Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áram mérése - hogyan is?
 
Témaindító: spiderman, idő: Júl 27, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) spiderman hozzászólása Júl 27, 2005 /
 
Sziasztok!

Én a következővel kapcsolatban szeretnék információt, segítséget kérni tőletek:

Áramerősséget kellene mérnem.
egy spec. gép alaklmazásánál egy generátor kb 80 V feszt álíít elő, és 0-20 A közötti áram csordogál.ezt az áramot kellene nekem mérnem, méghozzá úgy , hogy a mért értékkel arányosan feszültség éréket kapjak, amiről már olvastam valahol, pl egy mérő ellenálláson, de hogy hogy lehet ezt mecsinálni, milyen értékű ellenállást használjak, illetve milyen ellnállást, mert gondolom egy hétköznapi ellenállás nem igazán alkalmas erre, ha pontos értéket szeretnék.márpedig fontos a pontos érték.Vagy milyen más megoldás létezik erre az áram mérésre?ja igen és a kimenő feszültségnek egyen fesznek kell lennie, tehát valahol egyenirányítani is kellene.
ez igazából egy egész egyszerű kis kapcsolás, csak lehet, hogy túl bonyolúltan írtam le.
Kérném, hogy aki tud ezzel kapcsolatban segíteni, kapcsolást küldeni, értékek, stb, az írjon ide, vagy a

silverdome@freemail.hu -ra.

kösz mindenkinek!
(#) Gory válasza spiderman hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
Helló!

Nem jó neked egy analóg áramerősség mérő műszer? Mert szerintem olyat lehet kapni simán. Ilyen kis mutató van benne stb...
(#) damatic válasza Gory hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
20 ampert analóg kéziműszerrel?

Táblaműszer van ilyenre (tudod, amit kapcsolószekrénybe lehet építeni), de annak a pontossági osztálya nem valami...izé...hagyjuk.
(#) Gory válasza damatic hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
Nem kézi műszer, hanem beépíthető. Nem tudom van-e 20 amperes. De meg lehet oldani ha nincs akkor is. Pl egy 10 mA-es műszerrel és sönt ellenálásokat kell bekötni sorosan/párhuzamosan.
(#) damatic válasza Gory hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
20A-hoz létezik akkora bumszli sönt?
(#) Gory válasza damatic hozzászólására (») Júl 28, 2005 / 4
 
Hát számoljuk ki mekkora kell!
Először is ha a műszerrel párhuzamosna kötjük az ellenálást.

1) Vegyünk mondjuk egy műszert 10 mA-es méréshatárral. A legnagyobb kimenő áramunk 20A. Akkor 19 990mA-t kéne nekünk a söntre terelni.
2)A műszer belső ellenálása mondjuk 6 ohm.
Akkor a műszerena feszültségesés 10mA*6ohm=0,06V.
3)A söntellenálás párhuzamosan van kapcsolva tehát ezen is ekkora feszültség esik. Így a sönt értéke U/I=0.06V/19,99A=0.003 ohm.
Ami éppen nem bazi nagy, hanem bazi kicsi
Mert az a 0,06 elég kicsi.
Szerintem ezt a műszerrel sorba kötött minél nagyobb ellenálással lehet orvosolni. Pl 100K vagy 1M ohm.

És így több máráshatárt is ki lehet alakítani ha a párhuzamosan kapcsolható ellenálásokból több van. Pl egy 10A-ig aztán mondjuk 5A-ig és 1-A ig. Ilyenkor a műszer az adott méréshatárnál lesz a maximális kitérésen.

Huhh, remélem érthető és nem számoltam el semmi.
(#) spiderman válasza Gory hozzászólására (») Júl 28, 2005 /
 
Szia!

Nem sajna, nem jó a Deprez vagy más műszeres megoldás, mivel nem egy egyedi műszerrel kellene az áramerősséget mérnem, hanem az eszköz ami feldolgozza ezt az értéket annak feszültség mérő bemenete van. Ez teljesen elterjedt megoldás az ilyen árammérő ellenállásos mérés, mert az ellenálláson eső fesz arányos lesz az áramerősséggel és én ezzel a fesz értékkel tudnék utána tovább dolgozni.CSak mivel pontosan nem tudom, hogy mekkora ellenállás, milyen teljesítményű stb kellene ezért dobtam fel ide ezt a témát, hogy aki otthon van ebben az írjon nekem némi infót.
(#) iamrob válasza spiderman hozzászólására (») Júl 30, 2005 /
 
Hello spiderman!

A te problémádra kétféle megoldás létezik. Az egyik egyszerű, a másik pontos.
Az egyszerű, az hetedikes fizika anyag: R=U/I és P=U*I. Vagyis, ha 20A méréshatárnál kell pl. 200mV, akkor R=200mV/20A=0.01 Ohm. P=200mV*20A=4W. Tehát min. 4W/10mOhm ellenállás kell söntnek. A teljesítményt célszerű sokszorosan túllépni pl. 40W, jó hűtéssel, hogy a melegedésből adódó ellenállásnövekedés a lehető legkisebb legyen. A söntre kell még egy (vagy négy) dióda és egy kondi, hogy egyenfeszültség legyen a vége.
Ezzel a megoldással az a probléma, hogy csúcsértéket mérsz, amit leosztva lehet effektívet kijelezni, de ez csak egyféle és állandó jelalak mellett igaz. Másik, hogy a diódán az átfolyó áramtól függően esik X mV feszültség, ha az áram túl nagy, (n*100uA-tól), akkor egy jelentős nemlineáris torzítást viszel be, ha elég kicsi, akkor lassú lesz a műszered, esetleg nem is tudsz már mérni. (Ge vagy schottky diódával kisebb a torzulás.)
A precíz megoldás a DSP, ami nem feltétlenül jelent DSP IC-t, lehet PIC is, feltéve, ha nem túl nagy frekire alkalmazod pl. 50Hz. Ez mindig valós effektívet (trueRMS) mér, függetlenül a jelalaktól.
Ez utóbbi kicsit bonyolultabb és drágább, de pontos.

Ha nem fontos a nagy pontosság, akkor az első megoldást javaslom inkább. Igaz, azt nem írtad, hogy mivel dolgozod fel a kapott jelet, mert ha pl. egy PC-vel, akkor a nem lineáris jelből is tudsz helyes értéket képezni.

Üdv.
(#) mikado válasza spiderman hozzászólására (») Júl 31, 2005 /
 
Hi!

Egy egyszerű áramváltó szóba sem jöhet? :yes:
(#) iamrob válasza mikado hozzászólására (») Júl 31, 2005 /
 
Hali!

Ez egy jó ötlet, de spiderman nem írta, hogy 50Hz színuszra akarja használni!
(#) mikado válasza iamrob hozzászólására (») Aug 6, 2005 /
 
Ha nem egyenáram, szvsz működhet...
(#) Aurum válasza mikado hozzászólására (») Aug 7, 2005 /
 
Szia Spiderman!

Én beraknék egy söntöt, raknék rá egy graetz-et majd utána bepakolnék egy műveleti erősítőt, ami felerősíti azt a kis feszt. Ezek után azt csinálsz a feszültséggel, amit akarsz.
A sönt: Ha 20A-nál mondjuk 2V-ot -tehát amperenként 0.1V-ot- akarsz "ejteni" rajta R=U/I=2V/20A= 0.1 ohm. ez után egy kis teljesítményű graetz, szinte nem is fog áram folyni, mert a műveleti erősítőbe elhanyagolható áram folyik be.
A műveleti erősítőt meg bekötöd vagy invertáló műv erősítőnek vagy nem invertálónak... de az invertálónál figyelj rá, hogy jól kösd rá, mert ha nem , akkor fordítva kapod meg a végén.
Ezt már nem nehéz méretezni, bármelyik könyvben találsz róla egy két mondatot...

Sok sikert!
(#) Aurum válasza Aurum hozzászólására (») Aug 7, 2005 /
 
Ja, a söntöt legegyszerűbben rézhuzalból lehet megcsinálni, a huzal átmérője= 0.7*gyök alatt I. azaz neked minimum 3.1mm-es kell.
Az értékét úgy bírod leellenőrizni, ha átfolyatsz rajta egy fix áramot és megméred rajta a feszültséget. Ha mondjuk 1A-t folyatsz, akkor 0.1V-ot kell mérned rajta. DE ILYEN MÉRÉSEKNÉL MÁR NEM ELHANYAGOLHATÓ A MŰSZEREK BELSŐ ELLENÁLLÁSA SEM!!!

(#) zsozsia hozzászólása Aug 22, 2005 /
 
Sziasztok!

Abban kérném a segítségeteket, hogy szeretnék egy árammérőt építeni 230V-ra. Amit láttam, az 7-szegmenses kijelzőn jelezte ki az áramot és állítólag a null-vezetőn nézte a feszültségesést két helyen. Valami hasonlót szeretnék én is építeni. Ha valakinek van valami ötlete, vagy kapcsolási rajza, akkor kérem segítsen.

Kössz: Zsozsia
(#) erniefromh válasza zsozsia hozzászólására (») Okt 15, 2005 /
 
Nem tudom hogy mi buzog benned, a barkács hajlam, vagy szeretnél egy megbízható megoldástkapni. Az áram nagysága tulajdonképpen a terhelés hatására két pont között létrjövő feszültségesés nagyságával egyenesen arányos. Lefordítva: veszel egy egyszerű digitális voltmérőt, pár menet vezetéket sorosan a vizsgálandó áramkörbe, és a terhelés máris látható. Na de még nem tudod hogy a mért érték mit jelent. Kell egy Amperérő az áramköz kalibrálása idejére. A voltmérő ága pedig egy potméter. Már csak az a feladatod hogy a voltmérővoltban ugyanazt az értékt mutassa mint az ampermérő amperban. Ha kész, az ampermérő eltávolítható.
(#) erniefromh válasza zsozsia hozzászólására (») Okt 15, 2005 /
 
Helyesírás javítás:
A voltmérő ágba pedig egy potméter.
(#) miklosch válasza erniefromh hozzászólására (») Jún 28, 2006 /
 
hellosztok!

szeretnék egy 7szegmensen kijelzős ampermérőt 0-9A-ig, 1tizedes pontossággal készíteni, de nem tudok elindulni sehonnan, valami olcsó kapcsolás kellene, de multimétert nem akarok szétbarmolni, mert be szeretném építeni egy tápegységbe, de az analóg műszerek viszont túl nagyok! Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Stefan válasza miklosch hozzászólására (») Jún 28, 2006 /
 
most megnemmondom hol de találtam multiméter kapcsrajzokat talán abból el tudsz indulni
(#) Stefan válasza miklosch hozzászólására (») Jún 28, 2006 /
 
találam párat a gépen
(#) miklosch válasza Stefan hozzászólására (») Jún 28, 2006 /
 
köszi szépen a segítséget, bár ebből kicsit nehéz lesz kihámozni a lényeget..
Sima voltmérőt, mint ami a kapcsolások között van, nem lehet átalakítani ampermérőre?
(#) Sebi válasza miklosch hozzászólására (») Jún 28, 2006 /
 
"Igazi" ampermérőt ma már nemigen találni. Minden műszer egy (sönt)ellenálláson eső feszültséget mér.
Ha LED kijelzős kell, az az olcsóbb verzió, 7107-es IC-vel. Ez 200mV érzékenységű, 3és fél digites chip, ennek tesója a 7106 (LCD), ilyen van a mellékelt rajzokon is. Keress rá az adatlapra, azon vannak applikációs példák, a Te esetedben kettős táp kell (+5,-5V) hozzá, mert közösíteni célszerű a mérendő GND-t a mérőIC GND-vel. (persze megoldható egy DC-DC szigetelt kimenetű konverterrel, de az drága)
(#) Robi hozzászólása Dec 19, 2008 /
 
Sziasztok!
Nem teljesen témába vág a kérdésem.
Váltakozó áramot szeretnék mérni, de csak annyit hogy folyik, vagy nem. Egyenárammal nem lenne baj, mert egy reed csőre tekerek pár menetet és kész. Ha jól sejtem ez váltakozónál nem műxik. Egyébként ~230V kb 2A.
Valakinek van tippe?
(#) foxi63 válasza Robi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Szia!
A 230v-os részre tegyél egy olyan pici trafót, aminek a primer menete 2-3 menet, és a szekundere 20-30 menet. Ez a kis trafó akkor ad feszültséget, ha folyik az áram. Ezt egyenirányítva már működik egy reed relé, vagy mivel a hálózatról le van választva bármire használhatod.A SZIGETELÉSRE VIGYÁZNI!!!
A legbiztonságosabb, ha a 2 menet eleve szigetelt vezeték, nem zománcozott drót....
(#) Robi válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Köszi, nem rossz ötlet. Egy ferritgyűrüvel talán meg is oldható egyszerűen.
Viszont azon gondolkozom, mi van ha közvetlen a fázisvezetékre tekerek rá pár menetet. A fluxus vonalak így nem adódnak össze, de pár volt szerintem így is indukálódik a tekercsen. Tudtommal a lakatfogók is hasonló elven működnek.
Hát ezt ki kell próbálni. Minden esetre köszi a gondolatébresztő hozzászólást.
(#) mjoy hozzászólása Dec 28, 2008 /
 
Sziasztok !

Segitséget szeretnék kérni.
Áramot Kellene mérnem .Egy 16mm2 keresztmetszetű vezetéken
DC 12V 1A -nél kapcsoljon ,vagyis ha minimális áram folyik már rajta át . Lakatfogos elven mérnék .
Milyen vezetéket kellene rátekerni ,hogy kb .1-2 V keletkezzen ? Vasgy tegyek rá egy relé tekercstestet?
Ezt már egy komparátorral össze tudom majd hasonlitani.
Köszi
(#) kendre256 válasza mjoy hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Ha DC-t szeretnél mérni, akkor a tekercses megoldás nem működik (csak váltakozóáram indukálna benne feszültséget). A lakatfogós egyenárammérők Hall elemet használnak a mágneses tér mérésére.
Ha vékonyabb lenne a vezeték, javasolnám, hogy tekerd az áramjárta vezetéket egy reed-patron köré, de így nincs ötletem.
(#) kendre256 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 28, 2008 /
 
Valami még eszembe jutott:
Vegyél egy sokkal kisebb átmérőjű vezetéket, pl. néhány tized mm átmérőjűt. Ezt tekerd egy reed-patron köré. A vezeték két végét kösd az eredeti vezetékkel párhuzamosan. Ekkor egy áramosztó jön létre, az ellenállásaik arányában arányosan kisebb áram fog folyni a vékony vezetéken, viszont ebből már sok menetet lehet tekerni a reed-patron köré.
(#) robidoktor hozzászólása Jan 26, 2009 /
 
sziasztok!
Áramerősséget szeretnék mérni elektromos modellrepülőgpen az akummulátor és a szabályzó között
Az akku 11,1 v LiPO
nem akarok nagy hülyeséget írni de megoldható lenne egy panelműszerből ezt megcsinálni 0-100A ig
előre is köszi
(#) kendre256 válasza robidoktor hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Egy kb. 11,5 cm hosszú, 1mm2 keresztmetszetű rézhuzalon átfolyó 100 A áram hatására egy 200 mV-os panelműszer végkitérést (200-at) mutat.
A panelműszer bemeneti két vezetékét rákötöd a huzalra egymástól 11,5 cm-re, és a huzalon átvezeted az áramot (sönt).
(#) toto hozzászólása Okt 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Én egyenáramot szeretnék mérni, amit egy mikrokontrollerrel dolgoznék fel. A baj az, hogy a söntellenállás az 5 voltos tápfeszültségnél magasabb potenciálon van. (max. 20 V).

Gondoltam egy AD6206-ra, amely a tápfeszültségénél magasabb bemeneti feszültséggel is működik.

Ezt az IC-t elég nehéz beszerezni, ezért valami alternatívát keresek olcsóbb, könnyebben hozzájutható műv. erősítő személyében.

Tud valaki egy ilyen típust javasolni?
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem