Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
 
Témaindító: kanocos, idő: Jún 14, 2006
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   35 / 35
(#) merla válasza merla hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Nos, US fórumok alapján van esély rá, hogy az STK legyen a hunyó. Rendeltem egyet, próba - szerencse...
(#) proba válasza merla hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Ha kondi csere előtt huppogott, utána meg zárlatos, az új behelyezése előtt alaposan körbe nézném, mit rontottam el, nehogy az is a kukába végezze.
(#) merla válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2019 /
 
Jogos, már tettem egy újabb kört, elvileg minden oké.
(#) ddav20000 hozzászólása Nov 9, 2019 /
 
Sziasztok! Segítségre lenne szükségem. Egy Akai Am-A535-öst javítok amiben helyet foglal egy STK4192II. Ezt én már cseréltem mivel az erősítő semmi életjelet nem mutatott magáról. Mivel nem én vagyok az első tulaja és én is úgy vettem, hogy rossz volt feltételezem hogy leégették. Most a csere után szól a jobb oldal hibátlanul de a bal az egy olyan 1/4 hangerő felett elkezd torzítani és valamilyen oknál fogva melegedik az R406(2,2Kohm) és az R407(2,2Kohm)-ellenállás a megszokottnál jobban és egy a bemenő egyenirányított jel utáni R4804(2,2Kohm 2W)-es ellenállás is. Hozzáértő segítségét kérném mi lehet a hiba? Mert akárhogy is nézegetem a gyári kapcsolási rajzot folyton arra a következtetésre jutok hogy nem kéne hogy probléma legyen.
(#) Cinema válasza ddav20000 hozzászólására (») Nov 9, 2019 /
 
Egy ilyen(drága!) IC csere után az összes mellette lévő kerámia kondenzátort is érdemes kicserélni, ugyanis ezek közel-határfeszültségükön üzemelnek és gyakran válnak átvezető-jellegűvé, ami az STK tönkremenetelét is okozhatja. Az ELKO-cserék is említésre méltóak, de azokat mérni is lehet és kell.

Üdv!
(#) ddav20000 válasza Cinema hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Rendben, köszönöm szépen! Hang alapján olyan problémára gyanakodtam hogy kondi hiba de a ELKO-k az értéke stimmel. Ez a kondi csere megoldaná az ellenállások túlmelegedését is?
(#) Cinema válasza ddav20000 hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Elképzelhető. A túlzott melegedés mindig valami hiba jele, ez lehet gerjedés, túlvezérlés, vagy túlterhelés, ezeket is ellenőrizni kell.
Mérni kellene oszcilloszkóppal az IC-lábain, hogy hol, milyen jel van, akkor lehetne pontosan kideríteni, hogy miért melegszik és az ellenállások miért melegednek érezhetően.
A kerámia kondenzátorokat azért írtam, mert megjártam velük, ugyanis egyes készülékekbe 50V-os gyártmányok kerültek, ahol a tápfeszültség +50V, -50V mellett, az STK valósággal megsütötte magát a gerjedéstől, amit a meghibásodott, átvezető kerámia kondenzátorok okoztak. Kicserélve ezeket a kerámia kondenzátorokat 500V-os gyártmányokra, azóta is kiválóan működik az erősítő, persze IC-csere után.

Üdv!
(#) ddav20000 válasza Cinema hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Annyi a probléma hogy sajnos nem rendelkezem oszcilloszkóppal pedig már elkelne egy itthon ebből kifolyólag is. Az összes STK-hoz tartozó kondit kicseréltem mind a kerámiát mind az ELKO-kat de semmi változás nem történt. Ugyan az a probléma: túlmelegednek az ellenállások és torzít a bal oldal, pedig a bemeneten(tápfesz) azt a kritikusan túlmelegedő ellenállást is kicseréltem egy 4 Wattosra 2 helyett, de ugyan annyira melegszik. Viszont azt még nem próbáltam hogy nagyobb feszültséggel rendelkezőt építek be. Esetleg nem lehet hogy más a probléma? Mert ha gyári adatok szerint így működött akkor most is kéne papíron. Válaszát előre is köszönöm!
(#) ddav20000 válasza ddav20000 hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Viszont most történt egy olyan problémám hogy szerintem kisütöttem tesztelés közben a jó oldalt is.... és nem tudom megérné-e új STK-t venni... Semmilyen kifogásolható túlmelegedése nem volt magának az IC-nek csak egy nagyon enyhe pukkanó hang jött a hangszóróból amire azt gondoltam hogy a hangszóró az mivel ez egy agyonhasznált tesztre még alkalmas hangszóró de nem sajnos... Szóval ennyi macera után elgondolkoztam egy kisebb helyet foglaló de nagyobb teljesítményű erősítő beleépítésében. Vagy ön mit javasolna? Megérné vele szenvedni? Mennyire megbízható egy jól felépített STK erőstő?
(#) Cinema válasza ddav20000 hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Ha a tápfeszültség engedi, akkor érdemesebb és stabilabb TDA7294-, vagy 7293-as IC végfokot beépíteni az STK helyett. Ezek KIT-formában is beszerezhetők és megbízhatóak. Egy dologra kell figyelni: a hűtőfelületük a negatív tápfeszültségen van! tehát a bordát szigetelten kell szerelni a dobozban.

Üdv!
(#) Ronin válasza Cinema hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Meg arra is érdemes figyelni hogy mielőtt ráköti a tápot, ki legyenek sütve a kondenzátorok.
(#) doktor válasza ddav20000 hozzászólására (») Nov 18, 2019 / 1
 
Idézet:
„Mennyire megbízható egy jól felépített STK erőstő?”

Teljesen megbízható, és szakszerűen javítható is.
Nagyon sok nagynevű gyártó alkalmazta, a legtöbb esetben, ami napig hibátlanul üzemelnek.

A probléma az eredeti modulok meghibásodása esetén jelentkezik, hogy szinte lehetetlen a beszerzése.
(#) merla hozzászólása Dec 8, 2019 /
 
Uraim, van-e célirányos topik olyasféle kérdések megválaszolására, mint pl. "Keresek Szegeden erősítő javításához értő szakembert"? Köszönet előre is...
(#) SlyChocolate hozzászólása Márc 29, 2020 /
 
Urak, olyan kapcsoló üzemű tápegység létezik amivel akár STK vagy bármely más olyan végfok meghajtható, ami +- tápról működik?
Következő: »»   35 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu