Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   725 / 725
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Pár hónapja osztotta meg. Nem töltöttem le, mert nekem nagyon száraz, csak átfutottam. Ezt a 20 oldalt elolvastam és az alján lévő hivatkozott irodalmat is átnéztem. Ez a cső nagyon komoly berendezés. De aki lovagolni akar, annak lóra kell ülnie.
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Erre próbáltam rámutatni.
(#) teddysnow válasza segítő hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Saját fülemmel már hallottam süvíteni reflex csövet. Úgy gondolom, hogy ha a kis átmérőjű csőnek van hátránya, kell legyen a túl nagy átmérőnek is. De a tévedés jogát folyamatosan fenntartom.
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
A "jobbak" exponenciális "tölcsért" használnak cső helyett. Az nem süvít, csak még nehezebb jól behangolni.

CAM02967.jpg
    
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Igen. És egy tapasztalat
(#) dB_Thunder válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Ekkora nyitás, tölcséresség már nem a süvítés ellen van!
(#) Cinema válasza teddysnow hozzászólására (») Jan 19, 2024 /
 
Túlzott erősítő-teljesítmény lehet az oka a süvítésnek, nemcsak a hangolási mód.
Ha túlhajtod a hangszórót, az mindenféle-nemkívánatos hangot adhat ki.
A reflex-dobozoknak van egy "optimális" hallgatási-térkitöltési tényezője, ahol szól ott jó-elégséges, megfelelő, vagy túlzott-e a hangja, vagy kevés. Mindkét utóbbi eset lelombozó és nem csak a hangszóró lehet a ludas.

Üdv!
(#) black1989 hozzászólása Jan 22, 2024 /
 
Sziasztok!

Hangszóró tekercseléssel kapcsolatban kérnék segítséget, ha lehet!
Minden hagszórót úgy tekercselek ,hogy megmérem a magot, és legyártatom hozzá a csévetestet, ezt szeretném elkerülni! Van e valamilyen csévetest lista, séma , akármi ami szerint sok-sok ,vagy minden létező méretet letudnám egyszerre gyártatni ? Az a baj, hogy sok idő utólérni az esztergályos szakit, így mindíg az a több idő ,míg a kész csévetestet várom, ahelyett ,hogy inkább egyszerre sokat gyártatnék le! Előre is köszönöm a segítségeket!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2024
(#) Massawa hozzászólása Feb 3, 2024 /
 
Egy jo 2 utas JBL autohangszorot kell egy dobozba épiteni ( fiamnak a koleszba). Sajnos sem a JBL honlapján, sem máshol nincs informacio, hogy nyitott vagy zárt dobozba valo. A tipusa STAGE 2 6427.
Van 2 régi kb 10 literes dobozom, most zártan épitettem be. Az autokban rendszerint azonban nem zártak a terek ahol a hangszorok vannak. Holnap viszi el majd kiprobáljuk, de lehet, hogy kell majd valami bassreflex nyilás. Van 2 másik valamivel kisebb, de jo hangu Philips hangfal, az nyitott ( bassreflex nyilás) az ugyanazon az erösitön hangosabb, viszont a JBL kellemesebb hangu.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Igen!
(#) blasz hozzászólása Feb 4, 2024 /
 
Sziasztok van egy Preludium párom most újítják fel a hangszóróit,és ha kész van el szeretném eladni,vagy cserélni nagyobbra akár ráfizetéssel is,de nem tudom mennyit érhet a 2 doboz.A magas eredeti és a Vifa mélyközép is de az előző javítása nem nagyon sikerült a mélyközépnek, igy ismét csináltatnom kell,és már meguntam.Nem hirdetem csak érdeklődöm.
Köszönöm előre is.
(#) teddysnow hozzászólása Feb 4, 2024 /
 
Sziasztok,
kicsinosítottam még iskolás koromban, garázs felújításból megmaradt OSB-ből rögtönzött, közel 20 éves hangfalaimat. Először magában, natúr OSB-ben pompázott évekig az asztalomon. Abban az időben még CRT monitorom volt, ezért mágnesesen árnyékolt hangszórók kellettek bele. Így a SAL kevlár membrános hangszórójára és a 900Ft-os, DT-20 magasára esett a műszakilag indokolt választás. Költöztem, nősültem, hangszórót cseréltem, mert a kevláros gumimembránja kikeményedett, meg elkezdett súrlódni a tekercs, kicseréltem akkor 1900 Ft-ba kerülő MNC-re, ez van benne most is. A porvédőre sörös doboz alját ragasztottam, mert úgy jobban tetszett. Hatással voltak rám a régi, nagy gitár hangszórók.
Majd szintén felújítás miatt hirtelen lett sok kidobni való (vagy jó lesz az még valamire) padlószőnyeg. Rémlett, hogy talán a Garry (többek között) hangfal gyártónak is van valamilyen szövettel bevont hangfala, ezért adta magát, hogy akkor lesz nekem is. Nem kellett, hogy kész legyen, hogy lássam, hogy én ezt vissza nem teszem az asztalomra. Sittes zsák, duplán, és irány a padlás. Szintén hosszú évek következtek.
Lányom nagylányos bútorokat kapott és ezzel együtt egy TV-t is. A TV-hez van egy Xbox is amin apa is játszogat. Csak apának nem tetszik a TV hangja, ő nem ilyenen nőtt fel. Ezért a TV hangját valahogy (mert a TV nagyon nem partner benne) kifogja vezetni egy pár hangfalra, a teljes élmény érdekében.
Így a padlásról lekerült a csúnya régi jó. Porzott a padlószőnyeg ragasztója rettenetesen. Az OSB kidudorodásait körbe csiszoltam, mélyedéseket gletteltem-csiszoltam, több menetben, hogy az öntapadós fólia alatt ne látszódjon. Kapott egy keretet is ezzel 10 Literről 11-re nőtt a térfogata. Fólia ragasztása előtt tettem egy próbát, mert már jártam úgy, hogy nem tapadt. Most is így volt. Akkor bevált az a trükk, hogy alapozóval (kornat, mert az volt itthon) átkentem a horganyzott lemezt (mert horganyzott lemezre nem tapadt) és utána már jó volt. Bevált most is, átkentem a glettelt OSB-t több rétegben. A hangfal eleje Bauhaus-os fenyő polc. Többféle méretben kapható, ragasztott, fenyőfa. Ezt úgy rögzítettem, hogy a keretbe, amire ráilleszkedik az előlap, facsavarokat csavartam, úgy, hogy kiállt egy kb 1,5 centit. Ezeket a kiálló csavarfejeket hegyesre csiszoltam, FBS-el a keretet körbekentem majd az előlapot rákalapáltam. Fóliázás után persze.
Meglepően jó szól, a magas idétlen, mert tényleg katasztrófa az a magas. Az a fő baja, hogy vékony műanyag és ahogy húzzuk a csavarokat úgy deformálódik mindene és úgy változik a hangja is. Ha nincs erősen meghúzva elfogadható.
Még nincsenek a helyén, nálam a szekrény tetején férnek most el, a TV-vel lesz egy kis elszámolni valónk, mert semmi hangkimenet nincs rajta, "A" terv szerint belső hangszóróit vezetem ki. Meglájuk. Még állványt kell hozzá szereznem, mert a TV szekrényről lelógnak. És ennyi.
Következő: »»   725 / 725
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem