Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 27
(#) davidka hozzászólása Máj 13, 2006 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni mednce fűtésében. Légyszives ne írjátok hogy "google" meg a többi mert kerestem már mindenhol valami gazdaságos és egyszerű melegítőrendszert de nem találtam.

Kiszámoltam hogy 1 fokkal való megemeléshez 54 kJ kell. A medence 13 köbméteres. Ötleteiteket légyszives osszátok meg velem!
(#) eSDi válasza davidka hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Először azt kell tisztáznunk, hogy milyen medence is ez! Műanyag? vagy a födben lévő kicsempézett....
A Napon túl nem nagyon számíthatsz olcsóbbra..

De! A lényeg hogy valami vízforgatót kell csinálni ami őssze van kötve valami hőcserélővel és a hőcserélő betápját mondjuk a gázkazánról üzemeltetni. Vagy napkollektorról!(tetőre rögzített fekete gumicső!----> itt találsz ilyen projectet: www.tuningnet.hu

Vagy egy kiszuperált bojlert is lehetne használni, csak az baromi sok áramot fogyasztana.....

egyenlőre ennyi.
(#) welger válasza davidka hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
A legegyszerübb egy 15-45 fokban elfektetett feketére festett acéllemezre zuhanyrózsával rápermetezni a vízet. A lemez also és két oldalsó felét néhány centivel felhajtod, így nem tud oldalra lefolyni a víz. Az alul összegyűjtőtt vízet egy vastagabb tömlővel gravitáció elvén visszavezetheted a medencébe. Hatékonyabb, ha a lemez alá és fölé 10- 15 cm légrést hagyva fóliát feszítessz ki.
Igaz, hogy a medence mellett nem valami gyönyörű , de ha felteszed egy épület tetejére, ott már nem olyan ronda látvány.
Mosógépszivattyú: 2-3-4 ezer, vagy lomisnál egy sör.
Zuhanyrózsa: néhány száz Ft
Acéllemez 5-6 ezer

Nem a leghatékonyabb megoldás, de mindenképpen olcsó.
(#) isamisa válasza welger hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Az eggyik tanárom kisérletezgetett otthon használható módszerekkel. Épületgépész amugy.

Egy kis merevfalú medencéje van, hozzá volt egy vízforgató szivatyú. Otthon talált eszközökből probált valamit csinálni. a fekete 5-6 centis átmérőjü bordás gégecsövet használt. Napsütéses időben elég jól müködött . Nem tudom menyit használt a medencének . Bár nem volt nagy medence de azért kell oda energia. Amugy fel volt tekerve jó pár méter a földön és ott melegítette a nap. Nekem tetszett. ezt persze lehetne fokozni ha valami fábólt eszkábált keretbe tennénk amit lefednénk üveggel. Hogy jó kis maszek napkollektorunk legyen....
Gondoljátok tovább...
Isa
(#) voodooo válasza welger hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Ha nem a tiszta medencevizet akarod locsolgatni, hanem inkább zárt rendszerben akarod hagyni a tiszta vizet, akkor sztem jó ötlet a fentebb említett hőcserélőre egy-két autóhűtő.

ha hűtésre elég hatékony akkor valszeg melegíteni is tud...
rákötöd a medence vizét, és belelógatod a melegvízbe.
fekete slaggal, és napfénnyel nagyon forró vizet lehet "csinálni" de nemtom hogy mennyire hatékony egy nagyobb medencénél.

mivel hobbielektronika siteon vagyunk, gondolom valami "villanyos" megoldás érdekel.
régi termosztátok hada-gyülekezete sorbanállítva, meg valami plusz keringetés.... és ez esetben egy kissebb multivég vagyona, ami a villanyszámlát fedezi.
(#) Sergei válasza davidka hozzászólására (») Máj 13, 2006 /
 
Szia.szerezz be 2 darab egykonvektoros lap radiátort.fessed le feketére.mindegyk radiátoron van 4 darab kimenet.az egyik radiátoron 2darab kimenetet dugozd le 1/2".os dugoval.a másik 2 kimenetet kösd a 2.dik radiátorra.igy a testeket párhuzamosan kötöd össze.marad 2 kimeneted, az egyikre tegyél egy szivagyut ez kringeti a vizet majd a rendszerben.valamiféle szürö egység is kellene ami megtisztitja a vizet ami a nap kollektorbol ki jön.ehhez kell egy 30-40 literes müanyag tartály amibe mosott kavicsot teszel.a tartály tetején befolyik a "koszos"viz alul kb 20 centire a tartály aljátol meg kifolyik a tiszta viz.természetesen alul fölül csatlakozo kell hogy mind a kollektort és mind a medencét rátudd kötni. jo épitést

napkoll.GIF
    
(#) Kelpo válasza davidka hozzászólására (») Máj 26, 2009 /
 
Hello!

Érdekelne végül mit választottál!
Nekem a lapradiátoros volt a legkivitelezhetőbb.

Tapasztalatokat gyűjtök még, ha van vkinek ne titkolja el!

Köszi
Szép estét!
(#) pana-papa válasza Kelpo hozzászólására (») Júl 17, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!

Ebben a rohadás melegben különösen aktuális, ezért megosztom a "saját" megoldásomat. Nem én találtam ki, de mindez semmit nem csökkent az értékéből, sőt... Kollektornak ezt csináltam meg 10 db 32-es lefolyócsőből azzal a különbséggel, hogy nitrós áttörlést követően leködöltem matt feketével. Vezérlésnek kapcsolóóra helyett innen rendeltem meg a lap közepén található "Differencia Hőfokszabályozó" kitet, mert semmi kedvem nem volt alkatrészek után szaladgálni, panelt tervezni, marni, fúrni, stb. Az egyik hőérzékelő a a keringető szivattyúba került, a másik a kollektor kimenő ágába. Nagyon patent lett a cucc, tavaly rekkenő hőségben legfeljebb 24 °C-ig ment fel a medence, most 30 °C fölött van. Így már nem olyan kicsi a kispisztoly.
(#) Tokyosolar válasza davidka hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Szia!
Használj napkollektort! A nap melegéből INGYEN melegíti a vizet. Üzemeltetési költség = Nulla!
(#) johnny602 hozzászólása Nov 28, 2011 /
 
Szia(sztok)!
Most írok először a HE-ra. Szeretnék egy másik napkollektort építeni, mert az első felülete kicsi volt. A mostani terv: egy 10méter hosszú 1m széles fekete műanyag csövet tekernék fel csiga formákba. Ez kb. 150m hosszú csövet jelenthet. Ezt acélszerkezeten billenteném 1 motorral a nap felé. A hőcserélő része a kerti kis medence (10köbméteres) alján lenne és egy konnektoros időzítő néha keringetne rajta fűtés-keringető szivattyúval. Alulra talán tennék hungarocellt, a tetejére fóliát, később üveget. Véleményeket szeretnék erről kérni tőletek. Köszi!
(#) nedudgi válasza johnny602 hozzászólására (») Nov 29, 2011 / 1
 
Nem jó. Medencefűtéshez felesleges kapcsolgatni, inkább lassabban kell keringetni a vizet. Legfontosabb a megfelelő szigetelés, takarás, hogy éjszaka ne hűljön vissza a víz.
Nem értem ezt a
Idézet:
„egy 10méter hosszú 1m széles fekete műanyag csövet tekernék fel csiga formákba”
leírást. Mennyi csövet akarsz használni, mennyi helyed van?
(#) johnny602 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Helló! Azért gondoltam kapcsolgatni, mert a keringetőm a leglassabb fordulatszámra állítva is gyorsabban keringet mint ahogy a víz meg tud melegedni. Amikor nem használom le van takarva medence takaróval. Solar-fóliára sajnáltam 12.000Ft-ot kiadni. Az oldalát nem tudom mivel lehetne szigetelni idétlen formája miatt, de nem is szokták. A kollektornak annyi helyem van, hogy a kerítésre raknám fel 10méter hosszan osb lapra a csöveket a kerítéstől 1méterre vannak a tuják így ilyen széles lenne. A tuják még kicsik szerencsére. Mellékeltem egy mórickarajzot remélem elmenni rajta. Kb. 150méter cső fér el így feltekergetve. Ha jól saccolom.
50métert már vettem tavaly 5000Ft-volt, a keringető megvan, az osb meg van bontott. Néhány szál 30-as zártszelvény kell még no meg üveg. Az lesz drága szerintem igazán. Eleinte nem is lesz rá pénz. Fóliát mondták, hogy jó az is, hát nem tudom, nem elég áttetsző.
(#) johnny602 válasza johnny602 hozzászólására (») Nov 29, 2011 /
 
Elsőre nem sikerült a csatolás, más formátummal kellet csatolni a képet.

vázlat.jpg
    
(#) nedudgi válasza johnny602 hozzászólására (») Nov 30, 2011 / 1
 
Remélem, 20/1.2 LPE csövet vettél, nem KPE-t.
Az 1 méter átmérő kevés. Akármilyen meleg van, a csövekre ajánlott minimális hajlítási sugarat nem érdemes megközelíteni. Nagyon komoly energiaráfordítással 25-ről 20-ra csökkentve a belső sugár hajlítási faktorát, csak 1 méterrel több csövet tudsz egy menetbe préselni. Ez is csak akkor sikerülhet, ha tűző napon, segítséggel dolgozol. Ha el tudsz érni másfél-két méteres külső átmérőt, akkor nyert ügyed van - egy menetbe 70-130 méter elhelyezhető.
50 méter cső kevés, az valamivel több, mint egy vödör víz. Ez még 10 köbméteres medencéhez is nudli. Értékelhető, mérhető hatást legalább 200 méter csővel lehet elérni. Az általad rajzolt megoldás nem jó, mert nagyon gyorsan fog áramlani a víz. Jobban jársz, ha párhuzamosan kötöd a kis csigácskákat, akkor megnő a keresztmetszet, lassabb lesz az áramlás.
Nem szükséges meleg vizet előállítani, elég ha pár fokkal melegebb, de az sok legyen. Óránként 1 köbméter 2-3 fokkal melegebb vízzel egy hét alatt termálmedencéd lesz.
Ha sok időd és helyed van, akkor meg lehet próbálkozni az olcsó megoldással, ez a PET palack borítás. Erről csatoltam képeket. Minél kisebb, 1/3, vagy 1/2 literes üdítős palackot érdemes használni, ha az embernek vannak gazdag barátai, vagy vendéglős ismerőse. Emiatt nem érdemes kisebb kiszerelésben venni az üdítőt, mert az árkülönbség egy hétvégén 1-2 méter megvehető LPE csövet jelent.
1. Feldolgozott PET palack. A fél literes optimális, aránylag kevés helyet foglal el. A kis kupakosok jobban megtartják a csövet, a nagykupakosok könnyebben felhúzhatók a csőre. 8-10 darabot érdemes egyszerre felhúzni, ha többet próbálunk, akkor deformálódhat.
2. A "hőtükör". Jó, ha van, de macerás. Fémfóliával bélelt italosdoboz az alap, az egy literes 6-8 félliteres PET palackot ki tud bélelni.
3. Mivel a sufni nem szabályos négyzet, a sarkoknál több hely maradt. Ide felraktam a kísérlethez készült, palackba bújtatott csöveket. Ráadásul szereléskor nagyon meleg volt, a tetőn meg nem ajánlatos sörözni. Így ilyen lett . Ha több türelmem van, rendesen eligazgatom. Ezen a képen is láthatók a kis színes műanyag karikák, amiket a nagyszájú PET palackok nyakáról operáltam le, a tekergetés/elrendezés alatt jó szolgálatot tett az LPE cső kordában tartásával.
4. A visszavezetés gondot jelentett. A fekete LPE cső csúnya, álcázni kellett. Átlászó lágy PVC csövet kötöttem a végére, a kanyarokhoz pedig villanyszerelők által használt könyökcsövet húztam rá megvezetésnek. Így rugalmas, hajlékony, és nem túl feltűnő bezetés lett belőle. Ezt a megoldást lehet alkalmazni a vízvételre is.
A hőcserélő felesleges. Fontos, hogy minél mélyebben legyenek a csővégek - a melegítés hatékonyabb a hidegebb víz esetén.
Ne felejtsd el kiüríteni a csöveket télire, ha megfagy a víz, tönkreteheti a munkádat.
(#) johnny602 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Köszi a kimerítő választ!
Sajnos KPE-csövet vettem. Ilyen kis méretben (20mm) ezt is úgy kellet vadászni, és csak 50 méter volt a környező boltokban. Sima gumicsövet akartam, de az még drágább volt, pedig nem is szövet erősítéses volt. A karikákat akkor párhuzamosan fogom kötni. Ezt már máshol is olvastam lehetőségként. Szóval nem fontos a hőcserélő. Pedig én azt hittem, hogy egy zárt rendszerben halmozódik a meleg és a hőcserélőben forró lesz a víz "mindig" és úgy hatékonyabb. A Pet-palackokkal az a bajom, hogy túl sok helyet foglalnak, úgy nem lehet szorosan egymásmellé tenni a csöveket, hacsak nem hosszába vágom ketté és teszem a csigák tetejére akkor meg nem zárt. Az egyik képen látszik a medencéd is szép, igényes kialakítású
Ami a víztelenítést illeti elfelejtettem a régiből kompresszorral kifújatni a vizet csak kilötyköltem...
(#) nedudgi válasza johnny602 hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
A PET palackot azért említettem, hogy teljes legyen a kép.
A KPE csővel az a gond, hogy vastag a fala, és tudtommal elég rossz hővezető, tehát a hő nagy része "benne marad". Az LPE métere nettó 60-70 Ft. A nagyobb probléma az, hogy a KPE kötőelemek is sokkal drágábbak, mint az LPE-hez valók. A gumicső sem jobb, még vastagabb, még rosszabb hővezető.
A medencét örököltem, nem az én érdemem, bár a nádborítást én raktam rá.
Sok sikert és napsütést jövőre.
(#) johnny602 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2011 /
 
Köszi! Veszek valahol LPE-csövet
(#) johnny602 válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Találtam egy ilyet:
http://epitkezes-otthon.vatera.hu/kert_mezogazdasag/medence_es_kellekek/medence_vizmelegito_1ora_1000l_50_c_1505304836.html
lehet ez lenne a legegyszerűbb.
(#) store92 hozzászólása Máj 13, 2012 /
 
Én is medence víz melegítőt építenék. Volna pár kérdésem, ha 40mm-es gégecsőből csinálnám és 60m hosszú lenne majd erre pet-palackok lennének ráhúzgálva, akkor ez mennyire lenne hatékony? Egy kerti szivattyúval lenne forgatva ami 800W és percenként 56l vizet szállít.
(#) zolika60 válasza store92 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Az a kérdés, mekkora a medence és hol helyezkedik el a cső?
(#) store92 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
A medence max. 10 m3. Hogy érdet, hogy a cső hol helyezkedik el? mondjuk tetőn, ha erre gondolsz.
(#) zolika60 válasza store92 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Igen erre. Van ahol a földön van. Körülbelül három óránként fordul meg a medence vize ezzel a szivattyúval. A csöved nap felé néző felülete kicsit több mint két négyzetméter. Ez nagyjából optimális körülmények esetén 4kW/h. Igen lassan tudná melegíteni a vizet.
(#) store92 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Ha vékonyabb csövet használnék mondjuk 20mm-es gégecsövet akkor abból kb. 140m csövet is tudnék venni. Az elég lenne?
(#) zolika60 válasza store92 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Az kicsivel jobb. Egy fél négyzetméterrel nagyobb a felülete. Nagyjából másfél óránként 1C° körül melegítene.
(#) store92 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Akkor az nem gáz hogy keskeny? inkább jobb? mert akkor 16mm est is vehetek, de viszont, akkor felgyorsul a víz áramlása az nem gond?
(#) zolika60 válasza store92 hozzászólására (») Máj 13, 2012 /
 
Nem baj. Minél gyorsabb annál több energiát nyer ki adott felületből. Az energia négyzetméterenként beeső mennyisége adott. A vékonyabb csőből több pérhuzamosat is csinálhatsz, akkor nem lesz nagy az ellenállása a szivattyú felé, viszont a felülete nagyobb lesz. Minél nagyobb a felület, annál több a befogott energia.
(#) store92 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
És az hatékonyabb lenne, ha a PET-palackot lefújnám fekete festékkel?
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Nem. A hőt a csőnek kell felvenni, a PET palack hőcsapdaként funkcionál.
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
ok köszi az a baj hogy a cső az fehér/szürke
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Máj 14, 2012 /
 
Akkor ne használd. Vegyél LPE csövet.
Következő: »»   1 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem