Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop akkumulátor
 
Témaindító: Valteri, idő: Jún 6, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 26
(#) huhuu válasza tepizoli hozzászólására (») Márc 18, 2007 /
 
nem hiszem, hogy a matrica alatt lenne, nem szokták annyira elrejteni...
A barátnőmnek van compaq presario 2100, azon az alján van egy pici luk és mellé van írva, hogy reset. Szerintem azon a gépen még sincs reset.
Sajnos más ötletem nincs, hogy mit lehetne csinálni vele.
(#) tepizoli hozzászólása Márc 18, 2007 /
 
Az aksinak 5 lába van.A laptopot szétbontva az elektronikán mértem feszkokat melyen tőbb müveleti erősitő van ebből gondolom hogy csak bizonyos előirt feszkokat várna és át lehetne verni ha tudnánk hogy mit. Az aksibol egyébként semmi nem jőn ki és lehuzva rola a matricát smd ledek vannak és egy nyomogomb mely a skála szerint a töltötséget mutatna.
(#) trtk hozzászólása Máj 27, 2007 /
 
szeretném a laptopom akkujának üzemidejét növelni és arra gondoltam hogy egy 12v-os 7.2AH -s akkuból csinálnék 19v-ot mert ennyi kell a laptopnak de abba nem vagyok biztoshogy ami kijön az akkuból az elég-e neki

a laptopom töltő adtai: 19v 3.42A

és a 12v-ból hogy tudnék 19-et csinálni?


thx
(#) Moderátor hozzászólása Máj 27, 2007
 
Idézet:
„laptop aksi”
téma ide áthelyezve
(#) marco hozzászólása Jún 3, 2007 /
 
sziasztok!
Az a problémám van, hogy a laptopom, egy IBM T21-es tipus nem tölti az akkuját.egyébként semmi baja nem volt sose és most sincs.a szervíz persze azt mondta 2 hónap után hogy nem lehet megcsinálni...de szerintem szét se szedték.(úgy mint a 3 db canon nyomtató amit nem tudtak megcsinálni pedig 2 gombnyomás volt)
Szóval a laptopon jelzi a ledecske hogy tölti az akkut, de mégse tölt semmit, az akku új, és akksitöltővel lehet is tölteni.Aki tud segítsen, mert ez az egyetlen laptopom és pénzem nem lesz venni egyet.Szét még nem szedtem.

Üdv:Márk
(#) lelkes amatőr válasza marco hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Idézet:
„az akku új, és akksitöltővel lehet is tölteni.”

Milyen töltővel sikerült ez?
A laptop akksik nem csak simán két *dróttal* vannak a géphez kötve, megy ott még némi *párbeszéd* is.
Első ötlet: a csatlakozásokat kellene ellenőrizni (érintkezési hiba, elhajlott láb), ha nem megy akkor lehet tovább beszélgetni.
(#) marco válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
szia!
A lábak érintkeznek véleményem szerint,ráadásul egy műanyag kis pöcök van mindegyik mellett hogy ne tudjon elhajlani.300mA-es 14 v-os töltővel töltöttem fel úgy hogy két dróttal rádugtam a +ra és -ra azt én is tudtam hogy ez nem a legjobb módszer de egy 300mA-es töltő nem hinném hogy el tudna rontani egy ekkora akksit meg fél órára raktam rá hogy lássam tölt-e és tölt, mert 0% ról 8%-os lett az akksi.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Jún 3, 2007 /
 
Következő ötlet: ha nem akarod szétszedni a gépet akkor a + és - pontra köss vékony vezetéket, dugd be az akksit, gépnek villany és mérd a két vezetéken a feszt.
Ha emelkedik bedugott tápnál akkor az adatforgalomban lehet fennakadás.
Ha nincs változás (csak az akksi feszt látod) akkor lehet az akksi "Key" vagy "Thermal" pontja problémás, vagy a gépben hibás a táp elosztás.

akksi lábkiosztás:

1 VCC
2 KEY
3 CLK
4 DATA
5 THERMAL
6 GND

a "key" esetleg nincs használatban (tipusfüggő)
(#) marco válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
ok lemérem hogy nő-e a fesz,de szerintem ott van a baj, hogy nem nő mrt ugye akksitöltővel tudtam tölteni az meg ugye semmit nem kommunikált az akksival. Tehát visszafele ha nem megy adat a laptopba akkor nem fog tölteni semmit? töltőelektronika van a gépben? vagy az akksiban van?

Üdv:Márk
(#) Moderátor hozzászólása Jún 3, 2007
 
Idézet:
„IBM laptop nem tölti az akksiját”
téma ide áthelyezve!
(#) lelkes amatőr válasza marco hozzászólására (») Jún 3, 2007 /
 
Igen, van elektronika az akksiban is, meg a gépben is van valamennyi szabályzás. A következő lépés, hogy próbáld a *thermal* és a gnd között az ellenállást mérni. olyan 100 Ohm körüli értéknek kell lennie.
(#) marco válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 4, 2007 /
 
ok köszi az eddigi segítségedet, nagyon sokat jelentett.
Elvileg holnap találkozom a laptoppalés akkor megnézek minden amit eddig beszéltünk.

üdv:márk
(#) Norberto hozzászólása Jún 10, 2007 /
 
Sziasztok!

Nemrég hozzájutottam egy régebbi laptophoz (Compaq Armada M700), amit akkumulátorok nélkül kaptam meg...

Magyarul az akku. tartója, és elektronikája a helyén van, de a hanger alakú akkukat kiráncigálták belőle...

Van valakinek ötlete, hogy hova és miként kellene kötnöm az esetleges új akkumulátorokat, hogy ismét működőképessé lehessen tenni az egész egységet?

Tettem fel az elektronikájáról egy képet (mily meglepő, az agya egy PIC )!
(#) Lucifer válasza Norberto hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Szia!

Itt van egy olyan fórum ahol egy ilyen akksi szétszedését taglalják. A hsz. fejlécek melett sasold a gémkapocs gombokat, ugyanis van egy pár fotó felcsatolva az akksi belsejéből. ha jól láttam van egy pár más panel is benne még.
(#) Norberto válasza Lucifer hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Köszi, nagyon sokat segített ez az információ
(#) marco válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Szia!
A laptop akksijánál a thermal és gnd között végtelen az ellenállás.A táp csatlakoztatásakor nem nő semennyit sem a feszültség.Az akksiról megy a laptop, és tudja mérni a töltöttségét,bár már úgy 2% körül van.Ez is az amit én töltöttem rajta.köszi az eddigi segítséget, mit tegyek a továbbiakban?Bocs hogy nem irtam eddig, csak egy töltő van 2 laptophoz, és nem gyakran tudom elkérni anyától.Tényleg azt nem tudod mi baja lehet egy ilyen töltőnek? egyszer csak nem működött...

üdv:Márk
(#) huhuu válasza marco hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Egyik haveromnak a 220-as aljzat forrasztása szált el
Lehet csak ennyi baja van.
A legegyszerűbben ugy tudod talán megnézni, hogy amikor bedugod a konektorba, hogy hallasz e csattanást(szikra) vagy nem. Ha igen akkor jó az aljzat. Mondjuk lehet, hogy pont a biztosíték szált el, vagy dióda, akkor szintén nem fogsz hallani csattanást.
(#) lelkes amatőr válasza marco hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Az a végtelen érték nem a legjobb.
Következő próba: GND és a Therm közé be kellene applikálni egy 100 Ohmos ellenállást (nem lesz egyszerű bedugni utána a laptopba.) és úgy megnézni, hogy mit csinál. Ha megindul a töltés akkor csak óvatosan, mert nem lesz termikus védelme az akksinak.
A töltővel melyikre gondolsz? Amelyik az akksiban van vagy a 230-as?
(#) Norberto válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
lelkes amatőr!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy amit az előző oldalon írtál, lábkiosztást a laptop-akkuhoz...az minden egyes típusnál így van? Vagy más-más márkájú laptop akkujainak más a "lábkiosztása" is?

Azt is meg tudnád mondani esetleg, hogy milyen típusú kommunikáció folyik az egyes különféle akku-kivezetéseken? Mondjuk pl. a "thermal" lábon milyen fajta jel szokott lenni, stb?
(#) marco válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Szia!
a tápra gondoltam a töltővel.Miért jelzi a laptop akkor hogy tölti az akkut és közben nem, ha egyszer nem kap az akksi töltőfeszt, ezt nem értettem,meg mi baja lehet az akksinak mert am újat vettünk bele mikor ezt a problémát észleltük.azt az akksit feltöltötte egyszer, és utána már nem töltötte azt se, visszavittük azt mondták a biztosíték ment ki bene vagy ilyesmi....Az ellenállásnak mekkora áramot kell kibírnia?Mire kell figyeljek h ne rontsak el semmit esetleg a laptopon, mert véletlenül ma is rövidre zártam az akksit, mert ez a műanyag borítás valahogy vezette az áramot a laptopon:S
Üdv:Márk
(#) lelkes amatőr hozzászólása Jún 12, 2007 /
 
Norberto:
Sajnos, nem egyezik meg a klf. gyártók lábkiosztása, bár van némi összetartás. Pl.: van gyártó, aki nem vezeti ki a *therm* pontot, azt az akksiban belül kezelik.
A kommunikációról a mellékletben találsz némi ízelítőt. A lényeg, hogy a laptop rendszeresen olvas adatokat (a read sorok) az akksiból, pl.:akksi fesz, hátralévő kapacitás, töltések száma (0x17. ez itt egy *szemét* húzás a gyártóktól).
Ha ki van vezetve a *therm* pont akkor azon a hőmérséklettel arányos feszültség van.

Marco:
az akksiban csak max. egy hőbizti szokott lenni, az áramot elektronika kezeli. A laptopok bukolata *fémgőzöltek* szoktak lenni a jobb árnyékolás miatt, vigyázni kell vele. Az a bizonyos 100 Ohmos egész kicsi áramot kezel, bármi jó oda.

smb.jpg
    
(#) marco válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Jún 12, 2007 /
 
Szia!
Igen erre derült az én szememben is fény mikor elkezdett füstölni a "műanyagon"a drót szerencsére gyorsan ki tudtam kapni az akksit, aztán leszigeteltem a kábelt.ha veszi az akksi a töltést az ellenállással, akkor mit kezdjek vele?holnap megnézem.

üdv:Márk
(#) Plero hozzászólása Jún 12, 2007 /
 
Hello Mindenkinek

Nekem is megfeküdt az IBM T23-as notiban az akkum.Vett fel töltést, de nem lehetett max kapacitásra tölteni. Szereztem egy másik noti akku-t. abból kiforrasztottam az akukat és átraktam a sajátomba. Semmi változás. a progi ugyan annyi kapacitást mutatott a másik akkukkal is. A töltési ciklus 597-t mutatott, mind a két akukkal. Szerintem az elektronika tájokaztatja a notit az akkuk állapotáról, rendes biztonsági ráhagyással Az lett a kisérletezés vége, hogy vettem uj akkupackot a notiba. .

Üdv.
(#) lelkes amatőr válasza Plero hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Igen, itt van az eb elhantolva. Az akksi EEPROM-ja tárolja a lényeges infókat, hiába cseréled a cellákat, minden marad a régiben. Egy megoldás lehet, az EEPROM átírása, ami viszont nem egyszerű. Ismerni kell hozzá az adott tipus *memóriatérképét*, mit hol tárol. Léteznek kis progik, melyekkel ez megoldható (google). Ha ez nincs, esetleg ki is szedhető az IC és valamilyen eszközzel átírható.
Figyelem: csak óvatosan az irkálással, ha valami nem jó helyre kerül, baj is lehet belőle! (pl.: ha a töltőáram értéke nagyra sikerül, eldurranhat az akkupack!!!)
(#) László zs hozzászólása Jún 13, 2007 /
 
Nekem is hibás a HP akkumulátorom lítiumos cellákat már láttam bele, csak nem tudom, hogy hogyan szedjem szét az akkupakkot (Ragasztást nem látok rajta, a felső és az alsó fóliát levéve az akkukat látom) - lehet, hogy valami összedugós csapos hegesztés fogja? Valaki szedett már szét ilyen akkut?
(#) Dudus válasza László zs hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Sajnos gyakran csak pici brutalizálás után jön szét, de összességében nem érdekes, mert összeragasztod, berakod a helyére és senki nem fogja látni. Újpesten a hőerőművel szemben (Rózsa utca vége) van egy akku-val foglalkozó cég. Odaviszed az akkut és ponthegesztenek rá ugyanolyan forrasztható füleket, mint a régin volt ( már ha náluk veszed az akku-t is )

Ha nem vagy vállalkozó kedvű vidd egyben és szétszedik meg összerakják.

Nekem legutóbb Li-Ion akkut kb. 20.000 HUF-ból sikerült felújítani. Az akku cellákat tőlük vettem, samsung gyártmányúak voltak. Azóta is tökéletes.
(#) László zs válasza Dudus hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Én a nyugati környékén tudok egy akkumulátoros kereskedőt arra gondoltam hogy ott szerezném be a cellákat a pontheggesztést ez is elvégzi, de a teljes javítást nem kérdeztem meg (majd rákérdezek valamikor).

Az Újpesti üzletnek a telszámát véletlen tudod (vajon ki mennyiért árulhat, illetve dolgozhat)?
(#) huhuu válasza László zs hozzászólására (») Jún 13, 2007 /
 
Szia!

Pont ugyanilyen akku pakja van a barátnőm gépének, elég keveset bír.
Légyszi írd majd meg, ha kész az akkupakod, hogy mennyiből jött ki!

Köszi!
(#) marco hozzászólása Jún 14, 2007 /
 
Sziasztok!
Azt mondjátok már meg légyszi hogy a tápot csak erőszakkal lehet szétszedni mert műanyagheggesztve van?Vagy kipattintani kell?
Üdv:Márk
(#) huhuu válasza marco hozzászólására (») Jún 14, 2007 /
 
Azt hiszem össze van olvasztva. Nézd meg,nincs e valamelyik cimke alatt rejtett csavar, kézzel érezni valamennyire.
Én fürészlappal szoktam óvatosan szétfűrészelni a forrasztásnál. Hosszas munka, csak óvatosan!
Következő: »»   2 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem