Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
 
Témaindító: zenetom, idő: Jan 20, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 135
(#) Poli válasza cly hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia!

Előre bocsájtom, csak hasonló jellegű kapcsolást csináltam, nekem(ill. a gyereknek) van analóg és digitális modellmozdonyunk is.
Analóg üzemnél az irányváltás polaritáscserével történik; a motor időnként még nagyobb zavart szór, főleg ha dobmotoros.
Első körben a sínfeszültséget egyenirányítani kell a polaritás függetlenség miatt Graetz híddal, az innen-onnan jövő tüskék miatt praktikusan gyors(Schottky) diódával pl.: MBRS 140 (1.0 Ampere, Forward Voltage Less than 600mV), puffer Elkonak 100- 470µF közötti darabot tennék be (A sínösszekötéseknél levő kontakthibák és a feltehetően nem polarizált váltók miatt elképzelhető, hogy 470µF és azt is duplázni kell), erre már ráköthető a stabilizátor IC, a be- és a kimeneti oldalra is tegyél kondenzátort; be:10uF+100nF/ki:100uF+100nF
Az táp és a eszköz közé a pozitív ágba egy soros Schottky diódát tegyél be az eszközből jövő tüskék miatt De azzal számolj, hogy a dióda néhány tized Volt-ot ejt ezt utána kell tudni állítani.

Diódát úgy válassz, hogy elbírja a terhelést és a visszáram tüskéit is.

Adott helyre fogod beépíteni, ami szerintem elég szűkös, ezért az alkatrészeket körültekintően kell összeválogatni.
Az FZ1 nyers, pulzáló egyenáramot ad, ami tökéletesen megfelel a kefés motoroknak és az izzóknak, cserébe már 4V-nál képes megforgatni a motort. Alacsony Drop Out-os feszültség szabályzóval, már majdhogynem működik is a cucc.

Gondolom okostelefonnal akarod távirányítani. Ja igen a rajz: először ezek alapján próbáld megrajzolni, rakd fel ide a válasz gombot használva mellékletként(ha nagyobb mint 8MB, egy képszerkesztővel pl.: PaintNet, méretezd át, általában elég, ha egy kicsit körbevágod), aztán lesznek többen, nálam okosabbak is akik az esetleges hibákra megoldást javasolnak, ha eléd tesszük a kész rajzot az ilyen viszonylag egyszerű kapcsolásnál abból sokkal kevesebbet tanulsz mint, ha utána kell nézni mik azok az elemek amit javasolnak és hogyan lehet, vagy kell egy működő áramkört rajzolni/építeni
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia Gábor!
Ismét bebizonyítottad hogy Te vagy a mi támaszunk.
Ez az áramköröd is szuper jól működik.
Úgyhogy azt mondom : Anyám én pontosan ilyen lovat akartam.
Köszönöm szépen, és minden jót kívánok.
Maradj velünk.
Üdv janigel
(#) Helios hozzászólása Márc 18, 2019 /
 
Sziasztok!

Elakadtam és nem találok használható irodalmat. Mégis mekkora puffer mező szükséges egy 2x300W-os FET-es illetve tranzisztoros végfokhoz? Olvastam ökölszabályról, meg mindenről, de konkrétumot nem találtam. Előre is elnézést, ha rossz helyre írtam.
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Márc 19, 2019 /
 
Nem tudom milyen konkrétumot szeretnél, a puffer méretezése rengetegszer le lett írva már különféle topikokban. Ugye, tökéletesen sima pufferfeszültséged sosem lesz, mert az csökkenni fog a terhelés függvényében. Hogy mennyit az meg attól függ hogy mennyi puffered van, minél több annál kevésbé. Az erősítő zenei kivezérlése esetén pedig nem lősz nagyot mellé ha azzal a bizonyos 6dB-es crest factor-ral számolsz, azaz úgy méretezed a puffert, mintha 50%-os szinuszjellel történő kivezérlésre méreteznél. Régebben mértem tuc tuc zenével, a szinuszoshoz képest 40% áramfelvételt produkált ugyanaz a végfok, ugyanakkora amplitúdócsúcsok mellett.
(#) jov2000 hozzászólása Márc 21, 2019 /
 
Sziasztok
Először írok a fórumba, és ezért, ha a kérésemet nem a megfelelő helyen, és formában teszem, akkor ezért előre elnézést kérek.
A mellékelt szabályozható tápegységet szeretném kiegészíteni, egy feszültség figyelő áramkörrel, ami ha a szabályozott kimeneti feszültség eléri a 12V-ot, akkor húzzon meg egy relét, 12V-alatt pedig kapcsolja ki. A feltüntetett feszültség értékek nem kritikusak.
A relé feladata a transzformátor szekunder tekercseinek, Graetz hídra való kapcsolása lenne.
A kérésem az, hogy kisegítene-e valaki egy, az elképzelésemhez szükséges kapcsolással, és némi segítő magyarázattal, hogy miként illesszem be a mellékelt tápegység kapcsolásba.

Minden segítséget előre is köszönök.

Üdvözlettel: Jov2000
(#) janigel válasza jov2000 hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Nekem ez működik.
Forrás innen
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2019

U-on.pdf
    
(#) janigel válasza jov2000 hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Bocsánat, a 7812 stab tok lemaradt az előbbi rajzról.
Így helyes.

U-on.pdf
    
(#) jov2000 válasza janigel hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget.

Üdv. Jov2000
(#) zombee hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, egy feszültségvezérelt tápegység és egy (nagyteljesítményű) műveleti erősítő kimenete mennyiben különbözik, utóbbit milyen esetekben lehet egy tápegység helyére betenni?
Dolgoztam már mindkettővel, tudom hogy az erősítő nem csak forrás hanem nyelő is egyben (szakszavakkal: source és sink), azaz az áram visszafelé is tud folyni ha a fogyasztó valamilyen oknál fogva tápegységgé változik, például kapacitív vagy induktív terhelés esetén.
Azt is tudom hogy a műveleti erősítők eleve nem tolerálják a kapacitív terhelést, képesek oszcillálni.
Induktív terhelésre csak olyan megkötés van, hogy a "visszarúgás" lehetőleg külső diódákon
keresztül legyen levezetve a tápkapcsok felé. Lásd: L165 adatlapja.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
Következő: »»   135 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu