Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   115 / 316
(#) kegyetlen19 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat.

Pixi – Az általad linkelt 18V-os akkupakkot, hogyan kel tölteni, (a csatlakozósoron keresztül az előzőkben linkelt 5S-es töltő modullal).
Az mindegy, hogy a töltési áram mennyi, van minimum? Gondolom a kisebb Amper tudású töltővel tovább tart a töltés, de attól még használható.
(#) Ricsi89 válasza helektro hozzászólására (») Feb 7, 2016 /
 
Évek óta hibátlanul használom a laptopból bontott cellákat akkus fúróba és tökéletesen működik.
(#) Pixi válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Igen, a balanszer csatlakozón át is lehet tölteni, azzal a korábban linkelt elektronikával. Így csak a csatlakozó ellen párja kell, vagy én szoktam a sima nyákba forrasztahtó tüskesort is használni hozzá. A töltőáram mindegy, mert max tovább tart, de úgy is feltölti.
(#) sector99 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Ezt az oldalt idáig nem ismertem. Szállítanak Magyarországra is ? Mennyiért ?
(#) Pixi válasza sector99 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Van nekik Eu raktár hollandiában, és ezt ki is lehet(kell) választani bal felül. GLS hozza a csomagokat egységesen 12$-ért. Igaz van felső limit, de az elég magasan van, súlyban és méretben!
(#) siletto hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Üdv!
Van néhány Macbookból bontott akkucellám, ezek kb 2-3mm vastag ezüst zacskós cellák, nem hengeresek. Az egész pakk 3S2P elrendezésű, és a párhuzamos cellák össze vannak ragasztva.

Van valakinek ötlete hogyan lehet szétválasztani őket? Nem nagyon erős a ragacs, csak nagy felületen van megkenve.
(#) RoliNyh válasza siletto hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Hát ha az a A5 -ös méretű amire gondolok, én a helyedben nem feszgetném, mert ha véletlen kiszakítod, vagy kiszúrod, kuka...

Persze próbálkozni lehet mindennel (de nekem most nincs rá ötletem)...

Minek azt szétszedni?
(#) siletto válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
kb 8x8cm a mérete, és max 3mm vastag.

A DSO138 oszcilloszkóp dobozába kellene, de a két cella együtt nem fér be
(#) RoliNyh válasza siletto hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Szívás.

Állítsd függőlegesre, és csöpögtess bele nitrót (a cellák közé), ha szerencséd van, az talán megeszi a ragasztót (vagy legalább is vlami taknyot csinál belőle) aztán könnyebb széthúzni...
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) Pixi válasza siletto hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Hali,
Nekem is ez a kedvencem, mert az RC akkupakkokat is előszeretettel ragasztják össze kétoldalassal teljes felületben. Nekem is a nitrohígító jött be, ecsettel kenegettem be a cellák közé és szépen szétjött, igaz idő kell hozzá. Az RC akkuknál jól bírja a "csomagolás", így lassan szét is lehet őket húzni. Nem tudom azoknál az akkuknál ami neked van ez mennyire mondható el.
(#) siletto válasza Pixi hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Üdv!
Ezen is ugyanolyan ragacs van, meg a zacskója is ugyanaz. A Nitró tényleg működik, bár nagyon lassú. Köszi szépen
(#) Pixi válasza siletto hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Nincs mit. Még talán az észter hígító lehet ütősebb cucc.
Nem tudom minek kell telibe összeragasztani őket. Amúgy érdekes, de ha elkezd puffadni akkor naná, hogy enged simán a ragasztó! Igaz több ideje van.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Feb 8, 2016 /
 
Sziasztok. Lenne egy kérdésem. Vettem agy laptop akut amit szét szedtem és power bank lesz delőle. Van rajta elektronika. Ki adja azt a feszt a két szélső csatlakozón ami az aksiban van. Na a lényeg hogy elég ehez az elektronikához egy beálított táp vagy valami konkrét töltő kellene? Én LM317-re gondoltam volna amit szabájzok egy adott feszre.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
(#) RoliNyh válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Helló!

Az elektronikával gyakorlatilag semmire nem mész, azt cserélni kell.
De hogy hány cella használható még egyáltalán az akkuból, megtudod ha elolvasod ezt:

Laptop akkucella ellenőrzés.

Aztán kitalálod hogy akarod kötni a cellákat (sorosan vagy párhuzamosan) és ahhoz kereshetünk töltőáramkört...
(#) gerenk válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /
 
Szia!
Felejtsd el az elektronikát, a cellákat külön használd egy balanszeres töltő kisütő elektronikával
amit a net-en olcsón be lehet szerezni. A laptopakku elektronikája egy mini számítógép, igen szoros kommunikációban van a géppel, ami számolja a töltési kisütési ciklusokat, memóriában tárolja és ha úgy látja hogy vegyél másikat igencsak leminősíti. Nem tudod azon keresztül használni, nem engedi tölteni és kisütni csak igen szűk kapacitás tartományban pedig lehet hogy még a cellák többet tudnának. Egyébként legtöbbször nincs is feszültség a két szélső kivezetésen, sőt egyiken sem mert a parancsot a géptől kapja.
(#) honnerdavid4 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat. A cellák 3.8 volton vannak. Rá kerestem az ic adatlapokta és az egyik eprom a másik cella védelem ami elenőriz a tuloldalt meg 2 fet van. Sokat nem tudok angolul. De az tuti hogy nincs benne töltő. Szoval cellánként 3.8volt az egészen meg 11.4volt van ami ki is jön a csatlakozókon. Ezért gondoltam a szabájozott lm317-re de akkor ez igy nem jó. Igaz? Ha szét kell szednem mindenképpen akkor viszon jób volna ha 3p2s kapcsolás. Tudtok ajánlani valamit. Ja meg szerintem kéne bele aku őr ami fel villan 3voltos cella fesznél tulmerülés ellen. Ha tudtok segiteni azt nagyon meg köszönném.
(#) Pixi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Nekem lehet van valahol még új LiPo őröm, ami 2-3 cellához jó, és cellánként van 2-2-2 LED egy piros és egy zöld és egy zümmer ami ha jól rémlik 3,3V/cella fesznél csipog is.
A 7,4V körüli fesz kell, akkor jó a 2S3P kötés. A netes kettő cellás töltő védő elektronikák meg amúgy is jók, csak a megfelelő terhelhetőségűt kell venni, és akkor még LiPo őr sem kell, mert az védi is a pakkot.
(#) honnerdavid4 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Szia pixi. Töltöm van amivel ha nagyon muszáj fel tudom tölteni csak nagyon gyenge. 800ma 1-2-3 cellás pakkot lehet vele tölteni. Ezért kellene egy jobb töltő mert ez a pakk amit késziteni szeretnék az kb 6amperos lesz és ha ezzel töltöm egy élet rámegy föleg ha a végén ki akarom várni a 10% 180ma-os készre töltést. És az aku ört meg be épiteni szeretném hogy jelezze mikor már le merűlt. Ja és még van egy akutöltöm amit be akartam épitteni csak az meg felfutott cellánként 4.5voltig és már nem mertem továb rajt hagyni az akut. Szerencsére egy már élete végén járo akuval probáltam. Szoval kellene egy jó kis aku őr ami egy led felvullanásal mutatja ha alacsony a fesz. Meg egy komolyab töltö ami legaláb nyom 1.5 ampert és a végén 4-5-600ma. Nem tudom jol gondolom e a vég áramot? Elöre is köszönöm a segitséget
(#) Pixi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 9, 2016 /
 
Írtam privátot!
(#) honnerdavid4 hozzászólása Feb 16, 2016 /
 
Sziasztok van egy rc-s balanszos lithium in-polimer töltőm de fel fut a feszültsége 4.35fölé is. Az ic-röl le csiszolták az infót gyárilag. Sajna. Hogy lehetne beálitani a töltési feszt. Valaki segitsen kérem. Le fényképeztem és ha valaki fel ismerné az kérem segitsen.
(#) Pixi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Töltés közben megy fel 4,35 fölé? Amúgy nincs nagy értéke neki, e-bay-en 1500Ft-ért már van ilyen! Nem nagyon éri meg küzdeni vele.
(#) honnerdavid4 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Igen töltés közben megy 4.35voltig és még nem ált le és nem mertem továb rajta hagyni az akkut. De amugy szeretek ilyen dolgokkal játszani csk nem tudom hol kezdjem a dolgokat vizsgálni. Meg az icről sincs infóm mert hát ugye csiszolt a felirat.
(#) RoliNyh válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Na most akkor fölé megy, vagy nem megy fölé?

Vannak olyan Li-ion aksik, aminek a töltési végfeszültsége 4.35V a normál 4.2V helyett, gondolom ez olyan töltő...

És a 4.2V -os cellákat, nem lehet (mondjuk lehetni lehet, csak tönkrevágra) ilyennel tölteni...
(#) Pixi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /
 
Lehet, hogy programozható IC lesz! Ki tudja a sok kicikínai mit mókol bele ezekbe a cuccokba!
(#) honnerdavid4 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Sziasztok. Fel tettem egy akksit a töltőre és minden mindegy alapon meg néztem mit csinál és meddig megy fel a feszültség. Két részre bontanám a viselkedését. 1. Pumpál mint állat ekkor fel viszi a feszültséget 4.39vot-ig az egyik cellán a másikon csak 4.29-et mértem. Ezt követi a 2. Fázis mikor el veszi a feszt és visza esik 4.29voltig a másik cella pedig 4.6v-ig. Na ezt a pulzálö töltés adig csinálja, MOST FIGYELJETEK MERT ÉN IS MEG LEPÖDTEM! amig el kezd esni mind két cellán a fesz és meg nem fordult a feszültség szintje az aksiknál. És amikor visza ált közel egyformára a kettö aksi feszültség szintje akkor esett továb a fesz pulzáló töltés közben és ment egészen 4.21voltig ekkor leált a töltés és mind a két cellávan 4.2v-ot mértem. A két cella feszültsége soha nem volt egyforma mert a másik töltő amivel töltöttem az csak az egyik cellát 4.19 a másikat 4.15-ig töltötte. Ezt akor nem értem mit is csinált a töltő? Még is jó csak érdekes?
(#) honnerdavid4 hozzászólása Feb 18, 2016 /
 
Bocsi az egyik feszültségnél 4.6-ot irtam de az 4.16 akart lenni.
(#) Pixi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Akkor úgy néz ki működik rendesen, csak picit túltólja. Nekem is van ilyen töltőm, csak direkt 220-ról megy, 2-3 cellát tölt, de a lelkivilágával nem foglalkoztam!
(#) honnerdavid4 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Akkor ezekszerint jó. Ok. Akkor használhatom nyugottan ugye?
(#) Pixi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /
 
Szerintem igen, de majd megmérem az enyém hogy tölt. Igaz nem tudom mikor tudom megcsinálni a tesztet.
(#) honnerdavid4 válasza Pixi hozzászólására (») Feb 19, 2016 /
 
Azt meg köszönném mert nagyon kiváncsi lennék rá. Mert hogy elvileg 4.2 v fölé nem mehetne de ezekszerint töltés közben igen. Csak a vég feszültség nem lehet több mint 4.2. Ha ez igaz és nem kárositja tulságosan az aksit vagy semenyire akkor szabály ide vagy oda nem is olyan kébyesek az lithium akuk. Pl az én akuim egyszer sem voltak 4.2 volton csak 4.15 meg ilyesmi. De most sikerült fel tölteni teljesen és estére sem esett visza a fesz. Ha meg vizsgálod a töltődet azt nagyon meg köszönöm.
Következő: »»   115 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem