Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép javítása
 
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 27
(#) djnyary hozzászólása Nov 20, 2013 /
 
Sziasztok! Pár napja sikerült vásárolnom egy hibás Traconic 230-as régi magyar CO hegesztőt. Előttem át volt alakítva egyfázisra és elméletileg (ami nem teljesen igaz) vissza is alakították 3 fázisra. Rákapcsoltuk a 380-ra erre ventillátor megy, kistrafó morog előtolás nem működik és elkezdett füstölni a 380-220/24-27V-kistrafó. Szerintem már előttem megégették a rossz bekötés és az 1 A-es biztosítékok helyett 2 A-es biztosítékokkal amit találtam benne a 24V 27V-os trafón. Belenézve láttam hogy össze-vissza van kötözgetve a vezérlőpanelje, ha a Traconic 253-as kapcsolását nézem. Ez lenne a kérdésem hogy ugyanaz-e a vezérlőpanel és a kapcsolás a 230-as Traconic-nak mint a 253-asnak? Érdemes megtekercseltetni a kistrafót vagy lehet bontottan szerezni valahol? Ha nem ugyanaz akkor tudnátok linkelni egy kapcsrajzot a 230-ashoz? Köszönöm előre is!
(#) mpisti válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Pótolni egy ugyanolyannal lehet-ha egy szürke, két csavarral le rögzíthető kocka-szerű valami ami benne volt. Elvileg egy elektronika és egy ferrit magos trafó van benne, ha szétszeded,már többet nem fogod összerakni. Ha jól emlékszem,2700V megy ki belőle, de létezik 8000V-os kivitel is, az egy német gyártmány. Az ára horrorisztikus, kb. 230 euró. Sajnos ez az alkatrész a leggyengébb láncszem a magyar plazmavágókban, és ezt tudják a gyártók is de nem igazán akarják kiváltani egy megbízhatóbb típusra.
(#) mpisti válasza djnyary hozzászólására (») Nov 20, 2013 / 1
 
Ha el nem felejtem, megnézem holnap, nekem elképzelhető hogy van hozzá rajzom. De ezt ne vedd biztosra, mert nem vagyok tévedhetetlen-sajnos.
(#) hulala válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
A képen láthatóhoz hasonló ?
(#) Szentgyörgyi Lajos válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Szia! Azt a szürke dobozt nyugodtan kidobhatod ha a 220v ra nem csinál semmit.Talán próbálj a gyártókkal kapcsolatot keresni pl. Karcag. Egyébként a Karcagi kézi plazmavágógép szinte elnyűhetetlen,csak a munka-
kábel állapotára kell odafigyelni.Ebben a konstrukcióban van védőellenállás a kábel zárlat kivédésére.

üdv.Lajos
(#) hunhorvath válasza mpisti hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ez egy csavarral volt csak oda biggyesztve a lehetséges 4-ből, egy kiöntött trafó doboz. Tegnap felhívtam Hanyeczt, mondtam kiszedtem cserélném újra de szerinte inkább vigyem be az egész gépet és jó lesz, meg ha német trafó akkor drága is. Köszönöm de nem azért túrtam bele. Lehet hogy ez a leggyengébb része de nem az egyetlen. A vezérlő panele két ponton van felégve, egyik egy relénél,másik csak úgy a sáv, de annyira hogy kiégett a panel is. Ezt mondta az ipse is hogy a munkakábel zárlat hazaküldheti a trafót, gondolom annak a reléje vált füsté. Ezt valaki kipótolta elég ronda forrasztással majd leszigetelte fenyőgyantával, egy repedező széthulló pacsnit hagyva a panelen.
A hűtő ventilátort kicserélték gondolom nagyobbra mert lukat vágtak neki hátul és kívülre tették.
A belső csatlakozások mini-fit dugeszek és érintésre csúsznak ki a krimpelésből.
Mesterem, te tudod miért van benne 2 mágnes szelep ami közül egyiket gyújtáskor lekapcsol? A levegő mennyiséget csökkenti hogy tudjon gyújtani?
(#) hunhorvath válasza hulala hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
A szürke doboz stimmel a kivezetés alul a 230v felül két másik amire a nagyfesz kábelek mennek. Adattábla nincs csak a kivezetések felirata. A gép viszont nem ez ebben igen szép rend van! Ebben valahogy az össze mágnes szelepet az egyik mágneskapcsolót tekercset és kábelköteget egy sarokba zsúfoltak, külön művészet végigkövetni a drótokat. Annyit kiderítettem hogy a nagyfesz egyik kivezetése ami a pisztolyfúvókához megy arra csatlakozik egy ferritmagos toroid tekersz aminek a másik vége egy kondin keresztül a készülékházhoz van kötve. A toroid meg a kondi között csatlakozik egy nagy sönt ellenállás ami a testkábelre jut tovább. Ezeknek mi szerepe pontosan, mert csak halvány elképzeléseim vannak!?
(#) hulala válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Mpisti majd szakszerűen megfogalmazva megválaszolja a kérdéseidet - ő nagyon otthon van ebben a témában és segítőkész is . Meglátod utólag nem nem is lesz olyan bonyolult és rendezetlen - főleg ha javítás közben újra kötegeled a vezetékeket .
(#) hunhorvath válasza hulala hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Köszönöm a biztatást nem csüggedek! Közben szértvertem a szürke dobozt mivel halottnak nyílvánítottam. Volt benne ez-az! Két tekercs, egyik vasmagos, másik ferrites. Volt benne majd egy tucat 400V-os Remix (isten nyugosztalja)gyártmányú 1µF kondi, néhány üveg dióda, ellenállások a kondik között és egy CS20-16io1 típusú tirisztor amit rápopszegecseltek egy alu lemezre majd beöntötték a nem túl jó hővezető gyantába.
A tirisztor csúcsfeszültsége 1600V, lehet hogy ennél nem volt nagyobb a gyújtófesz?
(#) hulala válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
A tirisztor valószínűleg a 230V-os primer oldalon volt , a gyújtófesz kb. 5-8 kV .
(#) mpisti válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ez egy feszültség többszörözős gyújtóegység, és a leggyakrabban a Siemens tirisztor dob hátast. No nem azért mert vacak, hanem mert szakaszüzemű a berendezés, és ha valaki sokszor végez gyújtást vágás nélkül, akkor ennek nagyfesz egység halál a következménye.
Gondolom kezelési utasítást nem olvasták el a felhasználók, abban le van írva, hogy a pisztolyt begyújtani csak a vágandó anyag felett szabad. ha így történik,akkor a plazmaív begyulladásakor a nagyfesz azonnal kikapcsol, kicsi az esélye a tönkremenetelnek. Aztán -mint ahogy Szentgyörgyi Lajos is írta- a zárlatos munkakábel megeszi a nagyfesz egységet. A kábelt külön tesztelni kell nagyfeszültséggel, a gyújtóvezeték és a munkaáram vezeték közötti átütési szilárdság vizsgálatával, szétszerelt pisztollyal. A pisztoly szétszerelése csak a fúvókára és az elektródára vonatkozik, nem kell,-és nem is szabad- az egész pisztolyt darabokra szedni!csak hibátlan munkakábellel rendelkező gépbe szabad új nagyfesz egységet szerelni, mert egyébként a bukszába nyúlást meg lehet ismételni.
A két szelep közül az egyik valóban a gyújtáskor, a másik vágáskor is működik. A működés a belsőíves és a külső íves gépeknél különböző, a te gépedet nem ismerem, nem tudom milyen fajta pisztollyal szerelték eredetileg.
(#) hunhorvath válasza mpisti hozzászólására (») Nov 21, 2013 /
 
Ez igen *, végigjárom ezeket mielőtt bármit beszerelek, de mit tudnék beszerelni egyáltalán? Van megoldás valami kevésbé huncut gyújtóegységre? Venni, építeni? Amúgy miért nem csak egyszerű gyújtótrafót tesznek bele?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2013
(#) san disk hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Sziasztok.Találtam egy ISKRA E6/P hegesztőgépet érdemes-e megszerelni vagy érdemes-e vele foglalkozni
(#) mpisti válasza san disk hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Az E6P csak előtoló.
Kell hozzá egy alapgép(áramforrás).
(#) mpisti válasza hunhorvath hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
A sima gyújtótrafó ide nem jó, mert nagyon magas a feszültsége, és kicsi a szikra energiája az ív begyújtásához.
(#) san disk válasza mpisti hozzászólására (») Nov 24, 2013 /
 
Köszönöm a válaszodat
(#) djnyary hozzászólása Dec 4, 2013 /
 
Üdv! Van egy Traconic 230 CO hegesztőm, amiben leégett a mellékelt ábrán pirossal bekarikázott segédtrafó. A trafót újratekercseltettem, viszont a primer körbe nem tettek 0 kivezetést ami gyárilag benne volt. Azt mondták kössem simán a 2 fázisra azaz 400V-ra. Viszont így nem fogom tudni bekötni a hűtőventillátort és a mágneskapcsoló segédérintkezőjén keresztül kapcsolt gázszelepet mivel annak kellene a 0 és egy fázis azaz 230V. Meg lehet oldani úgy hogy bevezetem a 3 fázis és a védőföld mellé a 0-át is a hegesztőbe vagy vigyem vissza a trafót hogy tekerjék újra? Kérdésem lenne még hogy ezeken a segédtrafókon hogy állítják elő a 2 fázishoz képest a 0-át? Előre is köszi a válaszokat.

traconic.JPG
    
(#) mpisti válasza djnyary hozzászólására (») Dec 4, 2013 / 1
 
Természetesen megoldás az,hogy a 4 pólusú aljzatot és dugót kicseréled 5 pólusúra és a hálózati nullát használod fel arra a célra, amit eddig a trafó biztosított. De nem úgy,hogy a védővezetőt átkötöd az "N" jelű hüvelybe,hanem az aljzatba már eleve 5 eres kábelt kötsz be az elosztótól. Egyébként igen trehány lehetett az a tekercselő,aki nem kérdezte meg a megbízótól(tőled) hogy vajon a 230V-os megcsapolást nem akarod-e használni?
(#) dB_Thunder válasza djnyary hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
Én biztos hogy visszavinném a tekercselőhöz...
A másik megoldás lehet egy 400/230as trafó külön.
(#) mpisti válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 4, 2013 /
 
A kérdés az, hogy mennyi ideig tudja nélkülözni a gépet. Ha 1-2 hét belefér-és nem kevés vita- , akkor vissza lehet vinni. De a legegyszerűbb megoldás az 5 vezetékes táplálás.
(#) Dj Decybell hozzászólása Jan 4, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy ilyen Weldimpex Minimig 160 típusú Co2 gépem, ami sajnos idegbeteg. Egyik nap minden rendben, szép a varrat, egyenletes a tolás stb..
Viszont amikor olyan kedve van, akkor meggajdul, és nem lehet vele hegeszteni. Egyenletlenül jön a huzal, és nem lehet megfelelő előtolást állítani neki, mert vagy nincs beolvadás, vagy tüzijáték üzemmód.. a kettő közti állapot nem található olyankor. A poti jó, a huzaltoló jó, dűzni ok, ostor megfelelő, testcsipesz bika, kábelek nincsennek megtörve. Ma szétszedtem, csokik nincsenek szétcsúszva, nem látok égést, zárlatot, barnulást, szakadást. Kivettem a panelját, azt is átnéztem lámpánál, ott sincs rendellenesség. Az az észveszejtő, hogy amikor épp elemében van, a gép árfekvéséhez képest gyöngy varratokat lehet vele húzni!
Mi lehet a baja? Tanácstalan vagyok. A panel ujraforrasztása jutott eszembe, csak nem tudom hogy az mennyire egészséges, mert az egyik oldal, tele van smd cumóval.
További szép estét! Előre is köszönöm.
(#) Szentgyörgyi Lajos válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Szia!
Szerintem a csatlakozó kábelt a dugvillát a dugaljat a vezetékhálózatot a villanyóráig megkellene vizsgálni.
Ha ez mind jó akkor feszültséget kellene mérni a jó és a rossz állapotban.Előfordulhat hogy a hálózat végén vagy és a hálózat terheltebb állapotában nem akar jól működni a gép.Egy lakatos ismerősömnél is hasonló a gond de annyira hogy a szerszám gépek vezérlő feszültsége nem megfelelő igy a a gép vagy dolgozik vagy nem.
(#) Dj Decybell válasza Szentgyörgyi Lajos hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Az a baj h voltam vendéghegeszteni és ott is leégetett. (engem) Itthon 3X20A szétosztva egy átlag családi házban... +a gép miután kötekedett a gép, nemegyszer elő kellett venni a mezei elektródás gépet, ami szereti csapdosni az automatát... Azzal egyenletes volt az ív és nem b.kódott.
(#) hunhorvath válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
A fokozat kapcsoló biztos hogy jó? Mágneskapcsolós szerkezet, az átad ahogy kéne? A behúzó tekercse kap elég áramot? Ez olyan van kontakt nincs kontakt témának tűnik. Meg kell várni a hiba jelentkezését és akkor mérni, van-e aminek lennie kell.
(#) Dj Decybell válasza hunhorvath hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Ez egy jó ötlet köszi! Holnap nekiesek "hegeszteni"
Minden fokozatban kinlódik ha épp kinlódik.
A fokozatkapcsolója, csak kiválasztó, h melyik 'be'vezetésre megy a betáp a trafóba.
Természetesen típusszámra nem talált a google mágneskapcsolót.
(#) Szentgyörgyi Lajos válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
A háromfázisú mágneskapcsoló ha nem adja át a 3 fázist rendesen akkor is hasonló hibát idéz elő.Ha kontakt
hibás azt cserélni kellene.De hasonló hibát produkál a beégett csőbiztosíték aljzat is.
(#) Dj Decybell válasza Szentgyörgyi Lajos hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
1 Fázisú a gép.
A bizti aljzat kimaradt! Na majd holnap azzal kezdem.
Azt honnan tudom meg h hány voltos a mágneskapcsoló?
Nem 220as az tutti
(#) hunhorvath válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Rá van írva, adattáblán ami oldalt van általában hogy ha sorolják akkor véletlenül se látszódjon, vagy oldalán ahol bevezetik rá az áramot a behúzóba, esetleg csak oldalról látható, ha nincs, hát akkor rámérsz!

Gyanús hogy ha nem találod a típusa alapján a mágneskapcsolót akkor az egy * lehet. Ott lehetnek akkor alap problémák! De arra figyelj hogy ha valamit műszerrel lemérsz hogy jó, az üzemi áram alatt nem biztos hogy szintén jó!
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) Dj Decybell válasza hunhorvath hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Így van ráírva:
WELD - IMPEX
JD4 240VDC
0802

Én nem találtam ilyet Holnap kioperálom és körbenézem hátha...
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2014
(#) mpisti válasza Dj Decybell hozzászólására (») Jan 7, 2014 /
 
Ha lehetőséged van rá, kérj kölcsön valakitől egy garantáltan jó munkakábelt, tegyél bele az általad használt huzal átmérőjének megfelelő áramátadó fúvókát, és úgy próbáld ki a gépedet. Ha a kölcsönkábellel jó a gép, cserélj spirált és áramátadó fúvókát a te kábeleden,de célszerű ilyenkor a gázterelő cseréje is. Ha a kölcsönkábel nem oldja meg a problémát,akkor az egyenirányító hídon levő elkók cseréje valószínűleg megoldja a problémát. A tolásszabályzó kártya a legritkább esetben okoz ilyen problémát, úgy is fogalmazhatnák, hogy én még nem találkoztam olyan esettel,hogy a tolókártya lett volna a ludas az említett hibáért. Mivel a géped egyfázisú, nem valószínű hogy a mágneskapcsoló lenne a ludas.
Következő: »»   12 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem