Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Medencefűtés
 
Témaindító: davidka, idő: Máj 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 23
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Megvettem 100-100m vékony falú 20mm csövet. A kettőt párhuzamosan kötve. Fel a tetőre, kb 3meter magasan. A bekötőcsövek 25mm. A homokszűrő szivattyúja nemigen bírta, meg se kottyant. Igaz, a csövek úgy voltak csak felhajintvaa tetőre, oszsekotozve, ahogy kaptam, nade csak kiprobalni akartam, át e forgatja.
Aztán letettem mindkét tekercset a földre, hogy ne kelljen neki fel nyomni. Hát ígyis csak keservesen, alig nyomással nyomta át.

Venni kellene egy keringeto szivattyút, de milyet?
Milyen adatot kell nézni, miből legyen elég. ,,nagy,, elég ,,erős,,?
(#) jdani hozzászólása Jún 23, 2020 /
 
Mondjuk konkrétan ebből a kettőből valamelyik jó lenne?
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Inkább gyengébb, vagy erősebbet?
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Ársmlásveszteség számítás.
Én egy IBO 25-60 szivattyút használok, a feladatot maximális teljesítménnyel megoldja.
A homokszűrő 3,3m3/h szivattyújának elég sok a 100m LPE, még ha duplán kötöd is. A linkelt kalkulátor megmutatja, mit veszít a nyomásból. Persze, ismerni kellene a homokszűrő szivattyújának a jelleggörbéjét is.
A medenceszivattyúk nagy mennyiségű vizet képesek szállítani, de alacsony nyomással, így nagyobb emelési magasságnál csődöt mondanak. Ha belefér a keretbe egy 25-80 szivattyú (sajnos az ára már duplája mint a 25-60-asnak), akkor menni fog a dolog, legfeljebb visszaveszel a teljesítményből. Elsőre furcsának tűnik, de két párhuzamosan kötött ág jobb a szivattyúnak, mint egy ág. 100 méter LPE nagy ellenállás, sokat elvesz a teljesítményből.
Még egy apróság. Az eredeti tekercs aránylag kis görbülete nagyobb ellenállás, nyomásveszteség, mint egy nagyobb hajlítási sugarú spirálé.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
Én olyasmiba gondolkodok, hogy inkább nyújtott lenne a feltekert cső, tehát nyújtott ellipszis alak.
Egy, a hely miatt a tetőn, másik, kevesebb kanyarulat, több részen egyenesen menne a víz.
Tehát akkor minél erősebb szivattyú kell..

*a szivattyút hova kell tenni? Minél magasabbra, vagy alacsonyabbra?
Vagy tökmindegy..

Napsütésben állandóan menjen a szivattyú, vagy mondjuk 10percenkent
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2020
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Jún 23, 2020 /
 
A folyamatos fűtést javaslom. Minél hidegebb vizet ér a napsugárzás, annál jobb a hatásfok. A lényeg a medencébe juttatott hőmennyiség, nem a felmelegített víz hőmérséklete.
A lóversenypálya alak a legjobb.
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
És a szivattyú magasság?
Találtam egy ilyen képet. Miért ide a visszacsapó szelep? Ugye a mondás, melegíteni a vizet csak napsütésben, melegben kell, szűrni meg akkor is ha pl hideg van.
Ezen a képen, rajzon, megoldás lenne az, ha pl melegben állandóan menne a keringeto szivattyú, a szűrőé pedig állna. Ha pedig rosz idő lenne, a keringeto állna, és a szűrő nyomá a vizet a kisebb ellenállás irányába?
(#) nedudgi válasza jdani hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Ahova lehet/szabad.
Ezek tulajdonképpen nem szivattyúk, hanem nyomattyúk. Szívni nem tudnak, a légköri nyomás nyomja bele a folyadékot. Egészségesebb, ha minél alacsonyabbra kerül. Nem önfelszívók, így csak akkor indulhat meg a keringetés, ha a szivattyúban van víz, ezért kell a visszacsapó szelep. Minden kötőelem, csap stb. növeli az ellenállást. A szivattyúk az emelési magasságon nulla átfolyást produkálnak.
(#) jdani válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 24, 2020 /
 
Van értelme ha a visszacsapót rögtön a szivattyú bemenetére tekerem? Vagy legyen inkább közte egy rövid csövecske legalább.
És ahoz a megoldáshoz mit szólsz amit írtam. Nagyon meg akarnám úszni hogy ugyanazon a csöven menjen a fűtés, mint amin a szűrő is.
(#) jdani hozzászólása Júl 3, 2020 /
 
Megosztom veletek az én futesem, hátha valakinek segít. Ahogy én kötöttem be :
A homokszűrő kifelé nyomó részére kötöttem egy visszacsapo szelepet, és egy csapot. Kirpobaltam az egészet úgy, hogy a visszacsapo felső részébe nem volt még kötve semmi. Ugye a visszacsapó szelepet egy rugó nyomja vissza zárt állásba. Ahogy hogy a viz át tudjon menni rajta, hogy felnyomja a rugót, kell egy kis nyomás. Namost a közé iktatott csap nyitott állásban van. (a csaptól jobbra lévő T elágazás tetejébe még nem volt bekotbe semmi, így azt kézzel befogtam, ne arra menjen a víz)
A homokszűrőt bekapcsoltam, nem volt elég nyomása, hogy a visszacsapó szelep rugojat felnyomja, így ment a víz a kisebb ellenállás irányába, a csap felé. Mivel a jobb oldalsó T elágazás teteje zárva, így a víz csak vissza a medencébe tudott menni. Miután bekotottem a 100m - 100m csövet párhuzamosan, és a szivattyút is, jöhetett a teszt. Újra csak a homokszűrőt kapcsoltam be, a víz a nyitott csapon a medencébe áramlott. (a fűtés szivattyú ekkor még nem volt bekapcsolva.)
Amint elzártam a csapot, a víz már a szivattyú felé áramlott de a homokszűrő már erölködött, lényegében nem is nyomta a vizet, nem bírta. Bekapcsoltam hozzá a fűtést keringető szivattyút, és a víz szépen ment a tetőn keresztül a medencébe.

Mostanáig úgy működik, hogy a csap állandóan nyitva van, és a homokszűrő egy időzítőre van kapcsolva. Ha éppen süt a nap, megyek és bekapcsolom hozzá a fűtést is. Nemtudom mi lehetne másabb, jobb, de nekem működik, a medence 30-32fokos, elégedett vagyok a rendszerrel.
(#) Meljan válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 6, 2020 /
 
Elengedtem egyenlőre a napkollektoros lehetőség mérlegelését, mert nem sikerült beszerezni ötöd áron Az LPE idmokkal és a tolattyú teljesítményével és vezérlésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni - előre is köszönöm.

A 20-as LPE csöveket, 100x120-as raklapokhoz van lehetőségem fogatni, a medence mellett lesznek (földön, D-i irányba fordítva, kb. ?45fokban döntve), ebből a méretkorlátból a 8x50m jöhet ki - ha jól értem (majdnem lóversenypálya alakzatban). Ezekhez 2x7 db Y - nem T, idommal tudok rá- és lecsatlakozni vagy érdemesebb mással?

A teljesítményszabályzós tolattyút a medencétől legtávolabb helyezem és elég a 25-60/180 keringető, 46 /63 /93 W teljesítménnyel? A visszacsapó szelepet hová a legérdemesebb beépíteni?

A fordítottan is működni képes alkonykapcsolót hol lenne érdemes beszerezni?

(A 450x90-es fémfalú medence, földbe lesz süllyesztve, alulra 4cm XPS szigetelés jut, körben meg 2x1cm polifoam közé 4cm EPS maradt.)
Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem