Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   221 / 221
(#) Patópali válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Igen.
(#) Patópali válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Ok!
Béke és Egészség! Ez most a legfontosabb!
(#) gerenk válasza Patópali hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Semmi baj, a kérdező nem igazán van otthon az oszcilloszkópok javításában, szerintem az ne is kezdjen bele ilyen munkába akinek egy ilyen kondenzátor pótlásáért a boltba kell menni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2020
(#) pucuka válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Bocsánat az offért, de kikívánkozott belőlem.
Ebben a karanténos időben sok marhaságot csinálnak az emberek, (egy traumatológus orvos eseteit olvasva) olyanok is nekiállnak főzni, akik eddig soha nem főztek, aztán van minden, az ujj levágástól! kezdve a leforrázásig, bográccsal elesésig minden. Nekünk a szkóp, erősítő javítás jutott.
(#) Patópali válasza gerenk hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Hát igen, de lehet a készülékkel még egyéb probléma is, de ez már másik történet.
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Plusz "lusták" vagyunk valamit megvenni. Inkább mi építjük meg.
(#) Patópali válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Szerintem egyszerűbb valamit készen megvenni, mint megépíteni. (Általában, de kivételek persze lehetnek)A saját készítésű cuccok szerintem többe vannak, de a sikerélmény a kárpótlás.
(#) Patópali válasza Delinsky hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Nem bírtam ki, vissza olvastam az elejéig minden kérdésed és hozzászólást.

Idézet:
„De még mielőtt belevágok lenne még hülye kérdésem. Most hogy szedem szét az osztót, vettem észre, hogy a két osztó nem egyformán van bekötve. A végén lévő nagy potin a vezetékek nem ugyanúgy vannak kötve. És azt az osztót már javították, mert be vannak jelölve rajta a vezetékek. Ez a körülmény nem lehet oka a második sugár hiányának? De most jövök rá, kipróbálom így is úgy is. A másik kérdés. A jobb felső sarokban lévő banánhüvelyen ugyan tudok valami feszültséget mérni, ami periodikusan jön, de ha a mérőfejet ráteszem, ott bizony semmi sem történik.”


Az idézetben megfogalmazott kérdésre:
Van -e rajzod a készülékről? Tudod -e értelmezni? A két poti bekötését a rajz alapján beazonosíthatod. "Kipróbálom így is -úgy is." Ez nem itt a piros -hol a piros játék, hanem elektronika.
A jobb felső sarokban a kimenet az a kalibráló négyszögjel (1V) kimenete. Ezzel lehet a függőleges bemenetek szintjét kalibrálni.
Javaslom töltsd le a kezelési utasítást és a kapcsolási rajzot a NET-ről és tanulmányozd az ott olvasottakat.
A szkópok javítása nem egyszerű, mert minden fokozat galvanikusan csatolt.
Annyit még segítek, hogy a tápfeszültségeket ellenőrizni kell elsősorban!
Én javításkor az összes narancssárga (Szovjet) kerámia kondenzátort cserélem első körben, mérés nélkül. A bemeneti osztó fetjeinek betáp szűrő kondira is vonatkozik. (engem ez szívatott az egyik készüléknél).
Ha továbbra sem működik a csatorna további mérések szükségesek a fokozatokban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2020
(#) Delinsky hozzászólása Ápr 26, 2020 / 2
 
Köszönöm kissé feddő hangú válaszodat, de teljes mértékben igazad van. Ezekről a dolgokról fogalmam sincs, habár annak idején is, a 60-as években, meg most is, magnóztam, és magnózom, és az ott szerzett tapasztalatok azért ragadtak rám valamennyire. A magnó beállításhoz gondoltam, jó lesz egy oszcilloszkóp, amit olcsón kapok. Vettem is egyet, ami nem működik, ugyan az eladó azt mondta csak sokat, évek óta állt. A magnó is régi, gondoltam ő is régi, majd összebarátkoznak. Meg velem is. De nem ez történt, a műszer valóban régóta állhatott, mert elfelejtette miért is van a világon. Na de sebaj. Majd megjavítom. Közben rájöttem itt sokkal komolyabb dolgok vannak, amikre nekem nincs rálátásom, se szakértelmem. De a magyar már csak olyan, hogy ha nehéz is a feladat,belevág. Egy dolgot tudok,a tápegység tájékán, nem igazán van mit keresnem, mert az ráz, nagyon ráz. De az szerintem jó is, mert egy csík látható a képernyőn, tehát működik. A másik csík hiányzik, no meg a függőleges eltérítés. Van használati utasításom,a benne lévő rajzokkal együtt, de azért kérdezek, hogy megerősítsem, amit láttam, hátha nem jól láttam. Itt kaptam a tanácsot szedjem szét a forgókapcsolókat. Az X-ét már szétszedtem kitisztítottam, de semmi. Minden maradt a régiben. Az Y-on az egyik ilyen kapcsolót YA már javították, mert néhány vezeték nem volt visszaforrasztva például. Ezeket helyretettem a rajz szerint, és most jöttek a forgókapcsolók, először az, ami gyanús, mert a másik az etalon az összerakáshoz. Itt tartok most. Elkezdtem összerakni, de ez több napos művelet, mert jól végig kell gondolnom még így is hogy etalon van, hogy mit hova. Időm van, mint a tenger, amíg van, hiszen nem vagyok már egy mai gyerek a 74 évemmel, de elszánt.
(#) Patópali válasza Delinsky hozzászólására (») Ápr 26, 2020 / 1
 
Hajrá, sok sikert és kitartást!
Nem akartalak megfedni csak felhívtam a figyelmed, hogy nem egyszerű a javítása ezeknek a szerkezeteknek!
Jó egészséget kívánok!
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2020
(#) Delinsky válasza Patópali hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Köszönöm!
Következő: »»   221 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu