Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csináld magad Solid State Disk (SSD)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) cerberus hozzászólása Okt 11, 2008 /
 
Sziasztok!

Nemrég vettem egy 8Gb-os USB meghajtót, 2db chip van a nyákon ebből az egyik az USB interfész

Már régóta gondolkodom azon, kellene csinálni egy saját SSD-t, a gyári ár töredékéből.
A memóriát (ca.64-128 Gb) össze lehetne szedni a fent említett eszközökből (egyre olcsóbban), csak egy SATA interfésszel kellene összehozni, és írni egy jó kis ROM-ot a memok trükkös kezelésére......

Mivel én láma vagyok az ilyen dolgokhoz, aki tud segíteni van rálátása a dologra, vagy csinált hasonlót azok jelentkezését várom
(#) hezso válasza cerberus hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
veszel egy CF kártyát, és egy cf2ide vagy cf2sata adaptert tizenpár euróért. az előbbi még olcsóbb is, mert az csak egy darab nyák foglalattal. és kész az áhított eszköz.

a fentit meg felejtsd el. túl gyors felület a sata. igazából virtex II fpga-ra már láttam illesztve sata disket, szóval valószinűleg egy idő után egy halandó is meg tudná emészteni a dolgot, de feleslegesen sok idő, meg amugy is, sosem készülne el.

sok sikert.
(#) raron válasza cerberus hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Szia!

Az SSD azért jó és drága, mert
1. szilárdtest
2. nagyon gyors
3. nem hal meg, ha sokszor írod. (Nem úgy mint a FLASH CFkártya)

Nem véletlenül kerül annyiba ammennibe, mert jóval olcsóbban is meg lehetne csinálni.
(#) cerberus válasza hezso hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Szia!
Az általad említett megoldást ismerem, de ez nem elég gyors.
Egy 500Gb SATA hdd 75-80MB/sec kötözi olvasási sebességet produkál, a legjobb FC kártyákra is csak 20Mb/sec olvasást ígérnek és ezeknek is elég húzós az áruk......
(#) cerberus válasza raron hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
szia!

A "nem hal meg" azért túlzás, de sokat kibírnak: több 100ezer bit állapot változást.
Erre kell az említett belső vezérlő és ROM, hogy a gyakran használt adatokat midig máshova pakolja (Pl: gyorsítótár), ezáltal elosztva az újraírásokat a teljes tárterületen, kitolva a várható élettartamot.
(#) Vandor76 válasza cerberus hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Nem éppen az amit te szeretnél, de talán ötleteket adhat a megvalósításhoz ez a RAM-ra épülő SCSI disk megoldás : http://micha.freeshell.org/ramdisk/index.php

Egyébként ezt az általad említett "mindig máshova pakolja" dolgot "wear level(l)ing"-nek hívják. Csak azért mondom, hátha valaki rá akarna keresni.
( azoknak, akik nem akarnak rákeresni : http://en.wikipedia.org/wiki/Wear_levelling )

Érdemes megnézni azt is, hogy a NAND flash modul hogyan kommunikálja a kapacitását a vezérlőchip felé és hogyan van címezve. Ha kapacitást furmányos módon felül tudnád írni és nagyobbnak hazudni a memóriát, akkor a felső címvonalakból valamiféle "chip-select" vonalakat tudnál kreálni, így egy sokkal nagy(obb) USB drive-ot kapva. Ez persze csak ötlet, nem ellenőriztem hogy megvalósítható-e (nem értek a NAND flash-hez, de valamikor régebben láttam már sima memóriavezérlést hasonlóan megoldva)
(#) Vandor76 válasza Vandor76 hozzászólására (») Dec 16, 2008 / 4
 
Ezt érdemes megnézni, ha ilyesmire adod a fejed : http://www.dataio.com/pdf/NAND/Toshiba/NandDesignGuide.pdf.pdf
( a végén a ".PDF" szándékosan van kétszer )
(#) Yogibear974 hozzászólása Okt 18, 2020 /
 
Regg'

Tud valaki forrasztani, vagy ajánlani ssd (sam 840 pro)mem. chipet, smd kondit. Történt egy kis baleset. :-0 Tudom, hogy újra kéne gömbözni a lábakat, meg sablon kell hozzá, stb. Köszi.

Nap'
(#) antiktelefon válasza Yogibear974 hozzászólására (») Okt 18, 2020 /
 
Ha nem adatmentés, akkor felejtsd el, ha adatmentés, akkor meg azért felejtsd el
Nem lebeszélni akarlak a hobbi projektekről, de ez nem kivitelezhető.
Ha csak SSD kéne, 840 pronál sokkal jobbakat lehet olcsón kapni hardveraprón. SSD-n max fizikai kondi sérülést érdemes javítani.
Azért rakj fel egy képet, hogy lássuk, mi a helyzet.
(#) Yogibear974 válasza antiktelefon hozzászólására (») Okt 22, 2020 /
 
A helyzetet katasztrofális. Csúnyán elbántam vele. Lehullottak a mem. chipek, vezérlő.Már amúgy sem volt jó, csak a tipusát/méretet, lehetett kiolvasni sn. nélkül fejlécében egy win backup után, student death lett. Lehet a vezérlő elektronikájá ment tönkre. Se bitlocker, stb. Adat kellet volna róla, de végleg rip.
(#) antiktelefon válasza Yogibear974 hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Hát csak úgy nem hullanak le a bga chipek, akkor az egészet rendesen túlmelegítetted. Nem kevés pénzért golyóznák újra az összes chipet neked, főleg ha stencil sincs a vezérlőhöz.Ugyanott lennél, mint voltál, illetve lehet a hő még mást is kinyírt. Ha fontos volt az adat, a nand chipekből vezérlő nélkül is helyre lehet állíttatni telefonszám szerű számláért.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem