Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
Lapozás: OK   126 / 126
(#) Ben GTR hozzászólása Márc 21, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy Wharfedale valdus 400-as hangfalam, és ehhez szeretnék hangváltót, kérésem az lenne hogy valaki csinált már ilyet esetleg? Tudna segíteni? vagy ha nem akkor egy kész hangváltót tud hozzá valaki ajánlani? én sajnos még annyira nem vagyok jártas a témában, most kezdem tanulni, kollégáim műszerészek ők értik, ha esetleg készítésre kerülne a sor.
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
A kép jobb alsó sarkán dB-ben mutatja a jelszintet, a -90dB azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs jel. A hangkártya beállításait kell megnézni, line-in-re kell állítani, nincs-e lenémítva a bemenet, nézni kell a csúszkák helyzetét is, ha pl. klippel valamelyik csatornán, akkor azt is jelzi úgy rémlik. Kb -10 dB jelszinten szépen lehet mérni. A 0dB értelemszerűen a max. Ill. az Limp Setup menüjében is be kell állítani a hangeszközt. SAjnos ez a része egy kicsit türelemjátékos.
(#) mlaci989 válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
Nem baj kibogarászom.
Egy kérdés egy ILYEN méretező programnak mennyire lehet megbízni? Valós értékeket határoz meg? Meg majd az elkészített hangváltót lebírom ellenőrizni úgy hogy generátorról persze erősítőn keresztül jelet adok be és megnézem szkóppal hova mit enged át.?
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
Nem jók ezek a számolók, nagyon tévútra vezetnek. Le lehet mérni, vagy szimulálni is az eredményt, többnyire több dB kiemelés és lyuk az impedanciában az eredmény. Nem olyan lezárással számolnak, mint amilyet a hangszóró képvisel. Olyan szoftver kell, ami modellez. Be kell vinni a hangszóró mért impedanciamenetét, akkor valós villamos átvitelt tud számolni, kigrafikonozza az eredményt (átvitel-frekvencia, impedancia-frekvencia grafikonok). Én úgy tapasztalom, hogy elég így szimulálni, mert legfeljebb 1dB-t fog csalni, az is csak azért, mert az alkatrészek szórnak kicsit a névleges értéktől, ill. a tekercseknek van egy kis nemlinearitásuk is. Váltó szimulációra jó az LspLab, LspCad, van egy Xover nevű kis egyszerű szoftver, ami bár ingyenesen terjesztette a készítője, de a honlapja már nem elérhető. Mindenesetre el tudom küldeni Neked pl. mailre. Ill. bár kicsit körülményes, de a Qucs szoftverben lehet még, ez ingyenes nyilt forráskódú, nem kell hekkelni, fizetni (ki mit...) érte. Ha sikerül megmérni a hangszóró impedanciamenetét, akkor tudok segíteni, pl. Qucs-ban el tudom készíteni a szimulációt, amiben utána már csak az alkatrészek értékeit kell babrálni és szépen behangolni az átvitelét a számított grafikonok alapján. Váltót tervezni amúgy "számol" feliratú gombbal nem lehet, addig kell variálni az alkatrészértékeket, amíg elég jó nem lesz az. (ki kell sakkozni az értékeket)

Szerk: a teljességhez hozzátartozik, hogy a fentiek csak villamosan hoznak kiszámítható eredményt, ehhez kell még hozzávenni a hangszóró akusztikus átvitelét. Ez is mérhető, és ezzel is lehet modellezni. És ahhoz képest, hogy igénytelen hangkártyás mérőkét használ az ember, igen pontosak, visszamérve szinte fedi egymást a szimulált és a kész hangdobozon mért görbék. De most Neked sztem elég egy villamos szimuláció, az akusztikusat kb-ra hozzá kell majd gondolni és fülre ellenőrizni, változtatni ha kell
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2018
(#) mlaci989 válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 22, 2018 /
 
Nem fogad be azaz nincs bemeneti jel a LIMP-ben. Setup menüben megvan a mikrofon de nem vesz jelet.. Lehet mert demós a program??
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Nem az a gond, a demós csak annyiban korlátos, hogy a save/load funckió nem működik, de lehet exportálni a mérést, szóval nincs nagy hátránya a demónak. Az impedancia méréshez ne mikrofonra dugd, és ne azt állítsd be, hanem Line-in kell, a kék színű jack. Tudnál képernyőképeket lőni a hangbeállításokról? Pl. a windows hangbeállításokról. A win7-en még kis kijelzés is van, amin látszik, ha van jel a csatornán.
(#) mlaci989 válasza flaci76 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Csinálok párat de line-in bemenetem nincs mert laptop. Csak füles meg mikrofon bemenet.
(#) flaci76 válasza mlaci989 hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
Ja, úgy már értem mi a gondod. Lehet, hogy át lehet állítani Line-ra is, át kell nézni a hangbeállításait, az is lehet, hogy a hangkártya szoftverében kell akkor megnézni. Ha csak egy laptop áll rendelkezésre, és nem lehet vonalra állítani a bemenetét, akkor sajnos lehet, hogy kellene szerezni egy usb hangkártyát is. Nem feltétlen újat, érdemes lehet a használtakat megnézni pl. a Vaterán.
(#) teddysnow hozzászólása Márc 29, 2018 /
 
Sziasztok,
egy hangváltó átvitelét, hogy lehet ellenőrizni?
Rákötöm egy erősítőre, lezárom egy 4-8 Ohmos ellenállással, jobb esetben egy hangszóróval. Hanggenerátort teszek az erősítő bemenetére és a hangváltó kimenetén meg nézem a feszültséget? Vagy van egyszerűbb?
(#) Nagy Tamás válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 29, 2018 /
 
Üdv! (passzív hangváltó? )Az ellenállás kapásból felejtős.Hangszóróból is csak a majdan üzemeltetni kívánt,ráadásul a végleges dobozban. (+ mérőmikrofon ,softver stb) De gondolom nálam okosabbak ki fogják ezt fejteni.
(#) pika75 hozzászólása Júl 7, 2018 /
 
Sziasztok. Van egy noname hangfalparom ami ennek ellenere nagyon jol szol. Az a bajom vele, hogy 2 melysugarzo (+magassugarzo) van benne, egyenkent 6 ohmosak es parhuzamosan vannak kotve. Eredo dc ellenallasuk 3 ohm + a soros tekercs = majdnem 4 ohm. Kisse keves. Azon gondolkodom, hogy a 2 melysugarzot sorba kotnem de ez 12 ohmot jelent es nem tudom a hangkep milyen valtozast szenvedne. Lenne meg elegseges melyhang? Egy masik kerdes: tudtok egy olyan hangvalto kalkulator programot amelyikbe az alkatresz ertekeket kell beirni es megadja a keresztezesi frekvenciat? Udv.
(#) szelkrisz hozzászólása Hé, 14:27 /
 
Üdv mindenkinek!

Szeretnék kis segítséget. Adott egy 620x240x330 cm-es zárt hangfal 24-es anyagvastagsággal. Kb 45 liter. Benne három hangszóró. Mély, közép, magas. A weboldalon mindhárom teljes adatlapja megtalálható.
Az erősítő egy yamaha A-S301. Mellékeltem egy skiccet a jelenlegi hangváltóról. Igazából szeretném ha meg szakértené egy kompetens szakember a váltó rajzát. Hová ildomos még rakni ellenállást, hogy ne legyen baj az impedanciával? Ha valaki tudná szimulálni a jelenlegi rajzot, vagy kiegészíteni esetleg passzív áramköri elemmel, ami még oda való, vagy más értékű. Az erősítő 90 w kimeneti teljesítményű, döngetve nincs. Egyszer volt fél hangerőtől nagyobb állásban, de letiltott az erősítő protect áramköre. Tehát valami impedancia dologra gyanakszom. A hangszórók nem szálltak el az incidens során. Illetve ha volna szíves egy ehhez nagyjából illó rajzot mellékelni. Tudom nem egyszerű mérés nélkül. Köszönöm szépen.
Következő: »»   126 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu