Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézergravírozás
 
Témaindító: pusy19, idő: Ápr 23, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 10
(#) dB_Thunder válasza Neubauer hozzászólására (») Júl 1, 2023 /
 
Idézet:
„gyanítom, hogy új "modern" vezérlőpanel is kellene az új fejhez.”

Nem kell, de aki nem ért az elektronikához, annak ez az egyik legjárhatóbb út!
Egyébként átalakítót is lehet csinálni.
Nekem is végig kellene járnom ezt az utat, csak most még ezer más dolog fontosabb.
(#) zamatőr válasza Pethical hozzászólására (») Dec 24, 2023 /
 
A 35mm-t honnan méred, a lencsétől vagy a fej aljától (A40640)
Köszönöm.
(#) Pethical válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 24, 2023 /
 
A lencsétől. Ez az aljától 22mm körül van.
(#) MrAngelo hozzászólása Jan 18, 2024 /
 
Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni:
Vettem egy Sovol 40W/5W LASER-t, Ender 3 V2 (4.2.2 alaplap) nyomtatóra felszerelve jól működik de csak 100%-os teljesítménnyel mivel a PWM pin nincs bekötve. Nemigen találtam használható infót, hogy hogyan lehetne a PWM-et csatlakoztatni.
A LASER elvileg 24V-os PWM-mel rendelkezik.
A 3D nyomtató hotend ventilátorai szintén 24 voltosak, az egyik venti kábele van megosztva a LASER-hez (gyári leírás alapján így kell csatlakoztatni, a PWM pin üres). A másik hotend ventit mértem multiméterrel, ha a LASER 100% teljesítményre van állítva (a gcode-ban) akkor 24V a feszültség, 50%-nál kb 14V. Minél lejjebb állítom a teljesítményt, a feszültség nagyjából lineárisan csökken.
Szerintetek ráköthetem a 2-es venti kábelét a PWM-re? Vagy egyáltalán megoldható valahogy?
Remélem tudtok segiteni!
Köszönöm!
(#) benjami válasza MrAngelo hozzászólására (») Jan 18, 2024 / 1
 
A lézer a tápfeszültség kapcsain nem hiszem, hogy szeretné, ha PWM-el szaggatott tápfeszültséget kapna, ezért arra fix 24V-ot kötnék mondjuk az alaplap tápegység bemenetet megcsapolva. A venti és a hotend csatlakozóknál az alaplap a negatív ágat szaggatja egy-egy PWM vezérelt FET-el, ezért a venti és a hotend csatlakozóknál a pozitív ág fix 24V, a negatív ág meg "open drain" kimenet. Ha egy ilyen kimenetre egy felhúzó ellenállást teszel a +5V felé, akkor azt odaadhatod a lézer PWM bemenetére (ha a lézerben van belső felhúzó, akkor lehet hogy nem is kell a felhúzó). Van rá esély, hogy a PWM jel fordított polaritású lesz, ha így van akkor azt a G kódban negálni kell. Mindenesetre nem árt, ha van legalább egy "játék kategóriás" oszcilloszkópod a jelszintek és a PWM kitöltések ellenőrzésére.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2024
(#) MrAngelo válasza benjami hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Köszönöm, gondoltam, hogy nem olyan egyszerű a dolog ahogy 'reméltem'.
Találtam pár leírást, az én alaplapom és lézerem nem teljesen ugyanez így pl nem tudom melyik MOSFET-re kellene kötnöm, illetve ha tudnám se biztos, hogy működne.
Egyelőre hagyom, nem merem megpróbálni, hátha megsül a LASER.

Köszönöm az infókat!
(#) benjami válasza MrAngelo hozzászólására (») Jan 18, 2024 / 1
 
Ránéztem az alaplap kapcsolási rajzára. A tápot le tudod venni a Fan+ és Fan- sorkapcsokról, az nincs PWM módon kapcsolgatva. Ha a firmware a k-fan1 és a k-fan2 venti szabályozási helyre adja a lézer PWM-ét, akkor Q3 gate-re kell ráforrasztani egy vezetéket, az mehet a lézer PWM kapcsára, ott 5V-os TTL szintű jel van.
(#) MrAngelo válasza benjami hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Értem... úgy hiszem:

Szerintem meg fogom majd csinálni, képes vagyok rá csak egyelőre még sok a 'de' meg a 'ha'...
100Ω-os ellenállást írtak (ezt hogy számolom ki), és a jel frekvencia sem mindegy. Tönkretenni nem szeretném.

Egyébként most úgy működik, hogy a lézer és a venti ugyanonnan kapja az áramot. Gyárilag adtak hozzá kábel elosztót: videó
Tehát a ventilátor szabályozva van (hallani a hangján), ezek szerint a lézer nem fix feszt kap... (illetve de, mert csak 100%-on használom) viszont mikor próbálgattam az erőt állítani hallatszott a venti hangján, a lézer meg szaggatott csíkokat vágott.

És -lehet hülyeséget kérdezek- ha a ventikábel és a lézer közé tennék egy ilyet?
(#) benjami válasza MrAngelo hozzászólására (») Jan 18, 2024 / 1
 
A rajz szerint a Fan+ Fan- közé kötött ventilátor nincs szabályozva (ez nyilván a hotend venti, annak mindig mennie kell). A tárgyhűtő meg szabályozva van (k-fan). Ez utóbbi szabályozókörére kellene tenni a lézer PWM bemenetét (ha jól tippelek). Van még alaplap hűtő is, az is szabályozva van (vagy legalább is ki/bekapcsolva).
A linkelt szabályzó arra jó, ha fix lézererősséget szeretnél beállítani. A gombokkal lehet csak a frekvenciát és a kitöltést állítani.
(#) MrAngelo válasza benjami hozzászólására (») Jan 18, 2024 /
 
Nagyon köszönöm, sokat segítettél!

Meglátom mi lesz, ha más nem, marad a külön szabályozó, azzal is előrébb lennék bár kissé körülményes. Lényegesen jobb lenne az általad leírt módon, az biztos. A 100 ohm felhúzó ellenállás jó lesz gondolom...

Szép estét!
(#) MrAngelo válasza benjami hozzászólására (») Jan 18, 2024 1 /
 
Idézet:
„A linkelt szabályzó arra jó, ha fix lézererősséget szeretnél beállítani. A gombokkal lehet csak a frekvenciát és a kitöltést állítani.”

*Azért gondoltam erre, mert azt hittem, hogy a bemenő áram által szabályoz.
(#) benjami válasza MrAngelo hozzászólására (») Jan 19, 2024 / 1
 
Felhúzónak kevés a 100 ohm, soros áramkorlátozónak jó. Ha a fet gate-ről veszed le a pwm jelet, akkor nem is kell felhúzó, mert az nem nyitott kollektoros (draines) kimenetről kapja a jelet.
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem