Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   103 / 1320
(#) Sergei válasza potyo hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

na progi leszedve HEX fájl vissza forgatva és megnézve. ez nekem kinai de legalább betekintést nyertem egy alkotásba
apropo ha a pic-böl ki tudom olvastatni a kodot akkor sikerült az égetés?
(#) gulasoft válasza Sergei hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Ha van benne valami értelmes dolog, akkor igen.
Egyébként ha Te írod, akkor olvashatóbb ám a kód, csak itt a "változókat nem látod", meg a címkéket sem azért tűnik annyira kínainak.
Mondom így visszafordítva még a sajátom is kínai

Ez itt egy kinai akar lenni
(#) Sergei válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

na akkor ez már fél siker.hogy kitudtam olvastatni a pic-böl vagyis negyed siker mert a másik negyed siker a pic-égetöjé EZT a bonyolult szerkezetet használtam de meglepödésemre müködött
(#) Clip válasza Norberto hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Idézet:
„Olyan a világon nem létezik, hogy ne lenne 4001 a Lomex-ben”

Kösz, igazad van, pontosítok, a honlapjukon nem találtam, akkor a boltban biztos van
Most megnéztem: simán 4001-re keresve már van találat. Bocs
(#) szabi_o válasza Clip hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Miért nem építesz Propic2-t?
Nagyobb a támogatottsága, (pl ICprog, WinPic800 stb)
és némi eltéréssel ugyan az mint az Oshon. (7407, 3 VPP)
ICSP módban is használható, ha a VPP-t leveszed a három dióda utánról.
pl: Bővebben: Link
(eredeti oldal: Bővebben: Link)
(#) szabi_o válasza Hurka hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Nem lehet a 16C54-et újra programozni. Ez egy OTP változat, tehát egyszer programozható EPROM.
Máskülönben sem támogatja a soros (ICSP) programozást, jóval bonyolúltabb párhuzamosra lenne szükséged. (pl. David Tait féle)
(#) szilva válasza pepe33 hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Szia!

Szerintem igen, én azt használom, semmi gondom nincs vele. Sőt, most a "Debug express" kiadást érdemes megvenni, az igazán jó árú, és a PICKit2 mellé kapsz vele egy 44pin demoboardot is (de lehet, hogy eleve erre a kiadásra gondoltál).
(#) watt válasza szabi_o hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Csak pontosítok, hogy minden égetővel lehet ICSP módban programozni! Valamint minden LPT-s égető illeszthető szinte mindegyik égetőhő programhoz, ami LPT-t kezel! Javaslom itt mindenkinek aki nincs tisztában mi az az ICSP, nézzen utána! Én mióta PIC-ekkel foglalkozom csak ICSP módban programozok. Más módban egyébként nem is lehet, mert amikor foglalatos égetőt épít valaki, abban is ICSP vonalak vannak, csak nem tud róla esetleg!
(#) szabi_o válasza watt hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Lehet, hogy számodra félreérthetően fogalmaztam, tisztában vagyok az ICSP fogalmával.
(Arra értettem, hogy a Propic2-ben NINCS alapból kivezetve a soros programozáshoz szükséges tüskesor, és mivel nem egy, hanem 3 VPP-t használ, (gondolom nem kell ragozni, hogy miért) azokat összegezni kell a helyes működéshez. (lásd ICprog)
(#) watt válasza szabi_o hozzászólására (») Nov 16, 2007 /

Igen, több Vpp-t használnak a foglalatok miatt, és ezzel jól elbonyolították azt, amit a microchip kitalált!
Ezt hívják hiábavalóságnak!

Ja igen! Azt írod, hogy tudod mi az az ICSP még is összezavaró infókat írsz le kezdőknek és olyan égetőt ajánlasz, ami rossz irányvonalat mutat(2-3 Vpp!)! Nekem ez bántja a szépérzékem, mert egy csomó elkerülhető kérdést hoz fel. Aki érti az ICSP-t és elfogadja alap megoldásnak az soha nem épít fogalatos égetőt! Ha arra van szüksége, hogy szóló PIC-et égessen, akkor egy rövid ICSP kábellel adaptereket gyárt és dugdos az ICSP portra!

Arról már nem is beszélve, hogy mostanában egy csomó 7406-ost találtam, ami nem működött jól ezekben az alap kapcsolásokban, valami miatt. A 7407-esek meg igen. Erre magyarázatom nincs, én is meglepve állok a dolog felett, de a dolog ténykérdés! Az is igaz, hogy van olyan 7406 ami működik, bár most az itthoni 4db-ból egy sem ment és régebben is többel találkoztam. Szerintem az LPT port körül kéne keresni az eltérés és a kapuk bemenetinek eltéréseiben.

Ezzel csak azt akarom jelezni, hogy aki 7406-os IC-vel felépített égetőt akar építeni, az ugyanabba a kapcsolásba tegyen 7407-et, mert azok nagyobb eséllyel fogank működni! Az égető programokat be lehet állítani mindkét IC-hez, ez nem okozhat gondot!
(#) sszasza válasza watt hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Lehet hogy a 7406-07 problémára is válasz, szóval nekem mindig fel20ó ellenállások kellettek a printer port kimeneteire. Nagyon rég ez első epromégetőmmel kezdődött (8255), D0-D7 kimenetek 3k9 felhúzó nélkül lassúak voltak kissé, tudtak hibázni. Azóta automatikusan rakom az R-eket. Azóta már a sokadik gépem van, és épp a múlt héten ütöttem össze egy propic szerű égetőt a havernak, 74LS06al. Kiváncsiságból elhagytam a felhúzó ellenállásokat, hátha változott a világ. Hibázott. Beraktam
(#) sszasza válasza sszasza hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Hű ezt el kell meséljem, hátha ti is jártok igy. ICprog BUG! Mióta új monitorom van, hibázott az ICprog. Nem vicc, monitorom!
Most figyeljetek, ezt a hülyeséget. Mikor a progi megkérdi valóban akarok-e égetni, rányomom hogy igen. Ablak eltűnik, és ha az egeret nem mozditom el, a kurzor pont az elinduló progressbar közepére esik. Legkésőbb a negyedik progress váltásnál az egér kurzor egy pillanatra átmegy homokórába(aztán ez elmúlik), és ezután vmikor következik be a hiba. Szóval a megoldás: OK kattintás után vigyük arrébb az egeret Azóta jó. A régi monitor felbontása kisebb volt, máshova esett az ablak, ezáltal az egér
(#) gulasoft válasza sszasza hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Ez nem a monitor hibája!!!!
Nagyobb felbontás=több memória ami nem csak a videókártyát terheli jobban. Inkább ez irányban puhatolózz.
(#) gulasoft hozzászólása Nov 17, 2007 /

Végigrágtam a fórumot memória illesztés szavak keresésével, de igazán nem találtam hasznos információt a dologról. (persze lehet hogy nem fenti két szóval kéne keresni)
Kérdés. Milyen memóriát lehet egyszerrűen illeszteni pic16F vagy 18F sorozathoz, és hogyan?
Ha van valahol magyar link erre, akkor az is jó.
Köszi!

(#) sszasza válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Milyen átviteli sebesség és hány kB(MB?) kell?

Hát, amig elveszem az egeret és jó, addig én nem puhatolózom, Murphy megmondta
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

"Legyen meg ez is"!

(#) watt válasza sszasza hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Ha nem mértem volna a kimeneteken 4,8V-ot, akkor én is erre gondoltam volna. Ki is próbálnám, ha lenne itthon ilyen égetőm, de épp most küldtem vissza még1MbR-nek, a régen használt égetőm meg szétszedtem! Lehet összelógatok egyet! Köszi a tippet!
(#) watt hozzászólása Nov 17, 2007 /

A sziréna topicban már jeleztem, de inkább ide illik, hogy feltettem az új WPB_F18_4.24b égető verziót az oldalamra,
Kezeli a PIC18F2221, PIC18F2321, PIC18F4221, PIC18F4321 példányokat is. Ezek a 2320 család kiváltói és majd fele annyiba kerülnek.

wattmep
(#) sszasza válasza watt hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Aha, csak szkóppal nézd meg, mert nem a Hszinttel van a baj, hanem a L-bol H-ba felfutasi idovel. Nagyon függ a load kapacitásától.
A 7407 könnyen lehet hogy kevésbé érzékeny a lassú felfutásra mert egyel több fokozat van benne mint a 06ban, ezáltal meredekebb.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Ha jól nézem így hirtelen az egyik egy sd kártya kezelő, a második file meg a programozásról szól.
Kicsit megrettentem, de köszönöm!
(#) gulasoft válasza sszasza hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

32k és nem kell túl nagy speed. Igazából Watt fényfalát szeretném némi animációs lehetőséggel kibővíteni (ekkor egy animáció akár 10-20 frame-ből is állhat) és még csak puhatolózok, a legegyszerűmm megoldás kéne elsőre.
(#) watt válasza sszasza hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Igen én is erre a bemeneti különbségre gondoltam.

DE! Megtaláltam a régi WPB panelem, és visszaforrasztgattam amiket kiszedtem.

Beletűztem még1MbR paneljában nem működő 7406-okat(ezt a panelt kittben vette), és láss csodát mindegyik működik! Az is, amit az övéből szedtem ki!

még1MbR panelja egyenáramulag biztosan jó, mert akkor a 7407 sem működne benne, ott valami olyan huzalozás van, ami gátolja a jelek fel, vagy lefutását. A többi a két IC eltéréséből adódhat.

Mindenesetre kimondható, hogy a 7407 biztosabb választás, és semmi hátránnyal nem jár, teljesen csereszabatos bármelyik égetővel, amiben 7406 van, csak az égetőprogamban kell a vonalak polaritásait felcserélgetni.

Milyen animációra gondolsz, ami nem fér el pl 4000 szóban?
(#) dcsabi hozzászólása Nov 17, 2007 /

Azt kérdezem, használ-e valaki PARSIC-ot Pic-et programozni. Rs232-es oda-vissza kommukációt csináltam 8-10 byte-al Pc-vel, ez kb 20perc alatt össze is jött. Viszont az egyik Byte-ot EEpromban szeretném tárolni, amit sehogy sem akar megjegyezni a pic16f877A.
Ha ennek a Byte-nak az értékét megnövelem pl: 1-el egy
pulzával nyomógombbal, akkor megjegyzi. Egyéb módon eletkezett változókat tökéletesen letárol kölső belsó EEpromban. Mi a trükkje, hogy megjegyezze?
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Nem csak egy animáció kéne, hanem több is. Ha már egyszer felprogramozom a memóriát, akkor amennyi belefér annyi menjen. Ha 10 akkor 10 ha 30 akkor 30.
Mint azt írtad, csak a memória és a fantázia szab határt.
Hát a memórián ne múljon.
Ha már profi leszek, szeretném kibővíteni egy 3. vezérlőjellel, és 3 szinű ledekkel még a szinekkel is játszani, de ez még jócskán odébb lesz.

Kár, hogy megint nem látod át, hogy amit szeretnél nem fog menni egy PIC-el, de most ez mindegy.
Egyelőre meg kéne építened egyet, effekteket tervezned rá, és majd meglátod mennyi fér!

32knál az AT24c256 I2C buszos EEPROMot tudom javasolni ha olvasni kell inkább mint irni (irás ms nagyságrendi idejű). 170Ft a soic tokos a Lomexben. DIPes a duplája.
Van aztán olyan hogy FRAM, nem felejtő memória ram irási sebességgel.

ITT nézz körül, árlistában van többféle tipus pl. FM25L256
(#) Clip válasza szabi_o hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

Idézet:
„Miért nem építesz Propic2-t?”

Mert bonyolultabb, és úgyis ICSP-vel fogok programozni. Arra ez is tökéletes.
Elmentem a Lomexbe beszerezni az alkatrészeket, de az eladó 7812 helyett 7809-et adott Csak otthon vettem észre.
(#) sszasza válasza sszasza hozzászólására (») Nov 17, 2007 /

megjegyzem, szerintem a picek i2cbusz kezelése gyalázatos, itt http://t-t.freeweb.hu/elokep/pic/lista1.htm mindenesetre találsz appnotest bőven
Következő: »»   103 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem