Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép javítása
 
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 27
(#) zulu7 válasza dobijo hozzászólására (») Jún 27, 2013 /
 
Ganz kk kapcsoló katalógust keress. Ha 3 fázisú nem is, de 1 fázisút találsz benne. A 3 pázisú ugyan az, csak 3x van egymás mögött. Én 7 pólusúból építettem össze 3db-ot kb 10 éve.
(#) hunhorvath hozzászólása Júl 9, 2013 /
 
Üdv! Szives szakértést szeretnék kérni! Nálam hagytak egy Fronius Co gépet. Amolyan hagyományos trafós fajta semmi extra nincs benne. A gond vele hogy bár úgy tűnik megvan az üresjárati feszültség minden fokozatban, de csak aprókat szikrázik mintha csak mA-ek lennének benne. Diódák szerintem jók, legalább is zárnak egyik irányba, fokozatkapcsolón nem látok beégést, laza vezetéket nem találtam. Belegányolva nincsen, áramot mindhárom fázis megkapja. Ötlet?
(#) zulu7 válasza hunhorvath hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
A dióda híd előtt próbáltad már? Váltó árammal is lehet hegeszteni, próbáld ki úgy melyik tekercs milyen erős, de csak kis ideig. Nem biztos hogy sokáig bírja az "aszimmetrikus" terhelést.
(#) erbe válasza zulu7 hozzászólására (») Júl 9, 2013 /
 
1. CO2 hegesztővel pálcával nem tudsz hegeszteni. Még váltakozó oldalon sem.
2. Ha az üresjárati feszültség megvan, attól még lehet diódagond. Szét kell bontani a diódahidat és egyesével kimérni.
3. Ha minden dióda jó, még a mágneskapcsoló okozhat fura jelenségeket.
4. Gyakori hiba, hogy a pisztoly csatlakozójánál meglazul az anya, megpörkölődik a sárgaréz és áramot nem enged át. A feszültség mérhető. !!!
(#) mpisti válasza hunhorvath hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Mi a gép típusa? A Fronius nagyon sokféle gépet gyárt, emiatt egy pontos típus vagy fotó sokat lendítene a problémád megoldásán.
(#) hunhorvath válasza mpisti hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Vario Star 247 a típusa és 1994-ben gyártották.
(#) zulu7 válasza erbe hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ha leveszed a dióda sort miért ne tudnál?? A mágnes kapcsolót meg átkötöd direktbe, vagy a gép típusától függően vagy nyomod a gombot a drót nullára állítása/kifűzése után, vagy az üzemmód kapcsolót a folyamatos bekapcsolt állásba kapcsolja.
Javítottam már pár co-t és egyéb ipari gépet.
(#) mpisti válasza zulu7 hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ha javítottál ilyen gépet, akkor illene tudni az MMA és a MIG/MAG áramforrások közti különbségeket. Az első és legfontosabb, hogy a MIG gépek trafója lapos karakterisztikájú, az üresjárási feszültségük pedig 15-35V közé esik. Ez a feszültség pedig igen kevés a bevont elektródás hegesztésnél az ívgyújtáshoz. Mindjárt hozzá is teszem, nem szikráztatásról megy a polémia hanem hegesztésről. Az MMA gépek áramforrásai 48V-65V között szoktak lenni AC módban, DC módban pedig 50V-95V között,de van olyan is ahol akár 100V a gyújtófeszültség.
Ezeknél az áramforrásoknál hegesztés közben a feszültség jelentősen leesik, nagyjából 20-30V-ra a munkaáramtól függően. Azt hiszem az imént leírtakból világos,hogy az egyik áramforrás feszültséggenerátoros jellegű, a másik meg áramgenerátoros. Na ezért nem lehet átépítés nélkül a sima (nem Scott kapcsolású)Co trafóval bevont elektródával hegeszteni.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2013
(#) mpisti válasza hunhorvath hozzászólására (») Júl 10, 2013 /
 
Ha 247-es akkor 3 fázisú a gép. Nagy valószínűséggel vagy a mágneskapcsoló, vagy a fokozatkapcsoló 1 fázist nem ad át, ez okozza a problémát. Másik munkakábellel próbáltad már? Próbáld ki egy olyan kábellel, amelyik garantáltan jó egy másik gépen. Előfordult már olyan, hogy a munkakábel áramvezető réz sodronya a markolatnál megszakadt, és csak a spirál és a huzal vitte az áramot. Ez a hiba is hasonló jelenséget produkál.
(#) hunhorvath válasza mpisti hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
Végül mindenkinek igaza lett egy kicsit. Mágneskapcsoló ok, fokozatkapcsoló mint az új, minden helyén. Rácsíptettem egy darab hegesztő drótot a testkábelre és azt nyomtam a diódahíd csavarjához. Pillantás alatt felizzott, Így maradt a munkakábel. Jobb esetben egyből lecserélem a munkakábelt de ez egy fronius, a saját csatlakozós szörny, annak is örülök hogy legalább azaz egy van, nem hogy tutijó cseredarab. Elkezdtem szétbontani és lám a csatlakozónál a rápréselt réz hüvely hátracsúszott és így a rézszálak csak lazán vették körül a csatlakozót. Valószínűleg gyárilag túl rövidre vágták a szálakat mert nem értek végig a hüvely alatt. Lerövidítettem a gázcsövet egy centit, és újra sodortam a réz pászmákat. Majd vissza kalapáltam a helyére a hüvelyt.
Ha rendesen szakad el akkor egyik pillanatról a másikra száll el és a szálak vége a hőtől felpöndörödik, szakadás mérhető, de itt a szálak hozzá hozzá értek, ezért volt érthetetlen. Köszönöm a szakértést minden hozzászólónak! Cserébe beszúrom a gép kapcsolási rajzát, hátha valaki gyűjti!

WP_000370.jpg
    
(#) hunhorvath válasza mpisti hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
Íme a Fronius VarioStar 247 kapcsolása

WP_000372.jpg
    
(#) mpisti válasza hunhorvath hozzászólására (») Júl 11, 2013 /
 
Nem vágták azt rövidre, csak a kábellel huzogatták a gépet. Mint ahogy írtam, nem egyedi esetről van szó. A rajzot köszönöm hogy feltetted, a többiek nevében is. Egyébként ennél a gépnél az eredeti Fronius csatiba 2 szál vezeték megy csak. Beépítesz egy normál centrál csatlakozót, a 2 szál drótot ráforrasztod a Fronius csati 2 szál vezetékére és örülsz. Azután bármilyen eurocsatlakozós kábelt tudsz használni, és mellette az eredeti Froniust sem kell eldobni, mert szükség esetén még jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2013
(#) karesz49 hozzászólása Júl 16, 2013 /
 
Sziasztok
Van 1 Herkules hes105og porbeles barkács hegesztőm, a régi tulaj sajnos belepiszkált, én pedig nem vagyok egy elektronikai zseni. A probléma a következő: a pisztoly gombját megnyomva semmi nem történik, a toló motor működőképes, a relé kattog a kapcsolásra, de nem működteti sem a trafót sem pedig a tolómotort. Valami hiba az elektronikájában lehet. Ha ismeri ezt valaki közületek akkor megkérném, hogy adjon tanácsot, biztos valami egyszerű hiba, de nem akarok belepiszkálni amíg nem tudom, hogy mit piszkáljak.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) Nagy Károly2 hozzászólása Júl 25, 2013 /
 
Üdv mindenkinek ,segítsetek,ha tudtok! EINHELL BT-GW 190 G có trafó.A huzaltovábbító motor egyenetlenül ,lögdösve tolja a hegesztő huzalt.Ha valakinek van ötlete írja meg hogyan javítható,hol kezdjem keresni a hibát!!
(#) mraulajos hozzászólása Aug 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Mint látom, a téma rég alszik, azért próbálkozom. A képen látható hegesztőnek levágták a kisfesz., és a vezérlő vezetékét. Hogy ne keljen keresgetnem, tudna valaki segíteni, hogy melyik, melyik.? Köszönöm!

100_3168.JPG
    
(#) Phile80 válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Nem igazán értem mit kérdezel... A bal oldali két csatlakozó a test (áramerősségtől függően kell megválasztani), a '+' jelölésű a hegesztőfeszültség pozitív kivezetése (ez kell az euro csatlakozós kábelre), a jobbszélső adja a tolóműnek a tápot és azon jön vissza a mágneskapcsoló vezérlése.
(#) mraulajos válasza Phile80 hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
Ezt kérdeztem:
Idézet:
„a jobbszélső adja a tolóműnek a tápot és azon jön vissza a mágneskapcsoló vezérlése”
Mint látod, oldalvágóval le vágták a vezetéket. Gondoltam, - ha kapok egy gyors választ, nem kell keresgetnem a négy szál vezeték végeit, hogy melyik-melyik, de már túl vagyok rajta. Köszi!
(#) karoly0124 hozzászólása Aug 10, 2013 /
 
Üdvözlöm a Fórumot!

A segítségeteket szeretném kérni, a Témában felül írt hegesztővel kapcsolatban!
220 voltos - barkács jellegű - gépről van szó,melynek az elektródás funkciója panaszmentesen működik,de az ív/ Co átkapcsolást követően a Co pisztolyban lévő huzalon feszültség mérhető,mely nem tünik el később sem, annak ellenére,h. az előtoló motor üzemel,vagy sem!
Több helyen próbáltam segítséget, -tanácsot kérni,
az egyik csoport:...ezen nem kell csodálkozni,mert nagyon primitív gép!
Mivel bevontelektródás funkciójval is bír, nem tud leépülni a feszültség, ez ilyen!
Be van ragadva a relé, ami a pisztolykapcsoló elengedését követően ejt és megszünteti a huzalon jelenlévő feszültséget!
a másik csoport:A vezérlő elektronika panele hibásodott meg, abban is egy szilárdtest relé, ami a huzalon lévő feszöltség meglétét hivatott biztosítani...stb, stb
Mivel én a pisztolynál, a kapcsolónál ,valamint atolómotornál nem találtam semmi feltűnő problémát,buherálást,számomra érthetetlen mindegyik magyarázat, érvelés,mert biztonságtechnikai okok miatt ez szerintem nem lehet,mivel a pisztolyszelep elengedésével megyszűnik a gáz áramlás,de mivel a huzalon még villany van, visszaéghet a huzal az áramvezetőig és ez talán minden egyes alkalomkor ismétlődhet!
Mivel ez a gép így került hozzám, szeretnék egy kapcsolási rajzot kérni,illetve hasznavehető tanácsot kapni a leírt problémára,lévén a készülékbe semmilyen mechanikus relé nincs, az elektronikai panel cspán egy gyufacímke méretű1 mm -nyi vastag Nyák!
A segítségetekre számítva mardok Tisztelettel karcsi
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2013
(#) fefe9 hozzászólása Aug 10, 2013 /
 
Színte minden 220-as gépben van puffer kondi ezt nem egyszerü kapcsolgatni,egyszerüen rácsavarozzák a táp kábelra,a vele párhuzamosan kapcsolt teljesítmény ellenállás süti ki .Valószinüleg szakadt.ha a kondi nem sül ki idöben sok bajt tud okozni.Én is úgy kezdeném,hogy lekötném a kondit,aztán a kapcsoló elemet ellenörizném....Ebben az esetben vagy ellenállás,vagy kapcsoló elem a ludas,ami rellé lesz a nagy áramok miatt...Egyébbként szinte lehetetlen egy trafóval co-val,és "pálcával" hegeszteni,mert minkettö más-más karakterisztikályú trafót kiván....
A pontosítás miatt képeket,tipust kéne megadni.
(#) staci123 válasza karoly0124 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Szevasztok,
kedves Karcsi, ezt a gépet nem ismerem, de a tanácsok amelyeket kaptál ésszerűek.
Ha körülnézel a " MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag" című topicban, találsz
hasonló kapcsolási rajzot...
(#) mpisti válasza karoly0124 hozzászólására (») Aug 10, 2013 /
 
Szervusz Karcsi!
Ne gondold,hogy butaságot írtak, amikor azt írták neked,hogy ez a gép ilyen. Bizony igaz, van olyan hobbikategóriás gép,amelyiken az áram kint marad,miután a pisztolygombot felengedted. Mivel a gépedben mágnesszelep sincs,mert a gázt a pisztolyban nyitod-zárod, sőt a főtrafót ki-be kapcsolgató relé/kontaktor sincs, így nincs ami a huzalról az áramot levenné. Tesznek rá a kínai gyártók, hogy a pisztolyon kint marad az áram,hiszen a gép kezelési utasításában ez le vagyon írva, igaz kínaiul, vagy angolul,de kínai dialektusban. Tehát ha te egy olyan gépet szeretnél, amelyik mindazt tudja -biztonságtechnikailag is- mint a hasonló európai gyártású gépek, akkor bizony sok átalakítást kell a gépeden elvégezni. Ez nem kevés feladat lesz, különösen akkor,ha nem ismered ezen gépek lelkivilágát. Csak halkan jegyzem meg, nem biztos hogy megéri a befektetett munkát és anyagköltséget.Bár géptípust nem írtál, de feltételezem, abban a gépben is aluból tekert nagyobbacska akkutöltőbe való trafó van.Ezek a gépek inkább csak porbeles huzalhoz valók, a tömör huzalból még a 0,6 mm vastag is feladja nekik a leckét, arról nem is beszélve,hogy a huzaltovábbító nem akarja kitolni a porbelesnél vékonyabb átmérőjű huzalt.
(#) tommymarty hozzászólása Aug 19, 2013 /
 
Tisztelt szakemberek!
Felismeri valaki milyen hegesztő lehet ez?
Össze vissza kábelezték szeretném rendesen bekötni,csak nem értem mért van az egyik felén
négy,a másikon öt kivezetés.
(#) mpisti válasza tommymarty hozzászólására (») Aug 20, 2013 / 1
 
Azért van az egyik felén négy, a másik felén 5 kivezetés, mert a kétoszlopos trafó egyik oszlopán csak a primer megcsapolások és egy szekunder van(ez az oszlop legyen pl. "A" jelű), a másik oszlopán pedig a primer főtekercs, és szintén megcsapolások, valamint ugyanúgy szekunder is(ez az oszlop legyen pl."B" jelű). Ez a trafó jó közelítéssel azonos szekunder feszültséget szolgáltat minden fokozatban. Ezt úgy csinálják, hogy a primer/szekunder áttétel mindig azonos marad. A módszer: ahány menetet kikapcsol az "A" oszlopon, annyit bekapcsol a "B" oszlopon. Így csak a trafó csatolása változik, de az áttétele nem. Még annyit: az "A" oszlopon van a szekunder menetszámnak kb. 80%-a, a maradék 20% pedig a "B" oszlopon.
A régi fokozatkapcsolós Hetrák így készültek.
(#) rossman hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
Sziasztok.
Ha valakit érdekel, eladóvá vált Einhell SGA 131 tipusú hegesztő alkatrészei!
Azért csak alkatrészek mert a z egész gépre rádőlt 1 oszlop ami csak a burkolatot tette tönkre! Kábel nélkül adom mert át lett szerelve másikra! Belső részből pedig mindent, trafó, fojtó tekercs huzal adagoló, ventilátor, előtolás szabályzó panel, fokozatkapcsoló!
Akit érdekel az majd keressen emailben. Kérésre küldök képeket!
Irány ár:12000ft
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
(#) borosalfred hozzászólása Aug 24, 2013 /
 
sziasztok,3 kw generatorrol hegesztettem egy telwin 145 inverterrel es kiment a vezerlo egysege tud valaki segiteni.Koszi
(#) mraulajos válasza borosalfred hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Hali!
Jártam így én is, és több ismerősöm. Az egyértelmű véleményünk, invertert csak stabil hálózatról szabad használni!
(#) mpisti válasza mraulajos hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Lehet használni aggregátorról is, de az aggregátor teljesítményének legalább 2,5-3x akkorának kell lenni, mint az inverter névleges teljesítménye. És természetesen nem aszinkron generátornak, hanem a terheléstől független feszültségszintet biztosítani tudó stabil fordulatszámú szinkrongenerátoros áramfejlesztő jó csak ilyen célra. Akkor nem száll el az inverter.
(#) Atesz857 hozzászólása Szept 2, 2013 /
 
Sziasztok! Gondom van a tip tronic hegesztömmel,mégpedig az hogy pár pötyözés után nem fog rendesen ivet csak pattog fröcsköl. Olyan mintha elmenne az ereje az üresjárati feszültség maximális állásban 29.5 volt. Ez jo? illetve van egy olyan jelenség amitöl viszont félek mert gondolok belöle egy hibára mégpedig az hogy melegszik a test kábel. Szerintetek mi lehet vele a baj mi lehet a hibája? Elöre is köszönöm a segitségetek!
(#) staci123 válasza Atesz857 hozzászólására (») Szept 2, 2013 /
 
Szevasztok,
kedves Attila, gondolom hogy ez egy CO2 MIG gép lenne?
Ha az, meglehet hogy valamelyik dióda tönkrement...
Ám lehet kontakthiba is...Mindkét hibát méréssel lehet behatárolni...
A MIG-MAG CO2s topicban hasonló esetek jól ki vannak vesézve...
(#) hunhorvath válasza Atesz857 hozzászólására (») Szept 7, 2013 /
 
Az egész testkábel melegszik vagy csak egy része? Ha csak egy része meleg akkor ott kell keresni a hibát, de mivel ez egy gazdaságos hegesztő, így nagyon nem kell csodálkozni ha max terhelésen egészen meleg a teljes kábel. A feszültség nem rossz, nagyjából valami olyannak kell lenni.
Következő: »»   10 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem