Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFID író - olvasó
Lapozás: OK   3 / 3
(#) ivj94 hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
Helló mindenkinek!
Röviden magamról: másodéves informatikus hallgató vagyok. Ennyi. Remélem elég rövid volt A viccet félretéve: Szeretnék egy beléptető-rendszert készíteni. A lényege az, hogyha valaki belép egy helyiségbe (vagy esetlegesen elhagyja azt), akkor a rendszer ezt észlelje. Informatikai szempontból semmi akadálya az egésznek, mivel nagyjából ezen a téren meg van a kellő tudásom ezzel kapcsolatban. Viszont hardveresen szempontból eléggé hiányosak az ismereteim... Egy Raspberry Pi 2-est használnék a számításokhoz, nyilvántartáshoz, minden egyéb tevékenységhez. Úgy gondoltam, hogy RFID-vel valósítanám meg ezt az egészet. Próbáltam utánaolvasni a témának (ezen az oldalon is), de nem igazán találtam megfelelő weboldalt. Szóval leírom ide, hogy az olvasottak alapján mire gondolok és ennek megvalósításában tud-e valaki segíteni. (ebookok, stb.)
Ha jól tudom, akkor ide az alacsony illetve magas frekvenciás olvasók nem lennének túl optimálisak, mert ezek hatótávolsága nem lenne megfelelő. Szóval UHF-re gondoltam, viszont ennek költsége 70.000-től kezdődik, ahogy láttam, ilyenre meg nem igazán van pénzem Nyilván nem egy egyszerű dolog ezt megvalósítani, mert másképp jóval olcsóbb lenne a termék, de nincsen jobb ötletem...
Szóval ott kezdeném, hogy kb annyit tudok villamosságtanból, amennyit középsuliban tanultam. Esetleg valaki el tudná mondani a szükséges dolgokat, hogy mit kéne tudnom ahhoz, hogy egy ilyet tudja építeni? (Most arra gondolok itt, hogy tényleg csak azokat a dolgokat, amik ennek felépítéséhez, megtervezéséhez nélkülözhetetlenek. Inkább programozásból élek majd, mint ebből, viszont érdekel ez a téma, és nem találtam villamosos srácot, aki hajlandó lenne ebben a projektben segíteni.)
Röviden ennyi szerintem. Légy szíves, csak az írjon, aki tud segíteni. Tudom, hogy ez a levél eléggé úgy tűnik, hogy na vágjunk bele valamibe, amit több ezer ember készít éveken keresztül. Én is ki tudok akadni az olyan témákon, ahol egy-két ember akar összedobni egy Windowst, de ennek ellenére nem szoktam kinevetni őket, hanem próbálom elmagyarázni, hogy s mint, hátha lesz belőle valami... (100 év után) De a viccet félretéve ismét: Sajnos tényleg nem tudtam szerezni villamosmérnököt, aki benne lenne ebben, így a hardveres része is rám hárult. Viszont ehhez nem igazán értek, ezért is kérek itt segítséget. Aki tudna ebben segíteni, nagyon hálás lennék Akár facen, akár privátban vagy akár itt, kommentben
Köszi minden segítő embernek!
(#) Lucifer válasza ivj94 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Nézz szét az ebayen vagy aliexpressen, kínai testvéreink árulnak óccó RFID olvasókat. A minőség természetesen egy másik kérdés, de gondolom nem éles rendszerhez, hanem szakdolgozathoz/önlabhoz kellene. Persze lehet építeni is, de az sem pénzügyileg, sem időben nem valószínű, hogy versenyképes az előbb említett alternatívával.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) abcdabcd válasza ivj94 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Szia! Ha találsz egy RFID Arduino-shield-et, és hozzá egy kompatibilis Arduino alaplapot, akkor a hardverrel valószínű nem is kell foglalkoznod... a Raspberry-vel való összekötéshez pedig szintén valamilyen shield-et is használhatsz, akár pl Ethernet-et is... Kérdés létezik-e RFID shield
(#) ivj94 hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
Hát nem tudom... Ezek, ami nekem kellenének több tízezer forint. nem igazán látok olcsóbbat.
(#) bbalazs_ válasza ivj94 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Nem egyszeru a dolog, meg szoftveresen sem. pl. mi van az atjarassal, ha valaki eppen az ajtoban all meg beszelgetni, akkor melyik szobaba sorolod? Szukseges-e mindig, mindenkit valahova sorolni? Ki akarja-e esetleg valaki jatszani a rendszert, vedelem, biztonsag kell-e?
Hany emberrol van szo es mekkora epuletrol, hany helyiseg, van-e ralatas, stb, stb?
Lehet-e aktiv cucc az azonosito vagy passzivnak kell lennie mindenkeppen?
Egyszeruen zsebre teheto (feltuzheto) cucc kell vagy pl. sapka tetejere is lehet tenni?
Egyaltalan mi a celfeladat, az ok, amiert ezt a rendszert szukseges megalkotni?

Szoval jocskan vannak kerdesek a korulmenyekrol - meg mielott belefognal, ezeket tisztazni kellene, mert attol fuggenek a valaszthato dolgok.

Elsore a legegyszerubbnek az aruhazi lopasgatlo elven mukodo minimalista radios rendszer ugrik be. Aztan az allattenyesztesben a marhak fulebe preselt azonosito leolvasasa is talan tetemes tavolsagrol tortenik.
(#) 06smici válasza ivj94 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Ezt a könyvet nézd meg: Uhf RFID Technologies for Identification and Traceability. Én csak az első pár oldalába néztem bele, de egészen úgy tűnik, mint ami áramkörszinten is leírja a dolgot.
(#) lóri hozzászólása Dec 29, 2020 /
 
Sziasztok!
Vettünk egy Mikroelektronikás 125kHz-s olvasót és nincs hozzá mélyebb leírás.
Kártyát és gombot érintünk hozzá, de fura dolgok lesznek a szkópon.
Mit kéne látni, hogyan működik?
Az órajel hány bit hosszú, milyen kódolású az adat? Tudom, Manchester is lehet.
Ha van valami leírás, örömmel venném.
Nekem ezek a könyvek vannak meg, cserélném hasznos infóra, de odaadom, csak úgy, ha valakinek érdekes.
(#) superuser válasza lóri hozzászólására (») Dec 29, 2020 /
 
Nincs hozzá szoftver amit le lehet tölteni?
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem