Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kutya macska (vad) riasztó
 
Témaindító: der.alt, idő: Nov 20, 2005
Lapozás: OK   7 / 23
(#) kobold válasza jolinet hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Majdnem sikerültek a linkek, mindjárt kijavítom
Az .sch és .brd file-okat Eagle nyáktervezővel tudod megnyitni (meg ne kérdezd, honnan töltsd le, van külön témája, és gugli egyből megmondja), a .hex állományt pedig be kell égetned egy mikrovezérlőbe, ennek módját szintén megtalálod itt.

U.i.: legközelebb, ha egy hozzászólást linkelnél, kétszer kattints a címsávjára, a felbukkanó ablakból másold ki a szöveget, és az URL gombbal add hozzá a mondandódhoz.
(#) Frankye válasza jolinet hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Mellesleg képként íme a kapcsolási rajz és a NYÁKterv.
(#) zmol válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Na, akkor üdv. mindenkinek!

Összedobtam egy kis kapcsolást, ami 20-25 kHz között kHz-enként léptet folyamatosan és gyorsan. Végfok gyanánt négy BD tranyót raktam hídba, így eleve 24V váltó jut a piezóra 12V-os tápnál. (Mert ugyebár gyakorlatilag egy kondin fordítgatom a táp polaritását. De meg is mértem szkóppal http://www.hobbielektronika.hu/forum/wtopic.php?topic_id=135&ppid=3...pop=1#)
Öt szomszéd kutyán, plusz a sajátomon teszteltem, legalább nyolcféle piezoval. (Elqrtam egy csomó pénzt olcsóbb magassugárzókra, meg néhány beltéri szirénából is kikannibalizáltam a piezosugárzót. Volt köztük két autótrafós is.)

Két dologra jutottam:
1.: A szakirodalomnak tökigaza van. A hatás valóban függ a kutya idegállapotától. A nyugodt kutya tojik az ultrahangra, az ideges ugatva elhátrál, a támadó meg úgy pattan el a helyszínről, mintha seggberúgtam volna. A sajátom kíváncsian figyelte, hogy mit akarok mutatni neki, az a szomszéd kutya, amelyik a haverom, lepisálta a lábamat, miközben nyomattam a fülére a négyszögjelet, a két ugatós kb. öt méterre távolodott, a vicsorogva rohanók pedig visszapattantak, amikor bekapcsoltam a cuccot. Tehát: a saját kutyám széklet-vizelet szabályozása ezzel a módszerrel nehézkes, viszont biciklizés közben hasznos lehet a kütyü.

2.: A működés a piezón áll, vagy bukik. A piezo-teszteket szélessávú mikrofon + szkóp kombinációval végeztem. Bár papíron a bolti piezók többsége elmegy 25kHz-ig, a valóság igencsak illúzióromboló. (Persze hangsúlyozom, hogy nem adtam tízezreket egy-egy darabért, tehát a low-end típusokat próbáltam.) A legjobb eredményt a Profitec PHT-1000-es adta, amit a Bercsényi utcában AR-351 néven árulnak 700 Ft körüli áron. (Nyílván valami kínai cucc, ráadásul az az egyetlen az általam vizsgáltak közül, ami csak 20 kHz-ig megy a doboza szerint.) A többi (beleértve az autótrafósakat is) nem kicsit volt gyengébb, hanem max. negyedakkora amplitúdóra nyomta csak a mikrofont.

Szóval a kérdés engem is erősen érdekel: tud valaki olyan piezót, ami ezeken a frekiken ütős, de kis méretű?

P.S. Merthogy a PTH-1000 tölcsére kb 10cm átmérőjű, ha pedig a tölcsért leveszem, akkor csökken az érzékelt hangnyomás. Biztos valami akusztikus rezonancia is játszik, de ehhez nem értek.
(#) 2ltb hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Sziaszotk!
Engem is erdekel a kutyariaszto tema,viszont interneten nemigazan talatam semmi kezzelfoghato hazi kivitelezesüt.
Egyedül egy cikket sikerült talalnom ami eleg muködökepes cuccot ir le,szerintük a siker titka hogy csakis a kutya ugatasara indul be a muködese,maskepp megszokja es nem hatasos.
Azt irjak 2 masodperces impulzust ad le 20-23 khz frekvencian,es 20 meterig lehet hatasos.
Sajnos a cikk fizetös kategotriaban van,a teljes epitesi leirast nem lehet elolvasni,viszont a kepeket meg a rajzot le lehet menteni.
A vebololdal link jet mellekelem .Bővebben: Link
(#) rego válasza telectro hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
telectro
Bocsánat nem magánba akartam küldeni, figyelmetlen voltam!
(#) Bagyula hozzászólása Jan 21, 2009 /
 
Sziasztok !

Én is próbálkoztam ilyen szerkezet építésével .Nem működött megfelelően ,de mostmár gyanítom hogy miért .Próbáld meg a piezo hanszóró kapacitását egy soros induktivitással rezonanciára hangolni .Tehát itt három dolognak kell egybe esni(vagy még több ) .Van egyszer az oszci.frekije amin kell hogy rezonáljon a piezo mind elektromosan (ezt oldja meg az induktivitás és a piezo kapacitása mint soros rezgőkör mert egyébként zömmel meddő teljesítmény keletkezik )Mind mechanikusan a piezo rezonanciája (sajátrezonancia), mind az az üreg (helmhotz rezonátor) amibe a piezo kerül .Az elektromos mérésekhez jó ha van egy oszcilloszkópod amivel a jel maximumát jól tudod indikálni .Arra is figyelni kell,hogy az üreg és a piezo együtt rezonálnak egy bizonyos frekin ,ha leméred csak külön a piezo rezonanciáját az valószínűleg nem fog egyezni az üregbe helyezett rezonancia frekivel .
(#) danka- válasza Csimi hozzászólására (») Jan 21, 2009 /
 
Víg napot.

Őrölt bors

Ahova leszórod,oda nem megy,az tuti....

Bye!
(#) mgabesz hozzászólása Jan 22, 2009 /
 
Sziasztok.

Az lenne a kérdésem, hogy ismeri-e valaki a "Super Bark STOP" nevű kutyariasztót. A kutyugatásra lép működésbe és ultrahanggal válaszol. 50.000 Ft-ért lehet megrendelni, de ez egy kicsit borsos ár.
Esetleg tud-e valaki kapcsolási rajzot vagy valamilyen linket küldeni ez ügyben?
Eőlre is köszönöm.
mgabesz
(#) pepe62 válasza zmol hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Sziasztok! Jó régen nem volt itt hozzászólás, de most aktuális lenne, mert van egy kérdésem. A conrad.hu Bővebben: Link oldalon kinéztem egy kutya riasztót, (rendelési szám:619815 csak be kell ütni a keresőbe), de az a baja, hogy mozgásra kapcsol be! Tud valaki segíteni abban, hogy meg lehet-e barkácsolni úgy, hogy hangra kapcsoljon be? Ugyanis egész nap szólna, mert a kutya mozog a lakásban.
Előre is köszönöm, ha vannak jó ötleteitek!
Üdv

link javítva
- szabi83
(#) deguss válasza mgabesz hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Nem ismerem, de hangsúlyozom, nem alátámasztott feltételezéseim alapján "ez is csak egy sok közül", de ennyit 100% hogy nem ér. Ha építesz, vagy keresel, olyat válassz, ami modulálja a frekvenciát, és tényleg mozgásérzékelővel, vagy infrakapuval kapcsol be, mert ha folyamatosan megy, megszokják a macskák, a lényeg a meglepettség.
(#) ld2000 hozzászólása Jan 24, 2009 /
 
sziasztok!

Ebben a topicban volt egy cd4069 icvel hajtot 4db DB tranyokal öszerakot hid eb riaszto kapcsolás vagy sziréna kapcsi!
Ez egy széles tartományba csinál egy fekvencia le ejtést rövid periodus idö alat egyszer ilyesmit halotam és látam sziréna kapcsolásban és baromi nagyot szolt! :eek2:
Ezt a kapcsolást keresem már nagyon rég ota ha valakinek netán meg lenne ez a kapcsolás el küldhetné privátba vagy fel tehetné ide a topicba!
üdv
jozsef
(#) rego válasza pepe62 hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
pepe62
Tipikus macska k. távoltartásra szánt, 100%, hogy felületszerelt amihez kár hozzányúlnod ill. megvenned.
Főleg teraszra pottyantó, aranyhalat kertitóból ellopó kutya, mirrmurr ellen vetik be kis.n.hatásfokkal.
Az ugatásgátló-nál a rövid de relat. nagy hangerőt érzékeli. Ezt gondolom nem akarod beleintegrálni a Conr.féle házba. Egyszerűen nem érné meg.
De ez a magánvéleményem.
Viszont kisérletezni nem kell drágát venni csak "belépésjelző"-t keress.
(#) rego válasza gerybubus hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
gerybubus

Ez a fórum 1 "mézesmadzag". Rátévedtem mert érdekelt a k.ugatásgátló. Választ itt nem kapsz csak ötletet igy a fórum él a pár érdeklődőtől /Nézz dátumot /.
Te is ragadtál a mézre mert müködő dologról írt Topi.
Hát én is de nem várhattam eddig.
Valszinű elfoglalt. Hidd el életem első rendelése nyugatról nem lett volna ha válaszol nekem.
Szerintem a fórumra lövöldözés, 1 évben pár beírás tartja fönn a fórumot
De ez csak a magánvéleményem /még 1x Nézz dátumot/
(#) zmol válasza rego hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Rego,

Nem vagyok moderátor, nem is akarok védeni senkit, csakhogy:

1. Kutyaugatás gátlóról szó nincs a topic-címben, csak ebriasztóról. Én spec. a kutyaszarmennyiséget akarom a kapum előtt csökkenteni, ahhoz pedig jó úton haladok. (Borsról, sóról most ne beszéljünk, nem akarok minden eső után pótlandó megoldást.) Másokat esetleg a kocogás közbeni kutyatámadás megakadályozása érinthet. Az ultrahang a kutyát csak távol tartja, nem némítja meg, mint ahogy az ember sem megnémulni szokott, ha megrémül.

2. Akinek az elektronika a hobbija, annak nem megoldás kell, hanem ötlet. Ha téged a kész megoldás érdekel, menj el a boltba és fizess érte.

3. Ha nézted a dátumokat, láttad, hogy én ide három hete írtam először. Viszont, az írásom alapját az ide rég beírók okosságának vagy hülyeségének olvasása nyomán végzett kísérleteim adták. Ez nem egy chat-oldal, nem is egy kérdezz-felelek játék. Mindenki akkor ír, amikor akar, vagy amikor tud.

Nekem ez a fórum tetszik, és nem érdekel mi tartja fenn. Neked kárt nem okoz, más meg jól elvan vele, így felesleges a morgolódás, de ez is csak a magánvéleményem, bocs, hogy megírtam. Remélem, hogy nem bántottalak meg vele.

ld2000,

Rövidesen válaszolok, de tegnap értem haza külföldről, és nem tudtam még megfelelő formátumra hozni a rajzot.

Üdv.:
Zoli
(#) pepe62 válasza rego hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
A szomszéddal tárgyalok ez ügyben, mert ugat alattam a szerencsétlen kutya reggel 6-tól, és meg általában éjjel 2-3kor fekszem le! Nem sokat aszom. Amúgy benne van abba is a szomszédom, hogy beszerelek hozzá egy ilyen ultrahangos kütyüt, és a saját lakásomból kapcsolgatom ki.be amikor ugat a dög...)
Ez a mozgásérzékelő nem jó, mert a kutya mozog a lakásban, és állandóan szólna neki aztán meg attól vonyítana egész nap
Ennyit találtam ki, üdv!
Nekem tetszik a topik.
(#) rego válasza zmol hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
zmol

Igazat kell, hogy adjak Neked.
"Ebriasztóhoz való ultrahang-sugárzó" a téma.
Szeretem olvasni az építő és segítő emberek ötleteit és őszintén mondom tisztelem és becsülöm Őket.
Én gerybubus-nak mertem azt irni amit irtam. Miért is kell bárkit Védened?./csakhogy/.
Igazad van. Van itt kérdés egyéb ami nem a piezóról szól.
"rég beírók okosságának vagy hülyeségének" Hmm..mindenki hülyén kezdi én érdeklődőknek tartom őket.
Én sem a döglött mosógépem miatt tévedtem erre a topikra hidd el.
"Később is PIC-es lesz, mert majd kutyaugatásra (hangra) fog bekapcsolni, és random hosszúságút fog pittyegni."
Nos ez nem kutyariasztó. Ez ugatásgátló. Ha én 1 tagnak nem írhatom, hogy fölöslegesen kérdezett mert nem válaszol neki X ill a topik, akkor...No K.
"Ha téged a kész megoldás............"Olvass vissza. Megvettem, kifizettem."menj el a boltba és fizess érte?."-Nem értelek.....

Szia
(#) rego válasza 2ltb hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
2ltb
1 esről irsz a 2-est linkelted.

1 Kutyariasztó /pld.Dazzer/ Te inditod el k.támadáskor.
Ha van időd. Az állatvédők nagyon ellene vannak.
2 Ugatásgátló /Dog silencer automata 101 tipus létezik/

És szerintem amit keresel az itt
(#93059) van.

(#) rego válasza pepe62 hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
pepe62

Neked legalább korrekt a szomszédod.
Mikor aktív tüzoltó voltam úgy gondoltam ha itthon leszek mekkorákat pihenek. Bent ugye csak a csengő de akkor tudtam értelme van fölugrani. Most 3 kutya a szomszédban.
Átérzem a problémádat hidd el Lehet, hogy ez segítene nektek?. Balra az első.
http://www.eurobarkcontrol.com/products.htm
(#) zmol válasza rego hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Rego,

Ismételten elnézésedet kérem, ha megbántottalak!
Természetesen azt írsz, amit akarsz. Valójában a fórumot akartam reflexből védeni (bár ez sem jogom, sem kötelességem), mert úgy tűnt, mintha meggyűlölted volna, és nem értettem, hogy akkor miért írsz bele. A jelek szerint mégiscsak kedveled, tehát alaptalan volt a feltételezésem és az indulatom. Tényleg bocs.

A "hülyeség" szót én itt jó értelemben használom, hisz én magam nemcsak hülyén kezdtem, hanem még mindig úgy is csinálom. Most az ultrahang adóhoz tartozó kutya***ás-érzékelő-megelőző rendszeren dolgozom időt, hardvert és feleslegesnek tűnő kísérleteket nem kímélve. Mi ez, ha nem hülyeség?
De az olyan emberek, mint Te, a többi itt fórumozó, meg én magam is, ettől különlegesek is egy kicsit. Élőben biztos haverok lennénk

Üdv.:
Zoli

Az oldalon ne használj vulgáris szavakat!
Norberto
(#) pepe62 válasza rego hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Kösz Rego!
Sajna az oldalon nem látszik az ára a cuccnak, de gondolom a Conrad-os ár ennek a közelében sincs! Elég minőségi kütyünek tűnik...
A Conrad-os csak 20db.-lel marad le ettől hangerőben, de a szomszédnak elég kicsi a szobája, biztos elég neki a 100db. Csak hát nekem kell kapcsolgatnom egy emelettel feljebb, no de így legalább kicsinálhatom a dögöt, ha akarom! :violent:
Amúgy megküzdöttem én is a szomszédommal, amíg eljutottunk idáig!
Üdv, és a jövőre nézve őszintén jó pihenést!
(mi csak tudjuk milyen áldásos a CSEND!)
(#) ld2000 hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
hay

Talán nagyon az ultrahangra legtöbb kutya tojik Legtöbb esetbe ez az derült ki az olcsobb riasztoknál! A drágábat meg nem vesszi meg semki sem! :no:
Valami kisebb Tesla tekercs jobb hatásal lenne a ebekre ami zsebbe is elférne!
(#) zmol válasza ld2000 hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Üdv. ld2000!

Off-ban írtad, hogy Eagle formátum is jó, akkor íme a rajz és a nyák.

A p-vel is jelölt ellenállások helyére először a rajzolt értékű trimmereket forrasztottam, majd a frekvenciák beállítása után az állásuknak megfelelőhöz legközelebbi értékű szabvány ellenállásra cseréltem őket. IC3-nak csak a felére van szükség, IC1 bármilyen műveleti erősítő lehet, mert az csak egy alacsony frekis oszcillátor. (Nekem ilyen volt a fiókban.) A piezo értelemszerűen a hídágba, a PAD3-PAD4-re kötendő. A tápfesz annyira nem érdekes, 6V és 18V között legyen.

Üdv.:
Zoli
(#) rego válasza zmol hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
Szia zmol
Nincs miért elnézést Kérned azt megteszem én Feléd ill. a Fórum felé.
Meggondolatlan voltam amit nem írok le itt , hogy miért. Tehát bocsánatot kérek mindenkitől!
Várjuk az eredményt a piszkoló kutya ellen!
Nincs ezirányú építésben semmi tapasztalatom.
Legnagyobb művem 10-15 db. C-64 cardridge volt anno, az epromot visz. nem én másoltam .
Info: Zoli bátyám 9 évig élt nyugaton ahol ha nem akarták, hogy a kutyi átsétáljon a kertben 1 biz. területre akkor telepítettek /földben vezetékelt/ olyan szondákat amit a k. elkerült. Elmondása szerint eredménnyel! Központi egység és abból vezetékelték a szondákat.

Berakom ide a rendelt kütyü belső képét hátha érdekel valakit.
A piezó rácsán 1 tű sem fér be letörni meg nem akarom
mert az véd a bogarak ellen. Úgy gondoltam ezidáig, hogy hasonló mint a fülesekben de nem membrános.
A 2 fölső tölcsér a hallható beállításra van.
Üdv mindenkinek

Belül01.jpg
    
(#) rego válasza pepe62 hozzászólására (») Jan 28, 2009 /
 
pepe62
Felugró ablak tiltása valsz. az nem engedi látni az árat.
Nem akarok reklámozni de nekem 1 hét alatt itt volt,
rendeltem 08_aug.20.-án a trafó nélküli változatot kb. 15 E huf.
Ezt itt nem minősíteném-> http://www.harps.hu/termekek/super_bark_stop_hu.htm -- :gun:.
De csekkold meg és a leírást is ez legalább Magyar.
Arra készülj, hogy ha bekapcsolod a "hangot" és alapból
stresszes akkor meg azért is ugathat. Költözhetsz a híd alá.
Ha meg övé az egész lakás akkor elhúzódik pld. a konyhába és onnan ugat tovább.
Kiváncsi leszek sikerül-e?
Sok csendet, Köszi és Szia
(#) pepe62 válasza rego hozzászólására (») Jan 30, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget! Majd meglátjuk, csak pozitívan igyexem. Sikerülnie kell! A Conrad-osban valahogy bízom...csak megérzés..
Neked is jó csendet, és jó hétvégét!
Üdv, Pepe
(#) pepe62 válasza pepe62 hozzászólására (») Jan 30, 2009 /
 
Ja Rego!
Majd írok fejleményeket, hogy mi lesz!
Üdv, Pepe
(#) zmol válasza rego hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Oké, akkor béke van, félreértések tisztázva
(#) zmol válasza Bagyula hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Nagyon logikus, amit írtál, minden általam eddig tanult tudomány téged igazol. (Nem is tudom, hogy nekem ez miért nem jutott eszembe.) (Mármint az L-C rezonancia.)(Illetve tudom, beszűkűlt a látóköröm, de kinyitottad.)

Amint időm lesz elkezdek a soros tekercsekkel kísérletezni.

Köszi a javaslatot!
(#) saba válasza der.alt hozzászólására (») Feb 1, 2009 /
 
Szia!
Valaha en is csinaltam ilyet. 10-50 Khz-ig modulalva, nagyteljesitmenyu piezohangszoroval nyotam, de a kutyat nem igen zavarta. Erre egy lelkes amator pocok riasztokat keszitett hasonlo otlettel. A pockok egy ido utan megszoktak a hangokat es nem zavarta oket.
(#) Jihad Joe válasza ldjanos hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
csá
az ebriaszt kapcs rajtba a c3nak mennyi az értéke 220mi? nano? mert az nincs odaírva
előre is kössz
Következő: »»   7 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem