Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műszerfalvilágítás fényerőszabályzó
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Kera_Will válasza naggyula hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Ezt nem kell ennyire hajszál pontosan belőni.
Szemed se fogja ezt követni így és felesleges is.
Bármilyen fényellenállás , fototranzisztor, lereszelt kupakú fémtokos BC... tranzisztor széria, festékétől megszabadított OC.... üvegtokos tranzisztor is megteszi.
Ezután erősítő, jelformáló áramkör ami PWM kitöltési tényezőjét vezérli.
A kitöltési tényező függvényében változni fog a megvilágításon átfolyó áramok erőssége.
No meg nem is kell , hogy túl gyors legyen.Mert a kocsi haladása közben sok kis árnyék vetődés is bekövetkezik, azokat meg nem kell követnie.Ezért is említettem a jelformáló áramkört.
(#) proli007 válasza naggyula hozzászólására (») Márc 12, 2014 /
 
Hello! Egy BPW34-es fotodióda fényelemként használva, a rövidzárási árama megközelítően arányos a megvilágítással. Nappali fény esetén (100000 lux) közel 2mA áramot szolgátat.
Vagy is a diódát, és egy LM358-at invertáló üzemmódban használva, kb. a kívánt eredményt kapod. (Persze az a 0..12V enyhe túlzás az alkalmazáshoz.)
Esetleg ajánlom figyelmedbe ezt a kapcsolást.
Amúgy kár volt egy ilyen kérdésért egyből egy új topikot nyitni. Sorsa előre borítékolható..)
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2014
(#) naggyula válasza proli007 hozzászólására (») Márc 14, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget.
Esetleg kérhetném oly módon is mintha egy teljesen amatőrnek mondanád el, vmi kis krisz krasz kapcsolási rajz, h h is gondolod, mert ez így eddig nekem sok.
A rajzon amit be linkeltél ha jól látom van egy timer is, az nekem kell?
Keresgélésem közben találtam olyanokat, h: opt101, mlx75305, ga1a1s202wp, napica smd ams104yj panasonic, tsl2561. Ezek közül is jó lehet vmelyik? És lehet e kapni mo-on?
(#) Ninoo hozzászólása Okt 29, 2018 /
 
Sziasztok!
Egy Nissan Micrában cseréltem CD-s rádiót. Nem tudom, van-e összefüggés a műszerfal világítás,és a régi magnós rádió között, mert mióta kicseréltem, azóta nincs műszerfal világítás, meg lámpa égve maradás jelző hang sincs. Arra gondoltam, esetleg a magnó adta a hangjelzést, ezért bele volt kötve a világítás is. Akkor egyszerű lenne, mert egy helyen ott van a világítás, meg a gyújtás is, erre lehet egy csipogót csinálni. De a műszerfal világítást még mindig nem értem, hogy függhet össze. Vagy lehet valahol egy poti, amit a tulaj véletlenül letekert? Az autó még nem jött vissza, ezért nem tudom, hogy van-e poti. A magnó csatija sem volt szabványos. 20 éves autó. Két csati volt, az egyiken a táp és a hangszórók kicsit elválasztva egymástól egy bemélyedéssel, meg egy másik csati, amiből semmi nem kellett. Viszont emlékszem, ebben a másik csatiban, ami nem kellett, a vezetékek kimérésekor az egyik vezetékében 5V-ot mértem. A régi magnóba ez a csati is csatlakoztatva volt. Van valami ötletetek? Köszi
(#) hg6dab válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
A cserélt rádiónál vagy hibás a bekötés, vagy a rádió kijelzőjének háttér világítást adó fénytompító áramköre zárlatos és kiégette a biztosítékot. A helyzetjelző világítás bal és jobb oldala külön van biztosítva, egyes autóknál a műszerfal világítás is külön biztin van.
(#) Ninoo válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Fénytompító áramkör? Az mi? Hol van? Most azon gondolkozom, hogy vagy rosszul fogalmaztál, vagy annyira vágod ezeket az autó típusokat, hogy azért írtál ilyet. A bekötés: hangszórók kimérve, és ugye szólnak is, nincs mit mondani róluk. A táp rész: negatív összesípolva a kasznival. Fix táp testhez mérve 12V. Kapcsolt táp, vagyis a gyújtás táp 12V, kimérve. Más nem lett bekötve. Az új rádiónak nincs külön háttér világítás bemenet, amit az autó tompítottra kellene kötni. A helyzetjelzőt nem igazán értem, hogy került képbe.
(#) hg6dab válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Nappal teljes erővel világít a rádió háttérvilágítása. Este, hogy ne legyen zavaró ezt kisebb fényerőre kell venni. Erre szolgál a helyzetjelzőről levett plusz veteték, innen tudja a rádió, hogy este van és csökkenteni kell a fényerőt. Persze a kötelező nappali világítás mellett ez némileg háttérbe szorult, de a mostanában gyártott autóknál a nappali menetfény alapból inításkor megvan, így most helyére kerül ez a funkció. Még egy dolog. Ha nem kapcsolgatod fel a lehetséges opciókat, pl. világítás, akkor az izzókon keresztül talál utat test felé a tapogató szondád és sípolni fog. A testet biztos pluszhoz mérve terheléssel ( pl. 15W-os izzó ) kell vizsgálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) Ninoo válasza hg6dab hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Ez egy 20 éves csotrogány. Nem hinném, hogy lenne rádió háttérvilágításhoz külön vezeték. Főleg, hogy nem is mértem ilyet. De tételezzük fel, hogy van "fénytompító", akkor hol van ez, hol keressem? Egyébként este sötétben néztem, kapcsolgattam a lámpát, közben mértem a vezetéket is, de semmi. Ma itt volt az autó. Visszaraktam a gyári magnót. Azzal sem ment, bár kódos(kód nincs meg), és valami baja is van, kijelzése sem megy, csak halványan villog a gomb világítás. Szóval az is lehet(ne), hogy a rádió letiltja a műszerfal világítást, bár ez elég nagy baromság lenne. Csak megemlítem, mint opciót. Mellékelem a csatit, a vezeték színeket. A széles csati piros-kék-sárga fix táp, kapcsolt táp, és a test. A 2x2 pedig a hangszórók. A másik kisebb csatiban az egyik szálon van fix 5 V. Világítás felkapcsoláskor sem mértem bennük semmi változást. Lekaptam a rádió burkolatát, és a két végfokhoz megy 2 láb is ebből a kisebb csatiból. Ezért sem gondolnám, hogy valamilyen módon köze lenne a műszerfal világításhoz. Néztem a biztiket is, de mind jó. Esetleg, ha van még valahol máshol a kormány alattin kívül, azt szeretném tudni hol van. Végső megoldásként arra gondoltam, hogy a világítást összekötöm a műszerfal izzókkal, ha kell előtéttel. Akkor legalább az rendben lesz. De műszerfalat kell bontanom, mert nincs jobb ötletem. Esetleg aki tudja a bizti táblán, melyik a világítás, meg a műszerfal, az ne tartsa magában. Ja, ezekből pár nincs is az autóban, pl ülés fűtés, légkondi. Csak kell lennie még egy bizti táblának...
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) bbb válasza Ninoo hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
E szerint a fórum szerint a piros-kék vezeték a világítás szál.
(#) Ninoo válasza bbb hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Melyik a piros-kék? Melyik csatin? Nem látok ilyet. És ha az egyik világítás, akkor nem elég a vezeték. Kell még fix, meg kapcsolt táp, és test. Esetleg valakinek van láb kiosztása?
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2018
(#) Ninoo válasza bbb hozzászólására (») Okt 31, 2018 /
 
Te most szívatsz. Nincs ebben a fórumban semmi írva ezzel kapcsolatban... Nehogy jelentsem...
(#) bbb válasza Ninoo hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Jelentsd nyugodtan, miután rákattintottál a linkre, amit a gugli második képtalálatával értem el helyetted.
Ha beleolvastál volna abba a fórumba, akkor a K11-es bekötését látod, amihez ezt írták:
-Red with Blue Stripe = Illumination wire

A fotóid alapján próbál az ember találgatni, mert annyi eszed nem volt, hogy a színeket táblázatba szedd, leírd a rádió típusát, az autó kódját, vagy bármi olyan támpontot, ami alapján egyszerű lenne megközelíteni a kérdést, inkább lefotóztad ahogy sikerül. A csatlakozó formája alapján az kell neked, amit a belinkelt fórumban látsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2018
(#) Ninoo válasza bbb hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Vegyél vissza a stílusodból, az"annyi eszed sem volt" duma erős, miután nem adtam okot rá. Én is tudnék anyázni, de nem akarok lesüllyedni a te szintedre. Mivel semmi nem utalt rá, hogy az egy link, nem próbálgattam az egeret a soron, hátha van ott egy link. Most már tudom, hogy ott van, de más tagok is megerősíthetnek abban, hogy nem látszik, csak egy szimpla szövegnek. És ezért gondolom, más is keresgélt ezen a 2 oldalon, hogy hol a francban van a piros-kék vezetéked. Szóval ha megjelölted volna, és nem azt írod, hogy e szerint a fórum szerint, akkor nem lett volna félreérthető. Nekem "e szerint a fórum szerint" a "Műszerfalvilágítás" fórum jön be, ez, ahol feltettem a kérdésemet. Az, hogy kinek mennyi időbe és kattintásba kerül valamit megtalálni, saját dolga. Megint degradálsz. Ha mindent tudnék, mint te, nem kérdeznék. Azt sem tudtam, hogy K11, így a Google hiába ad neked második találatnak egy linket, nekem még nem lesz találatom. Ha kérdeztél volna, elmondtam volna, hogy az autó rövid ideig volt nálam. Ennyit tudtam fotózni első körben. Aztán, ha már ennyire kötözködős vagy, had legyek én is az. A képeket ugyan megnézted, meg a linkedet is, de az már nem állt össze, hogy nincs olyan színű vezeték? Azért raktam képet a rádióról, mert max annyit írhattam volna, hogy Blaupunkt. Az autóról leírtam minden támpontot, amit lehetett. Egy idős néni szakadt autója, fingja nincs az autójáról, mégis mit kellett volna még írnom így? És kb 10 perccel a fotózás után tettem fel ide, ahelyett, hogy a szakdogámmal foglalkoznék, neki próbálok segíteni. Szerintem te ne ide írogass, hanem tedd rendbe az életedet, mert ha mindenkinek így nekimész, előbb utóbb bajba kerülsz, nekem(meg másnak sem) nincs szüksége ilyen antiszociális válaszokra. Tényleg csak jó szándékból írom, hogy nézz magadba. Többi tagtól én kérek elnézést, remélem csak a kérdésre fókuszálunk ezután.
(#) bbb válasza Ninoo hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Kicsit szállj le a magas lóról és nézz magadba te is! Azzal kezdted, hogy "szivatlak" és jelentesz. Nos ekkor mit vársz a másiktól? Az, hogy te nem látod, hogy alá van húzva a szöveg és az linket jelent? Már megbocsáss, de ez magánügy, alaphelyzetben minden böngésző aláhúzza, kivéve, ha kikapcsolod.
Azt is elárulom, hogy nem K11-re kerestem, hanem baromi bonyolult kulcsszavakra: Nissan micra stereo wiring
(#) Ninoo válasza bbb hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Előbb mondtam, ne okoskodj, ha nem tudsz segíteni, hagyj békén. Az én monitoromon nem látszott, de gondolom akkor vegyek újat, mert te megmondod. Nem kell semmit elárulnod. NE ÍRJ, ha csak nem segítesz. Köszi. Jó éjt
(#) bbb válasza Ninoo hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Én is mondtam, szállj le a magas lóról!
Ne írj, már rég megkértem magunkra a moderálási kérelmet.
(#) Ninoo válasza bbb hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Magadra kérd....köszi
(#) Moderátor hozzászólása Nov 1, 2018
 
Skacok!

Elég legyen a kakaskodásból. Nem kellene megküzdeni az első figyelmeztetésért.

Köszönjük.
(#) hg6dab válasza Ninoo hozzászólására (») Nov 3, 2018 /
 
Nem fénytompító szálat kell keressél, hanem az autó világítás vezetékét ( helyzetjelző) . Azért kapcsolgatod most hiába, mert kiment a biztosíték. A helyzetjelző plusz vezetékét tévesen azonosítottad testként, fentebb írtam miért és amikor helyére toltad a rádiót, akkor a készülékházon, meg fémvázon keresztül zárlatba került. Vedd ki a rádiót, pótold a biztit és utána mérj.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem