Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK tervezési kérdések
 
Témaindító: Zenner, idő: Szept 20, 2007
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Zenner hozzászólása Szept 20, 2007 /
 
gondolom sokan vannak ugy hogy NYÁK-ot kéne tervezni de nem tudja hogyan induljon el. valószinü hogy nem csak én vagyok abban a sz...r helyzetben hogynincs megfelelő progija a tervezéshez ezért valami trükköt kell kitalálni csak hogyhapapiron tervezi akkor az a baj hogy azt össze-vissza kell variálni mertnem biztos hogy a tetején is jó a huzalozás de ezt az aljára át kéne vinni és itt a baj


ha van valakinek ötlete arra hogy hogyan lehet a legkönyebben papirra tervezni az írja meg
(#) ha6pc válasza Zenner hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Szia!
Én szoktam mezei 5mm-es kockás füzetlapon tervezni,majd arról átpontozni a lemezre-alkatrészoldal felől. Fúrás után a túloldalon már automatikusan tükröződik.
A kényelmesebb a pauszra nyomott milliméterpapír;talán még kapható...
(#) MaSTeRFoXX válasza Zenner hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Miért nem töltesz le valamilyen progit? (pl Eagle ..stb)
(#) Zenner hozzászólása Szept 20, 2007 /
 
igazából elégsok progit leszedtem mér de egyik sem tetszett meg igazából ami meg tényleg tetszik az nem letölthető (TINA) azon minden tetszik megcsinálod a kapcsolási rajzot aztán a PCB kiegészítő megcsinálja a NYÁk tervet és meg lehet nézni 3D-ben is
(#) dcsabi válasza Zenner hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
A legjobb ha hasonlóan, mint a ha6pc javasolta a miliméter és a kockás lapnak az sajátossága , hogy az IC
lábakat ( 8lábunál még nem számít)
kicsit csúsztatni kell. Továbbá képzeld el mit hova lenne célszerű és kötözd össze ceruzával, aztán radirozgass ha nem fér ki vagy sok a kereszteződés. Pl ha sok kacifántos
vonal kéne, célszerű forrpontokat tenni átkötéseknek.
Ha kész van akár ablaküvegen is, át kell kopírozni a másik felére. Gyakorlással elég hamar bele lehet jönni. Érdemes
az alkatrészek méretével tisztában lenni. Rengeteg "panelt" csináltam így már. De ha macerás, van próbanyák is, ( előre furt, pöttyözött, mart) igaz nem olcsó. Vagy szétbotott áramkörök lapját is lehet használni, átvágásokkal és átkötésekkel. Helyettünk senki sem fogja megcsinálni,még a lejobb program sem !
(#) Topi válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Én is alkottam még régen így nyákot, de gyorsan letettem róla. Tudnod kell, ha ilyenbe vágsz, hogy az elektronikai alkatrészek nem metrikusak. Lehetett régen kapni hasonlót mint a miliméter papír, csak hüvelyk rendszerűt. Azon érdemes rajzolni, mert minden kerek lesz, minden láb pont vonalon fog kezdődni. Pl. DIP tokozás 0,1 inch (hüvelyk), míg miliméterben 2,54mm
PC-n tervezéssel ellentétben, a papíron tervezésnél nem előbb pozicionálsz és utánna routolsz, hanem fordítva. Beteszel egy soklábú alkatrészt, és köré pakolod a drótozásnak megfelelően az alkatrészeket.
(#) Zenner válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
köszi a tippeket ezt a meg oldást egy darabig én is csináltam az egyszerű áramköröknél ahol max 3 lába van egy alkatrésznek de ahol több ott már bajba vaygok és nem vagyok profi NYÁK készítő (mert sajna még csak rajzolgatok de már készül a fotózó )
(#) Fery válasza Zenner hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Igzán egy ötletem van. Mi annak ideján rajzgéppel terveztük a nyákokat A3 vagy A2-es méretben felnagyitott raszterrel. Egy kissebb nyákot nagyon jól meg lehettervezni ha egy rasztert nem 2.54mm-nek veszel hanem annak egész /inch/számú többszörösét.
Igy egy 100x60mm-es nyák beteritette az asztalt, nagyon könnyü volt eligazodni rajta.Akkor persze PC még Amerikában sem létezett. Na de amióta tehetem azóta én is inkább gépen tervezem, mostanában Sprint Layaut- 5-el.Nem láttam rajzasztalt egy ideje.
(#) PiperR válasza Zenner hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Szia, én is 5x5-ös kockás papírra rajzolom meg. Ha a kapcsolási rajzban van IC(-k) akkor azt rajzolom le elsőként, a lábaitól rajzolom tovább a többi alkatrészig. Ugyan ez a helyzet a tranzisztorok, FET-ek, stab IC-knél is. Főleg akkor ha ezekre hűtőborda kell, ezért nem igazán célszerű középre tervezni, kint legyen valahol a szélén.
(#) dcsabi válasza Zenner hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Az ic-kel az a gond amit TOPi is említett a metrikus és inch
rendszer, tehát a metrikus csak néhány lábig megy el. Van inch-s vonalzó.
De ha ezt a topikot meg tudtad nyítani, szerintem boldogulsz a sprint layaut tal is. Elég kezes, utána tetszőlegesen használhatod a rajzodat saját nyák gyártásra, .....stb
(#) ha6pc válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Végképp nem értem,mit incheztek itt.
Vegyél csak elő egy 40lábú DIP-tokot,tedd már rá milliméterpapírra/ kockásfüzet-lapra!
Utána collozzál!
(#) feki00 válasza dcsabi hozzászólására (») Szept 20, 2007 /
 
Üdv.

Anno én úgy csináltam hogy négyzetrácsos (mer ugye a kocka az térbeli dolog, nehéz kockás füzetet elképzelni ) lapon az 1ik négyzet sarkába 1 vonalra elhelyezem az ic lábait, majd veszem az ic-t és átbököm a papíron a lábait :O Így nem fognak összevisza kerülni a lukak a terven.

Innetől meg mehet az "autorute". Fontos hogy nem testes csíkokat hanem csak vonalakat húzok, kb akkora távolsággal amekkorát tudunk majd a nyákra rajzolni filccel, szóval nem szaladgálni a ic-lábai között!!

Az is nagy segítség lehet ha kialakítunk 2 1más mellet futó szálat ami szépen át kacskaringózik a terven és elnevezzük +nak meg - nak.

Ezzel párhuzamosan mellé rajzoljuk az alkatrészeket 1 másik rajzon. hogy tudjuk mégis mi micsoda.

Ha végeztünk akkor a lukaknak a helyét sima mezei tűfilcel bepontozom, úgy hogy 1 kicsit átázzon a papíron, hogy a másik oldalon is lehessen látni.

Rápakolászom a méretrevágott nyákot a papírrahogy a réz fele nézzen a rajzfelé. Majd 1 hegyes eszközzel (pontozó, körző, húsklonfoló) a lapnak a másik oldalán elkezdem pontozgatni a filctoll által át áztatott helyeket, a leendő lukakat.

A nyákon keletkezett pontocskákat (vágó fényben lehet jól látni) alkoholos filcel +jelölöm, és kifúrogatom az alkatrészeknek megfelelő méretű lukakat.

Szappannal lemosom a nyákot hogy zsír és pörkölt mentes legyen, majd elkezdem berajzolni a szálakat, persze tükrözve és alkoholos filccel. Akinek jó vizuális érzéke van az csinálhatja direktbe akinek nem az a négyzetrácsos füzetbe tükrözze le és onnan másolja.

Alkoholos filcet szilokonnal lehet kiradírozni, amit az ien melegítős ragasztópisztolyba paszírozunk. 2darab filctoll jól jöhet, 1 nagyon vékony és 1 normális méretűvel már lehet boldogulni.

Innentől meg már csak a marás van hátra.

Remélem segítettem


ui szörnyen olvashatatlanul tagoltam sory

S4030104.JPG
    
(#) László zs hozzászólása Szept 20, 2007 /
 
Én régebben ez alapján készítettem:

1, Áramkör átrajzolása huzalozás szerintire (pl.: IC-t nem kapunként rajzoltam le, hanem mint a valódi tok).
2, Agyadban átforgatod az áramkört, hol tudsz esetleg helyet megtakarítani - ha szükséges megint lerajzolod.
3, Egy hungarocelt előveszel és ráraksz egy pausz papírt.
4, az alkatrészeket ráhelyezed a tetejére és próbálod elhelyezni a legkisebb területre őket.
4, Az alkatrészeket a pauszon keresztül a hungarocelbe szurkálod (IC esetében a lábaknál lehet, hogy kell segíteni tűvel) ESD és más nagy értékű IC-t ne szurkáld a hungarocelbe helyette a fiókban lévő olcsókat használd.
5, Körberajzolod az egészet (ez adja a szükséges panelméretet).
6, Az alkatrészeket elkezded kihúzgálni és közben grafit ceruzával összekötöd a lyukakat.
7, Szükség esetén egy tűvel átnyomod másik pauszra a lyukakat milliméterpapír közbeiktatásával - ettől lesz minden egyenes.
8, Pontozás és fúrás (a pauszt felragasztod a kívánt és előre levágott panelra majd végigpontozod ha nincs álványos fúród utána a kézi fúrót a satuba fogva nyomkodod hozzá a panelt - fárasztó de néhány száz furatig még OK).
9, A pausz nem grafitos felét felrajzolod a panelre (a holló tus nagyszerűen működött vasIII kloridnál).
10, Maratás, takarítás.
11, Forrasztás.
(#) PCB válasza Zenner hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
Szia !

Idézet:
„igazából elégsok progit leszedtem mér de egyik sem tetszett meg igazából”


Az a program ami nem tetszik igazából, még mindig jobban használható mint a papír + ceruza és a radir.

Nem beszélve arról, hogy a programban készitett rajzot csak ki kell nyomtatni, míg a kézzel rajzoltat újra meg kell rajzolni a nyákra. Végeredményről és a ráfordított időről nem is beszélve.

Persze lehet manapság is kézzel rajzolni, hiszen 20 évvel ezelött is igy készültek a rajzok, az eszközök ma is rendelkezésre állnak.

Üdv!
(#) Sonix hozzászólása Szept 21, 2007 /
 
Én a Sprint Layout -nál egyszerűbb NYÁK tervezővel még nem találkozam. Aki kézzel tud rajzolni, ezt is tudja kezelni. Egyszerűbb kapcsolásokhoz tökéletes! :yes:
(#) ferci válasza Zenner hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
Csak neked, Zenner...
Én spec painttel ( mspaint.exe ) rajzolok mindent és ott teljes a szabadság... arra viszem a vonalakat, amerre én akarom, lehet ott is forgatni, tükrözni és pixel-szinten tervezni. Nem kell radírozni papíron és lementhető...
Pl. 4,8 pixel 1mm ( IC-lábtáv 12 pixel ), a nyomtatási arányt egyszer kell belőni és kész.

Még egy dolog.. 1 oldalon ( és fájlban ) ott lehet előtted a kapcsrajz is, ha nem túl nagy... még csak félre sem kell pislognod.

Ha valaki cikizne, használtam tervezőt is, de ennél maradtam...
(#) Zenner válasza ferci hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
egész jó cötleteket olvastam majd egy párat kipróbálok

most le szedtem a Sprint Layout 5 demót
meg a Diptrace-t

ezek elég jók!

a paintes megoldás isjó majd azt is kipróbálom
(#) PCB válasza Zenner hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
Szia !

Keress rá a Sprint-Layout 4.0 magyar változatra.

Üdv!
(#) Zenner válasza PCB hozzászólására (») Szept 21, 2007 /
 
ok köszi majd rákeresek
(#) bobba16 válasza Zenner hozzászólására (») Aug 24, 2008 /
 
Sziasztok
Nekem eddig csak egyszerübb nyákokat kellett terveznem mert a legtöbbször kész rajzokat használtam , most viszont egy bonyolultabb nyákot szeretnék készíteni és ezért kérem a segítségeteket.
Azt szeretném kérni hogy írjátok le a tervezésnél fontos szabályokat pl: a nagy áramú vezetékek vastagabbak legyenek , nagyfrekvenciás vezetékek rövidek legyenek hogy ne keltsenek zavarokat , milyen közel lehetnek egymáshoz a vezetősávok , hogy érdemes elkezdeni a tervezést ?
Lehetőleg minden fontos dolgot írjatok le amire érdemes figyelni egy nyák elkészítésénél.
Előre is köszönöm a segítséget

( Elnézést a moderátoroktól ha nem ez a legjobb topik ahova írhattam volna )
(#) aderka hozzászólása Szept 22, 2008 /
 
PCB

Ez az 1 a lényeg. A PCB-ben meg lehet csinálni a kapcsolási rajzot. aki akarja saját maga is megcsinálhatja a huzalozást de ha nincs kedve vagy nem tul profi akkor van automata is a PCB megoldja a problémát... Mikor kész azt a NYÁK tervet lemásolod a nyák-ra egy alkoholos filcel. Ennyi. Nem kell ebből akkora ügyet kihozni. Aki meg profi megoldást akar az a fototechnikás módszerrel csinálja.. Sokkal költségesebb de profi. Saját magam is alkoholos filcel dolgozom.
(#) tiggersoft válasza Zenner hozzászólására (») Szept 22, 2008 /
 
Én anno ugy csináltam,hogy papiron megrajzoltam(5x5mm-es négyzetrácsos) majd pedig a rajzolandó nyákot kifurtam. Ehhez gyártottam különbözö sablonokat 1mm-es plexiböl. A kifurt nyákot pedig szabadkézzel rajzoltam meg( némelyik kevésbé bonyolult vetekedett a gyárival) Ezután értékeltem csak igazán az Eagle-t ,a lézernyomtatót és a vasalót...
(#) petya100 hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Hello all!

szerintetek van olyan program amely kapcsolási rajzról nyomtatott áramkörbe tudna szerkeszteni és nekem nem kell semmit csinálni csak betenni a képet!
(#) kobold válasza petya100 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Ha te semmit nem akarsz csinálni, akkor egyetlen lehetőséged maradt: rávenni valaki mást.
De ez azért elég nagy lustaságra vall, már bocsánat...
(#) Signal válasza aderka hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Azért azt tegyük hozzá (bár nem tudom, hogyan gondoltad ezt a másolást), ha valaki ilyenre adja a fejét, a papírt érdemes a NYÁK-hoz rögzíteni (Cellux is jó), majd pontozóval átütni. Én 3-as vagy 4-es menetfúrót szoktam használni pontozóként, mert az kellően hegyes, ilyen kis ütéstől semmi baja nem lesz, legfeljebb idővel a felső vége tompul el a kalapálás miatt.

Utána már csak a pontokat kell rajzolással összekötni. Fúrni lehet rajzolás előtt is, vagy maratás után is, de általában jobb utána, mert a lyukat belülről is támadhatja a maratószer.

Régen kockás papíron rakosgattam az alkatrészeket, majd hegyes ceruzával jelöltem be a leendő furatokat. IC-hez volt egy sablon, egy IC-foglalat tetejéről leszerelt kis műanyag rács, azt tűvel átszúrtam a papírra. Alkatrészoldal felől terveztem, majd a pontokat tűvel átlyukasztottam, így váltak láthatóvá a másik oldalon, hiszen a pontozóval alulról kellett ráütni a panelra, a tükörképet.

Utána indigó segítségével átrajzoltam, hogy a másik oldalon lássam a rajzolat tükörképét is, ez csak rajzolási segédletnek kellett. Manapság persze számítógéppel nem probléma a tükrözés sem, a tervezést pedig kifejezetten megkönnyíti, tehát ezt csak az érdekesség kedvéért említem.

Azt is látom, hogy régi téma, de hátha valakit érdekel a későbbiekben.
(#) Signal válasza petya100 hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Képről szerintem egyik program sem dolgozik, előbb be kell vinni a kapcsolási rajzot kézzel, vagy jobb esetben valamilyen tervező-formátumban, amit a program ismer.
(#) Urbán László hozzászólása Nov 1, 2012 /
 
Sziasztok! elvi kapcsolásból , hogyan kell nyákot tervezni, mik a lépések , valaki tud ebben segiteni?

Köszi! Laci
(#) qtrica hozzászólása Dec 9, 2012 /
 
Szép Napot,

Legyen szives Valaki csatolni egy nyomtatható lapot 1/10 inch halvány raszterrel A4 formátumban.
Reggel óta görcsölök, de ez nem az én napom.
Köszönöm
(#) vicsys válasza qtrica hozzászólására (») Dec 9, 2012 / 1
 
(#) qtrica válasza vicsys hozzászólására (») Dec 9, 2012 /
 
Köszi ez gyors volt. Első blikkre dupla méret lett. most meg ezen bogyózok.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem