Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 27
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Rájöttem, hogy annyi PET palackot amennyi kellene, a mostani fogyasztással csak 2 év alatt gyűjtenék össze. Szóval valami egyszerűbb ötlet kellene. És az LPE cső az olyan mint a KPE cső? Találtam LPE csövet 16mm eset 66Ft/m áron így csak 75m bírok venni, az meg kevés így hogy még PET palack sincs.
(#) store92 válasza store92 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
És ha csigába feltekerném a gégecsövet, majd lefújnám a gégecsövet feketére? Ez a legolcsóbb megoldás... szerintem, persze ha jó.
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
A 75m kevés. 18 liter víz fér bele, arra jó, hogy kipróbáld a technológiát. Egy nap alatt talán 1 fokot emelhet a vizen, tehát kompenzálná az éjszakai lehűlést. Az ismerősöket/barátokat nem lehet bevetni PET palack gyűjtés ügyileg? Nekem 8 hónap alatt összeszedtek öt-hatszáz darabot. Vendéglátóipar előnyben.
Ha nem tudsz megvenni egy 200m tekercset, akkor inkább várj egy szezont.
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
A feketére festék nem lesz tartós. Nem javaslom a gégecsövet.
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
A festés, ha nem tartós az nem baj legfeljebb újra fújom az a legkevesebb, de a gége csövet miért nem ajánlod?
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
Mert nem fekete, valmint UV hatására tönkre fog menni. Pénzkidobás.
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
De ha lefestem is tönkre megy UV hatására? ezzel az erővel a LPE cső is tönkre megy UV-hatására.
(#) store92 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
LPE-ből esetleg 100m tudok venni, de ha azt csigába feltekerem akkor annak nagy lesz a hatékonysága?
(#) nedudgi válasza store92 hozzászólására (») Máj 17, 2012 /
 
100m 20-as LPE körülbelül 300 liter vizet tud óránként 5 fokkal melegíteni, ha elég lassan keringeted, egy 30-40W szivattyúval. Jövőre vegyél hozzá még kétszer annyit, és élvezni fogod.
(#) karmantyu hozzászólása Máj 22, 2012 /
 
Bocsánat, hogy belekontárkodok a társalgásba, de végigolvastam az egész topikot és egy kis segítség kellene. Építettem egy KPE csöves vízmelegítő panelt, már csak a vizet kellene belejuttatni. A szivattyút 12V ~2,5A kellene etetni, természetesen hőmérséklettől függően, ráadásul 30 percenként 30 perc szünettel. Ez ugye hőfokkapcsolót és időköz kapcsolót jelent, amit 12V-osban nem láttam kereskedelemben. Tudtok nekem ilyet ajánlani? Esetleg valaki építeni? Én béna vagyok a villanyhoz és a gyerekek szeretnének melegvízben pancsolni.
(#) nedudgi válasza karmantyu hozzászólására (») Máj 22, 2012 /
 
Az első gond a KPE csőből készült kollektor. A fala vastagabb, mit az LPE csőnek, rosszabb a hatásfok, drágábbak a fittingek.
A legjobb hatásfokot akkor éred el, ha a lehető leghidegebb vizet (tehát a medence aljáról), folyamatosan keringeted, mindaddig, amíg a bejövő víz hőmérséklete alacsonyabb a kollektor kimeneténél.
Gyakorlatilag ez a feltétel fennáll, amíg a süt a nap, és a levegő hőmérséklete 23 fok felett van. Ezért a 30 perces időzítést felejtsd el. Valószínűleg egy hajókon használt fenékvízpumpát akarsz használni erre a célra. Nem valószínű, hogy sokáig bírja ezt az üzemmódot, gyakorlatilag egy szezonra kehet számítani...
(#) karmantyu válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Köszönöm a szakértést. A kollektor dobozban 13m 32-es KPE cső van ami 9 liternek megfelelő űrtartalmat jelent. Az Oktogonnál lévő cégnél kapható 537454 cikkszámú 12V-os szivattyú legfeljebb 20l/perc vizet kerget. A medencébe való bekötéséket már megcsináltam, körülbelül a vízforgató beömlési magasságába került a kivételi és a beömlési hely. A vízforgatónak mennie kell ~1 - 1,5 óránként ezért a keveredéssel úgy érzem gond nem lesz. A hőkapcsolós topikban kaptam egy nagyon jó tippet a hőfüggő kapcsoláshoz és ez a csőtermosztát. Most már "csak" a nagyon meleg és napfényes napokra gondolva kellene megoldani a 30 percenként 30 percre történő lekapcsolást.
Üdv:
(#) nedudgi válasza karmantyu hozzászólására (») Máj 23, 2012 /
 
Szerintem még mindig nem jó a hozzáállás. A csőtermosztát akkor tudja megfelelően vezérelni a keringető szivattyút, ha le kell állítani a keringetést, mert túl alacsony a hőmérséklet. De mikor fogja újra engedélyezni?
(#) karmantyu válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Lehet, hogy rosszul gondolom, de pl. beálltom a csőtermosztátot 50 fokra és az a hőmérséklet elérésekor kapcsolja a motort. A termosztát hiszterizisétől függően a kimenő cső 40-45 fokra való visszahűléskor megszakítja az áramkört, a szivattyú leáll. A nap a csövet újra felmelegíti és a termosztát újra kapcsol. A termosztáton a bekötéssel választható, hogy a hőmérséklet elérésekor zárjon vagy nyisson.
(#) nedudgi válasza karmantyu hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Így már jobb.
(#) Tóth Vilmos válasza davidka hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Megtaláltam a legegyszerűbb, mégis profi medence fűtést: a 17 m3-es medencéhez egy darab tartályos napkollektor, újonnan 120.000 forint, a többi pedig házilag hozzá építhető. Kisebb medencéhez megfelelő egy 90.000 forintos tartályos napkollektor.
Tapasztalatok: napi 540 liter felmelegített víz. Borus időben legalább 5-8 C-fokot fűt a vizen, kiugróan napos időben és annak is a kora délutáni időpontjában volt úgy, hogy a felmenő 13 fokos víz 48 fokosként jött vissza másfél óra múlva.
Ha jól számolom, a teljes medence vizét 5 hét alatt kicseréli, felmelegíti, átlagosan 10-15 fokkal melegebbre. Ez nagyon jól hangzik, várhatóan 30 foknál is melegebb vizem lesz a medencében.
2012 tavasza van, úgyhogy a nyáron referálok róla.
(#) nedudgi válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 24, 2012 /
 
Megtaláltad a választ egy körülbelül hat éve hozzászólásra?
Szerintem nem. Nagyjából tizedannyi befektetéssel sokkal hatékonyabb megoldás az LPE csőből készített vízmelegítő.
Az általad leírtak szerint egy nap fél köbméter 48 fokos vizet keversz egy 17 köbméteres medencébe. Jó közelítéssel majdnem háromnegyed fokot emelsz a víz hőmérsékletén. Ez még nem üti meg a méréshiba szintjét.
200 méter LPE cső 8 órás üzemet feltételezve 6.4 köbméter vizet melegít 5 fokkal. Ez ugyanazt a medencét 1.8 fokkal melegíti.
Legalább beleolvastál volna ebbe a topikba. Itt nem hiszem, hogy találsz balekot magadnak.
(#) Tóth Vilmos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Mit tegyek, ha a kugli egy hatéves üzenetet adott fel?
Valószínűleg az LPE cső hatékony megoldás, ám annak az elhelyezése, téli leürítése problémás. Te hogy oldottad meg ezeket?
(#) nedudgi válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
A sufni tetején van párszáz méter LPE. Amikor kiürítem az öntözőrendszert, a csőkígyót is kifújatom a kompresszorral.
(#) Tóth Vilmos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Ügyes.
Van összehasonlításod a fűtés nélküli és a fűtött verzióról?
Nekem tavaly 24-26 fok volt a víz, nyáron. Idén, 3 hét fűtés után most 23-24.
(#) nedudgi válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Nincs, a fűtés előtt nem mértem. De vissza lehet számolni, a fűtés 1.8 fokot emel egy nap.
(#) Tóth Vilmos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Kár, hogy nincs semmi tapasztalatod.
Biztos, hogy 1,8 fok per nap? Akkor a nyár közepére el kellene gőzölögjön a vized.
(#) zolika60 válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Gondolom melegebb víznél a hatásfok rosszabb. No meg amikor elég meleg nem keringeti tovább. Ki akar 40C°-os vízben hűsölni?
(#) nedudgi válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Milyen tapasztalatra gondolsz? Sajnos nem fér el két medence a kertben, így nem tudok korrekt összehasonlítást csinálni.
A fizika törvényeit el kell fogadni. Ha vízhez melegebb vizet keverünk, akkor a keverék is melegebb lesz. Éjszaka pedig a medence vize lehűl, legalább egy fokot, akármennyire takarjuk - nincs esély a felforrásra.
Nálam tavaly előfordult 32-33 fokos vízhőmérséklet.
Egy PIC12F683 vezérli a fűtést, addig keringeti a vizet, amíg a felmelegített, visszaömlő víz legalább 1,2 fokkal melegebb.
(#) Tóth Vilmos válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Ha nem keringteti, akkor mit csinál a rendszer önmagában, a felvett energia hová lesz? Nálam a Tokyo solar-nál elpárolog, ha nem keringtetem, úgy néz ki, mint egy gőzmozdony, folyamatosan jön ki a gőz a túlfolyón.
(#) Tóth Vilmos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 26, 2012 /
 
Igen, fedni kell mindenképpen. A tapasztalatról azt kérdeztem, hogy a gyakorlatban hogyan alakul a hőmérséklet, nem pedig az elméletben. A 32-33 fok már mindenképpen jó, vagy akár sok is lehet...
Ezért már megéri dolgozni, barkácsolni...
Naponta mennyi időn át kering a víz kb?
(#) nedudgi válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Ez az amiről beszélgetnünk kellene. Te mivel vezérled a fűtés keringetését? Az elpárologtatás mindenképpen rossz megoldás.
(#) nedudgi válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
A gyakorlatban az aktuális időjárástól függ a hőmérséklet. Ha hűvösebb, kevésbé napos az idő akkor többet kering a víz, csúcsidőben akár 10-12 órát.
(#) Tóth Vilmos válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
A vezérlés: mivel hőfokérzékelőt nem lehet ebbe a tartályba - tartályhoz tenni, ezért mindennap hat ciklusban megy előbb a leengedés, majd a visszatöltés, másfél-két óránként. A leengedést egy mosógép mágnesszelep végzi, amikor az lezárt, beindul egy locsoló szivattyú, az esetmben 3 és fél percig jár, akkor telik meg a 4 méter magasan, a lapostetőn elhelyezett tartály. Gyakorlatilag két időzített relé dolgozik, és egy kapcsolóóra. A tartály 180 litreres, de leengedéskor csak a víz fele jön le, mert a leengedcő csonk alulról megy a tartályba és annak a feléig felmegy.
Ha kiengedem az összes vizet, akkor is marad a csövekben 10-20 liter, amit csak elpárologtatással lehet eltűntetni, vagy a csövek kivételével, de azt csak ősszel gondolom megtenni.
Már egyszer hagytam elgőzölögni a csövekből a vizet, úgy tűnt, hogy nem károsodott semmi, amennyire bele lehet látni a tartályba. Belül 4-5 centi hőszigetelés látható, ha a csonkot kihúzom.
(#) nedudgi válasza Tóth Vilmos hozzászólására (») Máj 27, 2012 /
 
Ha lapostető van, akkor a mostani kollektort inkább a használati melegvízre használd, és rakjál fel párszáz méter LPE csövet.
Következő: »»   2 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem