Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2387 / 4032
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Ok. Akkor inkább maradok a 12 voltnál.
(#) ColT válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Idő hiányában még nem. Nem látszottak rossznak, de ilyet tudnak okozni, hogy másfél napig semmi baja (a túlvezérlés nem volt hiba, mint kiderült), aztán egyszer csak elkezd sisteregni...? És azóta nem hagyja abba.
Kicserélem majd, de lehet csak jövő héten, ahogy időm lesz.
(#) q765 hozzászólása Szept 15, 2014 /

Sziasztok!

Az L78M06 CV
miben különbözik a sima 7806 feszültség stabilizátortól?
Csak bezavartak a betűk..
Köszönöm, Zoli.
(#) elektroncso válasza q765 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Az adatlap alapján csak 0,5 ampert visel el, szemben a hagyományos 7806-al, mely 1 ampert is elvisel. Más semmi szerintem.
(#) q765 válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

6,3V 780mA kellene. Akkor ez nem lészen jó nékem.
24V AC-m van.
Ui.: vagy 12V
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014

Hát bizony nem, még az áramot egy teljesítmény tranzisztorral meg lehetne oldani, de maximális bemenő feszültség 21 volt DC. Nem tudom mihez kell, de az LM317 jó lenne, megfelelő hűtéssel, de ennek elég rossz lesz a hatásfoka. Sokat kell a stabilizátornak elfűteni. 28 volt körüli értékről 6 voltra, majdnem 1 amper terheléssel, fog melegedni rendesen.
U.i.: Most látom hogy módosítottál, 12 volt már barátságosabb lesz.

LM317 - em van sok. A sekunder 24 voltos csapolással (10V+14V). Kutatok még, hogy ne kelljen trimmelni.

Mi történne, ha az ECL82-őt 7805-el fűteném? Badarság tudom, de még nincs kapcsolás, csak válogatom az alkatrészeket.

7806 12 volttal jó lesz szerintem. Használhatod amúgy a 78M06-ot is, csak meg kell fejelni egy teljesítménytranzisztorral.

Alul fűtenéd, nem rajongana érte a cső az biztos. Hamarább tönkremegy. De amúgy ha 7805-öd van otthon akkor annak a test lábát meg kell emelni egy esetleg két diódával. Ahány volt a dióda nyitófeszültsége annyival magasabb feszt fog előállítani a stab IC. Mondjuk a 7805-ös talpa felemelve egy 0,6 voltos nyitófeszű diódával (Si dióda) akkor a kimeneten 5,6 volt lesz. Kettő dióda már 6,2 volt és így tovább.

Hűha, van ehhez valami rajzod? Nem vagyok jártas benne.

Ezen a rajzon a 78L12 talpa van megemelve két Si diódával, így 13,2 voltot ad stabilizálva. Ugyan így te is megoldhatod. Csak persze 7805-tel. A stab IC bekötése ugyan az, csak ott van a test lábán két 4148-as dióda a test felé.
(#) razor1995 hozzászólása Szept 15, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Középkivezetéses trafót lehet úgy egyenirányítani, mintha két külön tekercs lenne? Szóval +12V-0V-(-12V) és két külön Graetz-híddal egyenirányítanám. (+12V-0V ->1. híd; 0V-(-12V)->2.híd és a végén szimmetrikus tápként felhasználnám) Remélem sikerült érthetően leírni

Akkor aztmondod építsem meg levegőbe 7805 -tel és utána elég lesz kikísérletenem ezt a diódás kötögetést? Akkor nem keresek tovább. Bár nincs teszterem, adatlap alapján meg kereshetem egy ideig a bontott diódáim között az odavalót.
(#) q765 válasza razor1995 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Szimetrikus táphoz elég egy híd, csak a közepét lerakod testre.

Adjak rajzot amivel ki tudod mérni hány volt a diódád nyitófesze? Amúgy két 1N4148-assal megépíted, leméred ott lesz 6,2-6,3 volt körül. Biztos lesz otthon 1N4148-as diódád, a leggyakoribb a pici narancssárga diódák között. Szinte minden készülékben van.

Már értem. Már csak keresgetnem kell. Aranyszabály ez a 0,6V nyitófesz?

Itt fogom már a kezemben.

Nem, megközelítő érték. Gyártónkén, gyártmányonként változhat. De körül belül annyi.
(#) razor1995 válasza q765 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Azt tudom, de állítólag úgy jobb lehet a hangminőség, ha külön vannak egyenirányítva. (Erősítőhöz kell) Lehetséges akkor?

Szóval úgy nézek most ki, hogy van 5 szekunderes M lemezes trafóm, aminek a kivezetéseit sormakötöm, (kivéve a fűtést) így lesz 115V AC. Ezt Villardal irányítom, igy kb 240V ra számítok. A fűtést már ismered. Ezzel szeretnék meghajtani egy ECl82-est. Csak gyakorolok.

Csak gondoltam megosztom veled.

Felmentem a műhelybe a kedvedért, lemértem egy pár diódának a nyitófeszét, 0,8 volt körüli értékeket mértem.

Köszi.... Nem kellett volna. Tudatlan vagyok.

Nem muszáj villardal, elég a hagyományos feszültség kétszerező egyenirányító is. Viszont a félvezetős anódfeszültség előállítás miatt késleltesd az anódfeszültséget, csak akkor kapcsold a csőre, ha teljesen felfűtött.

Semmiség, egy gombnyomásra van villany a műhelyben, a mérőáramkör összeállítása fél perc, elől voltak a kellékek a múltkori munkám óta, a mérés meg csak pár másodperc volt.

De villardal szeretném, mert ma, illetve tagnap egész végig tanulmányoztam.

Zavarhatlak majd privátban, ha a fűtésnél járok? Miért kell késleltetni? Bár még igy énsem csináltam ilyesmit.

Láttam is a villardos témát, de most kiesett. Inkább ha csöves kérdésed van itt tedd fel, én sem vagyok profi, pontosan én sem tudom miért kell késleltetni az anódfeszt, talán a cső áthúzása miatt. Én sem csináltam még szinte semmit elektroncsövekkel. Ott a témában sok profi van, akik a kisujjukból vágják az ilyet. Kérdezhetsz amúgy privátban, de nem biztos hogy fogok tudni korrekt választ adni neked. Itt a fórumon többen vagyunk, ha valamit rosszul mondok a többiek kijavítják. Illetve a kérdésed lehet később másnak is hasznos lesz. Jártam már úgy hogy valamit rosszul mondtam de a többiek kijavítottak. Több szem többet lát.

Megfogadom amit tanácsoltál a 7805-nél.

A Mod-ot megszeretém kérni, amit fontosnak lát rakja át a csöveshez. Ott kezdtem el, csak témánként kutatgatok a megoldások iránt.
Zoli

Jól van. Sok szerencsét a kísérletekhez. És vigyázz a nagyfeszültséggel. Örülök hogy segíthettem.
(#) Laca150 válasza kadarist hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Műanyag, de hogy milyen???
Gondolom nem valami himihumi anyag.
Következő: »»   2387 / 4032
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem