Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Igen az nagyon fontos. Amúgy első feltöltés előtt érdemes egyesével lemeríteni majd feltölteni majd úgy összerakni őket. 1-2 A kiegyenlítés mellett hát kb az örökkévalóságig tart mire egy szintre hozza őket.
Én is most fogok bőviteni. Nem is kicsit a meglévő mellé. Jelenleg 48V 240Ah van. Emellé kerül 2x 48V 310Ah és egy 11kw inverter. A bms-t használni fogom de csak megfigyelésre és hogy vész esetén lekapcsolja az aksit ha lemerült mivelhogy a rendszerben 3x48v aksi lesz ebből az egyik kisebb jóval mint a többi. Nagy terhelés lesz minden aksin mikor meríteni fogom. 8-9Kw lesz kivéve az inverter által. E autó lesz töltve vele és bizony ki lesz használva az utolsó cseppig minden is amit a rendszer tud nyújtani. A terv az hogy a 11kw inverter csak az autó aksit fogja tölteni és 3x48v 310Ah aksikba tárolja el a napenergiát. A 48v 240Ah aksi csomag meg továbbra is a lakás áramát oldja meg.
Kicsit furán fogalmaztam. A bms többi funkcióját tovább használom csak a balanszolást inkább másra bízom. Egy e autó töltése lesz megoldva róla, amely naponta 20-25-kwh fog kivenni az aksikból átlagosan. Valóságban 2 naponta 40-45kwh lesz kivéve egyszerre. Igyekszem úgy időzíteni majd a töltést hogy napelem is besegítsen de ez nem mindig lesz megoldható mert a fránya időjárás.
Áramszünet?Sziasztok!Itt az ideje frissiteni a "sziget üzemű ellátás " koncepcioját. A nagy Black Out igérgetés beteljesült,legalábbis Spanyol, Portugál , Francia stb területeken. Kiváncsi vagyok hány napig huzzák el az áramszünetet. Ki van már felkészülve?
Árammal fel lehet készülni egy háztartásnak, én most egy napsütéses nap után 6-7 kWh-t tárolok (a bővítés után 12-14 kWh lesz).
Csak az a baj, hogy a vízművek, benzinkutak, távfűtés, boltok, bankok is árammal működnek... A hozzászólás módosítva: Hé, 20:51
No meg a NET, a mobilhálózatok, műsorszórás, ... Sok közülük fel van készítve hosszabb áramkimaradásra is. Pl. mobilátjátszók. De az internet nálunk néhány csepp eső után képes megszakadni.
![]()
Az internet hiánya az nagyon nagy baj! Ha nincs net, nincs facebook, és ha nincs facebook, akkor nincs lájk sem, ha pedig nincs lájk, megszűnik a világ!
Nálam csak 1.5 kWh tartalék van, de arról tud működni pár dolog hosszabb órákon keresztül.
Főzni lehet gázpalackról, van tartalék abszorpciós hűtőszekrény, ami képes gázzal is hűteni, pont nemrég próbáltam ki. ![]() Persze ezeket nem egy lehetséges áramszünet miatt szereztem, de lassan értelmet nyer, hogy nem dobtam ki őket. Egyébként nem gondolom, hogy jelentős veszélye lenne a tartósabb blackoutnak itt az EU-ban. USA-ban gyakoribb, de ott tényleg rettenetes állapotban van a hálózat (Nincs pl az egész USA-ra kiterjedt szinkronzóna.) A hozzászólás módosítva: Hé, 22:38
Szia!
Ez a mobil átjátszó is kétséges --felénk rögtön behal.kb 5' üzemidő. A többi azonnal, viz, gáz, fűtés, telefon.internet, TV , rádiók nagy része .--A középhullámú működik ,csak azt ki hallgatja? (Dankó R. ) Ezért tetszett, hogy a spanyol miniszter elnök is TV, rádió beszédet mondott--a népnél meg nincs áram? Garantált siker !
Én kb 13-14 kWh-t tárolok, összehúzott gatyóval 2-3 napig ellennénk ha fekete felhők is szívatnának nappal
![]()
Több mobil átjátszó földszinti egységét is láttam. A kupac méretes akku mellett ott állt az aggregátor. Azóta már sok kültérin ott a napelem is.
Nem tudom, Te merre laksz, de én ilyesmivel foglalkozok a melómban, de nálunk (több tucat berendezés) szünetmentesen van megtáplálva, a legkisebb rendszereknél az előírás 4 óra, de ezt jelentősen túl teljesíti az összes berendezésünk. Az akkuk állapota távolról is monitorozható, és ha kell még aggregátoraink is vannak. Nehezen tudom bármelyik szolgáltatóról is elképzelni, hogy a berendezései ne bírnának ki több órányi áramszünetet.
Tizenéve ezt én írtam ide, és már akkor is csak idézet volt a "kékruhás" kollégától. Akit nagyra becsülök, és igaza van.
![]()
Ettől azért jóval változatosabb a helyzet. Magyarországi, ausztriai és németoszági tapasztalataim vannak.
Németországban a bázisállomásokon, legalábbis az egyik szolgáltató esetén, egyáltalán nincsenek akkuk azzal a felkiáltással, hogy minden bázisállomás külön optikai szállal kapcsolódik a körzeti központhoz, így egy állomás esetleges kiesése nem jelent nagy gondot. Ausztriában adott bázisállomáson általában csak a 2G része van akkura kötve. Ha minden jól megy, két-három óránál nem nagyon bírnak többet azok sem. Itthon minden szünetmentesen van, de akkus üzemmódban a töltöttség függvényében kapcsolgatja le a rendszer a fogyasztókat, 2G az utolsó. Két-három órás áramszünet után itt is csend van. Természetesen a körzeti/régiós "elosztókban" már mindenhol vannak akkuk, automata aggregátoros üzemmód is. Pár éve felhagytam a szakmával és lehet, hogy keverdnek az emlékek, de kb. ilyesmikre kell gondolni. Egy-egy országban egy-egy szolgáltatónak dolgoztunk, nem tudom, hogy adott országban a többi szolgáltató miként áll a dologhoz. Néha voltunk közös állomáson (több szolgáltató egy tornyon), ha lehet, ott még nagyobb volt a keveredés. Hogy európa többi részén miként megy a dolog, arra végképp passzolok.
BS (Base Station) -> BSC (Base Station Controller)
Igazán egy BS-hez csatlakozva lehet több "anterna", hívhatjuk "Cellának" is. Egy kiesik, ahogy Granpa mondja, "seráfütty". A BSC az már gond. De amíg 2G van, addig minden van (mármint elvileg telefonálni lehet ~35 km körzetben)...
Felénk 3 óra áramszünet után nincs víz. Kiürült a víztorony....(bár rég volt ekkora áramszünet, azóta már lehet van aggregátoruk.)
Szerintem a klasszikus víztornyok már leginkább csak kilátóként üzemelnek.
![]() Felénk legalábbis. Éppen emiatt teljesen hihető, hogy ha nincs áram, akkor nincsen víz sem. Szerencsére mostmár hideg sincsen, tehát ha: - Van villany, - Van gáz, - Van cirkószerelő, akkor nem didergünk (őszig).
Szinte biztos, hogy olvastam ezt a cikket tőled. Ezek szerint elég jól megragadt bennem, mert emlékezetből írtam, és még a memóriám sem pusztult el nagyon...
Amikor még dolgoztam, találkoztam különben pár előfizetővel, ahol szinte reszketve várták, mikor javítom már meg a netjüket... Ja és egy napnál kevesebb ideig nem volt náluk net, de érezni lehetett a levegőben az elvonási tüneteket.. ![]()
Szerintem a sík vidékeken a víztornyok most is üzemelnek, hiszen pont azért csinálták, mert nem volt magas pont, ahova a vízmedencét tudták volna építeni. Dombos vidékeken (pl. felénk) elvétve lehet csak víztornyokat látni, a dombok tetején vannak a vízmedencék. És egy 2-3000 fős faluban a 2x25m3-es (esetleg 2x50m3-es) medence hamar leürül.
Biztos, hogy üzemelnek, nálunk is aktívan használatban van.
Nálunk ez már nem, helyette Keresztúrról pumpálják ide motoros szivattyúval (szerintem klasszikus hidrofor elven) a vizet.
De a reptér mellett van még egy hidroglóbusz, de szerintem azóta oda is elért a vezetékes víz... Halnak kifelé mint a dínók... A hozzászólás módosítva: Kedd, 14:14
Szia!
Hát igen , Miskolc és Ómassa A telek felén eleve nincs térerő (ki kell sétálni a kert magasabb pontjaira ) Itt szeles idő esetén gyakori az áramszünet is.A fák gallyai ráesnek a 22kV vezetékre . Összesen 1 db jön erre ...... Viztorony sehol sincs , a városban sem--- csak nyomásfokozó szivattyú.
Szia!
Akkor ez a hir, milyen? https://www.atv.hu/kulfold/20250429/spanyolorszag-portugalia-gronla...gnette Mert itt se volt akku, generátor.
Tele az aksi
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |