Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD-TFT tápegység probléma
Lapozás: OK   2 / 12
(#) sliffy válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
az alkatrészkereskedő szerint 180nF-os lesz, mert 22J250-ese van, ami 220nF-os
100nF-os is van neki, abból kettőt párhuzamosan kötök és kipróbálom...
(#) _ampervadasz_ válasza sliffy hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Sok sikert hozzá!
(#) proba válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Én az elkókat is lehet cserélném ,de egyet kettőt minimum leellenőriznék ,hogy hajlandó-e nagyfrekvencián jól működni.
(#) _ampervadasz_ válasza proba hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Rossz hsz. -re kattantál az egereddel, nem nállam van a bibi! (nekem egy jó ideig nem lessz hasonló problémám, mert 1:új a monitorom 2:nem a gagyi sorozatot lapozgattam, és beruháztam egy 100E -res tételű monitorra, a PC ről nem beszélve, de annak az ára tényg no comment... )
De ez így igaz ahogy mondod! (én gondolkodás nélkül cserélném, függetlenül hogy jó vagy rossz, meg még nem építettem meg az EMS métert)
(#) tilde válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Kössz az eddig segítséget, majd a fejleményeket közlöm.
(#) _ampervadasz_ válasza tilde hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Szivesen máskor is! Csak így tovább!
(#) G.G. hozzászólása Máj 19, 2008 /
 
Szevasztok

Volna egy nagy problémám.
Van egy hordozható számitogépem, viszonylag fiatal, jo paraméterekkel renedlkezik.

Egyszercsak elsötétedet a monitor. Elöször megprobáltam a szervizt ott azt mondták dobjam ki.
De elektronikával foglalkozo emberke lévén szétszedtem.

Megálapítottam hogy a tft panel müködik, csak az átvilágítást végző fény nincs meg.
Hosszas méricskélés után nyilvánvalová vált számomra hogy a fénycsöveket meghajtó inverterben, a tekercs szekunder oldala szakadt.

Van valakinek ötlete holl lehetne ilyen tekercseket felhajtani???????????????

NINCS SZIVEM KIDOBNI A CUCCOT

A segítséget előre is köszönöm!!!
(#) bbalazs_ válasza G.G. hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Azert az nem ennyire nyilvanvalo. Masokat is megtevesztett mar, hogy a ket ellenoldalt gondoljak kivezetesnek. Szoval a felso ket kivezetes kozul azt merd, amin a kondenzator lesz, az alsok valamelyikehez kepest. Altalaban 3-700 Ohm korul van.

- Nezd meg a biztositekot.
- Merd ki a FET-eket.

Nem azt mondom, hogy nem lehet igazad, csak pl. a menetzarlat sokkal valoszinubb, ha mar traforol van szo. Es meg egy kis mericskelest meger.

Vegszukseg eseten az egesz hattervilagitasi egyseget ki lehet cserelni. Csak a trafo csereje nem biztos, hogy jo otlet, mert NAGYON pontosan kell az eredeti aramkorhoz illeszkednie. Ezeket meretezik a terhelesre es a kialakitasra. Nehez lesz ugyanilyet talalni. A bekotes sem mindig egyforma.
De azert sok sikert, remeljuk egyszerubb a baj, mint gondolnad.
(#) kuner hozzászólása Jún 1, 2008 /
 
Sziasztok! Van nálam javításra egy hordozható DVD, és valószínűleg az inverter döglött be. Nem tudjátok hogy egy pc-s neon tápjával üzemelne e a háttérvilágítás? A kijelző 7"-os.
Köszi a segítséget.

Üdv,
(#) Router válasza kuner hozzászólására (») Aug 1, 2008 /
 
PC-s neon inverterével általában szoktak menni ezek a csövek, én így támasztottam fel egy 15"-os lcd-t a közelmúltban.
(#) bbb válasza kuner hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
elvileg ugyanúgy ccfl fénycső adja a háttérvilágítást. szoktak működni pc-s fénycső inverterrel is, de én első lépésként azért megnézném, hogy egyáltalán eljut-e az inverterig a delej? na meg egyáltalán megjelenik-e bármi is az lcd kijelzőn? (ha közelről nézed, meg még világítod is, akkor nagyon nehezen azért lehet látni a sötétségben, hogy van kép, vagy nincs)
(#) Pizzus hozzászólása Aug 3, 2008 /
 
Sziasztok

Nekem is olyan probláémám van, mint amit már többen is említettek. Laptop képernyő 13.3"-os, bekapcsolásnál felvillan, aztán sötétség. Feltettem az inverterről egy képet, bár abból sokmindent nem látni ki(telefonos kép
Feszültséget kap rendesen(?), biztosíték ok. A nagyobbik ic egy OZ962G, a kissebbik meg egy 4539-es dual FET.
Egyszer sikerült lehúzott csővel bekapcsolni, akkor volt egy kisülés a tekercsben. Amúgy érdekes dolog: szakbarbár módon belepiszkáltam a kapcsolásba, volt benne egy kondi, amire azt hittem dióda. Kivettem, beraktam a helyére egy diódát, mint később kiderült fordított polaritással, és lőn világosság. Csak csúnyán lett betéve, és mikor újból visszaforrasztottam, megint nem működött.
Amíg világított a cső, ciripelt 1-2mp-et de aztán beállt stabilan a fény, és a fényerőt is tudtam változtatni, amiből arra következtetek, hogy a cső még rendben.

Meg lehet ezeket a csöveket valamilyen univerzális CCFL-hez való inverterrel hajtani?

Mégvalami. Van egy másik inverterem, nem ehhez a tipushoz való, de a tekercs mérete és elrendezése "ránézésre" ugyanaz,a tekercs meghajtása is hasonló elektronikával megy (OZ965G, ua mint a másik csak 5V-hoz). Nagy bajt csinál ha azzal megpróbálom meghajtani?
(#) Master_of_the_web hozzászólása Aug 4, 2008 /
 
Üdv!

Látom, itt is a legtöbb monitort a túlemelegedés küldte túlvilágra.
Segíthet ezt megelőzni ha egy kis HDD rack-ben használatos ventillátort építesz a monditor aljába, lehetőleg a táp alá, úgy hogy tudjon beszívni alulról levegőt, illetve fent is ki tudja fújni a meleget. Én egy régi 15" moncsinál csináltam ezt táp javítás után, bár én azt külső tápról tápláltam, de biztos meg lehet oldani a monitor saját tápjáról is. nagyon jól hűti, lassabban száradnak az elkók, tovább él a készülék...

üdv
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Aug 6, 2008 /
 
Master_of_the_web hsz. -ét annyival egészíteném ki, hogy ami a legjobban fűt, az a sor és oszlopvezérlők. A monitor tetején található általában.
Ez annyira felmelegszik (45-50C) hogy átmelegíti az egész szerkezetét, és ezzel együtt a tápegység sem tudja rendesen leadni azt a tetemes hőt amit termel. Ezen ront a műanyag burkolat is!
Nállam teljesen le van "pucolva" a külső burkolat, nekem így jobban is tetszik. Ezután a csak a teteje forró, a tápegység alig termel hőt (34C). Remélem mindenkinek azért sikerült valamit segítenem.
Esetleg az aluminium lapot, ki lehet furkodni, amin a táp IC lakozik, és egy ventivel meg lehet spékelni, hogy rendesen leadja a hőt.
(#) skynetpro válasza Pizzus hozzászólására (») Aug 12, 2008 /
 
Hello,

dettó ugyanez a baj, mint az előzőeknek: felvillan, aztán semmi. Cső nélkül ez is szikrázott egyett de most is pont anniyra működik, mint eddig :yes: - egy-két másodpercig

az inverterre jó sok kábel megy, nem tudom hogy a világítás jelet nem kapja meg (nem valószínű) vagy az inverter rossz (a fentiek alapján valószínű)

lehetne-e fehér világító fóliára cserélni az egész világítócsöves cuccot? van annak fénye?

lehetne-e egy saját 700-800V-os nagyfrekis trafóval üzemeltetni? szóval egy 555-tel csinálnék mondjuk 100khz-et, rázavarnám egy fetre és ezt egy ferrites trafóra...

bocs, hogy a másik témába is beküldtem ezt, de úgy érzem, hogy itt jobb helye van...
(#) Pizzus válasza skynetpro hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Üdv

Érdekes tapasztalataim vannak ezzel kapcsolban.
Vettem PC moddingos csövet és annak a meghajtójával megy a háttérvilágítás. Közben beszereztem egy másik invertert, ami ugyan nem ugyanaz volt, de a meghajtó ic ugyanaz a tipus.
Azzal az inverterrel nem volt tökéletes, nagyon zizegett,de miután a rossz inverter tekercsét átültettem bele, megjött a fény. (nem csoda, az új inv. szekunderének ha jól emlékszem 660ohm az ellenállása, az eredetié pedig csak 540 ) Most már csak az vele a gond, hogy túlmelegszik, és lekapcsol. Hála a hővédelemnek még nem ment tönkre, de ez így nem megoldás. A tekercs előtti kondi és a dual FET nagyon melegszik (túlterhelés?) Már olvastam máshol, hogy szinte minden inverter igényel 12V-ot. Nekem egyik vezetékből sem jön annyi. Lehet hogy a FET azért melegszik mert csak 5V-ot kap és így több áram halad rajta?
Mégegy érdekesség. A nem belevaló inverter tekercsét rákötöttem a moddingos inverter trafó helyére, és úgy is működött a világítás de ez már nagyon gányolás.
Szóval még mindig keresem a legoptimálisabb megoldást....
(#) skynetpro válasza Pizzus hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
hát én is valami hasonlót tervezek.
a pc-neonos inverterért mi pénzt kérnek? vagy külön nem kapható?
valaki írta hogy a védelem lábát el kell vágni a vezérlő ic-n... lehet hogy az lesz
(#) Pizzus válasza skynetpro hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Fénycsővel együtt 1500-ért vettem az invertert. A héten nem volt időm foglalkozni a témával. A hétvégén lehet megint nekiesek, bár nincs új infó, mit kéne figyelnem...
(#) Brienter hozzászólása Aug 25, 2008 /
 
Üdv!
Kaptam egy ADI q17 típusú monitort.
Először pár óráig jól ment aztán elkezdett stand-by-ba állni aztán egy másodperc múlva visszakapcsolt de nem csinálta sokszor így nem igazán érdekelt.
De most kikapcsoltam és mikor visszakapcsoltam nem volt kép erős fényben látszik hogy van kép vlaszeg ennek is az invertere a hibás.
Az inverter típusa :GA092A
Nem látok semmi megégett alkatrészt benne sajnos.
És még ami érdekes hogy minden fénycsőhöz mert gondolom oda mennek a kábelek, 3 erő kábel megy .
Mit kéne mérnem rajta és cserélnem? Nem szeretném kidobni szervizelést nem tudom hol vállalnának mert eléggé márkátalna dolog meg sokat úgyse szeretnék rá költeni.

Segítséget előre is kösz.
(#) Brienter válasza Brienter hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Rakok fel képet hátha segít.
Ilyen PC-tuningos fénycsőinverter jó lenne hozzá?
Ennek a fénycsőnek 3 kiveteése van de miért hogy kösszem be?

P1090687.JPG
    
(#) bbalazs_ válasza Brienter hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
A fenycsomeghajtok a fenycso hosszat is figyelembe veszik. A rovidebb meg tud hajtani hosszabbat halvanyabban, legfeljebb nem gyujt be. A hosszabbhoz valo meghajto viszont karosithatja a rovidebb csovet, mert nagyobb aramot akar rajta athajtani.
A bekotese: a fenti kepen egy negycsoves cucc van.

Egy oldal bekotese: a ket fenycso sorba van kotve, a ket szelso vegukre jon a rozsaszin, ahol talalkoznak, kozeprol meg a vekony. A masik oldalon ugyanigy.
(#) Brienter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Üdv!
Csináltam Paintba egy rajzot hogy jól gondolom e a bekötést.
Mekkora árammal kell hajtani a csövet?
És ha veszek egy ilyen invertert akkor csak a két rózsaszínt kössem be?
(#) bbalazs_ válasza Brienter hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
A bekotes jo.
Nem szabad csak a ket rozsaszint. Mindegyiket be kell kotni.
kb 5mA szokott atcsorogni rajtuk 800V mellett. Ez utobbi fugg a cso hosszatol.
(#) Brienter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Bekötném én mind a hármat de a csőinverternek nem csak 2 kivezetése van?
Én egy Revoltec márkájút néztem.
(#) Brienter válasza Brienter hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Este nézegettem a monitort és arra gondoltam hogy lehet nem is az inverter a rossz mert ugyebár külön van bekötve az inverterbe a 2-2 cső és a két pár egymástól tök független. Lehet nem kapja meg a tápot? vagy valami indítóimpulzust? Jobb lenne megjavítani mint kicserélni.
Melyik vezetékekre mérjek rá mert van vagy 6db.
(#) bbalazs_ válasza Brienter hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Ha olyan invertert szerzel, ami ketvezetekes, akkor sajnos csak az egyik csovet hajtathatod meg vele max, igy a rozsaszin es a vekony kotendo be.

A javitassal kapcsolatban annyi a gond, hogy BARMELYIK oldallal gond van, tilt az elektronika. Tehat hiaba jo a 4-bol 3 cso (vagy a 4 trafobol 3, vagy a sok felvezetobol egy kivetelevel mind), a hibatunet pont ugyanaz, mint amit lattal. Ha lehuzod az osszes csovet es csak egyet kotsz be, ugyanaz az eredmeny, sajnos.
De a legelejen ha nem csak villanas, hanem kicsit van feny es mondjuk 2mp utan alszik el, akkor az invereterpanel bejovo reszenel tudsz aramot merni. Merj feszultseget is. Probald meg ideig-oraig kicsit magasabb feszrol jaratni (16V fole ne menj!). Tovabb birja?
Ha uzemmodot (felbontast) valtasz, akkor ugye visszajon egy pillanatra es ujra elmegy?
Probaltad minimalis fenyeron jaratni?

(#) Brienter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Üdv!
A monitor fel se villan semennyi időre és nem világít semennyire ezért gondolom hogy nem az inverter rossz hanem nem kap talán tápot vagy ilyesmi.
És nem minden csőhöz van külön elektronika hanem 2-2höz.
Van két darab ugyanolyan smd alaktrész nagy darab talán tranzisztor talán ezt kéne cserélni.
Most mit tegyek?
(#) bbalazs_ válasza Brienter hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Akkor eloszor az invereter panelenlevo biztositek. Es megmerni a feszt a biztositek mindket vegen! Egy hidegen atvezeto bizti volt mar, hogy 12 helyett 7V-ot adott a masik vegen!

Aztan a tranyok: en negyet latok ott, a trafokhoz kozeli reszen (fekete, haromlabu smd tranyo). A ket atellenes oldal ertelemszeruen azonos, igy ossze tudod hasonlitani, aztan mar csak azt a kettot kell kiforrasztani es kimerni, a rosszat kicserelni.
Esetleg a trafokat is megmerheted, foleg a szeunder oldal szokott hiccenni.

(#) fraba válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 3, 2008 /
 
Tiszteletem!

Elmondanám én is a tapasztalataimat, bár ahogy olvastam itt már nem pont a téma címével kapcsolatban beszélgettek, de sebaj.
Hozzájutottam hál' istennek egy 17" Xerox tft-hez, és sikerült megszabadulnom most már végleg ettől a mocskos crt-től. Utáltam mint a ....
Na mind1. A monitor ingyen volt, persze meg is volt neki a maga baja.. Hiába dugtam össze a géppel meg a konnektorral, semmi nem történt. Nyomkodom a power gombot semmi...
Nagy nehézségek árán sikerült szétszednem, és találtam benne (mily meglepő?!) egy kapcsolóüzemű tápot.
Van benne asszem 6-7 db 470 µF 35 volt os kondi aztán egy 100 V-os kondi, jó nagy testű ( a kapacitására sajna nem emlékszem), meg még 25V-s n*10 µF kapacitással.
Na most, kicseréltem a 25 voltosat meg a 470 mikrósak közül az összeset kivéve egyet, mivel abban a pillanatban nem volt több itthon. Igyekeztem a púposabbakat kicserélni, ami megmaradt benne kicseréletlenül, az tök jól nézett ki, semmi külsérelmi nyom ill. púposodás..
Összeraktam, semmi. Annyit változott a helyzet, hogy megjelent a kép kb. 1 secre, amit a gép produkált, aztán mintha elküldte volna a gép csicsikálni a monitort. Semmi ötletem nem volt, hogy mit is csinálhatnék vele, mert amúgy meg az egész smd, legalábbis az enyém, és nem akartam szétbarmolni. Így hát elvittem egy szervizbe ( pechemre) és ott 3500 forintért megmondták, hogy 18 ezerért tudják megjavítani. Másnap el is hoztam rögtön, mert a végén még megjavították volna Zárójelben, az egséz monitor nem ér 18-at
Gondoltam magamba, b@ssz* +, nem hagyom annyiban, és turkálok még benne egy picit. Kicseréltem minden kondit első körben, ami volt benne még kicseréletlenül, és miután összeraktam, láss csodát a mai napig hibátlanul működik, és kb 560 ft-t kellett volna még rákölteni mielőtt elviszem a szervízbe.

Na mind1, viszonylag dárga tanulópénz volt, de megoldottam, és van egy TFT-m!!!


Üdv
fraba
(#) sanyikiraly hozzászólása Szept 11, 2008 /
 
Üdv

Nekem olyan problémám lenne, hogy: van kettő darab 13,3"-os laptopom. Az egyikben a kijelző be van törve a másikból az előző tulaja kiszedte az invertert. A kétr kijelző majdnem ugyan az LG133X2 az egyik és LG133X4 a másik. Megpróbáltam az ép kijelzőt átrakni a törött helyére minden paszol be is kapcsol rendesen a kijelző csak nem egyezhet a lábkiosztása mert értelmes képet nem lehett kicsikani belőle. Olyan kérdésem lenne hogy nem e lehet az ép invertert átrakni a másik gépbe? Mert ha úgy próbátam ki hogy az ép kijelző saját gépéről megy a video jel és a másik gépből az inverter úgy tökéletesen működött.

A válaszokat előre is köszi
Következő: »»   2 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem