Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   188 / 315
(#) Kovidivi válasza Olits hozzászólására (») Jún 8, 2018 /
 
Én nem használnám labortápként, mert az egész szerkezet akkumulátorhoz van elkészítve. Az áramot is lassan emeli, közben méri, és ha elérte a beállítottat, akkor ott tartja. Ilyenkor egy rövidzárlatra, vagy akár egy terhelés változásra nem hiszem, hogy elég gyorsan, és megfelelően válaszolna. Ebben nem áramkorlát van, csak egy szép lassan változtaható áramgenerátor, ami nagyban függ a rá akasztott akksitól. Plusz ezeknek a tápja 40-60-80W körül szokott lenni, tehát ha 40W-os tápod, akkor 20V 2A-ed lesz legjobb esetben is. A beállítása is nehézkes, számomra két poti sokkal jobban kézre esik, mint gombokkal navigálni. Mindent a maga helyén kell kezelni.
Ennyi erővel vehetnél ebay-ről step down modulokat, van ami már inkább használható labortápként, és 30-40V 5-10A-t tud kezelni, kijelzővel. Csak egy bika táp kell elé, és már mehet is.
Bővebben: Link DPS3003 30V 3A
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2018
(#) Olits hozzászólása Jún 9, 2018 /
 
Értem,köszi nektek a válaszokat.
(#) spgabor válasza Mazsola35 hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Olvastam a hozzászólásaitokat és néztem a linkeket, hogy ki honnan rendelt 3s BMS-t és fenn akadtam azon, hogy a képek alapján ugyan azt rendeltétek, mint én e-bay-ről. Kicsit ezért keresgéltem még a hirdetéseket és a leírásokat, és nem teljesen világos, hogy melyik rendelkezik töltésnél és kisütésnél balance funkcióval. Amit rendeltem, ott azt írja az eladó, a 3S 11.1V 12.6V 25A, hogy a Balancer csak segédfunkció. Ezt hogy kellene értelmezni szerintetek? Mert most kicsit elbizonytalanodtam vele kapcsolatban.

Üdv:
spgabor
(#) Kovidivi válasza spgabor hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Látod azt a 3db nagy méretű smd ellenállást 101-es felirattal? Azok 100ohm-ok, ezt kapcsolja rá a BMS a cellákra, tehát 3 cellás balanszer található a nyákon, és 4.2V/100ohm=42mA-rel balanszál (0,1764W-tal).
(#) spgabor válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 9, 2018 /
 
Igen, az ellenállásból gondoltam, hogy az az, mert láttam ebből a panelból balansz nélküli verziót is, amin viszont ezek hiányoztak. Azért köszönöm a megerősítést, akkor összeépíthetem, ahogy terveztem balansz csatlakozó nélkül, csak tápcsatival. A többit meg a panel megoldja.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Jún 11, 2018 /
 
Sziasztok
Használok egy ilyen 4S30A
Balaszeres töltő áramkört a fúrógépembe. Miután gyengének mutatkozott szétkaptam és azt vettem észre hogy a képen látható 4-es akkut 3,0V körül a 3-as 3,5 fölött és 2-es több a 1-es abba van a legtöbb fesz.
Ha picit terhelem és elkezdi tölteni mind a 4 akkupakkot de mielőtt feltöltődne a 4-es abbahagyja.
Mi lehet erre a magyarázat? Zárlat biztos nincs a cellába. Miért van az hogy a balancer ellenére nem egyformán tölt?

Üdv
(#) olahtamas válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Egyformák az akkumulátorok? Mekkora árammal tud balanszálni az áramköröd?
(#) Kovidivi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 11, 2018 /
 
Úgy kellene töltened , hogy a töltés végefelé kisebb áram folyjon, mint a balanszelési áram (40-60mA). Csak így tud a balanszer áramkör müködni! Ha 3-4A-rel töltöd, akkor a töltés végén (amikor az egyik cella fel van töltődve), még túl sok áram 2-3A folyik, aminél a balanszer 40mA-e mintha ott sem lenne.
Ha rákapcsolsz az akksidra 30mA-t, és úgy hagyod estére, akkor ha minden jól megy (nem kapcsol le a BMS, mert azt érzi, az egyik cella fel van töltődve), reggelre (vagy estére) minden cella azonos feszültségen lesz.
Az is lehet, hogy hibás a BMS, és mondjuk 4.27V-nál balanszál, de 4.25V-nál pedig lekapcsolja a töltőáramot (ennek elég kicsi az esélye).
(#) zsoltee0001 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Igen, ez nekem is feltűnt ha korlátozom a töltőáramot akkor tovább tölti.
Akkor kell készítenem egy előtétet.
Köszi.
Üdv
(#) rockersrac hozzászólása Jún 12, 2018 /
 
Sziasztok! Erről a celláról tudna nekem valaki érdemi infót mondani? Mert a ,,high discharge" nem sokat árul el. 3A lenne a várható max áramfelvétel, 3 sorba kötött cellából.
(#) RoliNyh válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Elmondtam már párszor (de még úgy látom el kellessz), egy BMS áramkör nem töltő áramkör,
még akkor sem, ha egyébként a cellabalanszáló funkciót tudja.
Használj normális Li-Ion töltő áramkört, ami alapból CC/CV karakterisztikájú, és ki is kapcsol a végén...

Bővebben: Link...
(#) RoliNyh válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Érdekes a specifikációja, mert azt írja, hogy min 4500mAh / tip meg 2500mAh...
Na most akkor melyík az igaz?

A méreteiből adódóan, meg alapból már az is, hogy LiPo, engem arra enged következtetni,
hogy azt a 3A -t bírnia kell (feltéve ha nem valami gagyi hamisítvány).

Persze találgatás helyett, egy adatlappal, vagy a gyártó által megadott hiteles információval többre mennél, ennek hiányában maximum teszteléssel tudod eldönteni mi az igazság.

(Mindenesetre az árát szépen megkérik, szóval elképzelhető, hogy van benne kraft rendesen.)
(#) rockersrac válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Ilyen áramkört tudsz mutatni 4cellás akkupakkhoz?
(#) rockersrac válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Én maradok inkább a 2500mAh-nál. Egyébként valami almás laptopnak az akkumulátora volt ez az eredetileg 6 cella, de kettőt el sem hoztam, mert letörtek a fülek róla sajnos, a kapacitásukat nem mértem még le, amint lesz rá lehetőség lemérem.
(#) RoliNyh válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Mondjuk ez, vagy ez alapján tudsz keresni a szükséges áramérték ismeretében akár nagyobbat is.
A linkelt két verzió megfelelő, a lényeg, ha akarsz automatikus kikapcsolást, akkor három potméteres verziót válassz. Ha megoldod magad a lekapcsolást, akkor elég a két potméteres változat is, vagy bármilyen labortápegység megfelel, amin van CC/CV mód...

Hangsúlyozom, ez a megoldás csak akkor jó, ha a BMS tartalmazza a balanszáló áramkört is.

Ha olyan akkut akarsz tölteni amin nincs beépített balanszáló, akkor jó lehet bármelyík IMAX B6, vagy hozzá hasonló is...
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 12, 2018 /
 
Sziasztok!
Készítettem egy elektronikus műterhelést, és szeretnék bele egy olyan funkciót programozni, ami meghatározza egy akkumulátor/pakk maximális áramterhelhetőségét. Ezt úgy képzelem el, hogy elkezdem terhelgetni egyre nagyobb áramokkal, és ha a feszültség esés elért egy bizonyos értéket, akkor ezt az áramot veszi a maximumnak. Ha tudjuk a kapacitást is, akkor számolható a C érték is, a KORREKT C érték, és ez a nem mindegy. Csak azt nem tudom, mekkora legyen ez a feszültség esés? Vagy lehet nem is ezt kellene figyelni, hanem a cellában keletkező hő mennyiségét? Különbséget kellene tenni a NiCd és LIPO cellák között is, a NiCd nagyon ejti a feszültséget nagyobb áramnál, de ez "normálisnak" mondható. Szerintetek hogyan oldjam meg? Milyen értékeket figyeljek? Köszi.
szerk: Jelenleg 15A-ig tudok terhelni, feszültséget pedig nem a szerkezet bemenetén mérek, hanem ott, ahol akarok (csatlakozónál, balanszer csatlakozónál).
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2018
(#) gerleimarci válasza RoliNyh hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Nekem a második van, az nem kapcsol ki, csak azt lehet állítani, hogy mekkora áramnál kapcsoljon a harmadik led.
(#) RoliNyh válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 12, 2018 /
 
Már az is több mint a semmi, úgy legalább látod, mikor van kész...
Egyébként ha már itt tartunk, egy LED jelét könnyen át lehet alakítani (pl optocsatolóval),
hogy mondjuk a kimeneti vezetéket egy relével megszakítsa, ha fel van töltve...
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2018
(#) Signal válasza gerleimarci hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
A kéttrimmeres modulnál fix ellenállásosztó állítja be, hogy kb. 10 % áramfelvételnél jelzi késznek a töltést, ami a max. illetve rövidzárlati áramkorláthoz képest értendő.

A háromtrimmeresnél ez a bizonyos 10 % szabadon állítható, ez volt a korábbi verzió, ha jól tudom. Csak később bizonyára rájöttek a kínaiak, hogy nélkülözhető. Sőt, a beállítást is csak bonyolítja, főleg laikusok részére. De én sem bánom, hogy nem kell külön szórakozni még a harmadik trimmerrel is, ezért nem is vettem olyat.

Lekapcsolni persze egyik sem fog, addig tartja a végfeszültséget, míg le nem vesszük az akkuról.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2018
(#) gerleimarci válasza Signal hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
Szerintem ez nem nekem szólt, mert nem én írtam, hogy lekapcsol.
(#) Moderátor hozzászólása Signal hozzászólására (») Jún 14, 2018
 
Semmiféle "kéjes élvezet" nincs abban, hogy egy teljesen felesleges, személyeskedő megnyilvánulást eltávolítunk, azonban valóban örömmel foglak kitiltani innen, ha ebben a stílusban szándékozol folytatni.
(A fórumtárs csupán felhívta szíves figyelmedet, egyébiránt udvarias formában (!), hogy rossz hozzászólásra válaszoltál. Ez bárkivel előfordul, nem nagy ügy, és kultúrált közegben meg szokás köszönni.)
Még valami! Kivételesen moderációs kérelem sem volt szükséges ahhoz, hogy intézkedjünk.
(#) Bluger hozzászólása Jún 15, 2018 /
 
Sziasztok
Találkoztam ma egy akkus fórú töltő+akkupakjával ami elvileg viharban tönkrement. A töltő most pihen, de viszont szétszedtem az akkupakkot 3s és 0V van rajta amit ha jól tudom nem nagyon lehetséges. Védő áramkörnek elvileg lekellet volna, hogy kapcsolja de szétszedve is külön-külön 0v. Az áramkörön semmit nem veszek észre.
(#) pipi válasza Bluger hozzászólására (») Jún 15, 2018 /
 
Hali!
Mit jelent a vihar?
Elázott, vagy töltés alatt volt, és túlfeszt kapott, fenn volt az alu létra tetején és belecsapott a villám? Ezek közül bármelyik esetben elhalhatott az elektronika, és kisüthette csutkára az akksit.
Ja és melyik viharban, ma, vagy három éve?
(#) Bluger hozzászólása Jún 16, 2018 /
 
Igen , nem fogalmaztam meg jól. Pár napja volt a vihar, és igen a töltőn volt elvileg. Valamit lehetne még kezdeni az akksikkal vagy kuka?
(#) yulo5310 válasza Bluger hozzászólására (») Jún 16, 2018 / 1
 
Az akksi felső nyilásain nyúlj be egy csipesszel,és pattintsd vissza a védőbimetált,majd töltsd párszáz mA,és 2,8V-tal pár percig,ha elérte a 3,6 V-ot akkor mehet a töltés! Bocs aa hibákért,merült az egér akksi/
(#) Bluger válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Köszönöm. Amint hazaérek meg is csinálom
(#) Bluger válasza Bluger hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Hmmm, egy akksi kuka
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2018
(#) vaszily válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Gondolom a biztosítékot is "patkolod".... A li-ion cellákban lévő CID nem "reszetelhető " védelem. Szerinted utána ugyan úgy ellátja majd 100%-osan a feledatát?
(#) yulo5310 válasza vaszily hozzászólására (») Jún 16, 2018 /
 
Soha nem lesz százas! Én is a Tubon láttam,kipróbáltam,bejött. Persze a helyén kell kezelni(lámpa kis fogyasztású kütyük).
(#) rockersrac válasza yulo5310 hozzászólására (») Jún 17, 2018 /
 
Mert amit youtubeon írnak/mutatnak, az nem lehet életveszélyes, ugye?
Következő: »»   188 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem