Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapacitásmérő
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dj10 hozzászólása Ápr 8, 2008 /
 
Sziasztok! 10000 mikró 100 V-os elkót szeretnék mérni
200 KHz-ig mérő Merex multim van,megköszönök minden segitséget,előtétmérő kapcs.jöhet szóba.
Köszönöm.
(#) deguss válasza dj10 hozzászólására (») Ápr 9, 2008 / 4
 
RCL-Meter: Elvileg 100F-ig mér, de nem építettem meg, nem próbáltam ki. Minden esetre mindent leír róla.
link

Direkt kapacitásmérő, csak multiméter kell hozzá elvileg. A pontossága vitatott, kisebb értékeknél működhet kielégítően.link
(#) Jossz hozzászólása Aug 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Segítséget kérnék. Olyan kapcsolási rajzot, lehetőleg bevált kapacitásmérő kapcsolást keresek, amely kifejezetten kisértékű kapacitások mérési tartományában (0 - 6000 pF) tud nagyon pontosan és stabilan mérni. Az lenne a jó, ha a mért kapacitást valamilyen négyszögjel frekvenciájához arányosítaná és ezt a négyszögjelet tudnám mérni PIC-kel. Ez egy jeladóhoz kell, ahol is 12VDC áll rendelkezésemre tápfesznek.
Eddig megépítettem egy rahedli féle kapacmérőt (az itt is fentlévők nagy részét, LC mérőt, 555 monostabil alapút, 74HC14 alapút, stb.) de az a tapasztalatom, hogy ezek elsősorban a közepes, nF tartományben és a nagyobb, µF tartományban pontosak, az alacsony pF értékeknél nem pontosak és nem is stabilak, a visszamérési eredmények sem túl jók. Nekem viszont (miért is ne) pont ebben a tartományban kellene minél pontosabban és stabilabban mérnem.
Minden ötletet, rajzot hálás köszönettel fogadnék...
(#) Medve válasza Jossz hozzászólására (») Aug 6, 2010 / 1
 
Hello, a PIC- alapú kapacitásmérők valószínűleg megfelelnének neked. Link, Link
(#) Jossz válasza Medve hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Köszi Medve, a helyzet az, hogy mindkét link tulajdonképpen ugyanaz a kapcsolás, ezt építettem meg anno legelőször, de sajnos az alacsony tartományban ez sem pontos és nem stabil. A gondot elsősorban az 1000pF referenciakondi és az induktivitás okozza. A kondinak csak 0,1%-os fóliakondi lenne jó, de ilyesmit beszerezni szinte lehetetlen, a 0,5%-os (ami szintén eléggé ritka madár) nem eléggé pontos. De ami a nagyobb gond ennél a kapcsolásnál, az az induktivitás stabilitása. Még ha 1 db-ot kellene csinálni, akkor az ember addig molyol vele, (mondjuk teker egy saját hangolható ferritmagost) amíg jó nem lesz, de sorozatban gyártva, mint jeladót, ez nem a jó megoldás.
Mindenesetre köszi a fáradozást!
(#) p_istvan válasza Jossz hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Szervusz!
A Te problémád -ahogy látom- nem a kapcsolás hanem az alkatrészek minősége!
Megfelelő alkatrészekkel ezek a rezgőkörös kapcsolások egész pontosak lehetnek.

De mire kell neked 0,1%-os pontosság?

Ha nem rezgőkörös elven akarsz mérni ilyen pontossággal, akkor sem kerülheted el a precíziós alkatrészek használatát, sőt még nehezebb dolgod lesz.
Üdv. István
(#) Jossz válasza p_istvan hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
Kedves István!
Amint az feltételezhető, nem akarnék építeni ilyen pontosságú kapacitásmérőt külön nehézségek árán, ha nem lenne arra kifejezett szükség abban a projektben, amihez keresem a megoldást. Nem akarok most belemenni a rezgőkörös megoldás kényes részeibe, pl. abba, hogy az elhangolt rezgőkör (mert ugyebár ebben a megoldásban erről van szó) hogyan rezeg és a fő frekvencia, mint egy vivő, milyen zajokat hordoz, amelyek ugyanannak a kapacitásnak egymás utáni méréseinél természetesen nem ugyanolyanok (mármint a zajok, amelyekkel aztán a komparátor nem nagyon tud mit kezdeni), következésképp az eszköz nem mondható stabilnak. Ezt természetesen nem itt és most találtam ki, hanem sok esetben kimértem ennél a kapcsolásnál. És ez a gond főként alacsonyabb mérendő kapacitásoknál - nagyobb mérőfrekinél - történik.
A precíziós alkatrészek problematikájához annyit, hogy más mérési módszereknél, ahol precíziós ellenállásokat használunk pl. műveleti erősítőkkel, mégiscsak könnyebb helyzetben vagyunk, mert precíziós, 0,1%-os ellenálláshoz könnyebb hozzájutni (pl. itt a HeStore-ban), mint ugyanilyen pontosságú kondihoz, vagy induktivitáshoz, de ez csak az én véleményem.
Minden esetre köszönöm a véleményed és továbbra is várom az építő jellegű ötleteket...
(#) p_istvan válasza Jossz hozzászólására (») Aug 6, 2010 /
 
A rezgőkör mindig a rezonanciafrekvencián rezeg ezeknél a mérőknél! A esetleges zajt meg bízd nyugodtan a rezgőkörre, ami ha megfelelő jóságú akkor a rezonancia frekvencián kívüli jeleket söntöli! A folyamatos eloszlású zajnak igen kicsi a teljesítménye és így a behatása is a rezonancia frekvencia közelében.
Mivel elkövettem én is egy hasonló készüléket (LCM3) vizsgáltam a komparátoros oszcillátor frekvencia stabilitását ami meglepően jó akár lm311 komparátorral, vagy a pic16f628 és pic16f690 belső komparátoraival is, inkább egy lassú monoton egy irányba változó drifttel lehet számolni az elemek hőfokfüggése miatt, aminek a nagysága az induktivitástól függ, de még mindig gyártanak jó minőségű fazékvasakat, vagy akár régi készletek is fellelhetők... Én a prototípusnál 0,01 pF felbontást is elértem, bár ennek nem sok értelme volt így maradt a 0,1 pF, ami gyengébb alkatrészekkel is könnyen teljesíthető.
De nem akarlak rábeszélni mert nem sokat árultál el arról mire kell, de még azt sem írtad pontosan milyen paramétereket vársz el: pontosság, linearitás, ezeket a teljes sávban tudni kell: 0? - 6000 pF?
Lehet hogy a feladat átgondolásával lehetne a pontossági követelményeken lazítani?

Ha RC oszcillátorban gondolkodsz:
-akkor az 0,1 százalékos ellenállás kevés, mert még a nagyon pontos referencia feszültségre is szükséged lesz valamint gyors és precíziós komparátorra. Ha minden frekvenciát meghatározó elem 0,1 % akkor az eredő pontosság szerencsétlen esetben az 0,1 % többszöröse lesz. tehát minden ilyen elemnek (ellenállások, referencia, komparátor) jóval 0,1 % alatt kell lennie.
-Továbbá a fre kvencia a kapacitással lineárisan változik ezért méréshatás váltás nélkül nehéz lesz nagy értéktartományt átfogni. (az oszcillátorosnál négyzetgyökösen)
- ilyen pontossági igénynél a kapacitás dielektromos vesztesége is meghamisítja mérést ennél az elvnél.

Léteznek precíziós mérőhidak/impedancia analizátorok is, de azok nem igazán DIY kategóriák ebben a pontossági tartományban, meg nem is igazán alkalmas jeladónak.

Lehet hogy nem sokat segítettem, de a másik hozzászólóval legalább megpróbáltuk...

Kész meg
(#) örni hozzászólása Szept 6, 2010 /
 
Helló!
Egy egyszerű mérőhidat keresek 2pF-os fix kapacitás ellenőrzésére.
A választ előre is köszönöm.
(#) titkovics hozzászólása Feb 15, 2015 /
 
Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni egy König DKM190-es típusú kapacitásmérő javításában. Sajnos kapcsolási rajzom nincs hozzá. A hibajelenség az, hogy nem mér rácsatolt kapacitást, a műszer folyamatosan túlcsordulást jelez.1db CIC5106E, 1 db HEF4070BP, 2db HEF4518BP, 1 db HEF4017BP, 1 db HEF4066BP, 2 db TL062 IC-t tartalmaz.
Amit szabad szemmel lehetett látni hibát, hogy a bal alsó sarokban lévő kék tetejű TO92 tokozású alkatrész két lába nem volt beforrasztva, de ezután sem működik a műszer.

Szerintetek mi lehet a gond?

Előre is köszönöm!

Tibi
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem