Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ni-Cd akkumulátor töltése
 
Témaindító: Ricsa, idő: Feb 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 12
(#) nedudgi válasza balint730 hozzászólására (») Júl 3, 2014 /
 
Rossz megoldás. Másik trafó kell hozzá.
(#) jani0408 hozzászólása Júl 26, 2014 /
 
Van egy VERTO 14,4 voltos csavarozó gépem. A töltője olyan, hogy van rajta egy piros és egy zöld led, gondolom nem ok nélkül.
Kérdésem az lenne, hogy mikor van feltöltve az aksija, tehát melyik fénynek kell kialudnia, ha az aksi feltöltött.?
(#) erik001 hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Sziasztok.
Kéne egy kis segítség.
Univerzális töltő Ez így alkalmas Ni-Cd alkumlátor töltésére ? 12V az akkumulátor és 1.2 Ah és azt mennyi feszültséggel kéne tölteni ? Mert itt azt írja hogy 18-21 V az nem sok neki ?
Van még 14.4 V 1.2 Ah aksim meg 18 V 1.2 Ah aksim azokat mennyi feszültséggel kellene tölteni ?
Köszönöm a segítséget előre is.
Üdv Erik.
(#) Tomi111 válasza erik001 hozzászólására (») Nov 23, 2014 / 1
 
Üdv!
Alkalmas az akku töltésére, de ez nem automata töltő!! Ameddig rajta hagyod, addig tölti. A 12V 1,2Ah-s akku normál töltése 120mA árammal történik kb.16 órán keresztül. Nagyobb árammal is tölthető, ekkor rövidebb az idő. Azért kell 18-21V a bemenetre, mert a feltöltött 12V-os akku feszültsége több, mint 14V, és a töltőn is esik pár volt.
A többi akku is tölthető vele, de pl a 18V-os feltöltve több, mint 21V plusz pár volt ami a töltőn esik.
(#) huszek hozzászólása Jan 16, 2015 /
 
Sziasztok
Vettem 3dbGP 950mAH elemet 1.2v
Van egy 67-75mA 1.5v töltőm. meddig töltsem az elemeket?Két elemet tudok vele egyszerre tölteni a harmadikat is ugyanaddig töltsem.
(#) proli007 válasza huszek hozzászólására (») Jan 16, 2015 /
 
Hello! Ha teljesen le van merülve (ami célszerű is), kb. 16 órát kell tölteni a töltővel. De ha egyszerre két aksit tudsz tölteni a töltővel, akkor nem biztos hogy a harmadikat is fel lehet tölteni vele, ha ne adj ég sorba tölti. Ezt mindenesetre ellenőrizni kell. Pld. úgy, hogy egy aksit behelyezve, vele sorban megméred a töltőáramot. Ha nulla, akkor kettőt tölt sorba..
(#) huszek hozzászólása Jan 16, 2015 /
 
Köszi
(#) repulotaska hozzászólása Okt 28, 2015 /
 
Hello!
Van egy nagy Dodge RC autóm, és egy Ez-Tec (márkájú) 9,6V Ni-Cd akkumulátor hozzá, amire nincs ráírva hogy hány mAh, és ezért nem tudom kiszámolni, hogy hány órán keresztül kellene töltenem. Hogy oldjam meg a problémát?
Előre is köszönöm!
(#) Lucifer válasza repulotaska hozzászólására (») Okt 29, 2015 /
 
(#) fulcsii hozzászólása Nov 4, 2015 /
 
Sziasztok!
Szerintetek az NICD 12V-os akkumulátort lehet tölteni hagyományos ólomakku töltővel?
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2015
(#) eyess válasza fulcsii hozzászólására (») Nov 4, 2015 /
 
Lehet
(#) kiborg hozzászólása Ápr 15, 2016 /
 
Sziasztok!

Tudnátok ajánlani egy 12V-os töltőt egy 10db akkupack-hoz? 1200mAh egy cella. Egy akkus fúróhoz tartozik.
Ha labortápról tölteném, akkor cellánkénti 1,4V-al (14V) megküldöm, pl:200mA-al akkor 6 óra múlva fel van töltve? Jó az elméletem?
Ahogy olvasgattam, a NiCd nem érzékeny a túltöltésre, így nem lesz belőle nagy baj, ha néha-néha tovább marad a töltőn. Meddig lehet növelni a töltőáramot?
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2016
(#) Kovidivi válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /
 
C/10 a javasolt töltőáram. Ha növeled, csökken az élettartama az akkunak. Nem szereti egyik akksi sem a túltöltést, ezt nem tudom, hol olvastad. Melegedéssel fog reagálni, és károsodik.
(#) kiborg válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /
 
A gyári töltőre rámértem:19V DC üresjáratban, a töltő áll egy darab trafóból és egy Graetz hídból és egy 9 Ohmos ellenállásból.
Nem túl komoly, de gyári. Inkább bíznék valami olyanban,ami kicsit modernebb.
(#) nedudgi válasza kiborg hozzászólására (») Ápr 15, 2016 /
 
A NiCd akkuk töltésekor egy pici feszültségugrás jelzi a töltés befejezését. Ha ezt nem tudod detektálni, akkor gyakorlatilag mindegy, milyen módszert választasz, de az összes közül a feszültség beállítása a legrosszab megoldás.
Talán a melegedés az, ami figyelhető, biztosan jelzi a túltöltődést. Ha ilyen nincs, akkor az ellenállásos áramkorlátozás, "áramgenerátor" is elfogadható.
A probléma oka a cellák soros kapcsolása. Idővel a cellák töltöttségi állapota elmászik egymástól, még gondosan összeválogatott akkupak esetén is.
(#) Chipmunk1960 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Szia, Erre gondoltál?
(#) nedudgi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 26, 2016 /
 
Igen, ilyesmire. Időközben kiegészíteném azza is, hogy néha (két-három évenként) nem árt ellenőrizni a cellák együttfutását, ha szükséges, azonos töltöttségi állapotot beállítani. Máshol írtam pár hete, hogy nekem a NiCd akkupak ötödik éve jól működik, egy-két havonta használva, bár még nem ellenőriztem a cellák együttfutását.
(#) Chipmunk1960 válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Hát az nem egyszerű, mert az Imax töltőjében is 6 cellafigyelés van csak, azok is Li-Ion akksikra, ami 3,6 V-os. Az egyik fúróban 15, a másikban 25 cella van. Ezt kissé nehézkes figyelni. A gyors töltést egyik aksi sem szereti a C/20-al töltöd az jó kiegyenlítő/balanszeres töltésnek, ilyenkor a cellák igyekszenek azonos színvonalra kerülni. Ez igaz az ólom aksikra is, az automaták a a töltés 80%-ánál átállnak equalizer módba,s úgy tölti még kb 8 órát. Habár az adott akksi kapacitáshoz jól megválasztott trafó is tudja ezt.
(#) nedudgi válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Szept 29, 2016 /
 
Így van, igen macerás szépen megoldani. Ezt csak olyan töltővel, (töltőrendszerrel) lehetne elintézni, amelyiknél a cellánkénti figyelés megoldott. De akkor ki, mennyi időnként fog új akkucsumagot venni?Tulajdonképpen az első cella által okozott feszültséghupli okozhatná a kiegyenlítő töltésre átállást egy jobb töltőnél. Gyorstöltést meg csak különálló celláknál szabadna alkalmazni. A gyártó gondolatmenete meg az, hogy az emberek inkább a gyorsabban feltöltő terméket választják, ezért nem számít az élettartam növelése.
(#) balog hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Üdv!
Én egy 18V-os NiCd 1.5Ah-ás akkumulátorhoz keresek egy megépíthető töltő kapcsolási rajzot, mert az eredeti tönkre ment és nem lehet javítani úgy be van burkolva.
Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) Chipmunk1960 válasza balog hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Itt válaszoltam.
(#) nem hozzászólása Jan 13, 2017 /
 
Sziasztok!

SLA akksi használata mellett felmerült a Ni-Cd akksi használat, mint alternatíva, ezért itt is kérdezek. Az igény egy oylan berendezés (növény leveleinek nedvességét szeretném mérni tavasztól őszig és nincs villanyhálózat a közelben), ami folyamatosan 5VDC-t szolgáltat (becslés szerint átlagban 5-10mA).

A terv egy napelemes táp Ni-Cd backup-pal, hogy éjszaka is műküdjön a dolog. Nem gond-e az akksinak, ha soha nincs kisütve/formázva? Azt tudom, hogy ettől csökken a "kapacitása" de ha némileg túlméretezem az akksit, akkor ez elvile nem gond, igaz? Vagy az akksi az idők során egyre többet fog veszíteni a kapacitásából?

Csatolom a sematikus kapcsolását annak, amit nagyjából gondoltam. Úgy olvastam a Ni-Cd akksikat lehet tölteni egy dióda-ellenállás pároson keresztül, ha a tötőáram nem haladja meg az 1/10C értéket. Így elméletileg rajta lehet a töltő fesz az örökkévalóságig is akár. Nem biztos, hogy ez igaz.

Köszönöm a tanácsokat!
Ádám
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2017
(#) Chipmunk1960 válasza nem hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Szia, Mivel a Ni-Cd akksiknak elég nagy a memória effektusa, miért nem használsz ólom-zseléset, amit s szünetmentesekben, riasztókban is, azt direkt erre a célra találták ki. 5 évet kibír általában.
(#) proli007 válasza nem hozzászólására (») Jan 13, 2017 /
 
Hello! Én sem tartom jó ötletnek itt a NiCd aksi használatát. Az előnyeit nem lehet kihasználni, a hátrányai viszont jelentkeznek.
Mint ahogy Chipmunk is írja, memória effektussal rendelkezik. Tehát használni úgy lehet, ha lemerítjük, és eztán töltjük. Ez a módszer itt nem alkalmazható, viszont "rátölteni" meg pont ezért nem célszerű. A töltési eljárása egyébként is bonyolult, vagy is nem egyszerű megállapítani a töltés végét. Valamint a legjobb ha egy akkupakk minél kevesebb soros cellából áll. A mellékelt rajz is egy Backup cellát szemléltetne, de ez legfeljebb háromsoros cellából szokott állni. A cellák között kiegyenlítő balanszer áramkörre lenne szükség.
A felhasználással kapcsolatos egyéb hozzáfűzni való gondolatomat inkább a zselés aksi topikjában írom le a helyén.
(#) menthor hozzászólása Márc 14, 2017 /
 
Sziasztok!
Adott egy ~10éves Black&Decker (olcsó) morzsaporszívó, 2db SC méretű Ni-Cd akkuval, amit most cseréltem ki új 1800mAh-sokra. A töltője egy tök szimpla adapter váltófesszel 3,5V 150mA, a gépben egy egyutas, egydiódás egyenirányítás van, az úgy kb ki is jön kb. 2,4-2,5V parasztos egyenfeszre. A kérdésem csak annyi lenne, hogy MEGKÖZELÍTŐLEG, ezzel a töltővel mennyi ideig kell tölteni LEGALÁBB a porszívót? Tudom, hogy a B&D az olcsó szériában nem viszi túlzásba a technológiát (akkus csavarozó papírjában: akkor van feltöltve, ha már meleg... ), de úgy támpontként érdekelne mégis. A cucc egyébként gyárilag ez a konstrukció, csak az akkuk lettek most benne kicserélve, nem is bajlódnék különösebben a fejlesztésén.
Köszönöm, üdv
(#) Massawa válasza menthor hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Ne nagyon kritizáld a B&D, 10 évig ment a szippancs. Vannak dolgok ahol 2 évet sem birnak ki.
A lényeg itt azon van, hogy a töltö állandoan tölt, hogy arra a néhány percre legyen szaft az akkuban. Amint látod igy képes akár 10 évet is müködni. És ez a cél!
(#) menthor válasza Massawa hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Ne érts félre, nem szidom a cuccot... Más hasonló eszköz valszeg 3 év után hulla lett volna. Csak jó lenne tudni, hogy kb meddig kell tölteni
(#) Massawa válasza menthor hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Az eredeti töltövel örökké.
Amugy én is épitettem egy hasonlo megoldást egy zsebrádioba. Abban is az akkuk örökké töltödnek amig van áram. Már vagy 10 éve az eredeti NiCd akkuk vannak benne és még mindig 3-4 orát megy a töltö nélkül.

Gyakorlatilag a külsö töltövel a NiCd veszteséget kompenzálják.
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
(#) Chipmunk1960 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Szia, Tehát ebben az esetben nem számít a " memória effektus" csepp töltésben folyton rajta vagy gyakorlatilag, s mindíg feltöltött állapotban??
(#) Massawa válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Nem vagyok nagy ismeröje a kémiai folyamatoknak, de miután a porszivoban általában nem merül le a NiCd cella, igy aligha lehet memoria effektusrol beszélni.
Következő: »»   11 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem