Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4003 / 4025
(#) dokidoki válasza SKY hozzászólására (») Feb 23, 2025 / 1

Szerintem LM567 jó lehet, ennél egyszerűbben talán nem is menne csak mcu-val feladathoz írt programmal. Akkor több lehetőség is van.
(#) pucuka válasza SKY hozzászólására (») Feb 23, 2025 / 1

(#) SKY válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 23, 2025 /

Kösz, ez érdekes. Akkor ez úgy működik, hogy R1-C1-el beállítom a kívánt kb. 23Hz-et, A C2 pedig a bemeneti feszültségtől függően is meghatároz valamekkora sávszélességet az alapfrekvencia százalékában? Mit jelent itt a sávszélesség? Hogy ezen belül még bizonytalan a kimenet és bárhol kapcsolhat? 10%-os nagyságrend bőven belefér és akkor lesz 22-24Hz a tartomány, afelett meg fixen alacsony szintű a kimenet?
(#) SKY válasza pucuka hozzászólására (») Feb 23, 2025 /

Kösz, ez is jó ötlet.
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Feb 23, 2025 / 1

Hello! Én ugyan még sosem használtam, de LM2907 20. ábra..
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Feb 23, 2025 /

Rádiós mp3 lejátszó hiba

Pár hete vettem egy ilyen "TD-V26" rádiós mp3 lejátszót. A probléma az, hogy egyik napról a másikra úgy viselkedik, hogy beállításkor csak végigsöpör az FM sávon, de sehol se áll meg, mert semmit se talál. Ha manuálisan megállítom egy adó ismert frekvenciájánál, akkor is csak olyan hangja van, mintha nemcsak adás nem lenne, de moduláció se. Egyszer óvatosan szétszedtem és minden vezeték/forrasztás sértetlen. (Már hagytam a terméknél egy kétcsillagos értékelést, ami még nem jelent meg.)
A rádión kívül a többi funkció működik. A kérdés az, hogy lehet-e ezzel bármit kezdeni?
(#) teglascs válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

Próbáld meg a garanciát érvényesíteni.
Sajnos esélyes, hogy házilag javíthatatlan.
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

Kösz, ez is egyszerűnek tűnik, bár kevesebb helyen kapható. Azt hittem ebből csak 14 lábú jószág van. Viszont a kimeneti 50mA már bőven elég, hogy közvetlenül működtessen kis tranzisztorokat vagy feteket. (Egy automatikus fordulatszámfüggő feszkétszerező/teljes hidas egyenirányítás közötti átváltót akarok kigondolni a bringagenerátorra.)
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

Ezt gyenge vételnél is csinálhatja . Kell keresni egy olyan helyet ahol egy másik rádióval biztosan jó a vétel, és ott kell megpróbálni sávot keresni.
(#) Udvari Zsombor válasza teglascs hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

@teglacs ‒ Ettől tartottam én is, annyira össze van integrálva, hogy javíthatatlan, házilag max akkut meg villódzó színes LED-et lehetne cserélni benne. Tegnap írtam egy email reklamálást, de még nem válaszoltak.
@Jonni ‒ Más eszközzel van vétel, tehát sajnos 100%, hogy ez az mp3 lejátszó makkant meg részlegesen.
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

Idézet:
„@Jonni ‒ Más eszközzel van vétel, tehát sajnos 100%, hogy ez az mp3 lejátszó makkant meg részlegesen.”

Még azt is megnézheted, hogy az antennája nincsen-e megszakadva valahol.
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Feb 24, 2025 /

Minden vezeték és forrasztás teljesen ép, sima teleszkóp antennával rendelkezik, egy vezetékkel a panelre kötve. Még arra se reagált, hogy megérintettem a panelen azt a pontot, ahova az antenna vezetéke csatlakozik.
(#) Udvari Zsombor válasza Jonni hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

Azt figyeltem meg, hogy olyan, mintha a kijelző számaival ellentétben a rádió rész beragadt volna 87.4-en és onnan nem megy arrébb, mert hiába állítom meg keresés közben, hangerő állítást követően ismét "87.4" van a kijelzőn. Vajon miért nem hangolódik?
(#) Jonni válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

Lehet , hogy 87.4-en van a legerősebb jel, a többi olyan gyenge, hogy azt nem is veszi figyelembe a kereső
(#) Szabóné Zsóka hozzászólása Feb 26, 2025 /

GPS szétszedése

Szivartyújtóról működő GPS akkumulátora valószínü tönkre ment. Nem lehet feltölteni. Minden cserélve lett már. USB kábel ,a szivartyújtóba csatlakoztató is. Az újakkal sem működik a töltés.Sem hálózatról,sem szivargyújtóról.Szét szeretném szedni hogy megnézzem milyen aksi kell bele. Nem tudom hogy kell. Köszönöm ha segít
(#) Bakman válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

Pontosan melyik típusról van szó? A hátulján szokott lenni az azonosítója.
(#) Szabóné Zsóka válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

Sajnos semmilyen azonosítási lehetőség nincs rajta.Reset gombbon kívül .2 db fémlap avan még amivel a GPS mágneses tartőjához rögzíti.
(#) Lamprologus válasza Szabóné Zsóka hozzászólására (») Feb 26, 2025 / 1

Akkor egy-egy fénykép előről, hátulról... talán valaki felismeri!
(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

Nincs egy autós FM transmittered? (Vagy valaki ismerősnek?)
Az közelről elég nagy jelet szolgáltat, és azt is tudod milyen frekvencián.
Ha azt sem találod meg vele, akkor tényleg érvényesíteni kell a garanciát!
(#) KU202M válasza Jonni hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

A 87,4 a CCIR sáv kezdő frekvenciája az adott készüléken. Ott talán nincs is semmilyen adó.
(#) Gafly válasza KU202M hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

És mint alapállás, talán megkukulva el sem akar indulni...
(#) Udvari Zsombor válasza Lamprologus hozzászólására (») Feb 26, 2025 /

Megpróbáltam volna, de az autós FM adóm csak 87.6-ig tud lemenni, vagyis nem tudok ráállni a beragadt frekvenciára, így nem tudom megnézni, hogy azt legalább venné-e. És sajnos akkor se találta az autós adót, mikor szinte egymáshoz érintettem a két antennát.
Vasárnap írtam egy emailt, de azóta se válaszoltak, újraküldtem az emailt, reménykedni lehet...
(#) Sponge72 hozzászólása Feb 27, 2025 /

LG 55 SJ850V TV. A távirányító probléma

Sziasztok!
Adott egy LG 55 SJ850V TV. A távirányítójának a ki/be kapcsoló gombja elkezdett nem működni. Youtube-os keresgélés után az tűnt célravezetőnek, hogy tanítsuk újra a készüléknek a távirányítót. A szétkapcsolás még működött, az összekapcsolás már nem. Ugyanaz a távirányító más TV-vel működik, szóval nem ott van a hiba.

Alapból arra gyanakodnék, hogy a TV távirányítót kezelő moduljában ment valami tönkre, de mi tud abban úgy elromlani, hogy 1 gombot leszámítva minden működik, majd szétkapcsolás után már nem éled fel a távirányító. A kábeleken nem látszik sérülés, szétszedés és portalanítás után sem működik a távirányító összekapcsolása a TV-vel.

Esetleg más tipp, hogy mi lehet még rossz? Találkozott valaki ilyen hibajelenséggel?
(#) Udvari Zsombor válasza Sponge72 hozzászólására (») Feb 28, 2025 /

Egy kérdést egyszerre csak egy helyen teszünk fel!
(#) jani1987 hozzászólása Feb 28, 2025 /

Bimetálos kapcsoló

Kérdezni akartam, hogy ez meg miféle biztosíték. Szétszedtem, üzembe helyez aztán nézzük. Kiderült, hogy ez bimetálos. Olyan forró volt amikor megérintettem.
(#) deak francis hozzászólása Feb 28, 2025 /

Kínai Voltmérő,nem mutat pontosan ,a feszültség frekije 50Hz négyszögjel

Üdv.
Amint fent mondám,a műszer nem mutat pontosan( néhány Volt-al kevesebbet). A hálozati feszültséget meg jól.( szinusz)
Lehet valamit csinálni vele?
(#) Suba53 válasza deak francis hozzászólására (») Feb 28, 2025 /

Erre most milyen választ vársz?

Sok mindent lehet vele csinálni így látatlanban.
Kiváló levél nehezék, lehet vele kutyákat dobálni, lehet dísz a vitrinben, stb.

De ha értelmes válaszokat szeretnél, akkor legalább egy típust, egy linket, vagy fotót mellékelhetnél, hogy tudjuk ez milyen jószág egyáltalán.
Deprez, lágy vasas, táblaműszer, vagy valamilyen többfunkciós, asztali digitális, vagy analóg elektronikus, stb. Mind más, de mind lehet voltmérő.
(#) deak francis válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 28, 2025 /

Tessék!
(#) Suba53 válasza deak francis hozzászólására (») Feb 28, 2025 /

Ezt még a hirdetés is indikátornak nevezi, és nem műszernek.
Vagyis eleve csak hozzávetőleges értéket mutat.

De a lényeg, a szinusz, és négyszögjel közötti különbség. Az egyenirányító, ami benne van, más egyen értéket ad a két fajta jelre.
Általában a váltakozó feszültséget szinusznak tekintik, és a műszereket a szinuszjel effektív értékére skálázzák, arra hitelesítik. Ha négyszögjelet mérsz, aminek a csúcsértéke megegyezik a szinusz csúcsértékével, annak más az effektív értéke, soha nem fog ugyanannyit mutatni egy ilyen műszer a két jel esetén.
Speciális un. true RMS ( Valós effektív értéket mérő ) műszerek mindig az aktuális jel effektív értékét mutatják, de az ilyen kis egyszerű indikátorok csak szinuszra mutatnak nagyjából helyes értéket.
(#) deak francis válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 28, 2025 /

Megértettem!
Nagyon köszönöm a fontos,gyors infókat!!!!
Jó egészséget kívánok!!!
Következő: »»   4003 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem