Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   136 / 178
(#) gyuszo válasza V8engines hozzászólására (») Dec 14, 2018 / 1
 
Nézd meg jobban azt a tápot. A kimenet az 24 V-os, ha nincs rajta, mérd meg, elvileg annyi.
(#) rolie válasza V8engines hozzászólására (») Dec 14, 2018 / 1
 
Szia!
Forraszd ki a tirisztorokat, és a jelölt helyekre tegyél átkötést. Ezt nem fogja elfelejteni
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) V8engines válasza pipi hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Aha, arra tippeltem én is. Köszi!
Ebből még jön, avagy megmaradt a kérdés. Ki tudom én iktatni?
(#) V8engines válasza rolie hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
...és ennyi?

Na akkor erre még rámegyek még egyszer.
(#) Bakman válasza V8engines hozzászólására (») Dec 14, 2018 / 1
 
Előtte mérd meg, mekkora feszültséget kapnak a körök. Könnyen lehet, hogy a triakokkal (fázishasítás) a feszültség is csökkentve van, a 230 V azonnal tönkretenné a sort. Erre utalt gyuszo a válaszában.
(#) V8engines hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek!
Mindenképp mérek és újra átveszem az elektronikát. Tényleg ismét neki kéne feküdnöm már, rég volt az az általános iskolás rádió amatőr szakkör.
(#) Petibácsi hozzászólása Dec 16, 2018 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Vettem kettő db 120 cm-es LED sort NET-en, 230-as fezzültséggel megy, nincs is semmi komoly baj, csak annyi, hogy a ledek egyike, másika kialudt, de van amelyik fel- felvillan, aztán kialszik megint. Először csak az egyik sor csinálta ezt, aztán már a második is. Mivel semmi lövésem az elektronikához, kérdezem Tőletek - javítható-e ez, avagy várjam meg, amíg az összes , vagy a nagyrésze kialszik, aztán dobjam ki?Ha kell küldök képet, előre is köszönöm, ha valaki válaszol,
(#) pipi válasza Petibácsi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Hali!
A ledeket a nagyobb fényerő érdekében túlhajtják, ennek következménye a gyors halál, pláne ha a hűtőfelület is kicsi és rendesen melegszik. Meg kellene nézni hogyan lehetne kicsit csökkenteni a ledek áramát a tartósság érdekében. A kiégett/villogó ledeket elég nehézkes kicserélni (ha smd ledekről van szó, nem egybeöntött chipek), a hűtőfelület elszívhatja a hőt a forrasztástó, van hogy nehéz átmelegíteni.
Tegyél fel képet
(#) Petibácsi válasza pipi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Kösz, én nem értek ehhez (sem) de a "fénycső" úgy néz ki, hogy egy plexi(?) búra van egy alu(?) sínbe csúsztatva és azon belül van egy teljeshosszban LED-es lemezcsík, aminek az egyik oldalán vannak a ledek a másik oldala meg egy sima alu lemezcsík, nem lehet szétszedni - legalábbis roncsolás nélkül, a ledek valószinűleg nem kiforraszthatók, na persze, van egy kis elektronikai csomag is benne. Nem tudok jobb képet csinálni, csak ha lebontom, de ahhoz nem sok kedvem van. Üdv!
(#) Bakman válasza Petibácsi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ez idővel csak rosszabb lesz. Nincs mit tenni, ki kell cserélni.
(#) antikzsolt válasza Petibácsi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ezzel a legnagyobb baj maga a kialakítása. A led panel és a bura közt megszorul a meleg. Többet nem is kell mondanom. A fizika teszi a dolgát.
(#) Bakman válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Nem feltétlen lenne probléma a LED-ek melegedése. pipi leírta a lényeget, túl vannak hajtva. Javítható lenne a tápegység beállításával de Petibácsi nem ért hozzá.
(#) antikzsolt válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ha tényleg a túlhajtás a probléma akkor fortimo led line led és tápegység talán befér oda. Azok minőségiek. Bár emiatt megvan az ára.
(#) pipi válasza Petibácsi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Hali!
Nekem hasonló van de egy sorban vannak a nagyobb méretű ledek,, a plexit az enyáből ki lehet szedni, "bepattintós".
Direktbe 230-ra van kötve, vagy van közbe bunkó faliadapter?
Az enyém 12V-osnak mondott, de 12V-ról nagyon melegszik, áramgenerátorral hajtom kb 200mA-rel, így gyakorlatilag hideg marad és a fénye is jó. Hideg fehér volt, minden 3. ledet cseréltem azonos méretű melegfehérre, így tök jó a színe.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) Petibácsi válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Igaz, igaz, már cca. 20 cm-en aludtak ki a ledek. Közvetlen 230-ról megy, egyébként nem érzem melegnek se a búrát, se a fém burkolatot sem. Hol lehet komolyabb minőséget beszerezni ( bocsi, persze a gugliban keresek majd). Köszönöm a válaszaitokat, ha az ünnepig nem jelentkeznék, mindenkinek kellemes ünnepeket kívánok - Petibácsi
(#) antikzsolt válasza Petibácsi hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Jó minőséget itt
(#) Nordstream válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Nekem van egy csomó Philips led alkatrészem, kiegészítőm meg egy rakás világítótestem is. Komoly ipari cuccok is. Ha valakit nagyon érdekel a téma és szeretne belemélyülni meg bütykölni, szívesen megválok tőlük ha a feltételekben megegyezünk. Egy nehézségi fok hogy én is meg a led-ek is (99%-ban) pillanatnyilag külföldön vagyunk. Jó lenne az egészre vagy minnél többre gazdát találni. A Philipsben az is jó hogy minden leírás megtalálható hozzá. Akit tényleg komolyan érdekel, üzenjen privátban.
(#) zolika60 válasza Nordstream hozzászólására (») Dec 18, 2018 /
 
Akkor hirdesd meg az apróban. Innen szerintem rövidesen törlik.
(#) V8engines válasza V8engines hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Szép estét a Tisztelt elektronikásoknak!

Nos, a hőpisztoly és a nyers erő segített. Kis kézügyességgel megvált a végeitől a műanyag cső.
Magam se gondoltam hogy egy forrasztással megoldom a problémát (egyelőre legalábbis).
-Az a vékony alu csík viszont nem tudom mennyi hűtést ad a LED-eknek, főleg egy zárt térben.-
Mindenesetre visszament a LED fénycső. Már nem versenyzik a régi hagyományos gázzal töltöttel. Pedig egész jól kapcsolt, meg a fénye is jó volt mellette.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2018
(#) Epu2 hozzászólása Dec 20, 2018 /
 
Üdv! Valamelyik témában volt szó a kínai 1W-os LED-ekről és arról, hogy szerelhetők e egy közös hűtőre. A téma elveszett számomra, mert a fórum önmagától törölte a követett témákat. Igértem, hogy visszajelzek.
Volt aki azt állította, hogy a LED maga, elszigetelt a hőátadó fémrésszel. Ennek tudatában rendeltem 3db: 10db 1W fehér SMD LED gyöngy ÚJ 100-110LM-et. 8mm-es kerámiának tűnő múanyag korong, lét 3,5 mm-es forrasztható füllel. Az aktív rész, pici átlátszó búra védi. Valóban kézi műszerrel nem mérhető elektromos kapcsolat a kivezetések és a hőátadó felület között. A fényereje, kellemetlen, volt amikor kipróbáltam 250 mA-el de balga módon 20 cm-el az orrom előtt.
A tervem vele, hogy fürdőszoba tükör fölé kreálok egy csíkvilágítást. A fényét tompítandó és szétszórandó, LCD kijelző mögül kiműtött fényelosztó fóliát szánok. Dugótápról fényerő szabályzással. De már csak januárban. Mindenkinek kellemes ünnepeket, könnyű kijózanodást kívánok!
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
(#) nedudgi válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 20, 2018 / 1
 
Apró kiegészítés. Legfeljebb 150mA árammal, maximum 5 mp ideig szabad ezeket üzemeltetni, ha nincsenek hűtőbordán.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
(#) pipi válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 20, 2018 / 1
 
Hali!
Én ilyet vettem Bővebben: Link
hideg fehéret, aztán minden 3. ledet kicseréltem meleg fehérre, így tökéletes a szín, és a "dobozolással sem kell foglalkozni. Kb 300mA áramgenerátorral hajtom, így nem melegszik, direkt 12V-ról fűtött.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
(#) Epu2 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Nem üzemeltem, csak belevillantottam a szemembe. Kíváncsi voltam. Meglepő módon a diódavizsgáló is befűtötte láthatóan, de akkor sárga fényt adott. Azt hittem hogy..., pedig dehogy.
A fehér LED-ek jobban hasznosítják az áramot. Egy kapcsolóüzemű tápban referenciának használtam egy fehér, egy zöld és egy piros LED-et. Azt hittem, valami nem stimmel. A fehér erősen világított, a sufni diszkrét félhomályában, a zöld, szinte nem, a piros is alig. De minden rendben volt a hatásfokon kívül. A zöld és piros LED, ezelőtt, kb harmincöt évvel ezelőtt készült.
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Sokkal kevesebb munkád lenne, ha LED szalagot használnál, nem kell forrasztgatnod a LED-eket. A hűtése nem lesz olyan jó, de ha olyan szalagot veszel, amin sűrűn vannak a LED-ek, abból akár 2-3 szalagot is ragaszthatsz egymás mellé, kicsit kevesebb árammal hajtod, melegedni is kevesebbet fog, fénye is lesz.
(#) vision61 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Idézet:
„Sokkal kevesebb munkád lenne, ha LED szalagot használnál,”

Ez igaz, de a hatásfoka jóval rosszabb, mintha az egyedi LED-eket használja egy áramgenerátoros táppal.
(#) Kovidivi válasza vision61 hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Hatásfok ide vagy oda (kb. 5-10%-ról beszélünk, és 6-20W teljesítménynél ez minimális különbség), ha 20db a fent szereplő LED-et kell valahogy egy alumínium sínre rögzítenem, inkább a LED szalagot, vagy méginkább 5-10W-os LED-et használok. Hogyan lehet egy ilyen LED-et egyáltalán rögzíteni? Nyákot kell hozzá gyártani, viszont a bakelit egyáltalán nem jó hővezető. A rézfólia jól szállítja a hőt, de hova?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2018
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Üdv! Macerásabb az tény. A nyák gyártás annyiban macerás, hogy vékony kell, hogy ne emelje el a hűtéstől. A LED-ek nem a nyákra adják a hőt, hanem az azon lévő furatba besüllyesztve, az alu hűtőnek. Kap egy pici pasztát is. Részemről ez egy L idom. (Alumínium szögvas ) Nekem nagyobb gondot jelent a fényterelő elvágása. Az ollóban nem bízok. Más meg csak a kapargatós, majd eltörik valahol marad ami nem a legszebb.
LED szalagom is van, de csak 3 színű, ami messze van a fehértől. Mire megveszem a fehéret, a hozzá való tápot már többe van. A másikat megúszhatom pár száz Ft-ból. (40 Ft/db) Táp meg a sufniban, csak kicsit alakítani kell rajta.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
(#) Kovidivi válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 21, 2018 / 1
 
A megfelelő kontaktus miatt érdemes lenne hővezető ragasztót tenni a LED és az alu közé, és persze addig leszorítva tartani, amíg a ragasztó meg nem szárad. Ha a LED nem teljes felületen érintkezik, kicsit megemelkedik forrasztáskor, az a LED lesz az első, amelyik tönkremegy.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2018
(#) vision61 válasza Epu2 hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Szia!
Nem szükséges nyákot készíteni, ezekhez az 1 és 3 W-os LED-ekhez kapható alumínium hűtőcsillag Ezt utána lehet csavarral, vagy ragasztással rögzíteni egy profilon.
(Ebay-on ettől jóval olcsóbb.) Van olyan is, amire már rá van forrasztva a LED, de én jobban szeretem magam összerakni, mert így a közepén lévő részt hővezetővel bekenve forrasztom a helyére.
Amit viszont egyszer láttam, attól szerintem nincs biztosabb hűtés, csak kicsit körülményesebb kivitelezni. A LED közepére egy M3-as, vagy 4-es süllyesztett fejű réz csavar volt forrasztva, ami a hűtőprofilban lévő furaton keresztül dugva, a másik oldalról M3-as anyával volt rögzítve.
(#) Epu2 válasza vision61 hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Idézet:
„A LED közepére egy M3-as, vagy 4-es süllyesztett fejű réz csavar volt forrasztva, ami a hűtőprofilban lévő furaton keresztül dugva, a másik oldalról M3-as anyával volt rögzítve.”

Ez érdekes lehet. Van néhány sf réz csavarom. Egy próbát megér. Akkor tényleg nem kell panel, csak vezeték.
Következő: »»   136 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem