Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   648 / 648
(#) P_Laszlo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 16, 2019 1 /
 
Reméljük nem jön ki. Modellezés.

Meg hatvan centis előlap szélességre gondoltam, -3,8cm=56,2. A szükséges keresztmetszet hangszórófüggő, a hossz meg a hangolást állítja be. De fb függ a reflexnyílás pozíciójától is.
(#) veroka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Akkor úgy kérdezem, hogy mivel modellezel? Mivel tudnám én kiszámolni a hangolási frekit egy dobozhoz?
(#) P_Laszlo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 17, 2019 1 /
 
Hangdoboztervező programokkal, számolótáblákkal tudod megcsinálni.
(#) veroka válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Ajánlj egyet légyszives. A WinISD nekem nem vált be, vagy én írtam el valamit, vagy ő számolt rosszul, de az elkészült dobozt szét kellett szednem, olyan csapnivaló lett.
(#) P_Laszlo válasza veroka hozzászólására (») Ápr 18, 2019 1 / 1
 
Mindegyik program jól számol, ha jók a bemenőadatok.

De arra egyik sem képes, hogy a szükséges doboztérfogatot, optimális hangolást megtalálja, kiszámolja. Erre nincs képlet vagy függvény.
(#) Davidd válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 21, 2019 /
 
Szia! Még gondolkodtam nagyon sokat, hogy lehetne megcsinálni hogy minden okés legyen. Mi lenne ha cserélhető portos lenne, az az hogy a port/portok csövek lennének és cserélhető lenne. Az az hangnyomás versenyen, frekvenciára egyik fajta port másik fajta port menne zenére, hogy lineárisabb legyen az átvitel, neked mi a véleményed, találkoztál már ilyesmivel?
(#) P_Laszlo válasza Davidd hozzászólására (») Ápr 23, 2019 /
 
Persze. A szélessávú hangszóróim tervezése közben is mindig a T-S arányhoz és a helyiséghez megfelelő reflexcsövet használtam egy változatlan térfogatú b-reflex dobozban.

Illetve, nyilván szabadon hangolható a doboz.

Bár a nagyobb térfogatú, alacsonyabb alsó határfrekvenciájú doboz, mindenképp jobban kiemel mélytartományban, autóban használva.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2019
(#) kzozo hozzászólása Máj 2, 2019 /
 
Sziasztok. Van egy Videoton DC2002A típusú hangfal-páram. A magas hangok gyengén szólnak. A magassugárzó a képen látható állapotban van, vagyis valamiféle "ragacs" van rajta, tapintásra is ragad. Ez mi lehet? Kell oda egyáltalán? Milyen oldószerrel tudnám leszedni? Köszi, Zoli.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Ez az eredeti bevonat, ha leszeded, még kevésbé szól majd. Igazság szerint kellene rá. Ha jó állapotban vannak a hangszórók, és a hangváltót megfelelően állítják be, akkor viszonylag egyenletes a DC 2002 hangnyomás-frekvencia válasza.

Esetleg lengőrendszert lehet cserélni a magashangszóróban, de az már nem egy egyszerű feladat. És nem is feltétlenül szükséges, bár nyilván jobbat lehet csinálni, ma, mint a 40 éves Videoton.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Köszi a gyors választ. Azért szétfogom szedni, mert a membrán és az előlap között is van bőven, lehet hogy megfogja és nem tud rezegni. A membrán teljes kerületén megpróbálom kitakarítani.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Nem okoz lényeges változást, nem emiatt halk. Azok a magashangszórók eleve 86-7dB @1W érzékenységűek voltak.

Az elektroakusztikában, a látszólag egyszerű következtetések, többnyire nem állják meg a helyüket. Ez a "megfogja és nem tud rezegni" is ilyen. Legfeljebb az engedékenység csökken, és emiatt magasabb frekvenciától kezd működni, de azt meg a hangváltó úgyis levágja, szóval nem nagyon számít.

Alapból így néz ki a DC 2002: Bővebben: Link

Módosítva a hangváltót, ez lesz belőle: Bővebben: Link

A közép és magas együtt szól egy széles tartományban, így éri el a nagyjából szükséges szintet.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
A gyári állapottól halkabb, esetleg rossz központosság, vagy sérült lengőcséve miatt is lehet. Ha szétszeded, akkor nagy esély van rá, hogy elmozdul a lengőrendszer, és újra kell központosítani.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Köszönöm a sok hasznos infót .
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Nincsen mit. Most így több nem jut eszembe. Esetleg annyi, hogy a magashangszórót érdemes fordított fázisban bekötni. Akkor a második diagramhoz hasonló eredmény várható.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Kedd, 12:14 /
 
Megoldódott. A hangváltót kiszedtem, visszarajzoltam, és akkor láttam hogy a magassugárzó szűrőkondija a hangváltó középhangszóró kimenetéről van leágaztatva (gyárilag). Ez miatt a magassugárzó már egy eleve szűrt jelet kapott csak. Átkötöttem a közép-szűrő elé, és most gyönyörűen szól.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Kedd, 13:01 /
 
sajnos ez nem volt egy jó ötlet. A gyári megoldás életképesebb, jobb és biztonságosabb. Azt a dómot nem szabad elsőrendű szűrővel üzemeltetni, és 4-5kHz alatt sem.
(#) P_Laszlo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Kedd, 13:17 /
 
Kivéve, ha a magassal párhuzamosan kapcsoltak egy tekercset is.

Viszont még így is gond, ha szétválasztod a két szűrőt. A megváltozó terhelés miatt másképp működik a középhangszóró és alacsonyabb frekvenciától szól a magas is, és ez nem jó egyiknek sem.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Kedd, 13:26 /
 
Idézet:
„A gyári megoldás életképesebb, jobb és biztonságosabb.”
Igen lehet, de úgy nagyon nem szólt jól. A magassal párhuzamosan nincs tekercs. Lehet hogy eretnekség, de annyira tetszik most a hangja, hogy így hagyom.
(#) elektrorudi válasza kzozo hozzászólására (») Kedd, 14:31 /
 
Használd, amíg működik!
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Kedd, 14:38 /
 
Nem eretnekség. Csak a magashangszóró terhelhetősége nem engedi meg. Az a lengőcséve körülbelül 1,5W-os volt újkorában is. Most még annyi sincs. Legfeljebb hamarabb hozhatod javítani hozzám.
Illetve nem biztos az sem, hogy a középhangszóróval jól működnek együtt így. Mivel méréssel nem ellenőrizted.

Ha külön szűröd, elsőrendűvel, akkor 1,5uf-tól nagyobb soros kondenzátort nem jó ötlet használni. És a középnél is meg kellene nézni, mekkora értékű a kapacitás. Esetleg segíthet a problémán, ha cseréled az elkókat (már ha vannak, mert néha azzal szerelték ezt a típust) valami PE vagy PP fémgőzölt fólia típusra, és visszatérsz a gyári megoldáshoz.
(#) kzozo válasza P_Laszlo hozzászólására (») Kedd, 16:08 /
 
A módosítás előtt minden elkót kiforrasztottam, és megmértem. Mind hibátlan volt értékre, és ESR-re is. A magassugárzó soros kondija 2db 2µF fóliakondi párhuzamosan. Akkor megnézem 1db 2µF-ossal, azt viszonylag könnyű kivitelezni.
(#) P_Laszlo válasza kzozo hozzászólására (») Kedd, 16:25 /
 
Egy átlagos műszerrel nem tudod megmérni, hogy jól működik-e az elkó a hangváltóban. Azok legtöbbször egy frekvencián tesztelnek.

De még ha jó is, akkor is sokkal magasabb a soros ellenállása.

A 2,0µF jobb a hangszórónak, és jobban is szól.
Következő: »»   648 / 648
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu