Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   174 / 174
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Az a 0.5V tartomény jó lesz 0.15V-nak is. 1.75V alatt semmi, 1.9V felett szaggatott. 20mA-es LED ha 20mA-en megy és adsz neki 0.1V-ot, akkor tudod hol köt ki?
Bakman rajzánál 1.85V helyett 1.95V esetében 20mA helyett 45mA lesz! Gondold át, amit írsz, képtelenség LED munkapontot így beállítani, persze kínaiak csinálják néha, de olyan is az eredmény. De egyik LED szárát rövidre vágva 0.25 vag y jó esetben 0.5W ellenállásokkal oldják meg.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Mondtam, hogy csak orientácios a számok, méretezni az adott láncra kell.
Ha ugy méretezed,ahogy Bakman rajza mutatja 1,5-2,0 V tartományban már egészen más az ábra.
De a sárga meg kék ledekre megint más görbe jön össze.
És a 3,24 V csak egy nagyon rövid pillanatra van jelen ( us tartományban) semmi gondot nem okozhat. Nézd meg az autokba stb használt COB LEDek, ott nagyon rövid idöre akár több amper is megy a LEDekbe, és semmi gond nincs. És ahogy elöbb számoltam ha nö a LEDen a kapocsfeszültség automstikusa csökken az áram, azaz bizonyos határokon belül önstabilizácio áll be.
A különbség a csucs meg a méretezett feszültség között ha 50 V is lenne az is LEDenként 0,5 V feszültség különbséget jelentene, és erre minden LEDnek van egy müködési tartománya amit ki kell birnia.
Itt nem a sztatikus paraméterekböl kell kiindulni. ( nézz meg sok modern zseblámpát ott sokszor 6-8 Voltot kapcsolnak a LEDre nagyon rövid idöre,)
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Ha anno a nagy LED panelekbe ellenállásokat raktak volna akkor ma nem lenne videopanel meg egyébb hasonlo marhaság. Ott még a LED fényét is vagy 10-20 bites felbontásban kell kezelni, hogy elfogadhato kép legyen. Ezt csakis PWM modulácioval lehet elèrni.
(#) antiktelefon válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Eddig számokat írtál, ez már csak melébeszélés. A COB LED-ek a működési tartományukban mennek. Ok, hogy egységugrás meg végtelen meredekség valóságban nincs, de hidd el, 100Hz esetén az a "nagyon rövid" idő alatt felfut az áram nagyon durván és a névleses áram többszörösén már azonnal károsodik a LED, mert esélye nincs a toknak a hőt elvezetnie és azt az áramot amúgy sem bírja.
Egy racionális munkaponton menő LED-re +0.5V-ot adsz, akkor az meghal, akármit mondasz. Egy LED nyitófesze egy adott hőmérsékleten a 20% és 110% fényáram tartomány átfogása alatt nem változik 0.2V-ot, szntől függetlenül. Tehát ha 20% féynáramnak megfelelő áramon megy és te arra dobsz 0.5V-ot, az is bőven a névleges áram ötszörösét fogja áttolni rajta, "csak" az idő egy részig, lehet nem is azonnal megy tönkre, de szétgyilkolja. Rendes munkaponthoz 0.5V-ot adva meg meghalna. Nyilván a csúcs feszültség az rövid idő, de majd ha otthon leszek csinálok szép LED adatlap és a picit pufferelt hálózattal görbéket, hogy valójában mennyi időt és mennyivel névleges fölött tölt.
(#) Massawa válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Mindenáron közködsz, és látod, hogy sem a LED szalagon, sem máshol nincs semilyen áramkorlát, meg ellenállás és mégis müködik. ( Heuréka).
Tudod mit, számold ki ugy a láncot, hogy a 280 V kapocsfeszültséget 10 mA mellett érd el ( annyi és olyan LEDdel ami ehhez jo volt). Akkor szerinted mi történik 324Volton?

Befejeztem a témát.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) KU202M válasza Massawa hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Tegnap újra átnéztem a füzért, de most sem találtam korlátozó ellenállást. Vajon oszcilloszkóppal meg lehetne-e vizsgálni a kapcsolást? Gondolom, ahhoz leválasztó trafóról kellene üzemeltetni a füzért. Vagy elegendő lenne nyitófeszültségeket mérni a különböző színű diódákon? Érdekes, hogy ilyen vita kerekedett belőle! Köszönöm, hogy foglalkoztatok vele!
Azért tettem fel az eredeti kérdést, mert le akartam koppintani a kapcsolást, hogy saját fényfüzért gyártsak és kíváncsi voltam, hogy oldották meg az áramkorlátozást ilyen kicsi méretben?
(#) Gafly válasza KU202M hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
A vita nem baj, jó is ki szokott belőle sülni (ha nem fajul el).
Ha nagyon ráérsz, akkor állapítsd már meg, hogy az a száz LED milyen színű? Az például irányt mutatna.
(#) KU202M válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Jó lenne, ha végül kétséget kizáróan kiderülne az igazság, de ehhez mérni kellene.
Egyébként vörös, sárga, zöld és kék ledek vannak megegyező mennyiségben egyetlen sorba kapcsolva.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2023
(#) Massawa válasza KU202M hozzászólására (») Márc 2, 2023 / 1
 
Semmi kétség csak mükétség, mükötözködés van.
Ha jol van megtervezve semmi gond az ilyen lánccal.
(#) Gafly válasza KU202M hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Mellesleg van ám gyárilag beépített ellenállással is LED.
Arról még nem volt szó, hogy mekkora LED-ek vannak benne, és milyen hosszon.
Netes forrás szerint a nyitófeszültségek 20 mA esetén:
Piros: 1,8 V
Sárga: 2,2 V
Zöld: 3,5 V
Kék: 3,6 V
Én nem ezekkel szoktam számolni, de higgyük el.
Akkor 45 x (1,8 + 2,2 + 3,4 + 3,6) = 277,5 V
Egyenirányított feszültségünk terhelés nélkül 230 x 1,41 -1,4 = 323 V
Ehhez, hogy 20 mA follyon, 2 200 Ohm ellenállás kellene.
De lüktető feszültség és áram van, így az adatlapnak ezt a paraméterét is figyelembe kell venni:
Idézet:
„Peak Forward Current (1/10 Duty Cycle, 0.1 ms Pulse Width) 140 mA”

Nem véletlenül emlegettem a vezeték hosszát. Ennek a vezetéknek az ellenállása 2 Ohm 10 méteren (megmértem). Ha ennyi vezetéket használunk fel, akkor 5 mm távolságra vannak a LED-ek. Gondolom ennél jóval "ritkásabban" vannak, és még más ellenállásokat is figyelembe kellene venni.

Tehát szerintem nem eszik annyira forrón a kását / sok paramétert figyelembe kell(lehet) venni a FB tervezésnél...
Magának persze nem csinál az ember semmi hasonlót.
(#) KU202M válasza Gafly hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
Na, majd este mérek, fényképezek.
(#) Kovidivi válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 8, 2023 /
 
Annyit hozzátennék, hogy a LED-ek csúcsban elbírják a névleges áram többszörösét is, csak az átlagos áramnak kell a névleges alatt maradnia. Ezért lehet pl. egt mátrix órában a 20mA-es LED-eket multiplexben akár 100mA-rel is hajtani, mert az idő kis részében világít csak.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 8, 2023 /
 
Pontosabban nincs áramhatár, hanem a szubsztrát hütését kell biztositani illetve garantálni annak nem szabad egy bizonyos hömérsékletet elérnie. Amit a gyárto megad, mint névleges áramot az az adott hömérsékleti tartományra vonatkozik tartos egyenáram esetén. ( és általában a klasszikus buráju LEDre vonatkozik, ahol a szubsztrát elég jol van höszigetelve. Az SMD LEDek már sokkal többet kibirnak akár egyenáramu hálozatban is.)
Az adott láncban viszint ilyen állapot nem is fordulhat elö.
Következő: »»   174 / 174
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem