Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   523 / 577
(#) em válasza em hozzászólására (») Dec 26, 2019 / 3
 
Még jobb:

30W.jpg
    
(#) hobbyjani hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Boldog Karácsonyt az Orion néprádióval
Bővebben: Link
(#) karcsiba válasza fgyj hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Köszönöm a választ,erre már én is rátaláltam,de ugye innen nem egyszerű a letöltés,valamit
fel is kéne tölteni,de nekem nincs mit.
(#) karcsiba válasza em hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Nagyon jó,köszönöm szépen,honnan van,ha nem nagy titok?Rengeteget segítettél!
Üdv és B.U.É.K.!
(#) Fantasy hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Üdv Mindenkinek és kellemes ünnepeket!
Egy bulgár Resprom A102 lemezjátszós rádióhoz kérnék segítséget, a következő a probléma:
középhullámon ha adóra van hangolva, egy erős búgás kíséri a vételt. Az 540kHz-en jeletkező Kossuth adónál nagyon erőteljes, de más középhullámú adásnál is hallható, a ferrit antenna forgatásával valamilyen szinten csökken a búgás, de megmarad. Rövidhullámú adásnál is jelentkezik ez a hiba, az urh sávon nem. Nem a tápszűrő kondi hibás, azt néztem és mértem is, rendben megvan a 2 x 50uF. Erősítő üzemmódban külső jelforrást rákötve sem jeletkezik ez a hiba, csak az AM sávokon. Mi okozhatja ezt a hibát?
(#) gkari válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Szerintem - ez keresztmoduláció, amit a közelben működő kapcs.üzemű táp(-ok) okozhat(-nak), jellemzően rosszul szűrt táppal működő laptop. A hálózati trafó primerjén lévő 2x5nF-ot cseréld ki pl. 2x20nF-ra (230V AC!!!!)! Lehet, hogy nincs ott a 2x5n sem?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) VJ72 válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Üdv!
Keresztmodulációs búgás, próbáld meg a konnektorba megfordítani a rádió dugóját.
A graetz diódáival párhuzamosan 1-10nF 600V-os kondikat kell rakni vagy megkeresni melyik a hálózatra csatlakozó készülék okozza, lehet egy lámpa is.
(#) Fantasy válasza gkari hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
A trafó primerjén megvan a két kondi, de őszintén azokat meg se néztem, mivel el vannak bújva a sasszi és a trafó között, le kell bontani a trafót, hogy hozzá lehessen férni. De holnap feltétlen megnézem őket és megírom mire jutottam.
(#) em válasza karcsiba hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
A segítséget honnan kaptam? 2019 november 20-án írtam, most ezt idézem:

A készülék azonosításról jutott eszembe: Javaslom minden régi rádiót, magnót szeretőnek, hogy lépjen be a Nosztalgia Rádió Egyesület be. Mindenféle elektroncsöves és tranzisztoros készüléknek akad itt gyűjtője.
1, Az Egyesület szervezi a nosztalgia börzéket, ahol mindenféle alkatrészt és készüléket lehet csereberélni, vásárolni
2, A tagok megkapják az újságot melyben érdekes cikkek olvashatóak a régi rádiókról és egyéb készülékekről.
3, A tagok levelezőlistáján gyorsan lehet segítséget kapni, egy készüléket általában órák alatt azonosítanak, ha valakinek alkatrész kell, az is hamar meg szokott oldódni. ("Janó bá" pótolhatatlan itt a fórumon...)
Az Egysület nonprofit, az éves tagdíj 5000Ft.
A vezetőség szeretne fiatalítani, megújítani az egyesületet.

Lépjetek be, érdemes.
(#) Fantasy válasza VJ72 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
A villásdugó állásától független a hiba. Más csöves készülék nem búg így mint ez, ezért a hálózatra csatlakozó más készülék okozta hibát kizárnám.
A szelén egyenirányítóját cserélni kellett mert zárlatos volt, helyette 600V 1A graetz került beépítésre. Ezt a kondis megoldást is ki fogom próbálni, több más készülékben láttam már ezt, de ebben nem volt. Azt nem tudom, a gyári szelén egyenirányítóval is búgott-e, mert már hibásan került hozzám. Elképzelhető, hogy innen ered a hiba, mindenképpen megnézem.
(#) Massawa válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Nézd meg még az elsö csövet nincs-e zárlat vagy szivárgás a fütés meg a katod között, ha csak AM-ben bug ( jo lenne azt is tudni, milyen az a bugás - 50 vagy 100 Hz vagy valamilyen egyébb. Az AM sáv ma már nagyon tele van szeméttel és az adok teljesitménye is csökkent.)
(#) VJ72 válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
A szelén helyett szilicium diódahíd cseréje esetén be kell építeni egy soros ellenállást 100-250 ohm 10W az anód körbe. Ezt elhagyva az anódfeszültség 30-40 voltal is magasabb lehet ami a végcső idő előtti elhasználódásához fog vezetni. Menyi most az anódfeszültség? 270 volt körüli értéket kellene beállítani az ellenállással.
(#) Fantasy válasza VJ72 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Üdv, a graetz diódáival párhuzamos kondikat(5nF-ok voltak itthon) próbáltam, de nem változott semmi. A szelén egyenirányító cseréjekor szilicium híd került a helyére, mivel a sziliciumon kevesebb feszültség esik ebből kifolyólag a trafó primerjét átraktam a 240V-os állásba. Ezzel így a fűtés 6,3V, a trafóról 228V váltakozó indul a graetz felé, a puffer kondin 314V egyenfeszültséget mérek. Próbáltam azt is hogy egy másik trafóról adok neki anódfeszt illetve fűtést, de nem változik a helyzet. Még arra is gondoltam, hogy esetleg a fűtés vagy a skálaizzók vezetéke szórja meg 50Hz-el, bár a skálaizzók vezetéke össze van sodorva.
(#) Fantasy válasza Massawa hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Próbáltam másik csővel is de ugyanaz a hiba. olyan 50Hz körülinek tűnik a búgás, olyan mintha a trafót hallanám.
(#) Fantasy válasza gkari hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
A trafó primerjén levő kondikat megmértem, 4,7nF van rájuk írva, műszer 5nF-ot mutat, elvileg jók. Nagyobbra nem csréltem, mert nincs itthon nagyobb.
(#) _BiG_ válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Szedd szét a fokozatokat (csatolókondik lekötögetése), az antennakörtől a végfok felé, amikor elhallgat a zúgás, akkor onnantól jó, az előtte levő fokozat viszi be a brummot.
Lehet, hogy szivárgó csatolókondi a ludas.
Célszerű anódáramot is mérni, lehet, hogy a végcső terhel annyira, hogy már kevés a szűrés.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019
(#) laczika hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Sziasztok! Pár éve újítgatok egy Orion 882-est meg egy 418A-t is. Elektromosan jók de húrozni kellene őket. A 882-esben az előlap tetején 4 orsó van. Az első orsó hajtódik a nagy tárcsáról ami a forgókondin van, de minek a másik 3? Szerintem a mutató cipeléséhez 2 is elég lenne. Van valakinek esetleg valami korrekt rajza bármelyikhez is? A húrokból az egerek semmit nem hagytak, és azzal se vagyok tisztában melyikhez hány feszítőrugó kellene. Köszönöm a válaszotokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2019
(#) FerencziJ hozzászólása Dec 28, 2019 /
 
Tisztelt Hozzáértők!

Vásároltam egy Videoton Velence De Lux (gyerekkorom rádióját), pici hibával, mégpediglen nem fordult meg a hangoló kondi, (sőt még a hangoló gombot is eltörték). Ez nem volt gond, hiszen szólt valami magyar adó, talán a Kossuth. De most hogy nekifeszültem karbantartani kicsit, megszűnt(ek) az adó(k), csak recsegés, ropogás. A karbantartást értem ezalatt, hogy vegyszeresen kitakaritottam a kondit, leecseteltem a panelt a centi vastag portól, letöröltem a csöveket, skálaüveget, hátteret, majd összeraktam. A kondi vegyszeres kezelését az alábbiak szerint végeztem: száraz ecsetelés, majd WD40-es áztatás (kondi lemezek közé, tengelyre), néhány perces ázást követően óvatosan elkezdtem tekerni mindkét irány ba a kondit és elindult. Miután könnyen kezdett forogni a WD40-et kifújtam féklemosóval, végső fázisban isopropil alkohollal mostam le az egészet.
Ki kell hangsúlyoznom, hogy a felsorolt vegyszerek csak a kondit érték.
Mi lehet a probléma első körben, hogy nem találok adókat, mert gondolom korábban azért szólt a Kossuth, mert a megszorult forgókondi miatt fixen ráhangolták a KF-et, mint ahogyan valamelykőtök korábban írta.
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat.

üdv: fj
(#) Fantasy válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
A csőhiba kizárva, már másik csővel próbáltam. Erősítő üzemmódban és urh állásban sincs ez a zúgás, csak az am sávon ott is inkább a középhullámon jelentkezik erőteljesen, ha ferrit antenna kapcsolóját is benyomom, akkor meg mégjobban. Már azt is próbáltam, hogy az egyenirányítót elhozom a gyári helyéről, ez az urh hangolóegység alatt van gyárilag, a trafó meg a túlsó végében, hátha a hullámváltó fölött végigmenő váltakozó feszültség szórja meg valamelyik fokozatot(bár eredetileg is össze volt sodorva a két vezeték, de hátha...), de sajnos ez sem segített. Még az anód feszültség egy kicsit magas a rajzon szereplő érténél, úgyhogy ahhoz még egy megfelelő ellenállást keresnem kell. Lassan elfogynak az ötletek.
(#) Massawa válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Lehet, hogy le kellene árnyékolni a tekercseket, vagy valamelyik fokozat nincs optimálisan behangolva (széthangolodott az évek során) és emiatt szedi össze a bugást vagy lehet, hogy gerjed. Anno volt egy orosz tranzisztoros rádio is, az is inkább magátol gerjedt a szelektivitás helyett. Az URH másképp müködik, azért az sokkal kevésbé érzékeny az AM zavarokra. Miután csak AM sávon bug csakis az AM egységben keresd a hibát és miután a rövidhullám is bug ott keresd ami közös mindkét hullámhosszra.
(#) gkari válasza laczika hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Küldj privátban emailcímet, mert az anyag egy része djvu, ide nem megy fel, képek is vannak, de több, mint 8MB.
(#) gkari válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Ha recseg-ropog, az a forgó zárlata miatt van. Lemezenként meg kellene szüntetni a zárlatot (elég lett volna csak a csapágyazást egy-egy cseppel megoldani). Az egyenirányítót esélyes, hogy a gyárban jó helyre tették, aligha tudsz jobb helyet neki. Sajnos, valószínű, hogy a készüléket újra kell hangolni - bár alig van érdemi műsorszórás KH, RH sávokban, HH-n meg semmi. URH-t áthangolni CCIR-re kemény dió.
(#) _BiG_ válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Akkor pontosítok, mert ha a végcső jó, akkor máshol lehet a gond, ezért javasoltam a csatolókondik lépésenkénti lekötését.
Azonfelül lehet egy cső tökéletes és kicserélve egy másik tökéletes csővel is megmarad a hiba, ha a cső elektromos beállítását elrontja valami. Ilyen tipikusan a leszakadt/megnyúlt rácsellenállás, szakadt vagy zárlatos segédrácskondi, szivárgó csatolókondi. Illetve rossz forrasztás pl. a csőfoglalaton.

Minden cső cserélve lett, vagy csak a végcső?
(#) VJ72 válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Elrontja a szelén helyett betett szilicium graetz 30V-al magasabb anódfeszültsége.
Bővebben: Link
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Dec 28, 2019 /
 
Na, egy kicsit összekevertem a témákat, bocs...
(#) rockersrac hozzászólása Dec 28, 2019 /
 
Sziasztok! Orion331-hez van valakinek részletes kapcsolásirajza esetleg?
(#) joci válasza Fantasy hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Nincs véletlenül a rádiód környezetében LED-es vagy energiatakarékos lámpa, esetleg elektronikus gyújtású fénycső? Ezek is nagyon csúnya zavarokat sugároznak ki AM sávban. Ugyanígy közeli laptop vagy számítógép is okozhatja.
(#) fgyj válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Az Orion 330 és 331 kapcsolási rajza:
(#) fgyj válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 29, 2019 / 1
 
Hosszú téli estékre:

Reklám.jpg
    
(#) Fantasy válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Üdv, Az összes cső cserélve lett másikra, nem csőhiba lesz ez.
Következő: »»   523 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem