Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   216 / 216
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Csü, 15:29 /
 
Itt már egyszer leírtam, elolvastad?
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») 12:16 /
 
Láttam hogy linkelted, de azt nem látom, hogy hol van leírva, hogy hogy kéne használni. Lefújom az alkatrészt, de mit kéne nézni utána?
(#) gernerakos hozzászólása 12:37 /
 
Az elmúlt pár nap fejleményei:
Találtam egy kontakthibás tranzisztort a halott csatorna függőleges eltérítést erősítő résznél, azt megpiszkálva előkerült a sugár. Persze a fűrészjel hiányában csak egy pont volt, amit fel-le tudtam mozgatni.

Meg feltűnt, hogy nem lehet szabályozni a fényerejét. Míg a kivilágosító erősítőnél méregettem, egyszer csak feltűnt, hogy már egyik sugár sincs az ernyőn. Ami feltűnt, hogy a +120V-os táp helyett több mint +160V volt van. Ez a gyanúmat a 120V-os táp környékére terelte. Az egy szem áteresztő tranzisztor (2N4042, TR1) forr, mint a veszedelem. Kicsit méregettem számoltam, és kiderült hogy az eredetileg 35W-ra tervezett tranzisztoron több mint 40W van. Az a gyanúm, hogy ez a tranzisztor halt meg, amit megerősít az, hogy multiméter diódatesztelő üzemmódjában a Bázis-emitter feszültség csupán 0.2V.

Mivel a 120V-os táp úgy néz ki elszállt, valószínüleg több dolgot is magával vitt. Mint például a kivilágosító erősítő tranzisztorait (TR101, TR105, 2n3495), amik szintén baromi forróak lesznek pár 10 mp alatt. Mivel ezek a 120V-os tápra vannak kötve, így nem csoda, ha a +40volt megviseli őket. Jó hír talán, hogy ezek a tranzisztorok mérve még jónak néznek ki.

Az elszállt táp okozhatta a sugarak eltűnését?

Egyetlen bajom, hogy az általam feltételezetten halott TR1, a 120V-os áteresztő tranzisztorát már rég nem kapni sehol, de még csak helyettesítőt is külföldi oldalon találtam 1000Ft/db-ért. De egye fene, ha biztos lennék abban, hogy ettől megjavulna a szkóp, akkor megrendelném.

Csak eleve gyanús ez nekem, mitől szállt el vajon az a tranzisztor? Rövidzárat nem kapott, az ua723-mas IC-t cseréltem, hátha az a halott, de nem változott semmi.
Kérlek erősítsetek vagy cáfoljatok, hogy megérné e kicsereléni az áteresztő tranzisztort, vagy nem is az a halott, vagy mi legyen? Mérjek még valamit, ami segítene kideríteni a hiba okát?
Teljesen tanácstalan vagyok, mert nem értem, mitől szállt el most az a táp.Az egész szkóp javítás ilyen egy lépést előre, kettőt hátra.
(#) VJ72 válasza gernerakos hozzászólására (») 13:44 /
 
A 120 voltos táp a csavaros elkó anyájának lelazulásától szokott elszállni ( nem kap rendesen testet az elkó), a 723 IC-t is cserélni kell ilyenkor. A tranzisztor helyett jó a BU 508 vagy hasonló, az utolsó szériákban is már ezt építették be. A ZX18 zenert és a soros ellenállásait is ellenőrizni kell mielőtt új ic-t kap.
(#) gernerakos válasza VJ72 hozzászólására (») 13:59 /
 
Köszönöm a tippeket.
Az Elkót ellenőriztem, masszívan a helyén van. Földet is megkapja rendesen. Szerzek akkor helyettesítőnek BU508-at, hátha tényleg a tranzisztor a baj. A zenert mindjárt kiforrasztom és ellenőrzöm a letörési feszültségét is, bár nyitóirányban rendben van, úgy néz ki.

Azt nem értem, annyira primitív ez a táp, alig áll néhány alkatrészből, hogyan halhatott ez meg?
(#) VJ72 válasza VJ72 hozzászólására (») 14:01 /
 
Bocs elírtam BU806 darlington.
Bővebben: Link
(#) VJ72 válasza gernerakos hozzászólására (») 14:14 /
 
A hálózati trafó primerjét át lehet kötni úgy hogy a két 110V-os tekercs helyett a 127V és a 110V-os tekercsek kapják a hálózatot így csökken a táp disszipációja mivel már nem 220V van a konnektorban.
(#) gernerakos válasza VJ72 hozzászólására (») 14:21 /
 
Értem, lehet ezt meg fogom ejteni, mert amúgy is sokat fűt a szkóp. Ezzel legalább picit lehetne csökkenteni.
Gondolod hogy ez a +10V a primer oldalon okozta volna a tápegység (tranzisztor) halálát? Ennyire a maximumra lenne méretezve?
(#) VJ72 válasza gernerakos hozzászólására (») 14:27 /
 
Ez a szkóp az EMG 1568 alapjaira épül azt fejlesztették tovább, de a táp maradt a régi a beépített fokozatok száma nőtt. Én minden régi műszeremet szabályozható toroidról üzemeltetek 220 volton.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») 14:38 /
 
A tuner 600 -al befújod, szinte lemosod a kontaktusokat, megszárad magától. A fagyasztóval lefújod az alkatrészt, forrasztást, csak egy picit pöttyintve. A hatása látszik, vagy javul, vagy romlik a helyzet. Mindkét esetben kontakthiba van.
Amíg a táp nincs rendben, addig hozzá se kezdj semmihez. Leírtuk sokszor, miden a táp ellenőrzésével, ha kell rendbetételével kezdődik.
Ha nem kapsz enni, Te is éhen halsz.
A hozzászólás módosítva: 14:43
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») 14:56 /
 
És nem össze vissza fújkálni, módszeresen, hátulról előre.
(#) gernerakos válasza VJ72 hozzászólására (») 16:31 /
 
Kiszedve jónak nézett ki a ZX18, de beépítve csak olyan 4,8V esik rajta. Nem kéne ott a zener feszültségnek megjelennie, ami ugye 18V?
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») 16:33 /
 
Köszönöm, igyekszek szerezni egyet.
A táp rendben volt, a szkópot kb egy évig használtam úgy, hogy csak egy csatorna üzemelt rajta. Mivel mostanában ugye ráérek, gondoltam megcsinálom. Aztán már éppen éledt volna fel a másik csatorna is, megvoltak az első életjelek, erre a 120V-os táp ment el. Értelemszerűen most meg akarom csinálni, mindenképpen csak utána haladnék a nem működő csatorna felélesztésével, pontosabban, hogy miért nincs azon a csatin fűrészjel.
Következő: »»   216 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu