Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Adapter burkolat felnyitása
Lapozás: OK   1 / 2
(#) mhorpheus hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Üdv!
Nagyon egyszerű és banális kérdést szeretnék feltenni.
Hogyan kell nyitini "szakszerűen" ezeket az összepattintott adaptereket és egyéb ilyen készülékeket? hasznos lenne tudnom mert van amikor szét tom szedni midnenféle eszközzel (bár már ekkor is jól néz ki) van amikor meg csak farigcsálom és a végén már nem is hasonlít a kiinduló állapotra.
Előre is köszönöm
Vik.
(#) sound.man válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Van egy bevált trükköm, általába meglehet csinálni. Valami hosszú lapos akár mi kell, mondjuk olló és azt szépen beteszed a résbe utána szét pattintod. iPod-ot, pendrive-ot simán szétszedtem ezzel a módszerrel úgy, hogy meg se látszott rajta.
(#) mex válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Gyárilag nem nyithatóra vannak kiképezve,pontosan,hogy ne legyen javitható. Úgyhogy a "szárnyaló fantáziádra" hagyadkozz. De megteszi egy vékonyabb fűrészlap is.
(#) minitrue válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 22, 2009 / 1
 
Amit én szétszedtem, annál az összepattintáson felül még ragasztva is volt a burkolat két fele. Ezen satuba szorítás (az illesztési vonal mellett) tudott segíteni, persze csak mértékkel alkalmazva.
(#) nikovics hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Van egy Multitul -om (gravírozó gép), arra rakok egy vágó korongot és ezzel körbre vágom a burkolatot.
Egy másik módszert is használtam már fogtam egy darabka cekászt, vagy vokony acélhúrt, rákötöttem egy pár voltos trafóra és amikor rá kapcsoltam a feszültséget akkor fel izzott a cekász és ezzel vágtam el a műanyagot. Természetesen a húr két végét fogóval fogtam.
(#) nikovics hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
ui.: Természetesen az összerakásnál kell használni némi csiszolópapírt, és ragasztót.
(#) frrrrr hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Amennyiben itt hálózati adapterről van szó, amely 230V/bitonsági törpefeszültségre transzformál, úgy nagyon is helyénvaló a fenti megállapítás: úgy rakták össze, hogy ne lehessen javítani!!! Így helyes. Aki vizsgázott érintésvédelemből és tudja mi a biztonsági törpefeszültség, kettős szigetelés, stb., javíthatná is, de ő meg tudja, hogy a leghelyesebb út: azonnal a kukába dobni. Ezt teszem én is. Legyetek hosszú életűek és senkit se csukjanak le gondatlanságból (tudatlanságból, hozzá nem értésből) elkövetett, halálos kimenetelű "baleset" okozásáért.
(#) 20sz Jófiú válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Sziasztok!

Én a csavar és műanyagfül nélküli, összeragasztott műanyag dobozokat, valamikor csak kiváncsiságból, vagy csak a doboz miatt szikével (snitzer, tapétavágó) vágom körbe így hulladék nincs a doboz további felhasználásra szépen összeragasztható.

Pisti
(#) Tomika81 válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Én a kés/kézi erő kombinációt szoktam alkalmazni ilyen esetekben, de olyan is volt, hogy fűrészlappal nyitottam fel. Persze csak akkor szoktam szenvedni vele, ha nincs helyette másik, vagy feltétlenül szükség van rá. Mondjuk egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyen készüléket szedtem szét.

Egyébként ez az egész azért van (mármint az "összesütés"), hogy a felhasználó inkább dobja ki, ha valami nem, vagy hibásan működik, s nem az életünket óvják a lehegesztéssel. Ezzel csak az a probléma, hogy lassan már nem látszódunk ki az ipari hulladékból. Ezért a javítás igénye többnyire indokolt, s nem feltétlenül fogyasztói társadalom szerinti életvitellel él mindenki, hogy azonnal újat vegyen bármiből is.
A rögzítő csavarok mellőzésének másik oka a gazdaságosság. Drága a csavar! Egyébként kukába dobni az ilyen dolgokat semmilyen körülmények között sem szabad(na)! A veszélyességhez még annyit fűznék hozzá, hogy aki hülye, vagy tudatlan, az belenyúl a konnektorba is, vagy felmászik egy villanyoszlopra...


Kiemeltem a halovány szöveget, mert teljes mértékben egyetértek vele. deguss
(#) Inhouse hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Egy párhuzamos pengéjű (az éle és a foka) kés, beilleszt a résbe és pár óvatos, jól irányzott ütés a fokára kalapáccsal...és megnyílik...

Üdv
Inhouse
(#) frrrrr válasza Tomika81 hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Tomika81 és deguss,
természetesen a kukába dobást csak képletesen értem. Mifelénk már mindenki szelektál, jelentős részü(n)k még az előírtnál is gondosabban. A csavar az drága, az emberélet nem? Csak magatoknak adjátok meg a választ: Vizsgáztatok érintésvédelemből? Van jogosultságotok kisfeszültségen dolgozni? Nekem ne válaszoljatok, én már rég tudom a választ. Részemről téma lezárva. Aki akart, az már az előző hozzászólásomból is tanult.
(#) martonlala válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Hello!

Én egy 12-14cm pengehosszúságú, jobb minőségű kést szoktam az összeragasztás (olvasztás) mentén beütni 2-3 mm mélyen úgy, hogy a penge éle és az adapter oldala kb 45 fokot zár be egymással. Mindig a sarkoknál kell kezdeni, és a 4. saroknál már szépen szétnyílik az egész.
(#) Sebi válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Alapjaiban minden gondolatoddal egyetértek, de ha valaki ilyen "technikai sportot" űz, mint mi, az természetesen szétszedi (bármi áron,pl, hogy egy olcsó trafóhoz jusson), esetleg át is alakítja.
Szervizes - vagy más egyéb javító-szolgáltató - számára ez a művelet csak a veszteségeit növelné - ha hozzáfogna.
Amúgy nem maga a megbontás,javítás,átalakítás a probléma - ha magunknak dolgozunk és értünk is hozzá. Semmivel sem veszélyesebb, mint venni egy panelba ültethető kistrafót és azzal kísérletezni.

Aki kénsavval ügyködik, viseljen maszkot, ha villannyal bánik, bal kéz a zsebben!
(#) frrrrr válasza Sebi hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Sebi, csak neked, mert érted miről szólt amit írtam:
Fel szerettem volna hívni a figyelmet a veszélyekre. Szaktudás hiányában a panelba ültethető trafó beépítése is lehet veszélyes: pl. ha törpefeszültségű trafót teszel oda, ahova csak biztonsági törpefeszültségű trafót szabad rakni. Biztosítékokra, geometriai elhelyezésekre (a NYÁKon) is gondot kell fordítani, stb. Mindenki azt csinál, amit akar, viszont nem menekül a felelősségre vonás alól, ha a kistesót áramütés éri. S ez a legnagyobb különbség a kénsav és az adapter között: A kénsavat használat után jól eldugod, de az adaptert nagy valószínűséggel bárki használja majd. Kikerülhet a felügyeleted alól.
(#) greatman válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 23, 2009 / 4
 
Szia!

Az összepattintott házakat gitárpengetővel, vagy valamilyen műanyag kártyával, lejárt bankkártya, telefonkártya, SIM kártya. Semmi esetre sem fém szerszámot használva, mert az felsérti a burkolatot.
Az összeragasztott házakat minidrill -el, vágókorongal.
Összerakáskor ragasztó pisztollyal, kitöltve a réseket.
Az érintésvédelem így nem sérül. És igen is javítom az adaptereket, ha kell, mert mondjuk egy törött vezetékért nem fogok egy notebook adaptert venni 10-15 eFT -ért.
(#) greatman válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Szia.

A javítás gazdaságossága azért nagyban függ az új alkatrész, jelen esetben adapter új árától.
Mondok egy példát: Adott egy HP notebook töltő. Az új ára kb 15 eFt. Használtan is 8 - 10 eFt. Az ügyfél töltőjének tőben eltört a DC kivezetés.
Mikor azt mondom az ügyfélnek, hogy elvileg javíthatatlan és az új ára mennyi, akkor dob egy hátast. Vagy azt mondom neki, hogy tudjuk javítani, csak nem lesz olyan szép. A válasz: őt ez nem érdekli, csak működjön. A javítás kb. fél óra, és kerestünk 5000 Ft. -ot. Valóban nem olyan szép, de működik, az érintésvédelem nem sérült, mi kerestünk egy kis pénzt, az ügyfél boldog, mert megúszta egy 5 eFt. -al.
Ha új töltőt adunk el neki, akkor azon keresünk 1500 Ft. -ot, tehát még nekünk is megéri, és nem növelte a veszteségünket, sőt, az ügyfél pedig azt mondja, hogy máskor is ide jön, mert mindenütt elhajtották, itt meg megcsinálták neki fél óra alatt. Természetesen nem mindent javítunk meg, egy elfüstölt elolvadt adaptert mi sem fogunk javítani.
(#) frrrrr válasza greatman hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Ha jól értettem az elején, 2-3eFT-os hálózati adapter hobbiszintű (mert ugye kezdő szervizes a főnökét kérdezi, nem a HE-t) szétvágásáról szól ez a fórum. Szerettem volna, ha a fórumozók tudatosítják, baj esetén nem kerülik el a felelőségrevonást. Remélem a többség megértette. Hogy hogyan jön ide ellenpéldának egy 15eFt-s HP notebook töltő cég általi szervizelése (ahol a felelősség a cégé), azt meg én nem értem. DE NEM IS AKAROM!!! Részemről téma végérvényesen lezárva.
(#) mhorpheus válasza greatman hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
gitrápengetővel meg telefon kártyával hogyan? ék módjára beütögeted?
[amugy örülök hogy megy a vita a javított adapterek érintésvédelméreől, de nem ezzel a céllal hoztam létre ezt a témát...]
(#) dbase válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Én is kést az élébe majd kalapáccsal rá, és szépen szétszedhető, majd javítás után összeragasztható, úgy hogy észre sem vehető.
Kérem ne paraszt módjára késsel feszigetve vagy csavarhúzóval, tiszta szégyen olyat tenni.
(#) Tomi111 hozzászólása Feb 24, 2009 /
 
Üdv!

Én satuba szoktam megropantani. Befogom a satuba, hogy a satu pofája pont a ragasztás mellett legyen kétoldalt és óvatosan megszorítom, ügyelve hogy maga a ház meg ne repedjen. Nem mindig sikerül, de néha egyszerűen szétpattan a ragasztásnál vagy csak egy kicsit kell még csavarhúzóval feszíteni.
Persze kicsit ez is meglátszik utána.

Üdv! Tomi
(#) EcoPityu hozzászólása Feb 24, 2009 /
 
Sziasztok!
Én jónéhány adaptert voltam kénytelen szétszedni P.L.Tőben eltört beforrasztott kábel újraforrasztása miatt /ezt gondolom még ilyenkor nem kéne kidobni.../ , vagy a villásdugó leszerelése, és kikábelezése végett, készüléken belüli felhasználás céljából.
Az én módszerem a peremen ragsztott horonyban illeszkedő két fél szétválasztására egy 125g-os kalapáccsat történő körbeütögetés/az illesztési felületen/, a rideg ragasztás megtörése érdekében, ezek után ha jól csináltuk szétesik magától! (a trafója nem, nyugi!)
Ha ez mégsem segítene, akkor marad a fűrészlap, majd összerakásnál a ragasztópisztoly!
(#) djgombi válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Ezzel egyetértek Én is így szoktam
(#) mhorpheus válasza EcoPityu hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Ennek a 125g-os kalapácsnak van valami spéci neve? jobb híjján a gugli tesó palázó kalapácsot dobott ki de at 600g-os.
(#) zolika60 válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Kiskalapács!
(#) Frankye válasza frrrrr hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
frrrrr!

Előre bocsátom: Egyetértek azzal, amit leírtál. Valóban, a szakszerűtlen szerelés, javítás, felhasználás olyan balesetforrás, amit mindenkinek messzire kell kerülnie, mint macskának a forró olajat. De.
Kezdő, hobbista elektronikával foglalkozó, rendszerint kispénzű diákok, akikből a későbbiekben lesz (lenne?) a felnövekvő nemzedék technikusi, mérnöki gárdája, sajnos, sok esetben nem engedheti meg magának a biztonsági, illetve kettős szigetelésű, új adapter megvásárlását (sem), amikor a többi alkatrész megvásárlásához is máshonnan von el pénzt (nem ritkán az ebéd befizetésre szánt összegből, és inkább nem eszik, hogy vehessen egy nagyobb értékű elektronikai alkatrészt).
Ha pedig idáig jutott, akkor inkább nyissa fel szakszerűen az adapter burkolatát, és szerezzen be belőle egy trafót, mint hogy felsértse egy fontos elemét, mert nem volt vele tisztában, hogyan kell. E szempontból - természetesen aelten hangsúlyozni kell a veszélyességét! - még mindig szerencsésebb, ha tanácsot kér valaki, mintha önálló, partizán akcióba kezd.
Abban teljes mértékig igazat adok, hogy a veszélyességét viszont mindenkor kiemelten kell hangsúlyozni és kezelni bármilyen javítási-szerelési munkának!
(#) greatman válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
A kérdésedben ezt írtad:
Idézet:
„Hogyan kell nyitini "szakszerűen" ezeket az összepattintott adaptereket és egyéb ilyen készülékeket?”

Az összepattintott készülékházakat speciális erre a műveletre kialakított szerszámmal, ha nincs akkor valamilyen műanyag eszközzel. Ilyenek pl. a mobiltelefonok, távirányítók, adapterek egyes fajtái, stb.
Ha azt kérdezed: Hogyan szedjük szét az egybeöntött vagy ragasztott készülékházakat, akkor nem írtam volna gitárpengetőt.

(#) frrrrr válasza Frankye hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Már kétszer elbúcsúztam a témától (mert az én időm véges, sajnos), de megint sikerült szóra bírnotok. Hála Sebi és Frankye építő jellegű, a témát továbbgondoló hozzászólásaiknak. Talán közös eredménynek lehet elkönyvelni, hogy Frankyet idézve "....Kezdő, hobbista...." tudatosuljon benne, hogy az egészben a legkevesebb az, hogy törött drótot kell megjavítani. Ha valaki felnyit egy szét-nem-szedhető tápot, az felelőséggel jár. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy számára hol a határ. Sebi hozzászólásának köszönhetően szóba kerültek olyan kifejezések, mint a kettős szigetelés, törpefeszültség, biztonsági törpefeszültség, kisfeszültség. Ha csak egy "kezdő hobbista" utána guglizik a fenti kifejezéseknek, már megérte. Szerintem megérte.
(#) harald válasza mhorpheus hozzászólására (») Feb 25, 2009 /
 
Jópár adaptert szedtem szét volt amikor azért mert rosz máskor épa trafó kellet de már olyan is volt hogy adoboz legtöbb ragasztottat
satu befog szorit kis reccs elfordit 90 fok megismétel
és kész is van amikor egy picit feszegetni kell de ritka
javitás után az esetlegesen rosszul tört éleket letisztit
pillanatragasztó vagy fekete melegragasttó és olyan mint újkorábann
(#) mhorpheus válasza greatman hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
És ez a speciálsi szerszám hogy néz ki?
Amugy jelen pillatnatban az öteltek alapján egy rossz távirányítón gyakorlok. Van hhoz egy papirvágóból kiszedett kés illetve egy 5 éves koromban kapottkiskalapács
Az elejénél sikerült úgy beütnőm hogy szépen beékelődjön de a hátuljánál nem:p az majd holnap.
Szeretnék a folyó érintévédelmi vitában résztvevőktől annyit kérdezni hogy milyen veszélyekkel jár egy táp szétszedése? A banális dolgokat tudom (áramütés etc...) De elvileg ha kihúzom akkor nicns áram alatt.. Igaz hogy a kondik tárolják az áramot, de egy idő utána azok is lemerülnek, ha jol tudom mert nincs abszolut szigetelés.Márcsak azért mert én régi számítógép tápokat szedek szét hogy gyakoroljam a kiforrasztást. Sztem ezek veszélytelenek.
(#) Lecsókaa válasza mhorpheus hozzászólására (») Jan 31, 2012 /
 
Tisztelet!

Nekem egy HP adapterem van, amiben volt 2 ( igen, csak 2 ) csavar. Az is igen bele volt már csavarva, alig lehetett kiszedni... Arról nem beszélve, hogy imbuszos volt Lényeg, hogy kiszedtem a 2 csavart, de szó szerint ugyanúgy tartja.... Még lötyögni se kezdett... Rés nincs, viszont óvni szeretném, mert javításra szorul. Valami ötlet? Ha kell, képet is tudok rakni.

(ha valaki komolyabban gondolná, hogy segít, kérem PM-be írjon! köszönöm!
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem