Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 25
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ha nem tudod növelni a párhuzamosan kötött ágak számát, a 20-as cső is elég. Nagyobb átmérőjűt csak akkor tegyél oda, ha pár éven belül elképzelhető bővítés, és a csődarabokat nem tudod elhasználni. 20-as cső elméletileg 1,8-2 m3/h vízmennyiségre elég. A vastagabb csövön lassabban folyik át a víz, így jobban hűl - ennek napon nincs jelentősége, csak árnyékban.
Az utolsó helyre csak akkor tegyél T idomot, ha lehetséges a bővítés, egyébként könyök elég.
Az idomok számát érdemes alacsonyan tartani, nehezítik a szivattyú dolgát.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) Rencee válasza iamrob hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Nem kell nekem számítás semmire, viszont akkor már nem értem, hogyan kellene kiviteleznem Nedudgi által megosztott linken nekem így jött le a dolog. Gyakorlatban valahogy így fog kinézni. Akkor tudnál úgy segíteni hogy ebben a felállásban, hova és hogyan tegyem a gerincet és a spirálokat? Máshova nem tudom tenni a csöveket, így ezen kell megoldani. A művészi rajzért elnézést
(#) Rencee válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
A kérdés az, hogy szerinted ennyi csőmennyisége, egy ekkora medencéhez elég lesz e? Nem 40 fokos vizet szeretnénk, de pár nap rossz idő, vagy hidegebb éjszakák esetén, napokig nem lehet használni a medencét, mert annyira lehűl és rengeteg idő, mire magától újra melegszik. Mivel világos szürke színe van, nagy melegedést az sem okoz napközben sem. Árnyékban egyáltalán nem lesz semmilyen része, maximum a fűben fekvő pár méter. Illetve akkor maradok a 20as csőnél minden részen.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) iamrob válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ugyanazt mondjuk, nincs ezzel semmi gond. Annyi a lényeg, hogy a medencétől elmenő ág az ábrán legtávolabbi csigához menjen, a visszajövő pedig úgy, ahogy rajzoltad. A csigák pedig a két pont között párhuzamosan felfűzve.
Én kiegészítettem az enyémet elektronikával, ami a visszajövő hőmérséklet alapján vezérli a szivattyút, illetve wifin monitorozhatóvá teszi az egész folyamatot. Így nálam magára van hagyva a rendszer egész nyáron. A napközbeni időjárás függvényében ritkán tudnám kézzel kapcsolgatni - és amikor tudnám sem mindig lenne kedvem szaladgálni
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ökölszabály: 66-80(100) méter csövön óránként 300 litert délben átküldve körülbelül 3-6 fokkal melegebb vizet kapunk, ha süti a csövet a Nap. A szórás elég nagy, de tizenévvel ezelőtt, az akkori lehetőségeimmel mértem. A lényeg, hogy a mérések alapján nem találtam a mérési hibát meghaladó eltérést ezekkel a csőhosszméretekkel.
A tükröződő víz is melegedik, ne aggódj a szürke miatt.
(#) Rencee hozzászólása Jún 22, 2022 /
 
Akkor nagyjából így? Vagy ezzel a felállással a csövek feltekerési irányát is meg kell fordítanom?
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) Rencee válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Akkor ha jól értelmezem, a 300 méter csövön egy óra alatt egy köbméter víz melegszik értékelhető mennyiséget, mert azért 5 fok már értékelhető. És a 20as cső, még elbírna 2-3 plusz spirált. Hely lenne feltenni, de idén megpróbáljuk ezt a felállást, aztán kiderül, hogy elég e. A plusz költséget inkább a szigetelésre szánom most.
(#) iamrob válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Ez így jó lesz, nem kell ennél bonyolultabbra. Ha a csövek bárhol a vízszintnél magasabbra emelkednek, akkor a visszajövő cső vége lógjon bele a vízbe, mert szabad kifolyás esetén a levegősödés veszélye áll fenn.
(#) Rencee válasza iamrob hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
nem fognak valószínűleg, de ha igen, akkor is max 20 centire, de bele tervezem lógatni mindenképp. Ha jól működik a rendszer, akkor bele fogjuk kötni a medencébe direkt, egy intexes fali átvezetővel. Köszönöm a segítséget, ha valahol elakadnék jelentkezem.
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Jól érted. De egy szakasz ne legyen hosszabb 60-80-100 méternél hosszabb. Ennél hosszabb csőben már lehelletnyivel lassaban melegedik a víz. (Alacsonyabb hőmérsékletű anyag jobban melegedik, majd célhőmérséklet közelében egyre lassul a hőmérséklet emelkedése.) Ezek a méretek úgy kerültek a képbe, hogy a gyártók 200-300 méteres tekercsben is árulják, a kisboltok meg jobban szeretik a 100 méteres hosszat.
(#) Rencee hozzászólása Jún 22, 2022 /
 
300 méteres tekercset veszek, és 4 db 75 m-es spirált teszünk fel.
(#) nedudgi válasza Rencee hozzászólására (») Jún 22, 2022 /
 
Remek választás, keveseknek adatik meg ez a lehetőség.
(#) Rencee válasza nedudgi hozzászólására (») Sze, 22:34 /
 
Köszi, bár ez mindenki számára elérhető a webáruházban, és annyiért mint máshol 200 m.
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem