Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adatátvitel
 
Témaindító: histu1985, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 7
(#) FPetya válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
A master-slave simán járható lehet csak programozás kérdése szerintem.
Valami életjeladás féle megoldható szerinted? Ha a bemenetken nincs változás akkor is komunikálnak egymással, hogy a kapcsolat rendben van-e.

Az optocsatoló azért lenne jobb, mert ha beválik és müködik jól a rendszer akkor más gépeken is kiépíteném, de azokon van olyan ahol 24V van vagy 110V, vagy 230V a vezérlés.

A rádiós rész megoldható egy RX-TX modullal vagy külön kell mindegyikre egy-egy RX meg egy TX? Vagy esetleg egy külső antennás modul a jobb kommunikációért?

"Eloszor valami szamlalo-feleseggel kellene ellenorizni, hogy van-e elvesztett csomag, mikozben az ipari gep normal mukodeset produkalja." -- itt nemigazán értem mire gondolsz.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
(#) pucuka válasza FPetya hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Az RX/TX modulokkal megoldható a kapcsolat asszinkron módon is, csak programmozás kérdése. (egy valamire való ilyen modul programmozása alapesetben is mikrovezérlőt igényel)
Az átviendő eseményeket kódolni kell, iniciálás, cím, adat, ellenőrző összeg formátumban, és az üzenet vételéről a slave is választ küld, akkor az átvitel bolondbiztossá tehető, és nem kell a szinkron üzem, sem számláló. Az adatbájt többféle üzenet (állapot) átvitelére is alkalmas. Lehet az üzenetküldés akár ciklikus, akár nem. Pl. csak akkor megy üzenet, ha állapotváltozás van. Úgy is kiderül, ha nincs kapcsolat. Ilyenkor lehet a vezérelt, vagy csak ellenőrzött folyamatot leállítani.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
(#) FPetya hozzászólása Okt 2, 2015 /
 
Milyen rf modult lehet használni? Valami tipust tudsz mondani, mit ajánlanál? uC-nak mi lenne a legjobb? (PIC?) Példaprogramot lehet valamerre találni?
(#) lacik2 hozzászólása Nov 22, 2017 /
 
Sziasztok.
433Mhz-es RF modulokkal szeretném egy infra távirányítónak a jelét a földszintről a tetőtérbe irányítani.
Egyáltalán megoldható vagy sem?
Ha tudnátok kapcsolási rajzot megköszönném.
(#) pucuka válasza lacik2 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Nagy valószínűséggel megoldható. (függ a távolságtól, és a födém(ek) anyagától.
Megolsást találhatsz az RX2/TX2 adatlapján, van megoldás infrára, és rádiós modulra is.
(#) D_Zsolt hozzászólása Jún 22, 2019 /
 
Sziasztok!
Keresek egy 4 relés RF távvezérlős egységet, amin vagy lehet a rádiós átvitel frekijét állítani/programozni vagy nem 433MHz-es tarotmányban működik és EU-n belül elérhető és több távvezérlőt is lehet hozzá kapcsolni. Adott egy KR1204 ami mindaddig jól működik, amíg más telepített eszközt be nem kapcsolunk (433MHz-en működő), onnantól pedig már csak a közvetlen közeléből érzékeli a távirányító gombnyomásait. A már meglévő egységet csak ki/bekapcsolni van lehetőségünk és természetesen üzemszerűen egyidőben kellene működjenek, más-más feladatokkal.
A szett ez lenne. Nem találok olyan információt, miszerint a rádió frekvenciáját állítani lehetne.
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Ha egy vevőt több távvezérlővel kívánsz működtetni, akkor az összes távirányítónak ugyanazon a rádiós csatornán (rádió frekvencián) kell működnie, függetlenül attól, hogy melyik erre a célra kijelölt sávban működik. Ez azt is jelenti, hogy egyidőben csak egy adó (távirányító) működhet, mert az egy vevő nem fogja tudni megkülönböztetni, hogy melyik adó is ad. Ennek lehetne megoldása a több frekvencia (rádió csatorna) használata. Ehhez azonban megfelelő szelektivitású vevő is tartozik, az meg nem igazán létezik.
A 315, 433, 686 MHz en rendelkezésre álló sávszélességek nem igazán teszik lehetővé több egyidőben használható rádiócsatorna használatát. A 2,4 GHz -es sáv olyan széles, hogy itt már lehetséges a több rádiócsatorna egyidejű használata. De ezesetben is csak egy adó, és a hozzá tartozó vevő használható egyidőben.
Az az üzem, amit szeretnél, (ha jól értem) egy vevőhöz több távirányító adó használata, úgy lehetséges, hogy a távirányító adókat szoftveresen különbözteted meg.
Persze így is felmerül az egyidejű adás zavarának problémája) de legalább a funkciókat el tudod különíteni. Az egyidejű adásoknál lényeges az is, hogy az egyes távirányítók mekkora térerősséget hoznak létre a vevőnél. Az biztos, hogy zavarni fogják egymást, de nagyobb térerősség esetén az erősebb (közelebbi) fog érvényesülni.
Ennek is van megoldása azért, szintén szoftveres úton, a Mester szolga kapcsolat, a mester az információ vevő, sorba lekérdezi az információt adó (távirányító) készüléket. Ez természetesen azzal jár, hogy a vevőbe is, adóba (távirányítóba is) rádiófrekvenciás adó- vevőket kell építeni, és a kommunikációt vezérelni kell. Ez feltételezi a mikrovezérlős, programozott alkalmazást.
Az a feladat, amit szeretnél egyszerű eszközökkel nem oldható meg üzembiztosan, hogy olyan készülék, ami céljaidnak megfelel, készen kapható-e azt nem tudom.
A rádiós frekvencia nagyon drága (egyre drágább) dolog, azzal kell gazdálkodnod, ami erre a célra rendelkezésre áll. Az pedig nem valami sok.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) D_Zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Az egyidejűt nem folyamatosan egyidejűleg gondoltam, hanem minden nap 6-22 óráig, két műszakban megy egy 90 méter hosszú szekcionált szalag amit olykor ki/be kellene egy-egy motort kapcsolni és a csarnokban működik egy távvezérelt daru páros, aminek a master/slave egységéből a master bekapcsolása után annak teljesítménye elnyomja a kis távirányító jelét (másodpercenkét többször, kvázi folyamatosan kommunikál a slave-el). Ehhez nem nyúlhatunk természetesen, a telepen van belőlük még néhány páros, amik viszont már nem zavarnak bele a mi próbánkba, tehát az egyazon légtérben lévő egységeket kellene más frekin kikerülnünk.
A linkelt szett 433,92MHz-en működne és nem találok leírást, hogy esetleg a 315-ös tartományba átkapcsolhassuk (gondolom olyan egységet kellene rendelni ami eleve azon van) viszont a saját kényelmünk miatt lenne szerencsés a rádiós távvezérlés. A kérdés, hogy melyik hasonló szettet kellene megvenni amelyik nem a 433MHz-es tartományban dolgozik?
Amúgy a HW választás nem az én érdemem, én már csak a kész tények előtt állok (értetlenül ). A mai világban és ezekben a relatív nagy szabad frekvenciatartományokban miért nem fér meg egymás mellett 2-3 ilyen „kütyü”?! Ha már ekkora tartomány van, miért nem lehet a kiosztott frekvenciák csatornáit váltani?! A panelen egy-egy egyszer programozható PIC van, akár lehetne másikat is beforrasztani, de ahhoz kellene a programja, amit épp oda programozok ahová akarok, stb... Ha szükséges megírom arduinoval 2,4GHz-re, de még akkor is kérdéses az adó kivitelezése (leginkább dobozolás és tápellátás terén)
(#) Gafly válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Abból kimaradtam, bár állítólag nagyon vicces volt, amikor mellettünk az építkezésen összeakadt két toronydaru. Képet nem kértem el és nem posztolta a kolléga...
(#) D_Zsolt válasza Gafly hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Hát el tudom képzelni, hogy nevettek a kezelők
Itt ezek híddaruk, maximum nem mennek, ha az adók teljesítményét megnövelem, de természetesen ez sem járható út A baj ugyan az lenne, csak most már a darukkal
(#) Bakman válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
eBay-en van pár 315 MHz-es találat erre: "4 relay remote 315". Nem próbáltam egyiket sem, nem tudom mennyire stabilak.
(#) D_Zsolt válasza Bakman hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Láttam, csak kíváncsi voltam, hogy nem lehetne-e valami útálatos módon átkapcsolni 315-re a meglévőt. Nem marad más...
(#) Bakman válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Valószínűleg kvarccserével megoldható lenne de ebben az esetben a feldolgozó kontrollert is át kellene programozni. Elégg buta adó-vevő párosok ezek, egy frekvenciára "kihegyezve".
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Átkapcsolni egyik sávról a másikra, sajnos nem lehet, ahhoz túl nagy a távolság. Nem elég a kristály (rezonátor) csere, a rezgés feltételeit is biztosítani kell. Ami az egyik sávon jó, az nem lesz jó a másik sávon.
Ha a daru összeköttetése folyamatosan működik (a biztonság miatt úgy is kell) akkor válassz másik frekvencián működő párost, ahogy Bakman kolléga is írta, szóba jöhet még a 868 MHz es változat is, ha megfelel. De ezek mindegyikénél felmerül az egyidejűség problémája, akkor is ha csak néha néha kell hogy működjön. Ha ebből nem származik katasztrófa (mint egy daru esetében) akkor lehet ez a megoldás is.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2019
(#) D_Zsolt válasza pucuka hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
A rázóasztal motorjai ha 1-2-5-10 másodperccel később kapcsolnak ki/be, abból nincs baj! Abból lenne ha a darut blokkolná egy interferencia, így az adó teljesítményének növelése szóba sem került, de azért kipróbáltuk, hogy egy pár cm hosszú huzallal már jelentősen megnövekedett a távolság, viszont ezt én nem szeretném, ezért tettem fel az eredeti kérdésben a freki változtatásának lehetőségét. Mivel nem találtam rá megoldást, első körben kipróbáljuk a 315MHz-es átalakítást (új adók és a vevő modul cseréje, relé panel marad) vagy ha ez sem lenne járható út (miért nem lehetne, elvileg tudja azt a távolságot) akkor jön az adrduino és 2,4GHz. A 868-ra nem találtam 4 gombos távirányítót hirtelen (igaz, 2,4GHz-re sem)
(#) pucuka válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
A rádiós modult kicserélheted, az a lényegen nem változtat. Legalábbis láttam olyan RF modulokat, amik teljesen ugyanazok voltak, csak az egyik 433, a másik 868 MHz -en dolgoztak. gondolom ezek cseréje, nem okozhat nagy gondot.
(#) steeve01 hozzászólása Máj 3, 2023 /
 
Sziasztok! Egy olyan kèrdésem lenne, hogy előfordulhat e, hogy egy elektromos kapásjelzőnek (rádiós) csökken a hatótávja? És ha igen lehet e kezdeni valamit vele?
(#) nemgyuri hozzászólása Nov 8, 2023 /
 
Van néhány kapunyitó távirányítóm, de az egyik megadta magát. A kód az adótranzisztorra megérkezik -hibamentesen, logikai analizátorral ellenőriztem- viszont a 433MHz nem megy ki. Egy RFM83C vevővel tudtam ellenőrizni. Az adó kapcsolási rajza a mellékletben. A tranzisztor diódavizsgálat szerint jó, és szakadást sem tapasztaltam a NYÁK-on. Milyen irányba induljak a hiba felderítésben? Ha tranzisztor csere kell akkor milyet javasoltok? (Ami a rajzon van ( ?ADQ18? ) az a tranzisztoron levő felirat.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
(#) Bakman válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Oszcilloszkóp kellene, azzal lehetne látni, milyen jelalak van a tranzisztor lábain, ehhez egy logikai analizátor már kevés.
(#) proba válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Én kvarc oszcillátoros vevővel nem ellenőrizném ezt az adót. Az hogy eltaláld a vevő frekvenciáját, szinte esélytelen a 433MHz igencsak kevés. Az a 6 szám ami a 433 után van elég tág teret ad a lehetőségeknek. Amúgy ezek leginkább elhangolódni szoktak, nem tönkre menni.
(#) kadarist válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Szia!
Ha biztosra akarsz menni, akkor mérni kellene legalább egyenfeszültségeket. Kollektoron, bázison, emitteren stb.
(#) Gafly válasza kadarist hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
A kollektoron mindig ott van a plusz, de ha az emitter ellenálláson ugrál a kód ritmusában mondjuk 10 mV-ot, akkor már jók vagyunk.
(#) nemgyuri válasza Gafly hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
'Bakman' Kis szkóppal rámértem a bázisra ~1,5V-os négyszög van rajta, az emitteren pedig ~2V-os négyszög van.
'próba' ha jól értem, szerinted tekergessem a trimmerkondít.
'kadarist' egyenfeszültségeket természetesen már az elején mértem és az rendben volt. (bár ezt nem írtam)
Eszembe jutott, hogy van nekem (valahol) elvileg 1 GHz-ig mérni tudó frekvenciamérőm. Megkeresem..
(#) pucuka válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Valószínűleg nem megy az oszcillátor. A tranzisztor körüli kis értékű kondenzátorokat cseréld le, nagyon könnyen elrepednek.
Nem írtad, milyen az adótranzisztor. Mindenesetre olyat tegyél bele, aminek 5 - 800 MHz -nél nagyobb a tranzitfrekvenciája. Ha jól gondolom smd, de valami ilyesmi 2N3866, BFR90.
A vizsgálathoz jobb lenne egy egyszerű 433 MHz -es vevő modul, azt nem kell hangolni.
Az frekimérődet pedig nem ártana megkeresni, nagy segítség lenne.
(#) nemgyuri válasza pucuka hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Frekvenciamérővel összehasonlítottam a működő példányokkal. (frekimérő mérőbemenet és test közé dróthurok - antenna?) A távok adatcsomagokat küldenek ezért nem tudok valós frekvenciát mérni, így ~192 MHz körüli értékeket jelzett ki, a működő távoknál. De a működőknél sem volt mindig mérés, gondolom a nagyon kicsi jel miatt. A hibásnál 1x 64Hz-et írt ki, gondolom ez is csak zavar lehetett.
Az összes alkatrész SMD a tranzisztor is, a ráírt adat alapján "ADQ18", nem tudtam azonosítani. Az SMD kondenzátorokon nincs jelzés, mérni meg nem tudom. Ezek néhány pF-osak és a műszer vezetékét ha megfogom már mutat 3-7 pf-ot.
(#) Inhouse válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Mérd meg a panelen az összes furatgalván átvezetését...sajnos szoktak lenni trükkösek is, ahol egy alkatrész tokja alá kerülnek...
(#) proba válasza nemgyuri hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Én biztosan megtekergetném. Ha alkatrészt cserélsz benne, úgyis kell, ha azzal kezded, és esetlegesen magához tér, csak nyertél.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem