Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   246 / 246
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Kedd, 22:51 /
 
Idézet:
„A mellékelt fényképen jobbról a harmadik tengyellyel azonosítható be”
Úgy látom, ez szétszedhető potméter. Kiforrasztás, lemezfülek kihajlításával szétszedés után csúszka és csúszka felület tisztítás, illetve átnézve miért nem érintkezik valahol, vagy esetleg a kivezetés szegecselése nem érintkezik a csúszkával. Előtte meg lehet próbálni egyszerűbb módszer a potit nem forrasztjuk ki, a poti nyílásán isopropil alkoholt befújni, utána tengelyt forgatni oda-vissza tízszer-hússzor. Lehet, hogy ennyi is elég.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 22:52
(#) borsozo válasza nagym6 hozzászólására (») Sze, 16:49 /
 
Köszönöm, ha van rés a poti házán, megpróbálom az isopropil alkoholt. "Megpiszkálom" a kivezetések szegecseit is. Utána mégiscsak komplett visszarakom a kábelezést, hogy a képernyőn látható-e változás a POS szabályozásban. Próba-szerencse... kérdés, hogy tartós-e az eredmény?
A CH1 és CH2 ugyanezen a panelon van, jó lenne összehasonlító mérést végezni. A gépkönyvében a beállítási értékek nincsenek feltüntetve. Egyenlőre nem látom, hogy a panelt komplett kiszerelve, táp alá tudom-e helyezni, hogy a dc szinteket, munkapontokat (változást) mérjem.
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Sze, 20:32 /
 
Idézet:
„kérdés, hogy tartós-e az eredmény?”
Általában igen. A csúszka gyári zsírzása megkeményedik sok év alatt, ezt oldja fel az isopropil. Vagy egyéb szennyeződés lerakódása, de ez ebben a zárt dobozban nem valószínű. Lehet még a csúszka rugó gyengülése is, nem nyomja rá eléggé a csúszkát, kissé hajlítva javítható ez a kör alakú rugó.
(#) borsozo válasza nagym6 hozzászólására (») Pé, 17:57 /
 
Szétbontottam a potit, nagyon precíz szerkezet, az érintkező fésűszerűen van kialakítva, szépen rúgózik. Nagyon vékonyan látszott, főleg a tengely környékén valami zsír. Isopropil alkohollal kimostam minden alkatrészét. Összefogva mértem: teljesen jó lett, végig jó a kontaktus, jól szabályoz. Azt viszont érezni, hogy nem olyan simán forog, csúszik, mint előtte. Nyilván azért, mert szárazon fut.
A kérdésem, hogy mivel kenjem a tengelyt? Az ellenállás felületet és az érintkezőt (kopás ellen) kell-e, lehet-e kenni valamivel? (Amim van: szilikon olaj, szilikon zsír, varrógépolaj, finommechanikákhoz használt gépzsír...)
(#) nagym6 válasza borsozo hozzászólására (») Pé, 18:48 /
 
A finommechanikai gépzsír jó, csak a tengelyt. A csúszka sok potinál nincs kenve, szerintem anélkül is jó, főleg ha a fésűs érintkezős megoldás. Nem tudom oda milyen kenőanyag lenne jó.
(#) borsozo válasza nagym6 hozzászólására (») Pé, 20:22 /
 
Köszönöm, akkor csak a tengelyt.
Következő: »»   246 / 246
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem