet után indul a startját követően.
Nem lehet, hogy a ventilátor, vagy annak meghajtása, vagy érzékelése ment ki, és azért dobja el a start-ot? Bár arra csak 2 vezeték megy, így nincs visszajelzés a fordulatról.
A ~14 Volt kimenete stabilan megvan a tápnak? Az hajtja a ventit, meg a relét.

Miket cseréltél a panelokon eddig, a túlfesz miatt?
(#) pjenoz hozzászólása Okt 30, 2020 /
 
Az elején cseréltem a 33 ohom ellenálásokat a folia kondik mind 275v os volt azok átmentek rövidzárba.
Az egyik panelon az egyik 400v-os elektrolit kondi megpuposodott egy kicsit igy azokat is mind a kettő panelon cseréltem. A pups kondinál a diódák is elmentek . Megszakadt 2. Mind cseréltem. Lett cserélve egy kondi a janper melett is mérés szerint jó volt de kinézetre nem tetszett. Igazából ezek filléres dolgok.
Egy dologba kellene segítség még. Amikor indul a panel kb mennyi áramot vesz fel? Ha aktiválod a bekapcsoló gombal akkor mennyinek kellene lennie? Panelonként vagy összesen is jólene. Ez lehet a megoldást jelentő szám nekem. Nincs müködö panelom igy nem tudok hasonlitani.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2020
(#) noi válasza pjenoz hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Pontosat mérni nem tudok neked most, mert be van építve.
Feszültségre helyezés után, mikor lefut a boot, akkor utána (bekapcsolás nélkül) kb. 0,5-1 Wattot eszik az egész főzőlap. Ilyenkor ugye megy a két PB kisfesz tápja, az 5 mikrokontroller. A nagyfesz részt a relé leválasztva tartja ez esetben. Ha bekapcsolod, de még zónát nem indítasz, akkor fentieken felül meghúz az egyik relé, és elindul a venti. Ezeknek a fogyasztásával nő csak az áramfelvétel (meg a procik is aktívabbak, de az elenyésző áram). Főként a venti eszik ilyenkor a legtöbbet. Az IGBT-k még nem zárnak. Ha a ventit nem kötöd be, szerintem még mindig 3 Watt alatt kellene maradnia. De mondom, sajnos most mérni nem tudom. Ha igényled, később délután a lakáselosztónál elé teszem a multimétert, és megmérem pontosan. Sajna lakatfogóm nincs.
(#) pjenoz hozzászólása Okt 30, 2020 /
 
Ahogy nézem amikor a relék meghúznak valami igen nagy áramot vesz fel. Ezért kérdeztem nem teszteli-e az induktív lapokat egyenként esetleg egyszerre. Akár csak egy pillanatra is. Ha leveszem a terhelést akkor várakozik egy ideig mielőtt kiállna hibára és nem kattog.
(#) noi válasza pjenoz hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Amíg nem indítod a zónát, addig nem teszteli. Legalábbis az enyém nem. De tudtommal van olyan lap, amelyik megnézi, melyik zónán van edény, és azt kiválasztja (amelyiken csak egy csúszka van, és előbb ki kell választani a zónát, aztán beállítani a teljesítményt). Nekem tuti nem tesztel indulás előtt, mert csak utána dob hibát indukciós hurok nélkül (ha a hőszenzor be van kötve).
Próbálj ellenállást mérni úgy a fő betápon PB-onként, hogy rövidre zárod a relé kimenetét. Vagy a relé utáni szakaszt mérd meg, mennyi az ellenállása. A 230 Voltot persze ne kösd rá. Szerintem ilyenkor nem szabadna kis ellenállásnak lennie, mert az IGBT-k még nem zárnak. Lehet zárlatos az IGBT? Vagy valamelyik kondenzátor a nagyáramú részben? A nagy Greatz híd?
Ez azért lenne furcsa számomra, mert alapból a relé leválasztja ezt a részt a hálózatról, tehát amikor megkapta a 400 Voltot, akkor ez nem volt a hálózatra kötve...
Egyébként a zónateszt kb. néhány milliszekundum lehet szerintem.

Most kipróbáltam, nem tesztel. Amikor tesztel, azt pedig 1,3 másodpercenként ismétli, F betű kiírása mellett (ha nincs edény, vagy nem eléggé mágnesezhető, távol van,...).

Mit értesz az alatt, hogy "leveszem a terhelést"?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2020
(#) pjenoz hozzászólása Okt 31, 2020 /
 
A 4db indukciós részt értettem. Ma nem tudtam vele foglalkozni de holnap még ránézek. Köszönöm a segítséget.
(#) TiGy hozzászólása Vas, 14:57 /
 
Üdvözletem. Szeretnék Önöktől tanácsot kérni. Az elején szeretném leszögezni, hogy nincs tapasztalatom az indukciós főzőlapokkal. Van egy működő indukciós főzőlapom, HENDI 3500D. Szeretném átalakítani úgy, hogy külső jellel (12 vagy 24 V DC) lehessen vezérelni. Mit értek ez alatt, a főzőlap fűtésének be- és kikapcsolását egy számítógépen futó program fogja irányítani, egy külső hőmérő mért adatai alapján ( a programban megadott és a megmért hőmérséklet alapján).Tehát nem a hálózati táplálást szeretném ki- be kapcsolni, hanem olyan eseményt előidézni amit a főzőlap processzora úgy értékel, hogy nincs szükség fűtésre , s ha elmúlik a jel, akkor ott folytatja ahol abbahagyta. Van pár elképzelésem, de nem tudom, hogy megvalósíthatóak-e. Pl. A főzőlap hőmérőjét valahogy elbutítani-ha megjelenik a külső jel, akkor a hőmérséklet megemelkedik olyan értékre amelynél a berendezés lekapcsolja a fűtőtekercset. Vagy a főzőlap teljesítményének beállítása PWM jel alapján történik- ha megjelenik a külső jel, akkor egy más értékű PWM jel lenne elküldve, mely minimális teljesítménynek felelne meg. Sajnos bekötési rajzom nincs. Minden tanács, vélemény érdekel. Tisztelettel TiGy.
(#) Sebi válasza TiGy hozzászólására (») Vas, 18:15 /
 
Egy ilyen zárt vezérlésbe nem könnyű belenyúlni - a benne lévő program nem befolyásolható. Az egyetlen útra jól ráéreztél: a hőszenzor bemenetet be lehet "csapni".
Amennyiben az érzékelő NTC (ez a gyakoribb), meg kell mérni az ellenállását és egy optocsatolóval vezérelt párhuzamos ellenállást lehet beiktatni, amitől magasabb hőmérsékletet értelmez.
A határokat ki kell kísérletezni, mert némelyik szoftverben van hibafigyelés, tehát a mért 150 fok nem ugorhat 180-ra...
Következő: »»   28 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem