Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 18
(#) szilva válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /
 
Végülis megoldható, bár akkor inkább építs egy saját vevőt

Amúgy a TDA1062 és a TDA1062S pont abban különbözik, hogy az S-esben megvan az oszci kicsatolása, a simában nincs. A sima adatlapja szerint a 2-es és 3-as lábak összekötendők, az S-es azt írja, hogy lábkompatibilis a simával, azaz ha összekötöd a 2-3. lábakat, akkor nem történik semmi.

Azt nem tudom, hogy ezekben a modulokban milyen arányban van sima és S-es TDA1062, de ahogy emlékszem, anno csak S-est tudtam venni, amikor cserélni kellett. Viszont a HQ árlistájában most sima szerepel. Igazából meg kellene kérdezni tőlük, hogy tényleg nem S-es-e az, ami most van készleten, mert nehezen tudom elhinni, hogy az elavultabb típus kapható manapság.
(#) ferzoo válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Ha azt nézzük elhangolódik a diszkr.tekercs,persze nem mozgatástól vagy magától,hanem a benne lévő porvasmag előregedése miatt.+változik a permeabilitása,lásd öregedés.15-20év után nem csoda.
(#) ferzoo válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Én pár éve építettem Orion st1025 fetes tunerjának mintájára,smd alk.+ 2fet+3tranzisztorral ónozott lemez dobozban Fm vevő tunert.
Igaz nincs hozzá szintézer,csak 100kohmos preciziós potival hangolom 15V/stab.ról a varicapokat,azért nagyon jól tarja a beáll.frekit,érzékenysége is jónak mondható.
A 128-180MHz es sávot képes átfogni,frekvenciakijelzést régi autórádió frekimérőjével, és1tranyóval oldottam meg.A kf.Ic Tda 1047 volt,/már nem lehet kapni/másik panelon kapott helyet.
(#) Zupp87 válasza szilva hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Saját tuner építése előtt kicsit még olvasgatnom kéne.. az FM demodulációval, meg a multiplex jellel tisztában vagyok, viszont a tunerkockák különféle fokozatainak utána kellene még olvasnom. Igazából még az sem tiszta, hogy mit is művel tulajdonképpen a KF fokozat.. és miért is szükséges.. halvány sejtésem van.. de ezeket inkább nem ecsetelem.. nem akarok hülyeséget beszélni. Majd valaki leírja. Vagy utánaolvasok.. szerintem hamarosan, ahogy magam ismerem
(Szerk: már találtam is megfelelő cuccot ehhez..)

(szerk2: meg is van nagyjából:
Idézet:
„A felsorolt problémákat küszöböli ki a frekvenciatranszponáló (szuperheterodin, röviden szuper) rendszerű vevőkészülék. Az fv vételi frekvencián érkező bemenő jelet egy helyi oszcillátor jelével keveri és az így (az amplitúdómodulációnál már megismert számítással kimutathatóan) a keletkezett jel tartalmaz egy olyan komponenst, melynek frekvenciája a helyi oszcillátor és a bejövő jel frekvenciájának különbsége (ezt a frekvenciát középfrekvenciának nevezik és KF-el jelölik), amplitudója pedig követi a bejövő jel amplitúdóját. A továbbiakban a KF jelet erősítik és demodulálják.
A helyi oszcillátort úgy hangolják együtt a bemenő fokozat rezgőkörével, hogy a helyi oszcillátor és a venni kívánt adó vivőfrekvenciájának különbsége mindig a középfrekvenciát adja ki. A módszer előnye, hogy így a szükséges nagy erősítést a vételi frekvenciától független, állandó középfrekvencián lehet elvégezni. A KF erősítő fokozatait erre a frekvenciára hangolják, és a gerjedések elkerülése céljából megfelelően árnyékolják. A vevőkészülék B sávszélessége a KF erősítő (vételi frekvenciától független) sávszélességével egyezik meg.”
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 21, 2010 /
 
Mondjuk ez még az AM résznél taglalt dolog.. a szupervevők elve.
De valami ilyesmi haszna lehet az FM résznél is.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /
 
Tényleg jó ötlet lenne egy saját FM tuner.. csak elő kéne bányásznom a villanytan tudásom rezgőkörökről, csatolásokról, meg elektronikai jegyzetem.. meg kéne egy RF generátor, RF voltmérő, meg nagyfrekvencián is üzemelő szkóp.. csipes FM tunerekkel nem akarok foglalkozni.. a szép az lenne: tranzisztor+FET-ek, mint nagyfrekiben, mint KF erősítőben, mind demodulációban.. nem egyszerű.. de talán nem megoldhatatlan.. csak nem megy egyről a kettőre. Netes kapcsolások kizárva.
(#) mihist4 hozzászólása Márc 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Tud vki segíteni nekem egy Pana rx-ds19 Pll szintézer javításában.
Hibajelenség: A lcd kijelzőn számolja a frekiket kézi vezérléssel, de szólni csak az fm alaphang szól, semmilyen adót nem fog be. Service manual itt:
htpp://mihist.extra.hu/panasonic_rx-ds19_sm_[ET].pdf
Előre is kösz
(#) mihist4 válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
(#) kadarist válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Szia!
A hangolófeszültség változik a kettős-varikapokon? A D1, D2, D3-ról van szó.
(#) mihist4 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
TP2-őt vettem GND-nek, és méregettem D1, D2, D3-at, közben változtattam kézzel a frekit. Nem változott a feszültség. A mérés itt: http://mihist.extra.hu/RX-DS19-Meres01.xls
(#) mihist4 válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
......
(#) kadarist válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Most csináld azt, hogy válaszd le a hangolófeszültséget a tuner-IC-ről (C44-től ne menjen tovább). A szintézer IC 20-as lábán mérj feszültségváltozást hangoláskor. Ellenőrizheted még a szintézer oszcillátorjelét is frekimérővel.
(#) mihist4 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
- a hangolófeszültséget leválasztottam a szintézer IC-ről (nem a tuner IC-ről) úgy hogy kiforrasztottam ezen alkatrészek egyik lábát: R27, R2, C14, R8 és R9
- GND és IC2 20-as lábán mértem fesz-t hangoláskor, az eredmény mindig nulla
- GND és IC2 18-as, 19-es lábán a fesz. 5V
- GND és IC2 22-es láb között 2.55V
- nemtudom mennyire számít, de AM sávon se fog semmit
- "Ellenőrizheted még a szintézer oszcillátorjelét is frekimérővel"- Ezt úgy érted, hogy az X3-as kristály két végén kell mérnem 7.2MHz-et? Sajnos a multiméterem csak 200kHz-ig mér
(#) kadarist válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Az R27-et mindenképp építsd vissza, mert a varikapok hangolófeszültsége innen jön! A szintézer IC kimenete egy elektronikus potméter alsó felét képviseli. Lehet, hogy a +B(1) vonalról nem jön semmi.
És még egyszer: csak a varikapok felé menő vezetéket szakítsd meg, ne forrassz ki semmilyen alkatrést! A +B(1)-et ellenőrizd!
(#) mihist4 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
- R27-et visszaépítettem
- a másik 4-et nem, nem akartam Nyákot szakítani, így mértem, ha most azt írod, hogy azokat is tegyem vissza, akkor nyákot szakítok. tehát most az R2, C14, R8 és R9 van kiiktatva (mérés02)
- megmértem +B(1) feszültségét is (mérés03)
(#) kadarist válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Ha a +B meg van, akkor vajon miért van mégis nulla volt a hangolófeszültség vonalán? Vagy a varikapok oldalán húzza le valami a tápot (nem valószínű), vagy a szintézer-IC. A C44 , C35, C37jó?
(#) dizi válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Tudom már,karácsonykor ki foga javítani a sok izzó füzért :hide:
(#) mihist4 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Még nem ellenőriztem le az alkatrészeket.
A megadott hibák nem lehetnek valamelyik Quartz hibája miatt? (én nem értek hozzá, csak kérdezem)
(#) szilva válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Lehet, hogy én legelőször a tunert próbálnám ki kézi hangolással. A rajzon R27-től felfelé induló vezetéket (szürke nyíllal jelöli) elvágnám és egy potméterrel adnék C35-ről változtatható hangolófeszültséget a tuner felé menő vezetékre. Ha a tuner így működik, akkor a PLL környékén van a gond, de ha nem, akkor felesleges a PLL IC-t macerálni, előbb életre kellene magát a tunert kelteni.
(#) mihist4 válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
ok:
- mekkora legyen a poti?
- így gondoltad a bekötést?: kép
(#) szilva válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Nem teljesen, a csatolmányban kijavítottam. A poti szinte mindegy, hogy milyen értékű, 5-100k között, ami éppen kéznél van.
(#) mihist4 válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Isten, császár, király vagy: a tuner megszólalt.
Most leellenőrzöm a C44 , C35, C37-et, ahogy kadarist írta. kondenzátorokat csak kiforrasztva tudom ellenőrizni, igaz?
(#) szilva válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
A kondenzátorokat megmérheted zárlatvizsgálóval beépítve is, bár szerencsésebb legalább egy lábukat kiemelni, bár a mért feszültségekből én erre nem gondolnék. Itt a zárlatos kondi tudna gondot okozni, de szerintem nem az lesz.

Azt kellene megvizsgálni, hogy a PD kimeneten (18-as láb) változik-e a multiméterrel mérhető egyenfeszültség a kézi potméteres hangolás hatására. Tehát beállítasz egy sávközepi frekvenciát a szintézeren (pl. 98MHz), majd a potméterrel hangolod a vevőt. A szintézeren beállított frekvencia alatt és felett más-más végállapotra kellene kiülnie a PD lábnak (0V vagy 5V), illetve ha sikerülne pontosan frekvenciára hangolni, akkor valami köztes értéket kellene látni.
(#) mihist4 válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
- C37, C44 kondik jók
- C35 nem zárlatos, ennek értékét megmérni nem tudtam, mert csak 20mikroF-t tud a műszerem
- a 18-as láb mindig 5V-ot ad ki, illetve egyszer (nem tudom miért) elkezdett a feszültség 0.1V-onként csökkenni 0-ig, de ezt reprodukálni nem tudtam
- nemcsak 98MHz-en, hanem 106-on, 88-on is megcsináltam a mérést

Akkor az IC a hibás, vagy még nembiztos?
(#) szilva válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Ebből azért még nem lehet kijelenteni, hogy a PLL IC lenne rossz. Innentől kezdve már erősen ajánlott lenne legalább egy oszcilloszkóp, de még egy frekimérő is jó lenne. Lehet például az is, hogy a PLL IC-hez nem érkezik el a tunerből a helyi oszcillátor jele, vagy a processzor és a PLL IC közötti kommunikáció nem jó.

Apropó, azt nem láttam, hogy írtad-e: AM sávban működik a rádió, vagy ott sem? Érdemes lenne megmérni az FMIN/AMIN bemeneteket (16-os, 15-ös lábak) a multiméterrel. Úgy látom, hogy az IC lábai mellett kerek zárójelben FM vételkor, szögletesben pedig AM vételkor mérendő feszültségértékek vannak, ezeket kellene ellenőrizni. Gondolom, hogy mindkét sávon sávközépre hangolt vevőnél értendők a gyári értékek (FM-nél 98MHz, AM-en 1MHz körül szoktak mérni).
(#) mihist4 válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
- 30MHz-es multiméter frekimérő jó lenne?
- eredetileg AM sávban sem működött semmi, csak alaphang volt
- most a potis módszerrel működik az AM
- a 18-as lábon AM-nél is mindig 5V van
- a 15-ös, 16-os feszek jók: kép
(#) mihist4 válasza szilva hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
megmértem közben IC2 többi feszültségeit is, csak azt írom ami nem rajz szerinti:
- 11-es lábon FM-ben 0V-ot kéne mérni, és 5V van
- ugyanezen a lábon (11) AM-ben 4.8V-ot helyett 5.1V van (ez jó)
- 18-es lábon1.1V helyett 5V van, AM is
- 19-es lábon 1.1V helyett 5V van, AM is
- 20-as lábon 1.8V helyett 27mV van, AM is
(#) kadarist válasza mihist4 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Úgy néz ki rossz az IC.
(#) mihist4 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
megnéztem közben IC1 fesz. értékeit is, csak azt írom ami eltérő:
- 7-es lábon 0V-nak kellene lennie FM-en, de 5V van
- 6-os lábon 0V helyett 5V van AM-en
- 15-ös lábon 5V helyett 0V van AM-en

Ez jelent valamit?
(#) szilva válasza kadarist hozzászólására (») Márc 2, 2010 /
 
Mivel a DO1 és DO2 lábakon a feszültségek jók és változnak is, azt kell feltételeznem, hogy a PLL IC-be a parancsok eljutnak és az értelmezi is azokat. Amit meg kellene vizsgálni, hogy szűkíthessük a hiba helyét, hogy az Fosc-ról jön-e a PLL IC felé jel. Ehhez kellene valami okosság, mert ezt frekimérő nélkül nehéz lesz vizsgálni. Nincs valami jó ötleted?

(Juteszembe: AM sávon is itt jön a jel, azt talán meg lehetne mérni egy egyszerűbb cuccal is, nem kell hozzá 100MHz-es frekimérő vagy szkóp.)
Következő: »»   3 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem