Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Savas akkumulátor
 
Témaindító: Gyupi, idő: Márc 13, 2006
Lapozás: OK   65 / 65
(#) Doky586 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 6, 2024 /
 
Idézet:
„A védő kupak lazán lejött”

Ha már egyszer a túltöltéstől annyi gáz keletkezett benne hogy a túlnyomás leszakította a ragasztott tetejét, akkor nem sok jövőt jósolok neki.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 6, 2024 /
 
Te tényleg ott vagy.
A szekrények tele vannak ám ingyen vihető cuccokkal.


Lehet venni újonnan is belevaló akkut, de az eléggé gazdasági totálkár.
Ezért is szokták kivénhedt autó akkuval helyettesíteni.
A desztvízzel feltöltést úgy kell érteni, hogy nedves legyen a párna, de véletlenül se csurogjon belőle.
(#) granpa válasza Doky586 hozzászólására (») Jan 6, 2024 /
 
Kvázi lazán; körben megtologatni, húzni kellett rendesen, de egyben lejött.
(#) SKY válasza elgotti hozzászólására (») Jan 6, 2024 / 1
 
Szia! Nem mai hozzászólás, de átgondolandó hogy hogyan lehet egy rakás különböző akkut felhasználni a kidobás helyett:

Az a felvetés, hogy különböző kapacitású és életkorú (leromlott) akkud van, amit egy rendszerben használnál, amíg csak bírják. Mondjuk legyen 50Ah és 100Ah/12V.

Ha sorosan kötöd őket, akkor a töltő- és kisütőáramot mindig a legkisebb kapacitású akkuhoz kell igazítani, de a töltőfeszültség eltolódása és a káros/gázképző tartomány korlátozása is szükséges. Az utóbbi szerintem megoldható valamilyen (aktív) balancerrel, de azért nem lenne ajánlott egyetlen közös töltőt használni, mert ugyan a töltőáramot tudod korlátozni akár egy MPPT-es töltőben is, a nagyobb akkut viszont nem tudod sorosan mindig 100%-ra tölteni, mert a kicsinek annyira le fog esni a töltőárama a felső tartományban, hogy a soros kapcsoláson nem fogsz tudni áthajtani további áramot a nagyobb számára, azaz ezzel le fogod rontani nagy mértékben a hátralévő élettartamát a fokozott szulfátosodás miatt.

A megoldás, hogy minden egyes akkunak külön töltésvezérlő kell, amire kettő módot látok:
1. Több napelem szétosztása és mindegyik csoport kisebb-nagyobb MPPT töltésvezérlőre csatlakozik a saját 12V-os akkuját töltendő. Ez önmagában biztosítja a különböző töltési körök galvanikus függetlenségét és balancer sem kell a rendszerbe. A hátránya, hogy ha nem jól találtad el a napelemek megosztását, akkor lehet hogy kárba vész valamennyi energia, viszont a töltési hatékonyság maximális lenne az MPPT-k miatt.

2. A napelemes energia bemegy a közösbe, mondjuk egy DC24V-os sínre és az egyes akkuknak külön-külön töltőjük lenne (1-1 galvanikus elválasztású DC-DC konverter), az adott akkukapacitáshoz maximalizált töltőárammal. Még az sem lehetetlen, hogy ez működhetne mezei fesz és áramlimitált konverterekkel (pár ezer forintos kész kínai csodákkal), a fő sínre pedig egy darab nagy teljesítményű MPPT töltésvezérlő dolgozna. Amíg van töltési igény vagyis áramfelvétel, addig elvileg a sín teljesítményét igyekezne kiszolgálni az MPPT (talán nem zavarodna meg a további kapcsolóüzemű dolgoktól és a nem akkus karakterisztikától).

Az akkusorok védelmét a legkisebb kapacitású akkura kötött akkuőr biztosítani tudja. Lesz akku, amit nem használnál ki teljes mértékben (eltérő kisütési mélységek jönnek létre), de legalább nem romlanak egymás miatt az akkuk és mindegyik dolgozna még a saját teljes élettartamáig.
A kisütés pedig hatékony lenne, mert az akkuk direkt csatlakoznak soros kötéssel a fogyasztóhoz.


Van még egy megoldás az összetákolt akkubank teljes kapacitásának kihasználására:
Az akkuk nem állnak semmilyen kötésben egymással, a töltés külön-külön galvanikus elválasztással történik a fentiek szerint.
A fogyasztóid/invertered bemeneti feszültségét (hívjuk 24V-os gyűjtősínnek) minden egyes akkura külön kötött galvanikus DC-DC konverterrel állítod elő, amiknek a kimenete erre a közös sínre kapcsolódik. Ekkor biztosított, hogy minden akku leadja az összes energiáját, amíg a saját védelme (célszerűen a DC-DC konverterbe épített túlmerítés elleni védelem) ki nem kapcsol. Ezzel annyi probléma van, hogy a konvertereken áramkorlát is kell, ami az adott kapacitású akkut nem terheli túl, tehát mindegyik más maximális áramot fog beletolni a közös sínbe, így magukat az akkukat és az elektronikát sem tudod túlterhelni. A fogyasztóid végleges lekapcsolásához pedig az egyes konverterekről kell valamilyen összesített hibajel, akár az amikor minden egyes akkud elérte a merítési küszöböt, de megoldható hogy hálózati töltő kapcsol be mondjuk az akkuk felének kiesésekor "még időben", vagy előbb átkapcsolod a fogyasztóid a hálózatra.
Ez a megoldás további kb. 3-5% veszteséget visz a rendszerbe, cserébe a különböző akkuk teljes kapacitását is kihasználhatod.

Szerintem össze lehet ezt legózni készen kapható egységekből is, és ha nincs más opció akkukra, akkor megoldható ez a vegyesfelvágott üzem.
(#) gulyi88 válasza SKY hozzászólására (») Jan 6, 2024 / 2
 
A 3. részhez:
Ha a közös sín és az egyes akkuk között pl faék egyszerű fix 50% kitöltésű push-pull szinkron egyenirányítós DC-DC van (mindkét oldalon fetek, egyszerre vezérelve mondjuk géttrafóról) az igazából mindkét irányban tud energiát vinni, azaz egyből mindenkor aktív balanszíroz is, és a sínről töltőként is funkcionálna, és a sínre energiát is tudna feladni, attól függően, mikor milyen munkapont áll be (napelem teljesítmény, terhelési teljesítménytől, akkufesztől függően).
Darabonkénti áramkorlát persze nincs, cserébe minden akku mindenkor azonos feszültségen van.
Ha minden DC-DC tud mondjuk 30-50 ampert, akkor pedig néhány darabtól már használható teljesítményt tudna adni a sínre fogyasztás ellátására is, persze mindezért cserébe darabonként folyamatosan ~5-10W elmegy veszteségként a fenébe.
(#) SKY válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Jó az ötlet, egy sztenderd konverter kellene viszonylag széles kapacitástartományra. 12V-os akkukhoz és mondjuk 48V-os rendszerhez (gyűjtősínhez). Nem tudom, hogy létezik-e hasonló paraméterekkel rendelkező, de maximum egyszer kellene megtervezni egy jót mondjuk 50-150Ah tartományra, vagy kettőt 20-80Ah és 100-250Ah tartományút, utána legyártani párat és új akkuk érkezésekor szabadon bővíthető a rendszer.

Végül is ólomakkuknál a töltő- és kisütőáram maximuma azonos, így elvileg akár egy túláramvédelem is megfelelő mindkét irányhoz. Így ez megoldja azt a problémát, hogy a közös terhelésből nem tudjuk hogyan oszlik meg az akkukra a részteljesítmény, de ez a védelem állítható kell hogy legyen, hogy azonos konverter többféle akkuhoz is használható legyen.

De ha már egyedi tervezésű, akkor töltésnél két kimeneti feszültségre szabályozhatna a töltőáram függvényében, egy magasabb abszorpciósra és csepptöltőre, így ha rendelkezésre áll elegendő napelemes energia, akkor a leggyorsabb töltést is biztosítja.

Én elsősorban maradnék 0,1-0,15C töltő és kisütőáramnál. Ez 22-38A bemeneti áram lenne (300-450W), ami simán megépíthető. Egy relés kimenet és hiszterézissel csak töltőüzem a túlmerítés ellen és ezek a hibajelek szabadon összegezhetőek, indíthat más berendezést, aggregátort, stb.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 8, 2024 /
 
A kérdésem úgy hangzik, hogy a fentebb vázolt akksit bármilyen 24 voltos akksira ki lehet váltani vagy válasszak konkrét típust?
Például erre gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2024
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Szerintem amit kaptál szünetmentest Granpától, abba 12 V-os akku való.
Vagy valamit nagyon félreértek...
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Két példány van nálam. Az egyikben 2x12V-os akksi van. Ezt a 2x12-t szeretném egybe kiváltani ha megoldható. (a linkek nem általam kerültek oda)
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2024
(#) Atis57 válasza SKY hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Szia!
Létezik ; PowerQuattro Zrt - Főoldal

PowerQuattro Zrt
http://www.pq.hu › .... kinálatából vagy a drágább? mean well tápegységei .

Régebben a Diodás elválasztással --ma akár FET-s kapcsolóval --egyszerűen megoldhato.
Ezzel még az áramelosztás is kézben tartható.

Másik; Otthon ennyire nem cicóztam a 72V-s akkutelep egyik 36V-s fele régi lehasznált sok
darabos kivitelű. A belső ellenállást mértem meg, mint válogatási értéket.+az Ah legyen azonos. 1P6S----5P 6S kivitelben is .

Savas akkuknál nagyon ritkán használnak kiegyenlitést . Nálam sincs ,akárhányszor a töltés végére érve egyforma lessz a feszültség. 13,8XX meg nem akkora eltérés.
(#) Gafly válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
A linket a fórummotor teszi be automatikusan mint reklám, ha véletlen van a HE Store-ban olyan alkatrész, amire rá lehet húzni (hátha onnan veszed meg). Például 2N3055.
Ha a két akku sorosan van kötve, és a kettő összekötése nem megy sehová a panelen, akkor használhatsz a kett[ 12 V-os helyett egy 24 V-osat. Már ha belefér a dobozba.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2024
(#) szs válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
És 2X 12V-ost is végy bele. 24V-ost nem fogsz kapni.
(Az a link is 2 db 12Vos akkut mutat, amit mutattál)
Még a mérete is számít, ha bele is szeretnéd tenni.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2024
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Jan 9, 2024 /
 
Igazad van, tényleg azért 24 V-os mert két 12-es van az ajánlatban.
De van ténlegesen 24 V-os is, csak kb. dupla áron mint a két 12 V-os.
Következő: »»   65 / 65
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem