Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akvárium fűtés
 
Témaindító: lord, idő: Jan 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) lord hozzászólása Jan 10, 2006 /
 
Sziasztok!

Először is mindenkitől elnézést kérek, hogy tökéletes lamerként zaklatom a közösséghet . Egy konkrét kérdésem volna, mely szakmailag olyannyira primitív, hogy a neten sehol nem foglalkoznak vele.

Szóval akváriumi fűtőt szeretnék házilag összerakni. Ez alapesetben semmi egyébből nem áll, mint egy feltekert rézhuzal plusz egy kontroll-led egy kémcsőbe zárva. Fejlettebb esetben ez kiegészül egy bimetallos hőfokszabályzóval.

Ha valaki venné a fáradtságot, hogy megírja, hogyan, és főleg konkrétan miből rakhatok össze egy ilyet, hogyan tudom kiszámolni, hogy mennyi adott vastagságú drótot kell feltekercselnem egy-egy 5-10-25-50 W fűtőteljesítményű fűtőhöz, azt örök hálám üldözné.

Előre is köszönöm
(#) Gabi válasza lord hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Szia!
Nyugodtan zaklass bárkit, itt ezt szerintem senki sem fogja zokon venni.
Szerény véleményem szerint nem rézdrót, hanem ellenálláshuzal kellene a kémcsőbe. Vagy ha elfogadsz egy javaslatot, veszel egy megfelelő értékű és terhelhetőségű ellenállást. 5W-os (ohm értéke a rákapcsolni kivánt feszültségtől függ) biztosan kapható. Ebből megfelelő számút összekapcsolva, kijön a neked megfelelő wattszámú fütőtested. Kapcsolást szerintem találsz itt a portálon is, de a neten is. Ha tudok keresgélek.
(#) lord válasza Gabi hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Köszi a tippet.

Elballagtam egy elektronikai kereskedésbe. Ember csak nézett, amikor ellenálláshuzalról beszéltem neki. Kapható ilyen egyáltalán? Lehet, hogy csak ez a figura volt hiányosan felszerelve?

Ja, a cucc 240 voltról menne, pontosítanád így, konkrétan milyen ellenállást keressek, ha huzalt nem kapok?

Help me, valaki, aki tud rajzot is...
(#) damatic válasza lord hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Ne haragudj, de miért akarsz te a 240V-al szórakozni akváriumfűtésügyileg házilag? Egyrészt baziveszélyes, másrészt meg lehet kapni.

Tudom, erősítőt is lehet kapni, meg dallamcsengőt, de azt mégse vízbe rakod.

100W hőfokszabályzósat vett a párom - ha jól emléxem 3200 forintért 2 év garral.

Engem viszont az érdekelne, hogyan lehet akváriumot hűteni nyáron? Meg milyen vastag üvegből kell csinálni saválló szögvaskerettel, ha 160 széles 40 mély és 80 magas akváriumot akarok?
(#) lord válasza damatic hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Nos, azért kéne házilag, mert 15-20 db-ról lenne szó...

OFF
Miért akarsz szögvaskeretet akváriumnak? Macerás, mert az alja nem fog rendesen felfeküdni, ami törésveszélyes, plusz ha icipici dudor van a fémfelületen, ami nyomja az üveget, ugyanaz az eredmény...

Jó, ha tudod, hogy 80 cm magas akváriumot már csak fémhalogén lámpával tudsz működtetni, különben tiszta barnaalga lesz az alja; a fénycső nemigen világít le odáig.

Üvegvastagságot az üveges tud neked mondani, tippeket találsz pl. Itt
vagy Itt
">Itt


hűtésre megoldás bedobált jégakku, kerben elásott csővezetékben keringetett víz, Peltier-elemes hűtés, ventillátor....

ON

Nekem jó 12-16 voltos megoldás is...
(#) lord válasza lord hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
nah.. elszúrtam vmit... de a második link nem is fontos
(#) _JANI_ válasza lord hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Létezik ellenálláshuzal többféle méretben (keresztmetszetbem). De ezeket rikán keresik az eletronikai üzletekben. (Kanthal, Cekasz,)

Az ellenállásértéket az egyszerű OHM törvénnyel kilehet számolni.

I=P/U, (100W / 12V = 8.3A)

R=U/I. (12V / 8.3A = 1.44 ohm)

TH: a fűtőellenállás 1.5 ohm 100W.

Ez a legnagyobb teljesítményü!
A 24 vagy 42Voltos tápfesz mindenképpen megfontolnám! ( Vékonyabb huzal, kisebb terhelő áram.)

Az ellenálláshuzal Ohm értéke egyenesen arányos a hosszúságával, és fordítottan arányos keresztmetszetével... A vastagabb huzal nagyobb áramot bír el, de többet kell belőle felhasználni egy Xomm érték eléréséhez.
(#) Kera_Will válasza lord hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Hi lord!

Hőfokszabályzónak akváriumba HobbyElektronika ujság első évfolyamai közt van leírás.

A lényege hogy 10 darab 1n4148 Si dióda volt hőmérséklet érzékelője. Utermikus -2.2mV/K és ez 10szer érzékenyebb már -22mV/K ezt 1 műverősítős hídba helyezték el emlékeim szerint és ennek a hiba jele vezérelte a fűtőtestet. A híd egyik ágába kötött potencióméterrel lehet szabályozni hőfokot.
Igaz bimetállal is lehet ezt vezérelni ha nincs annyi felesleges félvezetőd és a bimetál is olcsó alkatrész ha nagy tételbe veszed .
No de házigyártmányú fűtőtest esetén sok macera van vele szóse róla !!!
Eléggé nedves a közeg ... sőt nagyon !!!
(#) damatic válasza lord hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Köszi, de az alja pl nem üveg lesz, hanem textilbakelit, és furatokon át jön be a levegő, meg egy-két izgalmas lámpatest alulról, meg sokminden érdekesség. Ja, és térelválasztó lesz az akvárium az étkező meg a közlekedő között egy dísztéglából kirakott, 3 centis fával fedett párkányon - olyan futurisztikus stílusban. (Ha elkészül.)
(#) Kera_Will válasza lord hozzászólására (») Jan 10, 2006 /
 
Hobby Elektronika 90/novemberi számábanvan a hőfokszabályzó leírása!
(#) MNorb88 hozzászólása Ápr 28, 2006 /
 
Hy

Akváriumba való vízmelegítőnek a hőmérsékletszabályzásához szeretnék kapcsolásirajzot!!!
(#) vicsys válasza MNorb88 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 / 4
 
http://google.

A viccet félretéve volt itt egy teljesítményszabályzós topic ahol potival meg triac-kal volt 1 nagyon egyszerű kapcsolás.Szerintem neked is jó lenne.

Bár ha igazán komolyat akarsz akkor jobban jársz egy "thermostat" kapcsolás keresésével.
Böngéssz egy kicsit...
(#) MNorb88 válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
köszi
(#) Mate78 válasza MNorb88 hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
Régebbi Hobby Elektronikában nézz körül,ott van konkrét építési leírás.
(#) vicsys válasza MNorb88 hozzászólására (») Ápr 29, 2006 /
 
[link=http://kapcsrajzok.tar.hu/egyeb/hofokszabalyzo/hofokszabalyzo.html]http://kapcsrajzok.tar.hu/egyeb/hofokszabalyzo/hofokszabalyzo.html[/link]
(#) leaser hozzászólása Ápr 19, 2007 /
 
Kedves fórumozók!
Valaha nekem is voltak folyóirataim e körben, köcsön kérék, na azóta az "értékesebbek nem kerültek elő.
Itt szereténém a segítségeteket kérni, mert csináltam egy akváriumot,és szeretnék egy megbízható hőfokszabályzó 20-30 fok között,(0.5 fokos)és 2x7szegmenses kijejzős hőmérő rajzot (kapcsolás,nyák,beültetés) kérni ha lehet.
Segítségeteket előre is köszönöm :
(#) peti13 hozzászólása Jan 20, 2008 /
 
Hali! És ha én nem aquáriumba akarok egy melegítőt hanem egy terráriumba? Van ilyen fűtőszálam amit egy kenyér pirítoból szedtem ki. Azt lehet vmire használni? /tudom 16-os pont.../
(#) kocsma hozzászólása Júl 27, 2008 /
 
Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni, nagyjából ide is passzol a kérdésem. Nekem az akvárium vizének hőingadozásával van gondom, mivel kicsi az akvárium viszonylag, és napközben a szoba is ingadozik 4-5 fokot, a világítása az aksinak szintén rádob még pár fokot, ami rendkívül megterhelő az élőlények számára. az ötletem az lenne, hogy nema hagyományos termosztátos fűtőt használnám, hanem egy olyan kapcsolást, ami egy bizonyos hőfokot figyelne, és az attól való eltérést próbálná korrigálni, vagyis, ha hülne az akvárium, elkezdené felvenni a fűtés teljesítményét, egy 12 voltról működő ellenállásokból készült fűtőtestben, esetleg ellenálláshuzalból készültben, ha viszont melegszik levenné a teljesítményét, majd ha az sem elég, az akvárium tetejében lévő ventillátorok fordulatszámát kezdené feljebb venni. Életképes ez az ötlet? Mivel lelkes barkácsoló vagyok, de azért elektronikában csak alapokat tudom, így valami olcsó és egyszerű megoldás érdekelne. Előre is köszi
(#) minmax hozzászólása Júl 10, 2009 /
 
Olyan rajzot vagy készüléket keresek amellyel megoldható egy akvárium programozható időfüggő hőmérséklet szabályozása 0,1 celsius pontossággal (beállíthatósággal). Sok nagyon jó, szép és pontos hőfokszabályzó van (Omronok), szinte ugyan ennyi időkapcsoló óra, de olyat nem találtam a világhálón amely egyesíti a kettőt.
Konkrétan mire lenne szükségem: kb. annyira mint amit egy átlagos szobatermosztát tud, de a hőfokot 0,1 fok pontossággal kell mérni/kijelezni/szabályozni és a napszakok váltakozásával más beállított hőfokon.
Pl. 8-20h-ig 28 celsius legyen, 20-08-ig 26 celsius
Már gondolkodtam egy programozható szobatermosztát átalakításán, de azokat csak 1 fok pontossággal lehet beállítani, másrészt nem túl pontosak és mesterségesen lassú a szabályzásuk, az érzékelőt is gányolni kéne (kivezetni).
Gondolom mikrokontrollerrel minden további nélkül megoldható a dolog, csak 1 baj van: nem tudok programozni .

Sok más megoldáson is gondolkodtam pl. valami műveleti erősítős szabályzón aminél időkapcsoló kapcsolgatja át a hőfokbeállító potmétereket, de ezeket a technika mai állása szerint nem tartom túl elegánsnak. Azért is bosszant a dolog mert amiket használok a munkám során Omron hőfokszabályzókat tökéletesen megfelelnének...de az idő függvényében nem állítható a beállított alapjel.

Ha valaki írna nekem egy programot PIC-re megfizetném, az áramkört már én megcsinálnám.
(#) bgsf válasza minmax hozzászólására (») Júl 10, 2009 /
 
Nézd meg ezt ITT!
Szerintem van megoldás a problémádra, és lehet hogy olcsóbban és üzembiztosabban jössz ki!
Én a HAGA hőfokszabályzókat használom ipari körülmények között és nagyon jók!
Üdv:
bgsf
(#) rohi hozzászólása Aug 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni.hogy a Hobby Elektronika 90/novemberi számában található hőfokszabályzó
leírását e-formátumban honnan tudnám megszerezni

Elöre is köszönöm
(#) bgsf válasza rohi hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
ITT!
Feltettem ide. Elég sok, letöltheted!
Remélem segítettem neked (másoknak is!).
(#) bgsf válasza kocsma hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
300 HUF-ért vettem 230V/50W fűtőbetétet. Szerintem ennyiért nem érdemes barkácsolni. Ráadásul garancia is van rá, és életvédelmi tanusítvány!
Az akváriumban a víz nem hűl vagy melegszik gyorsan!
Egy 80 literes akvárium viszonylag stabil hőmérsékletet tart. Ha nem hidegvizi halaid vannak hanem trópusiak akkor azok nem "senyvedik" meg a melegebb vizet, sőtt(!) még a kórokozók is elpusztulnak.
hidegvizi halakkal más a helyzet, mert a hőmérséklet növekedésével az anyagcseréjük felgyorsul. De az aranyhalnál vagy a koinál ez sem gond, hiszen mindkettő szabadban is tarható. Szerintem ne bonyolítsd túl a dolgot! Ha olyan halat akarsz tartani ami mindent kibír akkor tarts gurámi fajtákat. Mivel azok labirint kopoltyúsak még egy pocsolyában is megélnek, ha van elég kaja!
(#) kocsma hozzászólása Aug 24, 2009 /
 
Nekem pl tényleg trópusi halaim vannak, de tengeri trópusi. A tenger hőmérséklete évezredekre visszamenőleg 1-2 fokot változik, 4-5 fok változás egy nap alatt nálam több százezres kárt von maga után. Amerikában az egészet komputerrel oldják meg, ami egy mikrokontroller, ez a ph-t, sósűrűséget, hőmérsékletet és vízszintet szabályozza, de még a hullámverés és tengeráramlás szimulációját is végzi. Azért a 300 Ft-os fűtő élettartama nagyon változó, pár naptól pár hónap között ez tapasztalat. Ezen sem mindenkinek éri meg spórolni... A kollégának pedig abban igaza van, hogy az újságban lévő fűtő 12 voltos, ezt egyszerűbb kapcsolgatni, mint egy 230 voltosat, hisz az elsőhöz elég egy relé, míg a másodikhoz szilárdtest relé illene, vagy opto triakos megoldás, ami miatt igencsak gatyarázó lesz már.
Már dolgozom a mikrokontrolleres megoldáson, de nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnt.
(#) bgsf válasza kocsma hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Tengeri akváriumba még nem mertem belefolyni! A víz sószintjének tartása elég macerásnak tűnik.
A hőfok szabályozásra visszatérve. Mivel nekem trópusi édesvizi halaim vannak, amik általában sekélyvizű folyókban és tavakban élnek, ezért a hőingadozás számukra teljesen normális. Ha nappal felmegy a hőfok (25-27C) az nem gond, hiszen Szumátrán vagy Dél-Amerikában is megvan ugyanez!
Arra kell figyelnem csak, hogy éjszakára is meglegyen a 22C. Mivel nálam a lakás hőmérséklete télen-nyáron ebbe a kategóriába esik így nincs gondom csak tavasszal-ősszel, mikor a távhő akkor fűt amikor akar.
Ezt régebben egy saját fejlesztésű áramkörrel oldottam meg, csak tönkre ment az NTK és így elővettem az ősöreg Made in CCCP technikát. Azóta az tartja a hőfokot. Éjszaka is stabil 22C.
De mint már írtam ez a trópusi édesvizi halaknál nem gond, ha a hőmérséklet ingadozás követi a napszak változásait.
Természetesen a tengeri halaknál más a gond. Ott évezredek óta stabil a hőfok, és már kis eltérést (0,5C) megsínylenek. Nem tudom hogy a ventis párologtatás elég hőt tud e elvonni egy nagyobb tömegű víztől. A felület hiába hűl, azért egy 80-160L-es akváriumot hűteni ilyen módon elég nehéz......
A saját készítésű fűtőbetéteket azért nem szeretem, mert addig senki sem hiszi el milyen veszélyes, míg meg nem rázza az áram ha a vízbe nyúl!
Volt szerencsém benne! Azóta inkább veszek!
A fűtőbetétet lehet simán relével kapcsolni, nem kell szilárdtestrelé, vagy szabályzó. Amúgy ha folyamatos a fűtés és csak kis teljesítmény kell akkor baromi nagy lesz a disszipáció egy félvezetőn. A relé meg be/ki kapcsol az aktuális hiszterézis szerint. Ami éppen lehet 1-2 tized C is.
Mindemellett megjegyzem, hogy a 12V-os fűtésekre is ugyanolyan érintésvédelmi szabályok vonatkoznak mint a 230V-osokra, csak még a trafónak is életvédelmi leválasztottnak kell lenni!
Jujj! remélem nem voltam hosszú, és érthető volt amit leírni akartam....
(#) kocsma válasza bgsf hozzászólására (») Aug 24, 2009 /
 
Igen ez igaz, ráadásul a sós víz ráz csak igazán. De azért a 12 voltos rendszert biztosítékkal csak jobban lehet védeni, mint a 230ast. A földelőszonda pedig az akváriumban a rátelepedő alga és kalcium-karbonát miatt sajnos hamar elveszti a szerepét
De mint említettem, nem adom fel, továbbra is keresek valami tervet.
Ha már van tapasztalatod, az ntc-kel lehet tized pontossággal kb 24-26 fokos tartományban mérni? Igazából itt a linearitás teljesen lényegtelen. Vagy érdemes valami dallas ic-t beszerezni?
A hűtés egy másik gond, de már megyünk ki a nyárból, az majd tavasszal lesz megint téma, de amúgy kompresszoros titánium hőcserélős hűtőkkel szokás hűteni a tengeri akváriumokat.
(#) bgsf válasza kocsma hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Az első megoldásom egy sima műveleti erősítővel volt megoldva. Az egyik bemeneten a referencia, a másikon az ntk-s osztó. Hátránya az volt hogy relével kapcsoltam és a kapcsolási küszöbnél berezgett. Ezt egy kondival és egy zénerrel kiküszöböltem, de a hiszterézis megnőtt 1 C-ra. Ha triakkal vagy tirisztorral kapcsoltam volna akkor nem lett volna zavaró mert az kapcsolhat gyorsan is. (a relé eléggé tud zúgni) Ebben az esetben már nagyon pontosan tartja a hőmérsékletet. Az érzékelő egy kémcsőben volt szilikonpasztába belenyomva, így jó volt a kontakt a vízzel.
Mostanság PT100-al mérek és az tizedes pontosságú (0C-100Ohm) bár igaz nem az akváriumban hanem ipari környezetben. Ha pedig megbízható szabályozó kell akkor tudom ajánlani a KD-48b tipust, bár több fajtája van, de nagyon stabil és ipari megoldásokra van. Be lehet állítani a tartandó hőfokot, a ki-bekapcsolási tartományt+egyes tipusokban riasztás is van ha a hőmérséklet eltér a beállított tartománytól +/- értékben. PC-vel összeköthető ami folyamatosan jegyzi a hőmérsékletet és a riasztásokat. Program is van hozzá ami teljes verzió és ingyenes a forgalmazó honlapján. Az egész egy mikroprocesszoros LED kijelzős kütyü olyan 100g körül, könnyű beépíthetőséggel.
(#) kocsma válasza bgsf hozzászólására (») Aug 25, 2009 /
 
Triakkal, és mikrokontrollerrel tervezem megoldani a vezérlést, ami egy 3 szegmenses led kijelzővel a hőfokot is mutatná. A ventilátort, és ha lesz a hűtőt is rá lehet majd kötni. Ez a pt-100 jónak tűnik, lehet ilyennel építem meg.
(#) bgsf válasza kocsma hozzászólására (») Aug 26, 2009 /
 
Ez a KD-s vezérlés mikroprocesszoros, benne a táp, a kapcsoló relé, a kijelző és az iterfész. Semmit nem kell csinálnod vele csak egy csini dobozba beépíteni és össze kötni a számítógéppel, feltéve ha a hőmérsékletet nyomon akarod követni. Én spec a kinti hőmérséklet rögzítésére akarom használni, csak még azt nem tudom milyen kábel kell. Ahol használjuk ezeket mind helyi hőfokszabályozás.
Egy kép a programról! 8 bemenetet tud fogadni és mindent jegyez.Itt 850-150-hez van húzva a marker, de a beállított étékhez (pl:24C) állítja a felbontást.

HAGA01.jpg
    
(#) Green válasza bgsf hozzászólására (») Szept 6, 2010 /
 
Szia!

Kettő alapjelet kell futtatni a hőfokszabályzóban (E5CN). A szabályozást időben kell változtatni pl. 12óránként. Ha nagyon muszály utánnanézek hogyan kell. Hőfokszabályozód, érzékelőd van hozá?
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem