Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Weller páka (állomás)
 
Témaindító: puli122, idő: Máj 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   28 / 28
(#) Johnny0004 válasza bankimajki hozzászólására (») Jan 1, 2020 / 1
 
Búék! Igen termisztor van benne, egyedi.
Itt a képlete:
Rt=R0x(1+0,00385x(T-T0)) ez átrendezve Rt=R0x(1+0,00385xT) = R0+R0x0,00385xT ,ez a képlet T-re rendezve:
T=(Rt-R0)/(R0x0,00385)x 0,080465
ahol:
0,00385 1/fokcelsius: hőmérsékleti tényező, platina szenzornál
T: hőmérséklet
Rt: szenzor ellenállása T hőmérsékleten
T0: 0 fokcelsius
R0: szenzor ellenállása 0 fokcelsius-on. (Weller termisztornál: 20,9 ohm.)
Áramgenerátorral áramot folyatsz át a termisztorán, majd méred rajta a feszültséget, ebből kiszámolható a szenzor ellenállása (U/I), majd a képletből kiszámolható a hőfoka.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2020
(#) bankimajki válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jan 1, 2020 /
 
B.Ú.É.K.
Köszönöm.
(#) tönöpö válasza boxtif hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Szia boxtif! Olvasom, hogy 5000-ért van a régi TCP-s Wellerhez új 24/50-es fűtőbetéted. Tudnál nekem küldeni egyet? Most nem kellene, csak érdeklődöm, hogy a mágneses kapcsoló elemed van-e hozzá? Privibe írj.
(#) Pityu9 hozzászólása Máj 17, 2020 /
 
Sziasztok!

Valaki megtudná mondani a gyári Weller WTCP 51 3pólusú tuchel aljzatának a lábkiosztását? Sajnos már nem emlékszem, hogy így szemből nézve a bal vagy a jobboldali érintkező a földelés, egy házi készítésű forrasztóállomás tuchelébe utólag akarom bekötni a földet úgy, hogy a későbbiekben kompatibilis legyen a többi ESD-s kattogós gyári Wellerrel.

Köszi!

WTCP_51.jpg
    
(#) sevenhill hozzászólása Máj 25, 2020 /
 
Kedves Fórumtársak! Van egy TCP 24V 50W kattogós Wellerem. Ezt mindig 9-es "vésőheggyel" használom 1.5-2,5mm2 vezetékek beforrasztására. Egyszer csak használat közben kihűlt. Gondoltam, biztos megszakadt a fűtőbetét. Szétszedtem, a fűtőbetét jó a kattogó nem működik. Levettem a plexi burkolatot, a kontakt elég jó állapotban van, viszont úgy tűnik, a mágnes elveszített a mágnesességéből. Ha kézzel rásegítek, akkor behúz, és úgy marad, de magától nem képes behúzni. Ebből biztos kattogó csere lesz, de olyan hihetetlen, hogy a mágnessel van baj. Odáig nem szedtem szét, hogy a mágnest is lássam, mert az irreverzibilis roncsolás, bár ha menthetetlen, nincs vesztenivaló, de úgy gondoltam, előbb itt kérdezek. Találkozott már valaki ilyen jelenséggel, és vajon mi lehet az oka? A folytonos magas hőmérséklettől csökkenne a mágnes ereje?
(#) pipi válasza sevenhill hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Hidegen figyeld meg, ha kiveszed/visszateszed a hegyet (másik heggyel is próbáld) akkor hogyan mozog. Lehet valahol szorulása van, esetleg a hegy belső vége korrodált...
(#) sevenhill hozzászólása Máj 25, 2020 /
 
Ezeken túl vagyok, és finoman mozgatva a rudazatot, nem úgy tűnik, hogy szorul. Én csakis arra gyanakszom, hogy a mágnes vesztett az erejéből.
(#) Teaway válasza Pityu9 hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Kiméred, hogy a páka külső, fém háza a tuchel melyik lábára kapcsolódik. Ez lesz a földelő (potenciálkiegyenlítő) pont. A másik kettő pedig a fűtés lesz.
A leírása szerint:
1. és 2. láb 24V AC
3. láb földelés (potenciálkiegyenlítő)
(#) ptibor válasza hg6dab hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Szia!
Szeretném én is elkérni ennek a pákaszabályzásnak a dokumentációját.
Innen az oldalról nem tudom lementeni a rajzokat.
Előre is köszönöm. Magánba is írok egy levelet neked.
(#) satlokk válasza Pityu9 hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Szia!
Egyszerü megméred a pákán.De szerintem a két szélső.
(#) sevenhill válasza sevenhill hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Elővettem ismét a "kattogót" ,és jelentem, már semmi mágnesesség nem maradt benne. A rudazat egyáltalán nem szorul, az érintkezők teljesen rendben vannak. Viszont egy pici korong mágnessel tudom ki-be kapcsolgatni. Hát nem bizarr? Kérdés: 1.Mitől mehetett el a mágnesessége? 2.Fel lehetne-e esetleg delejezni? Egyelőre nem vállalkoztam a szétszedésére, elég precízen össze vannak préselve a dolgok.
(#) kissi válasza sevenhill hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Nem tudom, de esetleg DC feszről működtetés (nincs benne tapasztalatom, de egy mágnes hő, ütögetés vagy ellenkező irányú mágneses tér segítségével gyengíthető... !) ?!
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2020
(#) Gafly válasza kissi hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
A DC az a kontaktusokat eszi nagyon.
Olyannal még nem találkoztam, ahol a mágnes szünt meg mágnesnek lenni.
(#) Pityu9 válasza Teaway hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Sajnos nem tudom kimérni, mert nincs ilyen forrasztóállomásom, csak a meglévőt szeretném átalakítani ilyenre, hogy az ESD-s gyári Weller pákákkal is kompatibilis legyen. Volt munkahelyemen voltak ilyenek, néhányat javítottam is, azért írtam, hogy nem emlékszem a bekötésére. Köszi, akkor ezek szerint csatlakozó aljzatot szemből nézve az állomáson (nem forrasztási oldalról) a jobb oldali a földelés? Sajnos a neten össze-vissza számozzák a tuchel bekötését.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2020
(#) kissi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Én sem, de olyannal sem, ahol a mágnes megszűnt ! A kontaktusok problémájával egyetértek, azt én is úgy gondolom, a másikról csak gondolkodtam !
(#) alex0 válasza Pityu9 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Szia!

Nekem WECP van, annak a bekötése a képen. Azt viszont nem tudom, hogy kompatibilis-e a kettő.

Alex
(#) Pityu9 válasza alex0 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Sajnos nem. Ennél WTCP 51-nél az egyik lábon van a GND, a másik kettőn a 24V AC. Csak azt nem tudom, hogy a gyári állomáson melyik melyik.
(#) qvasz2 válasza sevenhill hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
1: Az a 9-es hegy gyanús nekem, én nem hsználnám. Ha szerzel egy új kapcsoló egységet, 8-as hegynél ne használj nagyobbat.
2: Fel lehet mágnesezni, de nem otthoni kategória. Keress rá, hogyan készül a mágnes és látni fogod: brutális áramerősség, hőkezelés, miegymás.
(#) Teaway válasza Pityu9 hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Sajnos nincs olyan ábrám, rajzom, ahol a számozási sorrend fel lenne tüntetve. A leírásban sincs, csak az a felsorolás, amit írtam.
(#) ferci válasza Pityu9 hozzászólására (») Máj 28, 2020 /
 
Szia!

Az én LR-21-es 50 wattos pákám bekötése ugyanaz, mint amit "alex0 " csatolt.
(#) sevenhill válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
A Wellert mindig is durábelebb forrasztásra használtam 9-es széles vésőheggyel.Eddig ilyen probléma nem volt. Ha a magas hőfok károsítaná a mágnest, biztos nem gyártanának ilyet hozzá. Ha kiiktatnám a kapcsolót (egyébként simán megtenném), biztos hamarabb kiégne a fűtőbetét, mert a 9-es heggyel is ki szokott kapcsolni. Különösen akkor, ha rövid időre visszateszem a tartóba (mert ugye nem forrasztunk folyamatosan). Ha csökkenteném a feszültséget mondjuk 21-22V-ra,akkor a forrasztáskor a hőelvonás miatt nem biztosan volna benne akkora kraft. Lehet , hogy erre a célra sima 220V-os 70-100W-os pákát kellene használnom? De azok elég hosszúak, bunkók, nehezek, nem állnának annyira kézre...
(#) Endiman hozzászólása Szept 23, 2020 /
 
Sziasztok! Kaptam egy Weller TCP 24V, 50W-os pákát találtam hozzá egy épített házi pákatrafót, de a páka kimeneten 29-30V-ot lehet mérni. Jó lesz-e ez a Weller pákának vagy károsíthatja a több feszültség? Létezik-e trimmer vagy poti amit ha a 30V útjába tennék akkor levinném a feszt 24-re? Köszi ha segítetek!!
(#) qvasz2 válasza Endiman hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Az elég soknak tűnik, csak kérdés, hogy üresjáratban mérted, vagy a pákával mgterhelve? Mert ha üresen ennyi, akkor meg kellene mérni pákával is, mert lehet, hogy leesik annyira, amennyire kell.

Létezik olyan poti, amit eléköthetnél, csak picit drágább és nagyobb, mint egy odavaló trafó
(#) Gafly válasza Endiman hozzászólására (») Szept 28, 2020 /
 
Szerintem jó az ahogy találtad.
Következő: »»   28 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem