Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   62 / 138
(#) Tyrex válasza mindenes hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /
 
Szia
Az összes mikro kapcsolót ellenőriztem,mind jónak tünik. Ez egyébként egy kétszer használt készülék. Álltában ment tönkre,a vezérlőpanelon van két relé az egyik zárásával elindul a grill a másiknál a magnetron. igy kézzel müködik.Az normális dolog hogy ha becsukom anélkül hogy bármit kapcsolnék,azonnal elkezdi forgatni a tányért?
(#) mindenes válasza Tyrex hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
Ez esetben a relével lessz a gond.. Képet tudsz feltölteni?
(#) 1984white hozzászólása Ápr 19, 2013 /
 
Sziasztok!
A kérdéses magnetron (képet csatoltam) két kivezetése között 0,1 ohm ellenállást mérek.
Ez így jó vagy nem?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) Gafly válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Fűtésnek szerintem jó...
(#) uniman válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Hello!
A testhez képest meg szakadást kéne mérned, vagy pedig kapacitás mérővel némi kapacitást...
(#) 1984white válasza uniman hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Köszönöm. Közben megvan a baj is! Megpatkoltam a biztit IDEIGLENESEN és működik.
Vékony drótot használtam, összeraktam a sütőt és 10percig ment.
Hétfőn rendelek hozzá megfelelő gyári alkatrészt. !
A kérdésem, elképzelhető hogy "megfáradt" a bizti?
A gyárija 0,65A 5KV

Helyette 0,75 vagy 0,8A is jó? Nem fogja elverni ismét a kisebbet (a gyári értéket)?
(#) mindenes válasza 1984white hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Igen, jónak mondható.
(#) -Thomson- hozzászólása Máj 5, 2013 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Nos az a helyzet, hogy van nálam egy mikró, amiben szétégett a magnetron antennája!
Ezzel párhuzamosan leégett a festék a házról is kívül is és belül is szépen megszenesedett, de a lemez szerencsére nem lyukadt át, az lenne a kérdésem, hogy a festéket milyennel tudom pótolni, rendes radiátor zománc, 3-4 sorral jó lenne, vagy kell valami speciális festék hozzá?
A másik kérdésem, hogy ebben a mikróban egy Galanz márkájú és M24FB-610A típusú magnetron van/volt! Milyenekkel helyettesíthető? Feltétlen muszáj pontosan ugyan ez a márka ill. típus számú?
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
(#) merlingerin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Azért ezt az "autósboltos" dolgot gondold át! A mikrókban levő biztik nem sima drótot tartalmaznak, hanem ha közelről megnézed, van benne egy rugó is. Amikor a drót kiolvad, a rugó elrántja a két végződést egymástól. Ennek ívkioltási oka van. Az autós bizti nem tesz ilyet. Ha a drót nem középen ég el, hanem a kivezetéshez közel, akkor a nagyfesz. (ami egyes gépekben egy feszültség kétszerezővel még duplájára is van tornászva) létrehoz egy ívet. Az ív meg köztudottan "rövidzárként" viselkedik. Nagyon csúnya dolgokat tud művelni. Több kV nagyfesz. elszabadulva nagyon veszélyes. Pl.: Ha a magnetron kivezetésénél az átvezető kondi ég el, akkor akár tűz is lehet!

Sosem szabad autós biztit alkalmazni! Sosem!
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
(#) 1984white válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Nos, közben a mikrót megcsináltam. 0,65A helyett 0,7A biztosítékot vettem bele gyárit és mikróba valót. Jelenleg is üzemel a készülék, más hiba nem volt.Valószínűleg "elfáradt" a régi biztosíték. Köszönöm a tippeket!
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
(#) merlingerin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz De másnak ilyet (pláne kezdő, tapasztalatlannak) ne tanácsolj, mert egyrészt általánosítás lesz belőle, másrészt életveszélyes, és balesetveszélyes is lehet. Az, hogy egy 1µF kondi átvezet, pillanatnyilag átüt, és ettől a bizti feladja a harcot, de a kondi öngyógyul, és a bizti csere tán minden megy a maga útján, az egy szerencsés eset, és igen, biztosan van olyan, hogy az autós bizti megvédi. De ha az autósboltban kaphatón megnézed, mi a felirat, biza 80V lesz ráírva. Vagy 250V. De semmiképp sem 5kV. Ennek pedig oka van. Ha elismered, ha nem. Nem csak üzletpolitika, mert Kínában aztán tojnak mindenre, ami szent, és sérthetetlen, ara is, de még a kínai sem meri kispórolni, vagy autós biztivel helyettesíteni a nagyfesz. biztit. Ez tény. Elég sok mikrót javítottam már. Nem pár darabot. Egyben sem volt kisfesz. bizti.

Egyébként van olyan is, amiben van egy pici "patron". Amikor a szál elég, a rugó hátracsap, a patront összenyomva eltörik (előtte a rugó közepén van..), és egy ívoltó gáz szabadul fel. Ilyet is láttam már. Onnan lehet felismerni, ha eldurran, kékes (égszínkék) lesz a bizti fala, homogénen.

Egy magnetron kivezetésénél levő átvezető kondi hibánál, ahol folyamatos nagyfesz zárlat, vagy ahhoz közeli állapot van, és nem pillanatnyi, a zárlat oka nincs "bezárva", lehetnek meglepetések, ha ív marad a biztiben. És a büdös, az csak egy jelenség. Ez nem farkas kiáltás, hanem tény. Sajnos nem fényképeztem le annó, amikor egy Samsung magneron játszott ilyet. Szó szerint megolvadt a fém a kivezetés körül, és lecsöpögött, kinyílt, mint a tubarózsa. A háziasszony meg nem mert odamenni, hogy kihúzza. (Talán jobban is tette..) Ott is "Apa" javította a mikrót, úgy került hozzám. Később beismerte.
(#) merlingerin válasza 1984white hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Szia!

Érdemes a nagyfesz. kondi kapacitását ellenőrizni, mert gyakori, hogy átüt belül, regenerálódik, és új biztivel megy megint. Csak kapacitás szegény lesz, romlik a hatásfok, és a következőnél vehetsz biztit megint

Fontos, hogy kikapcsolás után süsd ki! Óvatosan! Régebbi kondikban nem volt beépített kisütő ellenállás, órák múlva is tudott meglepit okozni!
(#) 1984white válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 5, 2013 /
 
Értelek. Nem vagyok teljesen sügér az elektronikához, így kapacitást és diódát is mértem a kérdéses mikróban. A kapacitás csak 0,1uf különbséget mutatott, így azt nem kellett cserélnem. (kisütő ellenállása is rendben van)
A diódát is "kimértem" soros 220v izzóval, az is jónak bizonyult, mert kb félfénnyel világított az izzó.
A trafón és magnetronon semmi égés nyom nem volt, a csillámlemez is teljesen épp volt, emiatt csak a biztit cseréltem, de 0,05A-rel (0,65 helyett 0,7A/5kv) többet tettem oda.
Jelenleg is jó a mikró.
Köszönöm a tippeket.
(#) Aegis hozzászólása Máj 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Adott egy 23 éves Hygena mikrohullámú sütő, ami eddig gond nélkül működött. Tegnap meg akartam melegíteni az ebédemet, és a következő történt: kaja betesz, idő beállít 1 percre és start...a lámpa és a ventilátor bekapcsolt, viszont úgy 1 másodperccel később szokatlanul erősen elkezdett búgni valami (gondolom a nagyfesz trafó), lejárt az 1 perc és az étel ugyanolyan hideg volt mint amikor betettem. Áramtalanítottam, szétkaptam, és se a trafón, se a magnetronon (Panasonic 2M167B-M14) nem láttam égés vagy szenesedés nyomait. Ami számomra meglepő, hogy se biztosíték, se dióda nem volt a nagyfesztrafó és a magnetron között, csak egy 1µF-os 2000V-os kondi. A nagyfesztrafót kiszereltem, lemértem az ahhoz vezető primer feszültséget, ami a mikró elindítása után 230V (természetesen a trafó és a magnetron kikötve). A trafót külön kipróbáltam direktre rákötve hálózati áramra, és érdekes módon a búgás ott nem volt annyira hangos, mint mielőtt kiszereltem volna a mikróból. Ha ez segít valamit, akkor a magnetron 2 kivezetése között 0 ohm ellenállást mértem multiméterrel és a nagyfesz trafó primer oldalára 11V AC-t kötve a szekunder oldalon 0V feszültséget mértem (korábbi hozzászólások alapján jött ez az ötlet ).
Ha találkozott már valaki hasonló problémával kérem ossza meg a tapasztalatait. Ha kell, képet is tudok mellékelni.
Köszönöm előre is.
(#) kadarist válasza Aegis hozzászólására (») Máj 17, 2013 /
 
Szia!
A nagyfeszültségű diódát és a nagyfeszültségű biztosítékot is ellenőrizd! Valahol ott kell lenni ezeknek is, mert egyenirányító nélkül nem működik a magnetron.
(#) Aegis válasza kadarist hozzászólására (») Máj 17, 2013 /
 
Köszönöm a gyors választ!
Találtam egy alkatrészt (mellékeltem), aminek az egyik vége a testhez volt csavarozva, a másik vége pedig valamerre a magnetron felé ment (nem tudom pontosan hogy hova, elég nehéz hozzáférni a belsejéhez, úgyhogy még nem volt alkalmam mélyebben szétszedni), mindkét irányban 0 ohm ellenállást lehetett mérni rajta. És még annyi, hogy a nagyfesz kondi egyik kivezetése és a test között 27 ohm ellenállást mértem (a másik kivezetés és a test között végtelen), ez lehet probléma?
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013

DSC00028.JPG
    
(#) Gafly válasza Aegis hozzászólására (») Máj 17, 2013 /
 
Szia,
a nagyfeszültségű rész ilyen szokott lenni, ez alapján be tudod azonosítani az alkatrészeket. A nagyfeszültségű biztosíték nincs rajta, de értelemszerűen a magnetron és a nagyfeszültségű tekercs között van, a kondenzátorral sorban, tipikusan egy jó nagy szétbontható műanyag tokban.
Idézet:
„a nagyfesz kondi egyik kivezetése és a test között 27 Ω ellenállást mértem (a másik kivezetés és a test között végtelen), ez lehet probléma?”

Nem, ez teljesen jó. Azt jelenti, hogy a kondenzátor és a magnetron nem zárlatos és a nagyfeszültségű tekercs pedig nem szakadt...
(#) djkoxi hozzászólása Máj 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy DeLonghi MW401 tipusú mikronk van, és ma reggel a képen látható jelenséget csinálta, hangos szikrázásokkal. A csillámlemeznél ütött át. Biztosítékot nem vert le.
Dobjam ki az egészet, vagy javítható?
Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv : Laci
(#) djkoxi válasza djkoxi hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Olvasgattam a témában, és a csillámlemezt meg az alatta levő lemezt zsírtalanítóval megtakarítva ismét üzemképes a mikrosütő.
Ha járok nagyobb városban, veszek hozzá új csillámlemezt, addig kibírja a régivel.

Üdv : Laci
(#) Inhouse válasza djkoxi hozzászólására (») Máj 24, 2013 /
 
Így járt a nagymamámé néhány hónapja. Vettem neki csillámlemezt, épp 2-szerakkora volt, mint ami kellett bele, a mienkbe is ilyen kellett, és az sem volt már tökéletes, hát azt is lecseréltem. Az övéké újra ugyanazt csinálja, megégett az új csillám. Előtte szétszedés nélkül kipucoltam mennyire tudtam a csillám alatt, de már a festék is megégett kicsit.
A nagyi kérte, hogy vegyek bele újra csillámlemezt, de szerintem ugyanúgy fog vele járni...
Még arra gondoltam, hogy szétszedem, teljesen kipucolom és a festékhiányos területen újrakenem, csak nem tudom, hogy milyennel próbálkozzak...
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
(#) merlingerin válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 25, 2013 / 1
 
Fontos, hogy ne csak a csillám legyen cserélve. Gyakran, a magnetron antenna kivezetése is tiszta retek, ráég a zsír, mocsok. Na ez is vezet. Mivel az antenna előtt kiviteltől függően fém terelő is lehet/van, fontos, hogy az is tiszta legyen. Festeni nem lényeges, csak a távolság a magnetron kivezetésétől legyen meg. Tulajdonképp átüt, a csillám csak megég a szikrázástól.

Érdemes a magnetront is kiszedni, és megpucolni a kivezetését, ott se legyen rajta zsír, koksz, stb. Fémgyapottal vigyázni, mert a mágnesek miatt beszipkázza

Magnetron visszaszerelése előtt fontos, hogy a nyakán levő réz szövetet picit fel kell érdesíteni, megtépkedni, hogy biztosan jól tömítsen.
(#) djkoxi válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Szia!

Köszönöm szépen, hogy ezt leírtad. Elhamarkodott volt az örömöm, mert a tisztítás után nemsokára szólt a feleségem, hogy mégsem jó.
Másnap vettünk egy új készüléket. Nekem postával 3e Ft is lenne a csillám, aztán ha mégsem jó akkor bosszankodnék.
Még kipróbálom a lentebb írt módszert, időmből kitelik, próba szerencse.
(#) Zsotii hozzászólása Máj 26, 2013 /
 
Sziasztok. Ha a mikró belül a mikapapírnál villog, akkor mi lehet a baja szerintetek?
(#) Zsotii hozzászólása Máj 26, 2013 /
 
Most olvasom az előző hozzászólásokat, lehet hogy nekem is csak annyi? Ennek a magnetronnak az antennája ha elég akkor azt is lehet cserélni?
(#) Inhouse válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 27, 2013 /
 
Köszönöm a választ.
(#) mate0120 hozzászólása Máj 27, 2013 /
 
Hello az lenne a kérdésem tudna-e nekem valaki segíteni az alábbi a problémám
a mikró bekapcsol szépen világít a lámpa forog a tányér viszont nem melegít én a mikrohullámú egységre gyanakszok szerintetek mi a baja?
(#) uniman válasza mate0120 hozzászólására (») Máj 28, 2013 /
 
Hello!
Akár a nagyfeszültségű biztosítéka is "kiéghetett"...
(#) mate0120 hozzászólása Máj 30, 2013 /
 
Azt hol találom??
(#) kadarist válasza mate0120 hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Szia!
Így néz ki.
(#) mate0120 hozzászólása Máj 30, 2013 /
 
Köszi Szépen mindenkinek igen a nagyfesz bizti a hibás. Köszi mégegyszer
Következő: »»   62 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem