Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   108 / 108
(#) morell válasza tothbela hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Köszönöm a választ.
Az általad írt tekercs adatok a 0,22 átmérővel nekem 8,8 ohmra jöttek ki, n=96. Fajlagos ellenállás 0.0175.
A BEAG HX-302 így néz ki eredetileg. 10 mm légrés, 10 mm tekercsmagasság, 0,25 mm, 5,1 ohm, n=71, 40W.
A BEAG 10 mm-es légrés magasságához mekkora tekercsmagasság kellene?
Ezek a tekercseim vannak. Az alu 12,5 mm (0,25 mm 10,1 g, 6,4 ohm, n=90), a fekete alu 19 mm (0,3 mm 16,3 g, 5,4 ohm, n=110).
A papírmembrán 15 g körül lenne.
Az eredeti adatait, érzékenységét nem ismerem, a nagyobb csévével gyengébb lenne.
Melyik Eminence típust írtad és mik az adatai?

Másik kérdés a csévetest anyaga (papír, alumínium, kapton, üvegszál) mennyiben befolyásolja a hangot? A ragasztó hatása szintén?
(#) tothbela válasza morell hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Gyors válasz.
A huzalnak nekem 0,4 Ohm a méterenkénti ellenállása, 0,250-0,255 a lakkozással együtt. Ez a táblázatom szerint 0,22 névleges. A hordozón 90-95 menet.
Gamma 10A, ezek vannak mind a basszeres, mind a monitor dobozokban. A gyári adatokat megtalálod, a javítottnak nincs archiválva, így nem tudom megmutatni.
Üvegszálassal csak nem régen kezdtem dolgozni, szerintem hasonló hangra mint a kapton, csak jobban tapad rá ragasztó, ezért jobban terhelhető. Az alunak mélyben van változtatása, mert az örvényáramok miatt jobban csillapított a hangszóró. A papír szélessávúhoz jó, de a PA nem neki való. A ragasztó nem nagyon szól be a hangképbe, csak ne legyen nehéz, és maradjon merev ne lágyuljon ki.
Természetesen annál érzékenyebb, minél inkább bent van a légrésbe a tekercs, de nem tudom mi a célod vele. Nagy löketet nem fog torzításmentesen tudni, ahhoz a hosszabb tekercs kellene, de amennyivel nő a terhelhetőség, legalább annyival csökken az érzékenység, így valójában nem lesz hangosabb, csak mélyebbre fog menni. A nagyobb tömeg is erre utal. Érdemes lenne TS paramétert mérni, nem sok minden kell hozzá. Megmutatná milyen dobozt szeret.
Biztosan van akinek több a tapasztalata, hátha jelentkezik.
(#) fery45 hozzászólása Sze, 17:50 / 1
 
Kedves morell!
Magamról csak annyit, hogy évtizedeken keresztül rendezvényeket hangosítottam és szervizes voltam. Sok hangszórót és erősítőt javítottam. Tapasztalatom és szakirodalmi ismereteim alapján már sok kollégának igyekeztem segíteni, de ez több kollégában ellenszenvet okozott. Sőt a moderátorok több hozzászólásomat minden indok nélkül törölték. Nem jutott el az érintett kollégához. Ezt csak azért írom, hogy megtörténhet, hogy a moderátor törli a hozzád szólásomat!
Nem értem az eredeti kérdésedet. Az a tapasztalatom, hogy sok hangszóró újra tekercselésekor megváltozik a hangszóró hangzása. Nagyon ritka, hogy kedvező irányba változik. Az előfordult, hogy több mélyet sugárzott, de a felső határfrekvencia erősen csökkent.
A hangszórók javításánál mindig az eredeti gyári értékekre érdemes javítani. Jobb paraméterek elérésére kevés esélyünk van. Ha ez lehetséges lenne, akkor a gyártó is így gyártaná a hangszóróját. A gyártónak is érdeke, hogy a bevezetett villamos teljesítményhez viszonyítva a legnagyobb hangerőt, legkisebb torzítást , és egyéb kedvezőbb adatokat érje el.
Ha hosszabb tekercset készítünk, akkor több tekercsmenet a póluson kívül van, és ezek nincs a mágneses térrel kapcsolatban. Ezek a menetek nem fejtenek ki mozgató erőt. Ezek a menetek csak az impedanciát növelik, és egyben csökkentik a hangszótó felső határfrekvenciáját. Nagy teljesítménnyel járatva a hangszórót nagy kitéréssel rezeg, ekkor is sok tekercs menet kijön a mágneses térből (pólusból). Ezért a nagyobb teljesítmény nem hoz a teljesítménnyel arányos hangerőt. A nagy teljesítmény viszont csak tekercset melegít, és ettől nincs hang.
A cséve anyagának a tekercs mozgató erejét kell közvetítenie. Nincs a hangzásra hatással. Az üvegszálas és kaptán csévék a szilárdságuk miatt vékonyabb anyagúak lehetnek, ez viszont vastagabb huzallal való tekercselést tesz lehetőséget. Így az ohmikus ellenállás kisebb, kevésbé melegszik a tekercs. Alu. csévéknél a csévében légrést kell hagyni, mert zárt fémcsőben örvényáram keletkezik! Ettől halkabban szól a hangszóró. Más részről a tekercs melegedésénél a rézhuzal kisebb mértékben tágul az aluhoz viszonyítva. Ilyenkor az alu lemez nagyobb tágulása miatt befelé "hólyagosodik"! Ez olyan mértékű lehet, hogy eléri a mágnes vasmagját, amitől zizegő hangzás hallható, a hólyagos rész és vason való csúszástól. A leírtakból következik, hogy előnytelen az alu cséve alkalmazása. Sokan állítják, hogy az alu cséve elvezeti a hőt - igaz - , de nem említik a réz és alu erősen eltérő hőtágulását, és az említett zizegő hangzást. Ez csak teljes újra tekercseléssel javítható! Tehát: ha nem melegszik, majd zizegni fog, és újra tekercselhetsz.
Egyébként nem értem, hogy miért melegítjük tekercset. Ha sok villamos teljesítményünk van miért nem üzemeltetünk egy helyett kettő, három, négy ... hangszórót. Így nagyobb hangerő keletkezik. Én mindig több hangszóróval hangosítottam és soha nem égett le a hangszóróm. Így Hi-Fi minőséget nyújtottam.
Az elmúlt 60 év szakirodalmát folyamatosan áttanulmányoztam. Az utolsó két évtized külföldi irodalmát is. Sehol nem találkoztam olyan méretezési leírással amely ismertette volna, hogy adott mágnes légrésébe mekkora paraméterű tekercset kell helyezni, majd erre mekkora átmérőjű kónusz (membrán), milyen rugalmasságú pille és perem milyen frekvencia menetet és hangosságot produkál.
Sokat lehetne még írni. Kérdezz, ha valami érdekel.
Tisztelettel H.F.
Következő: »»   108 / 108
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem