Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jelgenerátor - függvénygenerátor
Lapozás: OK   10 / 10
(#) dB_Thunder válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 30, 2024 / 1
 
A kapu feszültség most csak pufferelve van (kisütő ellenállással), kellene rá még egy soros RC szűrő (integráló) is!
(#) compozit válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 30, 2024 / 1
 
Na, akkor látod, hogy miért kell nagyon simának lennie a gate feszültségnek.

Jó játék? Azt elhiszem. Engem beleszögez a székbe, szinte nem lehet abbahagyni... de majd később ez méginkább így lesz...

A szimulátorral kapcsolatban:

Én Multisimet használok, azt is úgy, hogy a műszerek közül csak a funkció generátort. ( Nagyon kényelmes... ) A megjelenítésre a Display Graphot, ami akár teljes oldalas is lehet és vannak kurzorok, amikkel nagyjából bármit meg lehet mérni. A kapcsolási rajz már úgyis a fejedben van, nem kell azt látni a diagrammok mellé. Keresd meg ez a funkciót, biztosan van ilyen. Most is valahogy így csinálod, de valahogy legyen szebb az ábra.
A másik, hogy a Tranziens analízisnél beállítható a Time Step. A szimulátor úgy működik, hogy a berajzolt kapcsolási rajzból csinál egy egy differenciál egyenletet és azt megoldja, lépésről lépésre. Ehhez választ egy-egy időpillanatot, mondjuk ezek követik egymást 100us-ként. Ez a Time Step. Tehát, ha a jel 1 ms-os, akkor 10 helyen számolja ki az előbbi egyenlet eredményeit. Azután ezt megjeleníti. Ez azt jelenti, hogy az 1 ms-hoz lesz 10 amplitudó érték. Ezeket egyenes vonallal köti össze, hát ez elég ronda lesz. Ezért a Time Stepet le kell csökkenteni, mondjuk 10 us-re, ez mindjárt 100 pontot fog jelenteni, tehát már szebb görbét kapunk. Azt persze tudni kell, hogy minél több pontot számoltatunk ki, a gépnek ez annál tovább tart. Ha egész képernyős a megjelenítés, akkor már egy nagyon jól kiértékelhető ábrát kapsz.

Most próbáld ki azt, hogy a szinusz amplitudója mennyire változik meg, ha a szimuláció során megemeled a hőmérsékletet mondjuk 50 celsiusra. Ezt valahol a tranziens analizis opcióknál lehet beállítani.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2024
(#) sdrlab válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2024 / 1
 
Pontosan! Illetve inkább már csak egy soros ellenállás, hisz a kapacitás már adott!
Na és persze, sokkal nagyobbra kell venni az időállandót, semmint a legalacsonyabb frekvencia periódusideje, ahogy kötekedő kollégánk helyesen megjegyezte, ott lehetőleg az egyenfeszültséghez minél jobban közelítő jel kell legyen, mert az erősen beleszól a torzításba. Főleg úgy, hogy azt a hullámosságot még erősíti is a FET! Ha alacsony torzítás a cél, érdemes akár 2 fokozatú szűrőben(integrátorban) gondolkodni itt.
(#) compozit válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Próbáld mellőzni a személyeskedést!

Lehet, hogy neked, nektek nem tűnt fel, de KoblogPerGyok nagyjából teljesen kezdő, mint a szimulátor, mind a kapcsolási rajz működésének tekintetében. Nem kellene nagykanállal adagolni neki az észt. Step by step.

Én neked is csak azt tudom mondani, amit már korábban: rajz? És nem ártana elmagyarázni, hogy az mit csinál.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2024
(#) sdrlab válasza compozit hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Idézet:
„Próbáld mellőzni a személyeskedést!”

Egyetértek! Ha visszanézed a tegnapi ámokfutásodat, rájöhetsz, hogy saját magadon kellene ezt először alkalmaznod! Ha szociálisan problémás a kríziskezelésed, válaszolások előtt igyál inkább egy sört..., lenyugszol, és még a közérzeted is javul...

Gyakorlatilag dB_Thunder már belinkelte a kapcsolást(vagy ha az nem teszik, keress a googleban másikat, ami foto-ellenállás+LED szabályozásos! Feltehetően sehol sem díszből alkalmazzák ezt a kevéssé elterjedt optocsatoló fajtát!)! Mit nem értesz benne?
(#) dB_Thunder válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 30, 2024 / 1
 
Idézet:
„érdemes akár 2 fokozatú szűrőben(integrátorban) gondolkodni itt.”

Én pont erre gondoltam!
(#) KoblogPerGyok válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Igen, hasonló ötletem nekem is megvolt, csak le kellett butítanom teljesen mindent, hogy lépésről lépésre meglegyen minden, klönben nem jó, nem indult el semmi. A Texas Instrumens-nek is van egy kapcsolási rajza ellenállásérékekkel mindennel, de a FET-pontos típusa nincs megadva. Az szerint majdnem mindegy milyen a FET, csak J-FET legyen, ha jól emlékszem N-csatornás. El sem indult. Ugyanígy szinte a legtöbb kapcsolás nem volt jó. Ezért a legalapabb kapcsolásból próbálkoztam, kitaláltam ezt, és megy. (jól/rosszul elsőre majdnem mindegy is) Illetve keresem a kapcsolatokat a FET paraméterei között, ami nekem kell, mert vagy a görbe nincs megadva az adatlapon, vagy a számtások (példa) nem jó. Derivál, de nem jó függvényt. Ilyen is volt sajnos a pldákban.

A többit most kezdem ráaggatni, mert így tudom, hogy melyik lépésben van a hiba...
(#) KoblogPerGyok válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Ilyesmi lesz belőle, meg a komolyabb megoldások is szóba jöhetnek, de csak lépésenként, mert azok eredményeivel lehet játszani, próbálkozni, direkt elrontani, majd jöhet a többi áramkör, ami épp ezeket a hibkat kerüli ki.

Ok, lassan haladok, de tényleg jó játék!
Ráadásul mint mondtam, csak poénból raktam össze a négyszög, háromszög PWM után. Azok könnyebbek sokkal, gondoltam miért ne próbáljam ki ezt is
(#) KoblogPerGyok válasza compozit hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Megkeresem ezt a funkciót, lehet használtam is már, de nem sokat, csak pár dolgot néztem meg rajta. Lehet ez sokkal többet tud, mint gondoltam? Az bizony simán lehet!

Jól mondtad: Lépésről lépésre!
(#) sdrlab válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
A FET-ről jut eszembe..., hirtelen nem rémlik, milyen szimulátort használsz..., én multisim-et, és ott pl van olyan, hogy nem mindegyik modell van korrektül leírva! Ez azt jelenti, hogy a garantáltan működőképes kapcsolást sem biztos, hogy fog működni mindegyik hasonló paraméterű alkatrésszel, modelltől függően!
Diszkrét alkatrészeknél is megfigyeltem már ezt a jelenséget, de OPA-nál is előfordul nem is ritkán... Érdemes kitapasztalni, milyen (konkrét)modellekkel tud jól(többé kevésbé) számolni a szimulátor....
(#) KoblogPerGyok válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Proteus egyelőre.

Igen, sajnos volt ilyen problémám nem is kevés! SPI-RAM szimulátorban tökéletes, a valóságban nem. Logikai anaizátor ráköt, és rögtön kiderült a hiba. De azok talán komolyabb szimulációt igényeltek, gondoltam az analóg áramkörökben pontosabbak lehetnek, de a hiba nem kizárt itt sem. Ez gond lehet nálam, mert mindenképen szimulálni szeretném a dolgokat, mielőtt összeraknám, lehet többször is ilyen hiba miatt nem ment valami. Ettő eltekintve más eszközökkel is ki lehet próbálni a szimulátoran esetleg mindent, pl. TL071 helyett a uA741, illetve más FET-el is.
Ez sajnos bizonyos esetekben hátráltathat is, mert nem értem miért nem megy... De mindezek ellenére nagyon jó ez a rendszer!
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Kicsit még foglalkoztam vele, megnéztem mennyi lehet a maximális frekvencia. Épp annyi, mint amit javasoltatok R,C értékkel elérhető. Ködülbelül 15KHz. Ezt a frekvenciát TL071-el és uA741-el el lehet érni simán, ha kicserélem a műveleti erősítőket. LM318 és NE5534 helyettesítéssel nem indul el, csak ha az R értékét növelem, de akkor sem az igazi. A kérdés az, hogyan lehetne megnövelni a frekvenciát? Milyen műveleti erősítő kellene, illetve ahhoz a megfelelő R,C értékek mekkorák kellenének? Persze ki tudom számolni a frekit, de ha a műveleti erősítő inkább MOhm-ban szereti a visszacsatolásokat, akkor már a cél 100KHz tartományhoz igen kis kondik kellenének. Ennek a kapcsolásnak itt a határa? Olyan 15-16KHz? Olvastam, hogy 100KHz a vége ilyesmi műveleti erőstőkkel, a magasabb frekvenciához sokkal komolyabb erősítő kellene, meg gondolom jobb áramkör is.

Mekkora ferekvencia érhető el ezel? Úgy kb.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2024
(#) dB_Thunder válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Szerintem..ellenállással lemehetsz 1k-ig, kondival az 1 nanoig.
(#) KoblogPerGyok válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
TL071-nél ez a 10K és 1nF az egy MAGIC szám, az alatt nem indul!

Nézegettem a leírását, abban az szerepel, hogy lenne még zárt hurkú erősítése ekkora frekvencián. Az oszcilláció feltétele a 180 fokos fázistolás, ami szerintem elromlik. A szimulációban csináltam egy freqency response-t, hogy lássam milyen. A csatolt képen látszik, hogy az 1nF 1K kombóval kapott 159KHz-nél csökken az erősítés is, de a fázistolás 33fokos. Szrintem itt a gond, vagy ha nem is pontos a szimuláció, mert kell neki forrás is, meg a probe lehet nem a kimenetre kellene (máshova mi értelme lenne) de szerintem ez okozza, hogy nincs a kimeneten jel. Szóval még dolgozok rajta mit hova kell tenni ebben az esetben, mert ennél a körnél nincs bemenet, de ilyesmi lesz a gond. A kép akkor lenne igazán jó, ha -180 fokot mutatna úgy 10KHz-ig, majd onnan elhajlana, azaz a fázistolás elkúszna. A kép egyelőre csak illusztráció, még nem ok teljesen.
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Ez az amit a legjobban ki tudtam csikarni eddig.
(#) KoblogPerGyok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Szerintem ez jó... A korábbi, nagyobb ellenállásokkal éppen telibevertem az ábra közepén lévő fázismenetet. 40k-val és 1nF-al kijönnek a várt jelek. A másik végletnél meg az 1k 1nF-nál túl leszünk a fázisugrásnál, de akkor épp 180 fok körül lesz. Tovább emelve viszont megint csökken a fázistolás...

Azaz, ha 20-22k-val 7-8KHz-et állítunk be 1nF mellett (csak a frekvencia fontos), akkor lesz olyan, mint amit korábban már a poén képeknél mutattam.

Szerintem kezdem érteni.
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem