Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélynyomó erősitő
 
Témaindító: creative, idő: Márc 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 8
(#) abdul válasza Subwoofer hozzászólására (») Okt 19, 2006 /
 
Sziasztok!

Az, hogy a 20Hz-es hang hullámhossza 17m az igaz.
Az hogy mi "fér be" az meg nem olyan dolog, hogy aminek nagyobb a hullámhossza az ki is van zárva a szobából/kocsiból.

A hallagtói tér méreteiből fakadó hullámhosszoknál hosszabb hullámok csillapítódnak mégpedig 12dB/dek. meredekséggel, ezért ha valaki mélyebbre akar menni akokr ott +12dB/dekádos meredekségű emelés szükséges.
Ezért említettem a fenti honlapot (Rod Elliott-ét), mert ott ez egészen szépen, érthetően ki van fejtve.

A téma kiinduló kérdésére válaszolva pedig:
IC-s és tranzisztorosa erősítők alsó határfrekvenciáját általában szinte csak a bemeneten elhelyezett RC tag korlátozza, így azon változtatva lejjebb vihető a 20Hz-es határ.

Sziasztok!
(#) lacyka hozzászólása Dec 9, 2006 /
 
sziasztok
erősít kapcsolási rajzot tud-e valaki küldeni ami Bd 249c ből áll. Ne túl erőset küldjetek, és ne annyira nehezet kb maximum 2x 80w-os kellene
Azért Bd 249c ből kell hogy álljon mert van itthon 6db belőle
előre is köszönöm a segítségeteket.
ha valaki találna ilyen rajzot az elküldheti az szlacyka@citromail.hu címre.
(#) Müszi válasza lacyka hozzászólására (») Dec 9, 2006 /
 
Én ezt találtam...

taparam.gif
    
(#) Müszi válasza Müszi hozzászólására (») Dec 9, 2006 /
 
Ez 100 W monó
(#) dusinnhht hozzászólása Jún 5, 2007 /
 
Sziasztok!
Elléggé (iil teljesen) kezdő vagyok a témában, de merész vagyok... egy 100W-os mélyládaerősítőt szeretnék készíteni (olcsón, és ha van olyan, akkor működhetne számítógéptápról{mert az van itthon bőven}). A lényeg hogy pár 1000Ft legyen maximum, és hogy péntekig el tudjam készíteni. Ki is nézetm egyet, de elsőre túl sok információt kaptam róla: Link itt . Szóval ehez kéne egy alkatrészlista, vagy valami hasonlóan nem túl bonyolulthoz(+esetleg NYÁK terv).
+még pár kérdés a végére:
Az oldalon az első kép jobb alsó sarkában van valami sárga "trugyi"(ami 2 lábon áll ). Az mi? És az az oszlopalakú fehér, ami el van fektetve? Meg van az a kis fehér torpedóalakú(oldalára állított téglatest)?!
Tudom, hogy nagyon szőkenős, de azért segíthettek.

Köszi: Dani
(#) isamisa válasza dusinnhht hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
Hi

Ezt a 120Wattos darlingtont felejsd el, ha kezdő vagy.

A PC tápos táplálást is felejsd el. Rendes trafó kell!!

Egy IC-s-el kéne kezdened. Mondjuk a TDA7294-el.
De ebből sem jön ki 1000Ft-alatt főleg, hogy egy trafót is kell hozzá venned...
Van topicja, nyákkal stb.

De úgy nekiálni tök alap tudásal, hogy nah péntekig csinálok egy sub erősítőt 1000Ft-ból.... hát úgy nem fog menni. ( a trafó alapból 5-6 újonnan, használtan van 2-ért is, plusz az IC 1000Ft körül, és egy két alkatrészel plusz 1000-2000)
(#) hunkiraly hozzászólása Jún 6, 2007 /
 
sziasztok van egy kapcsolási rajzom meg akarom építeni tudtok segíteni? (majd elküldöm a rajzot is csak most suli gápről írok)
(#) hunkiraly hozzászólása Jún 6, 2007 /
 
Na itt a rajz

végfok.gif
    
(#) dusinnhht válasza isamisa hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
Hali!
Nem 1000 ft-ből akartam, hanem PÁR ezerből . Amúgy van rendes trafóm is, csak kérdeztem, hogy lehet-e hogy azt ne használjam el.
Köszi, utánanézek az IC-s nek amúgy.
(#) Blint válasza hunkiraly hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
Szerintem te a VF3 végre bukkantál rá, amiről van egy 34 oldalas topik, benne paneltervvel ( asszem ).
(#) _Peti_ hozzászólása Jún 6, 2007 /
 
Szevasztok!

Találtam egy erősítőt, ami 400W-os, és 5Hz-100kHz a sávszélessége.

Bővebben: Link
(#) KD mester válasza _Peti_ hozzászólására (») Jún 6, 2007 /
 
Ja igen. A jó öreg "fatengelyes" komplementer-szimmetrikus kapcsolás. Semmi különös nincs a "100Khz" es sávszélességben és szerintem ez még kifejezetten átlagos paraméter. Egyébként sincs közvetlenül kapcsolatba az erősítő minőségével. Rakhatok fel olyan erősítőt is, ami DC-1Mhz teljesítmény sávszélességgel rendelkezik, nincs abban sem sok kunszt. Mindössze megfelelően magas vezérlőáramra kell méretezni a feszültségerősítő fokozatot és minél kisebb szórt kapacitásra a terhelését (ezzel tudjuk emelni az erősítés-sávszélesség szorzatot). Gyors végtranyókat kell alkalmazni és biztosítani kell a B-E kellően gyors lezárását, valamint pontosan ki kell számolni a (magasra feltolt) második törésponti frekinél lévő nyílthurkú fázistolást és biztosítani a kellő fázistartalékot (ezt a nehéz ) ezen a megemelt törésponti frekin is. Dióhéjban ennyit a gyors erősítők méretezéséről

Bár suberősítőnél pont ez a lényeg legkevésbé!
(#) sixtek hozzászólása Jún 6, 2007 /
 
Mar kis sem merem mondani de ott az ST151. Az 20Hz-nel 0.5dB-t "tud". Olcso es egyszeru, + elony hogy van hozza nyak meg leiras.
Linket mar vegkepp nem merek adni, talan majd mas.
(#) hunkiraly válasza Blint hozzászólására (») Jún 7, 2007 /
 
Ok de ezt hol találom?
(#) sixtek hozzászólása Jún 7, 2007 /
 
(#) Rikk001 hozzászólása Jún 17, 2007 /
 
Helló!!
Egy sztereó TDA554Q erősítőhöz( 2x25W ) szeretnék egy mélynyomót készíteni. Ha van ötletetek irjátok meg.
Előre is kössz.
(#) m.joco hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Lehet mélynyomót építeni 2 hangszóróból???
Szóval nekem a PC-hez kellene, onnan venném a jelet, amjd egy aluláteresztő szűrő, végfok és a hangszórók. LEhetséges ez így? Szóval a hangszórók párhuzamosan legyenek kötve vagy sorba?
(#) lamalas válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Idézet:
„Lehet mélynyomót építeni 2 hangszóróból???”


Lehet. A kerdes milyen hangszorokbol.

Idézet:
„PC-hez kellene, onnan venném a jelet, amjd egy aluláteresztő szűrő, végfok és a hangszórók. LEhetséges ez így?”


Igen.

Idézet:
„..a hangszórók párhuzamosan legyenek kötve vagy sorba?”


Attol fugg, hogy:
1. milyen erosito fogja meghajtani a hangszorokat
2. milyen az egyes hangszorok impedanciaja

Meg vmi: csak ket tok egyforma hangszorot epits be egy melyladaba.
(#) m.joco hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
A két hangszóró tök egyforma, mind a kettő egy régebbi(kb. 10 éves hifiből van). És elég erősek a hangszórók, nem papírból van a membránjuk, hanem valami gumiszerű anyagból. És tényleg nagyon jól szóltak. Főleg a mély hangokat nagyon erősen adták vissza. Csak a hifiben kipurcant a cd-lejátszó, meg mivel régebbi, nem is jácca le az mp-3 -at. Igazából a haveromé, és meg tudnám venni tőle, de nem adja oda, csak egyben a kettőt. Amúgy talán kb 100W-osak lehetnek fejenként.
De mondom, amikor még ment, lehetett vele döngetni. Haver nem ért az elektronikához és énis csak kóstolgatom, de meg akarnám csinálni. Szóval ha lehetséges, akkor holnap nyélbeütöm az üzletet. Asszem hogy fejenként 8 Ohmosak voltak, és ha párhuzamosan volnának kapcsolva, akkor lehetne hozzá építeni egy 4 Ohmos erősítőt???
(#) Kovidivi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Hello!
Két hangszórót többféleképpen lehet egy dobozba építeni. ha párhuzamosan kötöd őket,akkor feleződik az impedancia, tehát 4ohm lesz - ez megfelelő pl. egy tda7294-hez (1*70watt). sorosan túl nagy lenne a eredő ellenállás.
térben el lehet helyezni a hangszórókat pl. egymás alá-mellé, vagy egymásfelé fordítva ellenütemben is dolgozhatnak (ekkor célszerű a doboz belsejében elrejteni és reflexcsővel kivezetni a mélyet). érdemes lenne kipróbálni, hogy szól. Te döntesz, hogy zárt vagy reflex dobozt építes.
(#) m.joco hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
És még annyit szeretnék, hogy tudom, hogy az erősítő IC-knek általában szimmetrikus táp kell. De ha volna nekem egy megfelelő teljesítményű trafóm, de az nem szimmetrikus, akkor megfelelne a dolog, ha így oldanám meg a tápellátást?
Sz. táp
(#) Kovidivi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
igen, meglehet ilyen módon is csinálni a tápot, de akkor kétszer akkora pufferkondira lesz szükség,mint egyébként.
(#) m.joco válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Szóval akkor abban a kapcsolásban, amit feljebb belinkeltem, ott akkor használjak legalább 20000µF-os kondenzátor a 15000µF-os helyett. Úgy jó volna?
És én ha párhuzamosan kötném a hangfaljaimat, akkor azoknak a eredő ellenállása 4 Ohm lenne. És megépíteném a TDA7294-es IC kapcsolását. Az adatlapjában azt írják, hogy ha 4 Ohmos hangszórót tesznek rá, akkor +-28V feszt kell neki adni. Akkor én hogy tudnám elérni, hogy az általam belinkelt kapcsolás tényleg +-28V-ot adjon???
(#) Kovidivi válasza m.joco hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
A pufferkondi kétszerezést úgy értettem, hogy az erősítőhöz ajánlott kondi méretét kétszerezd meg. ha 4700 µF-dot ajánlanak,akkor rakj bele 10 000 µF-ot! Amit belinkeltél kapcsolás az csak akkor ad le +-40voltot,ha 30 voltos szimpla tápod van (beleszámítva a feszültség esést). ha a te tápod pl. 20 voltos, akkor ebből lesz +-28volt legjobb esetben, de inkább kevesebb. hány voltot ad le a trafód?
(#) m.joco hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Hát a trafó 24V és 12A-t ad le. Jó nehéz. Meg régi is, az a EI tipusú, de sztem 280-300W-ot ad le max. Szóval akkor a feszültség ugye nem lépné túl a +-28V-ot?
Mert +-30valahány V-ot csak akkor adhatsz a kapcsolásnak, ha 8 Ohmos hangszórót raksz rá.
De te mit gondolsz, hogy építsem meg: Az adatlapon volt olyan mintakapcsolás, ahol 2db ilyen IC hídba volt kötve. Ha így csinálnám meg, akkor a két hangszórót párhuzamosan kötném. Viszont ha nem kötném hídba, hanem csak simán az egyik IC-re az egyik hangszóró, a másik IC-re a másik hangszóró volna kötve. Viszont így akkor a hangszórók külön-külön 8 Ohmosak, szóval tápnak az IC-nek már kellene +-30 valahány Volt(most nem tudom pontosan, meg kell nézni az adatlapban). Viszont a feljebb említett trafó szerintem ennyit nem tudna adni, szóval az egésznek kisebb lenne a teljesítménye, mintha az IC-ket hídba kötném, és rájuk a hangszórók egymással párhuzamosan.
Mi a véleményed???
(#) Pafi hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Kösd hídba az IC-ket, a hangszórókat meg sorba, és tápláld 35 V-ról (kb. ennyit fog leadni a trafód)!
(#) Kovidivi válasza Pafi hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
így van. Pafi gyorsabb volt. nem gondoltam,hogy hídkapcsolás esetleg szóba jöhet,ezért vetettem el a 16 ohm-ot. szóval ha van egy 24 voltos trafód, az a fesz kétszerező kapcsolással +- (24*gyökkettő) V-ot ,vagyis kb. 34 voltot fog leadni, és maximálisan ki lesz használva a trafó is meg az ic is.viszont a hangszórók lehet,h kicsit lesznek... ezzel a módszerrel ki tudod számítani más trafó feszültségét is.
(#) m.joco hozzászólása Aug 20, 2007 /
 
Még nem tudom pontosan, de mondom olyan 100W körüliek a hangszórók. De holnap még megnézem a haveromnál.
Kovidivi: Mi a baj hangszórókkal, hogyérted hogy kicsit lesznek...?
És van mégvalami. Az aluláteresztő szűrőnek +-12V kell. Azt hogyan tudnám előállítani erről a trafóról?
(#) Gery válasza Pafi hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Ha hídba kötöd a tda7294-et akkor asszem max 28V-ot lehet neki adni.(legalábbis a leírás szerint, hogy aztán 35V-nal micsinálna... )
(#) Kovidivi válasza Gery hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
ezt biztos fejből mondtad, mert ez 8 ohm-ra vonatkozik. 16 ohm-nál mehet 35voltig a táp, sőt, egy picit többet is kaphat, baja nem lesz.
[í]"Mi a baj hangszórókkal, hogyérted hogy kicsit lesznek...? [/i] : hát az lesz a baj, hogy ha tényleg 100watt van rájuk írva, akkor kb. egy 40-50wattos erősítővel teljesen ki lehet őket hajtani. amit most készülsz építeni,az maximum 130-150watt, és ez bőven túlszárnyalja a te 100wattos hangszóróidat (amik jobb esetben 50wattnál még nem torzítanak).De ez sajnos az új hangszóróknál is így van(M.N.C, Sal, stb...), kivéve ahol nem . Ha hídkapcsolással építed meg az erősítő, akkor azt csak ezzel a spéci 16 ohm-os mélyládával tudod majd használni, mert kisebb impedancián akár tönkre is mehet az erősítő. inkább sztereó végfokot építs, és a két külön erősítő hajtsa meg a hangszórókat egyenként. így viheted buliba is, mert 8 ohm-ot összehozni már egyszerűbb , mint 16-ot, és ha esetleg fejlesztésre kerül a sor, egyszerűb dolgod lesz. természetesen a döntés a te kezedben van.
Következő: »»   2 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem