Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PPM Oszcilloszkóp
Lapozás: OK   3 / 4
(#) fzs válasza t0bi hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
A csatolt linken részletes leírás található a DPScope működéséről, egyes rutinokról.Bővebben: Link
Egy-két mondatban azért leírom a működését a kapcsolási rajz alapján. A bemenő jel a védődiódákon átjutva az MCP6024 opam-ba jut. Az egyik ág 1x, a másik ág 10x erősítésű. Ez a két kimenet megy be a PGA (MCP6S22)-ba aminek az erősítését SPI vonalon a PIC vezérli, és a két bemenő vonal közötti választást is megoldja. Így jön létre a sw által kijelölhető erősítés. A PGA-ból a jel megy a PIC ADC-jébe, ami max. 1 millió mintavételezést tud elvégezni csatornánként. A PGA jelét feszültségosztás (1/2 osztás) után a PIC komparátorára vezetjük. Ez a komparátor rendelkezik egy DAC átalakítóval, aminek a digitális jelét (trigger szint) a pc szoftvere adja ki, miután a csúszkán beállítottuk. Ha a két érték egyezik létrejön a trigger, és kezdődik a mintavételezés (205 pont/csatorna). Ha ez befejeződött, akkor átküldi a pc-nek. Ezért kell az 500000 baudos átvitel, hogy valós idejűnek tünjön a mérés, holott nem az. Az offsetet az MCP4822 DAC állítja elő. A digitális értékét a pc küldi ki, miután beállítottuk. A DAC analóggá alakítja, és betáplálja, hozzáadja a bemenő jelhez. A PC a mérési paraméterek bármilyen megváltozásánál parancsok (hívások) sorozatát adja ki, amit a pic dekódol és végrehajt. Lásd. a Command Interface leírását. A munka során először a legnagyobb feladat a pc-s sw parancsküldéseinek feltérképezése volt.
Az analóg rész opamp-ja 10 Mhz-es, de az adatlap szerint 20, 30 szoros erősítésnél ez jelentőssen csökken. Úgy emlékszem a tervező valahol közölte, hogy max. 300 kHz-t tud.
Ha külső ADC-t használnánk, akkor, annak vezérlését nem biztos, hogy bírná a PIC. Goldolt el. Ha 10MHz az ADC, akkor 10 milliószok kellene a picnek vezérelni, beolvasni, tárolni az adatokat. Ennél a PIC-nél ez 3 utasítást jelent. Ez ezt nem tudja. Most a huzalozásról nem is beszélek, amatör viszonylatban elég nehéz lenne kivitelezni.
Én azért választottam ez a műszert, mert frappáns, egyszerű az analóg rész, nyílt a PC-s sw, valamint az egyes hívások részletesen ismertettek. Nem utolsó sorban olcsó a megvalósítása, és az alkatrészek könnyen beszerezhetőek.
Hasonló hobbistáknak, mint én ajánlanám a Parallax cég Propscope-ját 25 Msps tud, propeller vezérlővel működik, nyílt a sw, nyílt a kapcsolási rajz. Igazi kihívás lehet a klón megépítése.
(#) shield válasza fzs hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
A nyákot Sprint-tel készítetted? Ha igen, megkérhetlek, hogy légy szíves rakd fel? A nyomtatást a melóhelyen szoktam megejteni egy Noé korabeli nyomtatóval és mindig probléma a méret tartás pdf-ből nyomtatáskor. Sajna ilyen- kor újra kell rajzolnom SL-ben. A cimborámmal 2 db-ot akarunk megépíteni, az egyik a Te konstrukciód a másik a "gyári" lenne amit t0bi mester készít.
Előre is köszi.
(#) fzs válasza shield hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Csatolom a .lay file-t. Ismerős a nyomtatási probléma, az otthoni tintasugarasnál mindig kissebbre nyomtatja, mint kellene, de ez szerintem a nyomtató hibája. Ha fotó úton csinálom a nyákot én mindig a Copy Generálnál nyomtatom ki a pdf-et átlátszó fóliára (kb. 110 Ft/ A4 lap), a méret tökéletes lesz. Vasalásos nyákkészítés sajna ezen az úton nem megy, mert nincs olyan papíruk, és vitt papírra nem nyomtathatnak.
T0bi hagyan készíti a nyáktervet? Lemásolja és az alapján újrarajzolja? Hogyan csinálod a kétoldalas nyákot. Egyszerűbb esetben már én is készítettem kétoldalast, de az átkötések pontos illesztése eléggé nehézkes.

PUBLIC.lay
    
(#) shield válasza fzs hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Nagyon köszönöm, megmentettél egy nagy munkától.
Én kerülöm a kétoldalas panelt, mert 1mm-nél kisebb furatokat csak kézzel tudom fúrni az pedig nem nyerő, nem lehet függőlegesen fúrni. Ezzel a fúrógéppel tudok 0.7-0.8-ast fúrni de nem lehet befogni állványba. Normál hosszúságú csigafúróval amúgy sem jönne össze a kétoldalas panelnél a meghajlása miatt.
(#) t0bi válasza fzs hozzászólására (») Júl 9, 2011 /
 
Eagle-lel tervezem, ami méretarányos nyomtatást ad. Utána speciális vasalás, nagyon bejött, most már csak ezt fogom használni és ha lehet, csakis SMD!
Kétoldalasban csak olyat csináltam még, ahol az egyik oldal a föld volt.
Bővebben: Link
(#) szkrep válasza fzs hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Miután közzétetted a saját szoftveredet hozzá, én is elgondolkodtam, hogy megépítem ezt a szkópot. Az eredeti készítője 1MHz körüli jelek érzékeléséről beszél (Link), I2C kommunikáció frekvenciáinak láthatóságáról, stb... Tapasztalataid szerint mi a maximális frekvencia, amit valóban értékelhető minőségben jelenít meg? Egy régebbi hozzászólásodban mutattál 50kHz szinusz és 100kHz négyszög jelet. Kb az a maximuma?
(#) t0bi hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Idézet:
„Szia!
Én is szeretném megépíteni a kitben rendelhető DPScope-t. Mi a véleményed az alábbi illesztőkről?
Megfelelő lesz hozzá?
Bővebben: Link
Mennyi idő alatt kaptad meg a kittet?”


Szia designer!
A kittet két héten belül megkaptam, sima postai csomagban,
USB-soros illesztőkről olvashatsz néhány más topikban. Többfajta lehetőség van, de a sebesség nem mindegy, Ami a linkedben van (CP2102) sajnos lassú. Szerintem az FT232RL a legegyszerűbb, az eredeti kapcsolásban is az van.
(#) fzs válasza szkrep hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Föltettem néhány képet tájékoztatás céljából. Szerintem 200KHz mindenféle jelalaknál még megfelelő. A helyzet az, hogy ET módban a pontos időzités eltolásokat nem lehet 100%-as megoldani, tehát törvényszerűen torzul a jel. Az avg beállítás azután tovább ront a jel alakján, miután átlagol. Magasabb frekvencián a négyszög jel már nagyon torzul. Ha I2C, vagy hasonló digitális jelet akarsz vizsgálni, akkor jobb, ha logikai amalizátort használsz (pl.: PICKIT2).
Arra azért kiváncsi lennék hogyan néz ki egy stabil 400KHz-es négyszögjel az eredeti készüléken.
(#) shield válasza fzs hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
T0bi biztos tud ebben segíteni. Múltkor fel is ajánlotta a kütyüjét összehasonlító mérésekhez neked.
(#) designer válasza t0bi hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Köszönöm a válaszod. Úgy döntöttem, hogy én is FT232R-es illesztőt fogok használni. A szkópot (panel+PIC) még nem rendeltem meg, ha valaki akar még rendelni jelentkezzen, több darab esetén megosztjuk a szállítást.
(#) sznyeg hozzászólása Júl 27, 2011 /
 
Szerintetek ehhez a szkóphoz lehet itthon beszerezni kijelzőt, vagy inkább rendeljem meg valahonnan külföldről...? Bővebben: Link
(#) Zso136L hozzászólása Aug 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Megtetszett ez a DPscope. Nekem ez bőven elég lenne. Mielőtt bevásárolnék az alábbi kérdésem lenne:
- Hol találom meg az eredeti beégetendő software-t?
Mert a honlapon mindent megtalálok csak ezt nem. És így nehéz lenne után építeni
(#) bbatka válasza Zso136L hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Szia !

Nem véletlen. A PIC-ben veszed meg.
(#) shield válasza Zso136L hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Van más lehetőséged is, megépíted az "fzs verzió"-ot.
(#) Zso136L válasza shield hozzászólására (») Aug 20, 2011 /
 
Igen erre gondoltam énis

Hát nagy hála Fzs-nek hogy közzétette a kapcsolást és a software-t.

Remélem működni fog. Ha gond lesz akkor úgyis megkérdem itt a fórumon...
(#) Zso136L hozzászólása Szept 6, 2011 /
 
Az alábbi kérdéseim lennének a megépítéssel kapcsolatban:

Nézegettem az fzs verziót. Sok új alkatrész van benne. Kérdésem az lenne hogy ahol nincsenek értékek csak az alkatrész jelölése, ott az eredeti lista szerinti értékek vannak jelen? (pl R15 az a gyári érték?)
Továbbá van valószínűleg kondenzátor érték de nem biztos 470-es jelöléssel. EZ kondenzátor? mert mérete alapján nagyobb az ellenállásnál Esetleg erről van lista?

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) fzs válasza Zso136L hozzászólására (») Szept 9, 2011 /
 
Ahol az alkatrészen nincs érték, csak jelölés, ott az eredeti kapcsolási rajzon lévő gyári értéket kell beépíteni. Az új alkatrészeknél a kondiknál fel van tüntetve a nagyságrend, ugyanígy az ellenállásoknál, kivéve az 1K alatti értékeknél, ahol az értéket ohm-ban kell érteni. Megjegyzem, hogy a külső táp lehetőségét csak akkor érdemes beépíteni (beültetni), ha valaki tényleg így akarja használni. Én pl. csak leteszteltem, de a gyakorlatban sosem használtam.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
zia!

Na végre én is elkezdtem összerakni a szkópot, csak egy panelt kell csinálnom még az FT232RL-nek. Ha jól értelmeztem a (#1019498) hsz-t, akkor az USB-ről megy mind a két áramkör. Ha igen, nem okozott semmi gondot? Elég nagy áramot vehet fel a PIC (relatíve).
A PIC-nek csináltál hűtést vagy maradt a melegedés?
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Örülök, hogy már a célegyenesben jársz
Nekem nagyon bevált az FT232RL, semmi gond nem volt vele. A PIC sajnos nagyon meleg, valami hűtőbordát érdemes rátenni. Wolfgang, a szerző is állítja, hogy ez normális, bár nekem ha túlmelegedett, akkor csak tüskéket láttam.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Valami hűtést majd kitalálok rá. Végül is külső tápot nem használsz?
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Dec 4, 2011 /
 
Szerencsére nem kell, így az USB-ről megbízható, stabil és elégséges 5 Volt tápot kap.
(#) shield válasza t0bi hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Szia!
Segítséget kérek tőled. Írtad hogy félnapot igénybe vett a driverek és a beállítások mire hajlandó volt elindulni. Mi is itt akadtunk el. Egyenlőre még nincs meg a megoldás, sajnos. Légy szíves segíts ebben nekünk, mert egyáltalán nem vagyunk jártasak ebben!
Segítségedet előre is köszönöm.
(#) t0bi válasza shield hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Húúú, már összemosódtak az emlékeim, meg most egy másik témában vagyok nyakig, de megpróbálok visszaemlékezni. Nekem a BIOS-ban is kellett állítgatni, mert régebben mindent kikapcsoltam, ami nem kellett.
A legjobb, ha figyelmesen elolvasod az eredeti DPScope leírásban, amit ajánlanak, meg az FT232 leírást is. Hol akadtál el? Mi az, ami nem működik? Tudnál részletesebben is írni a problémákról?Bővebben: Link
(#) silverhead válasza t0bi hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Én a shield barátja vagyok.Nekem sikerült hamarabb megcsinálni a szkópot.
Kérdés:milyen oprendszert használsz?
milyen szovtvereket telepítettél?
Ha ezeket tudom talán egyszerűbb lesz.Feltelepítettem a szkópét , DPScope 10 és a dpscope_usb_driever_setup.exe fájlt.Mind a kettő működik , csak nem látják egymást.
(#) t0bi válasza silverhead hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
Azt hiszem, ezzel nekem sem ment. Föltelepítettem az FTDI drivert, majd követve a szkóp installálási utasításait egyszer csak beindult.
(#) robotech válasza fzs hozzászólására (») Ápr 5, 2012 /
 
Kedves Fzs!

remélem még olvasod a topicot. Nagyon tetszik a szkópod, és külön gratulálok hozzá, hogy a firmwaret újra írtad. Szeretném utánépíteni a kapcsolásodat, a fotók alapján lenne egy kérdésem:

Jó látom ugye, hogy a feltét panelből gyakorlatilag 2db van, az egyik a programozás, és debug céljára szolgál, a másik feltét panel pedig már a kész áramkörre kerül?

Továbbá nézegettem a beültetési rajzot, összevetve a DPSscope oldalán található kapcs. rajzzal, ugye valahol korábban azt írtad, hogy csak azok az alkatrész értékek változtak, aminek értéke van a beültetésin, de én összesen 1db 1K ohmos ellenállást találtam csak... Annyi lenne az összes eltérés?
(#) fzs válasza robotech hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
Jól láttad; a két kiegészítő (felső) panel egyike szükséges a műszer működéséhez, a másikat a debug-hoz, programozáshoz használtam. Fejlesztés alatt bootloadert használtam, ahhoz lett kialakítva a feltét nyák. Ha a PIC-et tudod máshogy is programozni ez a nyák nem szükséges. Egy egyszerübb kis nyákkal könyebben megoldható, utána már beprogramozva helyezheted be a foglalatba a PIC-et.
Az alap panelben valóban csak az 1K ellenállás az új, a többi az eredeti kapcsolási rajzon lévő alkatrész. A feltét nyákon az új alkatrészek értékei fel vannak tüntetve, ezek nincsenek az eredeti rajzban.
(#) robotech válasza fzs hozzászólására (») Ápr 6, 2012 /
 
OK, akkor Pickit2-vel a Dspic et fel tudom programozni, a feltét panelből pedig azt nem kell megcsinálnom, ami a debughoz kellett.
Köszönöm a segítséget!
(#) fredandjoe hozzászólása Aug 12, 2012 / 1
 
Sziasztok!

Keresek eredeti DPScope firmware-t! Valaki esetleg rendelt eredeti DPScope-ot? Vagy tervez rendelni?
Ezenkívül bármilyen tapasztalat, tanács érdekel a témával kapcsolatban.
(Készül a DPScope SMD-s változata, néhány hét múlva elkészül a NYÁK...)
De ha valaki szintén megépíteni szándékozik vagy csak gondolkodik egy olcsó és egyszerű szkóp építésén, akkor várom az üzenetét. NYÁK és alkatrész ügyben szívesen segítek ha tudok!
Erről lenne szó, ha valaki nem bogarászta volna végig a fórumot:
(#) fredandjoe válasza fredandjoe hozzászólására (») Aug 13, 2012 / 1
 
Nem tudom, hogy miért maradt le a link...
DPScope
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem