Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
 
Témaindító: zenetom, idő: Jan 20, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   135 / 135
(#) Poli válasza cly hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia!

Előre bocsájtom, csak hasonló jellegű kapcsolást csináltam, nekem(ill. a gyereknek) van analóg és digitális modellmozdonyunk is.
Analóg üzemnél az irányváltás polaritáscserével történik; a motor időnként még nagyobb zavart szór, főleg ha dobmotoros.
Első körben a sínfeszültséget egyenirányítani kell a polaritás függetlenség miatt Graetz híddal, az innen-onnan jövő tüskék miatt praktikusan gyors(Schottky) diódával pl.: MBRS 140 (1.0 Ampere, Forward Voltage Less than 600mV), puffer Elkonak 100- 470µF közötti darabot tennék be (A sínösszekötéseknél levő kontakthibák és a feltehetően nem polarizált váltók miatt elképzelhető, hogy 470µF és azt is duplázni kell), erre már ráköthető a stabilizátor IC, a be- és a kimeneti oldalra is tegyél kondenzátort; be:10uF+100nF/ki:100uF+100nF
Az táp és a eszköz közé a pozitív ágba egy soros Schottky diódát tegyél be az eszközből jövő tüskék miatt De azzal számolj, hogy a dióda néhány tized Volt-ot ejt ezt utána kell tudni állítani.

Diódát úgy válassz, hogy elbírja a terhelést és a visszáram tüskéit is.

Adott helyre fogod beépíteni, ami szerintem elég szűkös, ezért az alkatrészeket körültekintően kell összeválogatni.
Az FZ1 nyers, pulzáló egyenáramot ad, ami tökéletesen megfelel a kefés motoroknak és az izzóknak, cserébe már 4V-nál képes megforgatni a motort. Alacsony Drop Out-os feszültség szabályzóval, már majdhogynem működik is a cucc.

Gondolom okostelefonnal akarod távirányítani. Ja igen a rajz: először ezek alapján próbáld megrajzolni, rakd fel ide a válasz gombot használva mellékletként(ha nagyobb mint 8MB, egy képszerkesztővel pl.: PaintNet, méretezd át, általában elég, ha egy kicsit körbevágod), aztán lesznek többen, nálam okosabbak is akik az esetleges hibákra megoldást javasolnak, ha eléd tesszük a kész rajzot az ilyen viszonylag egyszerű kapcsolásnál abból sokkal kevesebbet tanulsz mint, ha utána kell nézni mik azok az elemek amit javasolnak és hogyan lehet, vagy kell egy működő áramkört rajzolni/építeni
(#) janigel válasza proli007 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia Gábor!
Ismét bebizonyítottad hogy Te vagy a mi támaszunk.
Ez az áramköröd is szuper jól működik.
Úgyhogy azt mondom : Anyám én pontosan ilyen lovat akartam.
Köszönöm szépen, és minden jót kívánok.
Maradj velünk.
Üdv janigel
Következő: »»   135 / 135
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu