Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   673 / 681
(#) proba válasza Laci66 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

A fejben van egy irányfény, meg egy nyomásmérő. Egyik segít a pontos ütésben, a másikkal monitorozható a munkavégzés ( a jobbakban össze is van hangolva az elszámoló szoftverrel ).
Ami még lényeges, sokkal jobb a súlyeloszlása, mint az akku nélkülieknek.
(#) lazsi válasza Laci66 hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

A pengébe beépített lézer-irányzék van benne.
(Úgy működik, mint a rendes fényképezőgépek esetében a fókuszálás: a félig benyomott elsütőgombbal tudsz fókuszálni, majd teljesen lenyomva lövi a képet. Csak itt az "elsütőgomb" a nyele.)
1. Amikor kézbeveszed, vagyis érzékeli, hogy a nyelét fogod, bekapcsol a lézer.
2. Oda irányítod, ahová szeretnél csapni vele.
3. Amikor megszorítod a nyelet, akkor bekapcsol a giroszkóp, ami a fejben van. (Van olyan is, aminél az akku közelben van egy második giroszkóp, pontosabb, de sokkal drágább...)
4. Csapás közben a giroszkóp stabilizálja a mozgást, korrigálja a kezed bizonytalanságát, pontatlanságát.
Nagy előnye, hogy mindig pont ugyanoda tudsz ütni vele, így sokkal hatékonyabban tudsz kettévágni egy vastagabb ágat. Vagy, ha éppen az a célod, akkor egymás melletti vágásokkal szélesebb, de kevésbé mély árkot tudsz létrehozni.
Meg kell szokni, mert először kicsit furcsa érzés, ahogyan a kezedet próbálja vezetni. De ha ráérzel és nem akarod mindenáron te vezetni a mozdulatot, hanem engeded az irányítást, egészen hamar bele lehet jönni.
Maga a lézer nem fogyaszt sokat, de a giroszkóp (a lendkerék felpörgetése) igen. Tipp: Amikor az ágakat pakolod, akkor ne lóbáld a másik kezedben a fejszét, hanem tedd le, és akkor lekapcsol.
Az élezésnél viszont nagyon oda kell figyelni, hogy a lézert véletlenül se károsítsd! Általában házilag szoktam élezni az eszközeimet, de ezt érdemes lehet a gyártóhoz (M.o.-i képviseletéhez) vinni. Nem akkora összeg, viszont garanciával végzik és biztos lehetsz, hogy a lézer nem károsodik.
(#) mateatek válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 2, 2026 / 9

Én nagyon nem bánnám, ha a HE azon helyek egyike lenne, ami nincsen telerakva MI szeméttel.
(#) lazsi válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2026 / 1

Mondjuk abban igazad van, hogy ennek inkább a "Vicces" topicban lenne a helye...
(#) zolika60 válasza mateatek hozzászólására (») Márc 2, 2026 /

Nekem sem hiányzott.
(#) Laci66 válasza lazsi hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

A fenébe is...
Én abban reménykedtem hogy olyan mint Obi-Van fénykardja.
Ha nincs lézerpengéje, nem is veszek ilyet!
(#) uniman válasza mateatek hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Én is örülnék, ha hanyagolnák a fórumon. (Ráadásul buta is, én és a gugli sokkal okosabbak vagyunk együtt). Például a kutyánkat is "elintézte", még egy könyvet sem tud úgy ábrázolni, hogy nyitott legyen és látszódjon az előlapja is!

ebem.jpg

(#) Suba53 válasza Laci66 hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Az AI még rengeteget hibázik, amikor képeket, vagy videókat gyárt.
Ennél is azonnal feltűnik, hogy a penge és az akku tengelye jelentősen bandzsít.
(#) cua válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Ertelemszeruen ezt inkabb ugy erdemes nezni, hogy mire volt kepes ez a technologia 1/5/10/20 eve.
En jol emlekszem a 90-es evek elejen meg BBS-eken keresztul kommunikaltunk, par baud-os sebesseggel, mar akinek volt szamitogepe es tudta is hasznalni.
Ahhoz kepest ami most van az sci-fi kategoria.
(#) Gafly válasza cua hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Én még arra is emlékszem, hogy mekkora örülés volt amikor meg tudtam venni magamnak "A" számítógépet, ami ZX81 volt.
Meg Fortran nyelven lyukkártyán lefutott R40-en az első programom. Valahol még megvan a köteg, befőttes gumival kötegelve ("batch", amit operátorok futtattak, és másnapra megvolt a "leporelló").
AI tényleg sokat fejlődött, napi élet része lett, meg kell tanulni használni, és együtt élni vele. Visszaút nincsen.
Írtam egy szösszenetet, nagy sértődés is lett belőle, de nem azért, mert példaként belevontalak. Lehet használni, sokat tud segíteni, de a "felsőbbrendű" ahogyan én hívom, nem "mindenható" és "tökéletes".
(#) cua válasza Gafly hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

"Írtam egy szösszenetet,..."
Lattam, mosolyogtam is rajta
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2026
(#) Rosszmáj válasza cua hozzászólására (») Márc 3, 2026 / 1

"Használja a mesterséges intelligenciát az, akinek nincs saját természetes intelligenciája." Albert Einstein
(#) Skori válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 3, 2026 / 8

"Az a baj az ilyen internetes idézetekkel, hogy az eredetiségük erősen megkérdőjelezhető."
Petőfi sándor
(#) Suba53 válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 3, 2026 / 1

Akinek nincs saját, annak gőze sincs hogy mit kezdjen vele.
(#) Massawa válasza Rosszmáj hozzászólására (») Márc 3, 2026 / 1

Már itt az ideje, hogy megjelenjen a mesterséges hülyeség is, hogy rendbe tegye mesterséges intelligenciát. Ellenzék nélkül elburjánzik az AI hatosugara.
(#) cua válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Ezt jol osszefoglaltad de en nem errol beszeltem, nem erre reagaltam
A rovid mondokam lenyege a folyamatos es gyors fejlodes. Ami tegnap meg egy lassu, ugyetlen kezdemeny volt (lasd GitHub CoPilot par eve) az ma mar egy szinte nelkulozhetetlen, profi eszkoz.
(#) img hozzászólása Márc 3, 2026 /

(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 3, 2026 /

Idézet:
„megjelenjen a mesterséges hülyeség is”
Megjelent. Beírtam nevemet lakhelyemmel, az ott (itt) lakó és volt lakó pár azonos nevű embereket teljesen összekeverve egy személyként írta meg, mindegyikünk paramétereit egybekeverve.
(#) somitomi válasza Suba53 hozzászólására (») Márc 4, 2026 /

Azért, hogy jobban kézreálljon, amikor ki kell venni. Ez a jobbkezes változat, balkezeseknek a másik irányba bandzsít
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2026
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Márc 5, 2026 /

A segélygép éppen az általad irt dolgok miatt alapbol dizelmozdonyos.
(#) Massawa válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Márc 5, 2026 /

Miután egy ujranyitott vonalrol van szo, az orákat is szinkronizálni kell, és ilyenkor ma már nem a vasutas mászik fel az irához azt tekergetni, hanem központolag szinkronizálják öket, amit sikerült itt rögziteni.
Svájcban a világ orás központjában a vasuti orák minden egész orában megállnak 1-2 másodpercre (talán bevárni többit ?) majd ujraindulnak. Azok az orák állitolag szabadonfutok 60 percig majd várnak a szinkronjelre.
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 5, 2026 /

Erre a felvetésre egyszer már válaszoltam, ne kezdjük már újra:
Idézet:
„A segélyvonat igen, de azért ilyenkor a szerelvény sínen maradt részét többnyire amint lehet visszahúzzák valamelyik szomszédos állomásra valami kéznél lévő mozdonnyal, hogy mire mondjuk a daru odaér, ne legyen útban. Kisebb útátjárós ütközések után van, hogy az egész vonatot szolgálatképtelen mozdonyostul betolják vagy visszahúzzák a szomszédos állomásra, aztán haladhat a forgalom.”
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Márc 5, 2026 /

Azt eddig senki nem mondta meg miért lett áramtalanitva az állomás azon része ahol a mozdonyok vártak, csak arrol van hir, hogy majdnem megfagytak…
(#) veroka válasza Massawa hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Ez sajnos nem igaz, nem állnak meg az órák egészkor. Éltem Svájcban és véletlenül pont 9:00-kor induló vonattal utaztam heti öt napot. Volt alkalmam megfigyelni az állomás óráit.
(#) Massawa válasza veroka hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Ha akarod meg tudom mutatni videon. persze attol függ milyen tipusu az ora ( mert van néhány tipus forgalomban. én az Rhb-n filmeztem.
(#) proba válasza veroka hozzászólására (») Márc 6, 2026 /

Az itthoniak egy része nem áll meg ( nincs is rajta másodpercmutató). A következő generáció percenként megáll, megvárja a léptetést. A legújabbak szinkronizálják magukat elég pontosan, így nincs szükségük várakozásra. ( az első pár percben picit zavartak, de utána pontosak )
(#) Massawa hozzászólása Márc 23, 2026 /

Baleset

Ilyen sem történik gyakran. New Yorkban az Air Canada gépe landolás után uton a parkolo helyre egy tüzoltoautoval ütközött tragikus következményekkel, többek között a két pilota sem élte tul a balesetet.
A képekböl következtetve az ütközés nem lehetett akármilyen aproság. A gèp orrábol meg a cockpitböl alig maradt valami. Az embernek megáll az esze amikor sima leszállás után egy ilyen baleset bekövetkezik. Már tényleg át kellene gondolni ezt a parttalan sporolást a munkaerövel. A multkor olvastam valamelyik hatalmas amerikai reptéren, ahol oránként vagy30 repülögépet kezelnek egyetlen ember dolgozott a toronyban.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2026
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Márc 23, 2026 /

Rádióban hírekben mondták is, hogy a tűzoltóautót esethez riasztották, oda ment és azt még vizsgálják, hogy miért keresztezte a repülőgép útját.
(#) elektrorudi válasza Massawa hozzászólására (») Márc 24, 2026 /

Éppen három napja néztem ezt a videót. Bővebben: Link
(#) Massawa válasza elektrorudi hozzászólására (») Márc 24, 2026 /

Ebböl is látni milyen káosz van nemcsak a reptéren, de a kommunikácioban is. ( en egyszer ugy jártam, higy abuszsoför képtelen volt megtalálni a gépek amivel repülni készültünk…majdnem 1 orát kocsikáztunk 40 fokos melegben össze vissza., valaki meg folyton orditozott a rádioba, hogy rossz irányba megyünk. )
Tavaly amikor Washingtonban elütötte a helikopter a repülögépet derültek ki olyan dolgok, amit még a kezdö amatör sem tenne meg - 2026ban a kommunikácio még mindig analog alapon megy és bemondásra kell frekit váltani, nem egyszer pontosan akkor, amikor éppen a legveszélyesebb helyzetben vannak a piloták. ( Ez még rosszabb mint amikor a feleség dirigál az 50 éves jogsival rendelkezö soförnek. )
Vagy amikor vészhelyzetben irányitják a gépeket és a várakozo gépek hülyeségekkel zaklatják az irányitokat, aki ezeket képtelen letiltani.
A jelen esetben is , mint mindig, egy sereg dolog jött össze. Rossz esös ködös idö volt éjfél körül. Az ut amin a tüzolto auto ment kb. 60 fokos szögben keresztezte a landolo pályát ( ez is érthetetlen miert nem 90 fokban van az az ut az lenne a legrövidebb).
Az a tüzolto auto ugyan megkapta az engedélyt a keresztezödésre, de ezt sem a piloták sem az öket vezetö irányito nem hallotta. A tüzolto auto észak nyugati iränyba kereszte a kelet - nyugati irányu pályát azaz jobbrol éles szögböl jött a repülögép kb már. 600 m a földön gurult, de még igy is gyorsan ez a soför már nem láthatta a jobboldali ablakon keresztül a tükörben meg a sok fény összekveredhetett a repülögép fényeivel.
A piloták este világitás hiányában a tüzolto autot csak az utolso pillanatban láthatták.( a hátsó lámpák fénye elveszhetett a pálya vezetö fényei között). Az egyik irányito amikor észrevette a balhét vagy 5x rákiáltott a tüzoltoautora, hogy STOP, de erre nem jött reakcio.
Következő: »»   673 / 681
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem